Вершковий суп – 12 дуже смачних рецептів приготування

Смачно приготований вершковий суп – ніжне перше блюдо, яке точно не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Будь-його варіант готується з додаванням вершків, плавленого сиру чи інших молочних продуктів. Таке перше блюдо завжди актуально доповнювати подрібненої свіжої або сухої зеленню.

Класичний рецепт

Класичний рецепт пропонує приготувати найпростіший бюджетний супчик. У нього зовсім не входять ніякі м’ясні і рибні продукти. Незважаючи на це, частування виходить смачним і ситним.

Інгредієнти:

  • бульйонний кубик – 1 шт.;
  • плавлений сирок – 1 шт. («Дружба» або інші подібні);
  • картопля – 3 бульби;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • вершки – 1 повний стакан (20%);
  • часник – 5 зубчиків;
  • сіль, вершкове масло, зелень.

Приготування:

  • Шматочки картоплі помістити в каструлю. Залити водою і залишити варитися, попередньо засипавши розкришений бульйонний кубик.
  • У сковороді приготувати золотисту піджарку з інших нарізаних овочів. У неї надсилаються також шматочки часнику. Обов’язково смажити компоненти на вершковому маслі, це значно поліпшить смак готового частування.
  • Коли картопля розм’якшиться, додати сіль, вершки, шматочки сирка. Дочекатися закипання. Помішувати страва до повного розчинення сиру.
  • Вже готовий суп можна збити блендером, перетворивши в ніжне пюре.

Подати порційно з зеленню.

Готуємо з лососем

Інгредієнти:

  • лосось (ціла тушка) – приблизно на кіло;
  • картопля – 250 г;
  • цибуля – 2 головки;
  • морква – 250 г;
  • вершки (20%) – 1,5 ст.;
  • борошно – 20 г;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • розтоплений вершковий і рослинний жир – по 30 мл;
  • сіль, кріп (сушений/свіжий).

Приготування:

  • З рибної тушки зварити бульйон. Для нього можна використовувати очі і зябра. Відразу додати в каструлю лаврушку, по 1 шт. цибулі і моркви. Готувати близько півгодини.
  • Видалити всі з бульйону, процідити його. Посолити.
  • Відправити в рідину шматочки рибного філе, кубики картоплі.
  • В окремому посуді на вершковому маслі обсмажити борошно. Розвести суміш бульйоном. Головне, щоб в ній не залишилося грудочок.
  • До вже готової картоплі відправити борошняну суміш і рум’яну засмажку з цибулі і моркви (на маслі).
  • Ще через 8 – 9 хвилин влити вершки. Додати кріп.

Вершковий суп з лососем буде повністю готовий через 3 – 4 хвилини. Подати до столу гарячим зі свіжим хлібом. Це ж блюдо можна приготувати з сьомгою.

З грибами

Інгредієнти:

  • картопля – за смаком;
  • цибулю і моркву – по 1 шт.;
  • гриби – 300 – 330 г;
  • вершки (маложирні) – 1 повний стакан;
  • вершковий сир (м’який) – ½ ст.;
  • олія, сіль, зелень.

Приготування:

  • Такий суп з грибами виходить дуже ситним без картоплі. Але за бажанням можна додати і її. Картопля довільно ріжеться, заливається водою і відправляється варитися.
  • Відразу до нього додається зажарка з решти подрібнених овочів. Якщо картоплю не використовується, заливаються водою обсмажений цибуля й морква.
  • Гриби готувати до легкого зарум’янювання в олії, що залишилася від овочів. У підсумку в сковороді не повинно залишитися выпарившейся з них рідини.
  • Перекласти засмажені інгредієнти в каструлю.
  • Коли картопля стане м’якою, додати в суп сир. Відразу влити вершки. Посолити. Можна використовувати будь-які спеції.
  • Перемішувати, поки сир повністю не розплавиться, після чого зняти з вогню.

Дати першого страві настоятися під щільною кришкою близько чверті години.

Смачний вершковий суп з куркою

Для такого супу підійдуть будь-які частини курки. Щоб зробити його малокалорійним, варто використовувати філе грудки.

Дивіться також:  Смажена тріска, рецепти з фото

Інгредієнти:

  • будь-які частини курки – 350 г;
  • картопля, селера (стебло), цибулю – по 1 шт.;
  • вершковий жир – 70 г;
  • кукурудза (консерви) в зернах – 1 повний стакан;
  • часник – 3 зубчики;
  • вершки – повний стакан (будь-якої жирності);
  • сіль, ароматні трави.

Приготування:

  • Для приготування апетитного вершкового супу з куркою насамперед потрібно відправити варитися всі овочі. Вони попередньо не обсмажуються, а просто мельчатся кубиками (в тому числі і селера).
  • До них одразу додається курятина. Якщо немає необхідності рахувати калорії, краще взяти ніжки та/або крила. Бульйон буде варитися не менше 25 хвилин.
  • Злегка обсмажити тільки дрібні шматочки часнику на вершковому маслі. Коли жир придбає приємний аромат, слід вилити його разом з часниковими шматочками в суп.
  • З готового бульйону вийняти курятину. Зняти м’ясо з кісток і повернути в каструлю. Якщо використовується філе – просто порізати його дрібними шматочками. Туди ж засипати кукурудзу, сіль, ароматні трави, після чого влити вершки.

Залишається поварити 1 – 2 хвилини і можна знімати пробу.

Як зварити з креветками

У такий супчик (замість вершків) додається тільки плавлений сир. Краще брати звичайний вершковий продукт без зайвих добавок або, в крайньому випадку, використовувати варіант з часником і/або зеленню.

Інгредієнти:

  • якісний плавлений сир – 280 – 300 г;
  • картопля – 3 бульби;
  • цибулю, лаврові листочки і морква – по 1 шт.;
  • креветки (після очистки) – 450 г;
  • сіль, зелень.

Приготування:

  • Довести чисту воду в каструлі суп до кипіння. Для вказаної кількості компонентів достатньо буде 2 – 2,5 л рідини.
  • Відразу закинути в рідину сир. Заважати до повного розчинення широкої лопаткою або ложкою.
  • Додати дрібно порізані овочі і лаврушку.
  • Варити приблизно чверть години до м’якості картоплі.
  • Всипати очищені креветки і сіль.
  • Через 4 – 7 хвилин, додати зелень і відразу вимкнути вершковий суп з креветками. Дуже важливо не переварити морепродукти, щоб вони не стали «гумовими».

Видалити з каструлі лаврушку. Подати з гострими перченим сухариками або тостами.

З морепродуктами

Чим більше різноманітних морепродуктів буде використано в рецепті, тим смачніше в підсумку вийде частування. Наприклад, можна взяти одночасно молодих восьминогів, кальмарів, мідій, креветок.

Інгредієнти:

  • морське асорті – півкіло;
  • цибуля – 2 шт.;
  • гриби – 300 – 320 г;
  • міцний рибний бульйон без солі – 2 л;
  • часник – 1 зубчик;
  • сухе біле вино – 2/3 ст.;
  • вершкове масло і соняшникову олію – по 2 десертні ложки;
  • свіжа зелень кропу і сіль.

Приготування:

  • Заздалегідь розморозити морських мешканців. Спочатку обполоснути їх крижаною водою, після чого ретельно очистити. Наприклад, у креветок отрубаются голови, знімаються панцирі. У великих морепродуктів прямо руками виймається чорна вінка посередині. У мідій відрізають «борідки» (неапетитні пучки волокон), у кальмарів забирається хребтова пластина, щільна плівка. Восьминогів можна просто порізати або залишити цілими.
  • У каструлі з товстим дном і стінками розігріти відразу два виду масла.
  • Спочатку висипати в нього весь подрібнену цибулю. Після розм’якшення овоча додати мініатюрні кубики часнику. Все смажити разом до появи яскравого апетитного аромату.
  • В кінці додати до овочів пластинки заздалегідь очищених грибів. Готувати інгредієнти разом 6 – 7 хвилин.
  • Залити все вином. Тушкувати без кришки ще 7 – 8 хвилин, поки алкогольний напій повністю не розчиниться.
  • Додати проціджений рибний бульйон. Він не повинен бути холодним.
  • Після закипання варити суп при слабкому бурління ще хвилин 7. Посолити.
  • Після додавання морепродуктів і кропу продовжувати варіння не більше 2 – 3 хвилин.
  • Залити вершки і після закипання вимкнути.
Дивіться також:  Суп з домашньою локшиною – 15 рецептів приготування

Обов’язково дати готовому частування настоятися під щільною кришкою чверть години. Подати до столу в красивих святкових тарілках.

Суп з плавленим сиром і сухариками

Інгредієнти:

  • картопля – 6 – 7 невеликих бульб;
  • цибуля – 2 головки;
  • плавлений м’який сир – 2/3 ст.;
  • білий хліб (можна злегка зачерствевший) – 2 – 3 шматочка;
  • гранульований часник – 2 щіпки;
  • вершковий жир – 40 г;
  • зелень, спеції і сіль.

Приготування:

  • На вершковому маслі приготувати засмажку з цибулевих шматочків. Перекласти їх у каструлю з водою.
  • На жирі, що залишився підрум’янити середні білі хлібні шматочки. У процесі приготування сухарів засипати їх гранульованим часником.
  • У воду з цибулею відправити картоплю невеликими шматочками. Варити до м’якості.
  • Коли картопля буде готова, додати сир, сіль і спеції.
  • Варити до розплавлення всієї порції сиру. Тільки готову страву посипати зеленню.

Розлити суп з плавленим сиром в глибокі тарілки. Кожну порцію щедро посипати сухариками і відразу їсти, поки хліб не розмокнув.

Ніжний суп-пюре

Ніжний варіант супчиків-пюре готується на основі овочів. Для цієї мети кухаря беруть кабачок, картопля, брокколі. Але особливо смачним і апетитним страва виходить з гарбуза.

Інгредієнти:

  • овочева м’якоть – 1 кілограм;
  • вода – 1,3 л (очищена);
  • цибуля – 1 головка;
  • часник – 3 зубчики;
  • вершки для збивання – ½ ст.;
  • бекон – 130 г;
  • цукор – 1/3 малий. ложки;
  • вершковий жир – 2 десертні ложки;
  • сіль, мускатний горіх.

Приготування:

  • Овочеву м’якоть порізати акуратними кубиками. Важливо, щоб на них не залишилися грубі жорсткі насіння.
  • Цибулю з часником дрібно порубати і засмажити на олії до прозорості і легкої золотавості. Краще всього відразу робити це в каструлі з товстими стінками.
  • В зажарку відправити гарбуз. Всі присипати цукром. Смажити при досить частому помішуванні 6 – 7 хвилин.
  • Влити воду. Довести масу до закипання.
  • Варити 20 – 25 хвилин до м’якості помаранчевого овоча.
  • Посолити масу. Всипати мускатний горіх. Перебити інгредієнти блендером до однорідності.
  • Залити все вершками. Довести до закипання.

Окремо засмажити до хрускоту шматочки бекону. Подати з ними суп. Також смачно доповнювати частування очищеним гарбузовим насінням.

З кукурудзою і картоплею

Інгредієнти:

  • біла квасоля (консерви) – 230 – 250 м;
  • кукурудзяні зерна (консерви) – 230 – 250 м;
  • бекон – 150 – 170 г;
  • картопля і морква – по півкіло;
  • бульйон з м’яса/птиці – 450 мл;
  • жирні вершки – повний стакан;
  • сіль, сметана, масло і зелень.

Приготування:

  • Всі свіжі овочі промити, порізати. Картоплю – крупніше, цибулю і моркву – дрібніші.
  • Бекон покришити маленькими шматочками, засмажити на будь-якому олії до рум’яності і золотистої скоринки.
  • Висипати в сковороду до бекону всі подрібнені овочі. Трохи згасити інгредієнти разом. Відразу посолити.
  • Перекласти вміст сковороди в каструлю. Залити бульйоном.
  • Поварити блюдо 17 – 20 хвилин.
  • Додати вершки. Дуже важливо взяти максимально жирний продукт. Добре підійдуть вершки для збивання.
  • Після закипання додати кукурудзу, квасолю. Можна досолити суп. На цьому етапі деякі господині за смаком додають сметану.
  • Ще через 5 – 6 хвилин вимкнути плиту.
Дивіться також:  Суп з тріски – 7 рецептів, як зварити смачний рибний суп

Подати з зеленню, підійде подрібнена свіжа або сушена.

З консервованої горбушею

Інгредієнти:

  • консервована горбуша – 1 стандартна банку;
  • картопля – 5 шт.;
  • морква і цибуля – 1 шт.;
  • плавлений сир – 5 десертних ложок;
  • лаврушка – пара листочків;
  • вершкове масло – 70 г;
  • сіль, пахучі трави.

Приготування:

  • Очищену картоплю порізати кубиками. Залити водою. Відправити на плиту.
  • Коли картопляні шматочки будуть майже готові, можна додавати в каструлю рибу. Для цього консерви потрібно попередньо викласти на тарілку. Витягнути з них кісточки. Розім’яти решту частини виделкою, але не потрібно перетворювати їх у дрібне пюре. Повинні залишитися невеликі рибні шматочки.
  • Разом з горбушею відправити в суп лаврушку. А хвилин через 5 – 6 плавлений сир. Добре розмішати інгредієнти.
  • На цьому ж етапі додати засмажку в каструлю з подрібненої цибулі і моркви, приготовлену на вершковому маслі. Засипати ароматні трави і сіль.
  • Через 8 – 9 хвилин варіння частування буде повністю готове.

Подавати варто обжігающе гарячим. Його добре доповнюють житні хлібці і будь-які саморобні сухарики. Замість горбуші можна використовувати інші консерви, але саме з червоною рибою страва виходить особливо смачною.

Гороховий суп з вершковим смаком

Інгредієнти:

  • картопля – 2 бульби;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • сушений зелений горох – 1 повний стакан;
  • вода – 1 л;
  • вершки – половина склянки;
  • бекон – 80 г;
  • свинячі копчені реберця – 250 г;
  • олія, сіль, сухарі.

Приготування:

  • Горох заздалегідь замочити в холодній воді. Він повинен пролежати в рідині мінімум 2 години. Але простіше підготувати продукт з вечора і залишити його у воді на всю ніч, а вранці злити рідину і злегка промити.
  • Очищену цибулю порізати тонкими пір’ям.
  • Морквину без шкірки порізати тонкими кружечками або напівкружечками.
  • Картоплю подрібнити довільно.
  • Всі підготовлені продукти відправити в каструлю з товстим дном і стінками. Залити невеликою кількістю будь-якого рослинного масла. Злегка засмажити разом.
  • Туди ж викласти горох і порізані реберця.
  • Залити продукти водою. Кількість рідини буде залежати від того, який густоти блюдо планується отримати.
  • Варити масу 35 – 45 хвилин. Витягнути шумівкою копчені ребра.
  • Пюрировать залишилася масу за допомогою заглибного блендера. Вона повинна вийти максимально однорідною.
  • Додати вершки, сіль. Можна використовувати будь-які пряні трави. Повернути реберця. Прогріти масу пару хвилин.
  • Окремо обсмажити шматочки бекону до хрускоту.

Готовий суп розлити по тарілках. Доповнити беконом.

Вершковий суп з фрикадельками

Популярний рецепт готується з фрикадельками з будь-якого м’яса/птиці.

Інгредієнти:

  • будь фарш – 300 – 350 г;
  • картопля – 3 бульби;
  • моркву і цибулю – по 1 шт.;
  • вершки – 1 повний стакан (20%);
  • сіль, олія.

Приготування:

  • Відправити шматочки картоплі, залиті водою в суповій каструлі, варитися до готовності.
  • У сковороді приготувати рум’яну піджарку з інших подрібнених овочів.
  • Фарш посолити і сформувати з нього дрібні кульки.
  • Відправити м’ясо разом із засмажкою до вже готової картоплі.
  • Коли м’ясні кульки спливуть, залити в каструлю вершки.

Після закипання відразу зняти каструлю з плити. Доповнити частування зеленню.

Вершкові супи особливо смачні в свіжому вигляді. Тому краще готувати їх невеликими порціями безпосередньо перед обідом. Зробити частування більш ситним і поживним допоможе додавання житніх або пшеничних сухарів.

Прокрутка до верху