Смачно приготований вершковий суп – ніжне перше блюдо, яке точно не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих. Будь-його варіант готується з додаванням вершків, плавленого сиру чи інших молочних продуктів. Таке перше блюдо завжди актуально доповнювати подрібненої свіжої або сухої зеленню.
Класичний рецепт
Класичний рецепт пропонує приготувати найпростіший бюджетний супчик. У нього зовсім не входять ніякі м’ясні і рибні продукти. Незважаючи на це, частування виходить смачним і ситним.
Інгредієнти:
- бульйонний кубик – 1 шт.;
- плавлений сирок – 1 шт. («Дружба» або інші подібні);
- картопля – 3 бульби;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- вершки – 1 повний стакан (20%);
- часник – 5 зубчиків;
- сіль, вершкове масло, зелень.
Приготування:
- Шматочки картоплі помістити в каструлю. Залити водою і залишити варитися, попередньо засипавши розкришений бульйонний кубик.
- У сковороді приготувати золотисту піджарку з інших нарізаних овочів. У неї надсилаються також шматочки часнику. Обов’язково смажити компоненти на вершковому маслі, це значно поліпшить смак готового частування.
- Коли картопля розм’якшиться, додати сіль, вершки, шматочки сирка. Дочекатися закипання. Помішувати страва до повного розчинення сиру.
- Вже готовий суп можна збити блендером, перетворивши в ніжне пюре.
Подати порційно з зеленню.
Готуємо з лососем
Інгредієнти:
- лосось (ціла тушка) – приблизно на кіло;
- картопля – 250 г;
- цибуля – 2 головки;
- морква – 250 г;
- вершки (20%) – 1,5 ст.;
- борошно – 20 г;
- лаврушка – 2 листочка;
- розтоплений вершковий і рослинний жир – по 30 мл;
- сіль, кріп (сушений/свіжий).
Приготування:
- З рибної тушки зварити бульйон. Для нього можна використовувати очі і зябра. Відразу додати в каструлю лаврушку, по 1 шт. цибулі і моркви. Готувати близько півгодини.
- Видалити всі з бульйону, процідити його. Посолити.
- Відправити в рідину шматочки рибного філе, кубики картоплі.
- В окремому посуді на вершковому маслі обсмажити борошно. Розвести суміш бульйоном. Головне, щоб в ній не залишилося грудочок.
- До вже готової картоплі відправити борошняну суміш і рум’яну засмажку з цибулі і моркви (на маслі).
- Ще через 8 – 9 хвилин влити вершки. Додати кріп.
Вершковий суп з лососем буде повністю готовий через 3 – 4 хвилини. Подати до столу гарячим зі свіжим хлібом. Це ж блюдо можна приготувати з сьомгою.
З грибами
Інгредієнти:
- картопля – за смаком;
- цибулю і моркву – по 1 шт.;
- гриби – 300 – 330 г;
- вершки (маложирні) – 1 повний стакан;
- вершковий сир (м’який) – ½ ст.;
- олія, сіль, зелень.
Приготування:
- Такий суп з грибами виходить дуже ситним без картоплі. Але за бажанням можна додати і її. Картопля довільно ріжеться, заливається водою і відправляється варитися.
- Відразу до нього додається зажарка з решти подрібнених овочів. Якщо картоплю не використовується, заливаються водою обсмажений цибуля й морква.
- Гриби готувати до легкого зарум’янювання в олії, що залишилася від овочів. У підсумку в сковороді не повинно залишитися выпарившейся з них рідини.
- Перекласти засмажені інгредієнти в каструлю.
- Коли картопля стане м’якою, додати в суп сир. Відразу влити вершки. Посолити. Можна використовувати будь-які спеції.
- Перемішувати, поки сир повністю не розплавиться, після чого зняти з вогню.
Дати першого страві настоятися під щільною кришкою близько чверті години.
Смачний вершковий суп з куркою
Для такого супу підійдуть будь-які частини курки. Щоб зробити його малокалорійним, варто використовувати філе грудки.
Інгредієнти:
- будь-які частини курки – 350 г;
- картопля, селера (стебло), цибулю – по 1 шт.;
- вершковий жир – 70 г;
- кукурудза (консерви) в зернах – 1 повний стакан;
- часник – 3 зубчики;
- вершки – повний стакан (будь-якої жирності);
- сіль, ароматні трави.
Приготування:
- Для приготування апетитного вершкового супу з куркою насамперед потрібно відправити варитися всі овочі. Вони попередньо не обсмажуються, а просто мельчатся кубиками (в тому числі і селера).
- До них одразу додається курятина. Якщо немає необхідності рахувати калорії, краще взяти ніжки та/або крила. Бульйон буде варитися не менше 25 хвилин.
- Злегка обсмажити тільки дрібні шматочки часнику на вершковому маслі. Коли жир придбає приємний аромат, слід вилити його разом з часниковими шматочками в суп.
- З готового бульйону вийняти курятину. Зняти м’ясо з кісток і повернути в каструлю. Якщо використовується філе – просто порізати його дрібними шматочками. Туди ж засипати кукурудзу, сіль, ароматні трави, після чого влити вершки.
Залишається поварити 1 – 2 хвилини і можна знімати пробу.
Як зварити з креветками
У такий супчик (замість вершків) додається тільки плавлений сир. Краще брати звичайний вершковий продукт без зайвих добавок або, в крайньому випадку, використовувати варіант з часником і/або зеленню.
Інгредієнти:
- якісний плавлений сир – 280 – 300 г;
- картопля – 3 бульби;
- цибулю, лаврові листочки і морква – по 1 шт.;
- креветки (після очистки) – 450 г;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Довести чисту воду в каструлі суп до кипіння. Для вказаної кількості компонентів достатньо буде 2 – 2,5 л рідини.
- Відразу закинути в рідину сир. Заважати до повного розчинення широкої лопаткою або ложкою.
- Додати дрібно порізані овочі і лаврушку.
- Варити приблизно чверть години до м’якості картоплі.
- Всипати очищені креветки і сіль.
- Через 4 – 7 хвилин, додати зелень і відразу вимкнути вершковий суп з креветками. Дуже важливо не переварити морепродукти, щоб вони не стали «гумовими».
Видалити з каструлі лаврушку. Подати з гострими перченим сухариками або тостами.
З морепродуктами
Чим більше різноманітних морепродуктів буде використано в рецепті, тим смачніше в підсумку вийде частування. Наприклад, можна взяти одночасно молодих восьминогів, кальмарів, мідій, креветок.
Інгредієнти:
- морське асорті – півкіло;
- цибуля – 2 шт.;
- гриби – 300 – 320 г;
- міцний рибний бульйон без солі – 2 л;
- часник – 1 зубчик;
- сухе біле вино – 2/3 ст.;
- вершкове масло і соняшникову олію – по 2 десертні ложки;
- свіжа зелень кропу і сіль.
Приготування:
- Заздалегідь розморозити морських мешканців. Спочатку обполоснути їх крижаною водою, після чого ретельно очистити. Наприклад, у креветок отрубаются голови, знімаються панцирі. У великих морепродуктів прямо руками виймається чорна вінка посередині. У мідій відрізають «борідки» (неапетитні пучки волокон), у кальмарів забирається хребтова пластина, щільна плівка. Восьминогів можна просто порізати або залишити цілими.
- У каструлі з товстим дном і стінками розігріти відразу два виду масла.
- Спочатку висипати в нього весь подрібнену цибулю. Після розм’якшення овоча додати мініатюрні кубики часнику. Все смажити разом до появи яскравого апетитного аромату.
- В кінці додати до овочів пластинки заздалегідь очищених грибів. Готувати інгредієнти разом 6 – 7 хвилин.
- Залити все вином. Тушкувати без кришки ще 7 – 8 хвилин, поки алкогольний напій повністю не розчиниться.
- Додати проціджений рибний бульйон. Він не повинен бути холодним.
- Після закипання варити суп при слабкому бурління ще хвилин 7. Посолити.
- Після додавання морепродуктів і кропу продовжувати варіння не більше 2 – 3 хвилин.
- Залити вершки і після закипання вимкнути.
Обов’язково дати готовому частування настоятися під щільною кришкою чверть години. Подати до столу в красивих святкових тарілках.
Суп з плавленим сиром і сухариками
Інгредієнти:
- картопля – 6 – 7 невеликих бульб;
- цибуля – 2 головки;
- плавлений м’який сир – 2/3 ст.;
- білий хліб (можна злегка зачерствевший) – 2 – 3 шматочка;
- гранульований часник – 2 щіпки;
- вершковий жир – 40 г;
- зелень, спеції і сіль.
Приготування:
- На вершковому маслі приготувати засмажку з цибулевих шматочків. Перекласти їх у каструлю з водою.
- На жирі, що залишився підрум’янити середні білі хлібні шматочки. У процесі приготування сухарів засипати їх гранульованим часником.
- У воду з цибулею відправити картоплю невеликими шматочками. Варити до м’якості.
- Коли картопля буде готова, додати сир, сіль і спеції.
- Варити до розплавлення всієї порції сиру. Тільки готову страву посипати зеленню.
Розлити суп з плавленим сиром в глибокі тарілки. Кожну порцію щедро посипати сухариками і відразу їсти, поки хліб не розмокнув.
Ніжний суп-пюре
Ніжний варіант супчиків-пюре готується на основі овочів. Для цієї мети кухаря беруть кабачок, картопля, брокколі. Але особливо смачним і апетитним страва виходить з гарбуза.
Інгредієнти:
- овочева м’якоть – 1 кілограм;
- вода – 1,3 л (очищена);
- цибуля – 1 головка;
- часник – 3 зубчики;
- вершки для збивання – ½ ст.;
- бекон – 130 г;
- цукор – 1/3 малий. ложки;
- вершковий жир – 2 десертні ложки;
- сіль, мускатний горіх.
Приготування:
- Овочеву м’якоть порізати акуратними кубиками. Важливо, щоб на них не залишилися грубі жорсткі насіння.
- Цибулю з часником дрібно порубати і засмажити на олії до прозорості і легкої золотавості. Краще всього відразу робити це в каструлі з товстими стінками.
- В зажарку відправити гарбуз. Всі присипати цукром. Смажити при досить частому помішуванні 6 – 7 хвилин.
- Влити воду. Довести масу до закипання.
- Варити 20 – 25 хвилин до м’якості помаранчевого овоча.
- Посолити масу. Всипати мускатний горіх. Перебити інгредієнти блендером до однорідності.
- Залити все вершками. Довести до закипання.
Окремо засмажити до хрускоту шматочки бекону. Подати з ними суп. Також смачно доповнювати частування очищеним гарбузовим насінням.
З кукурудзою і картоплею
Інгредієнти:
- біла квасоля (консерви) – 230 – 250 м;
- кукурудзяні зерна (консерви) – 230 – 250 м;
- бекон – 150 – 170 г;
- картопля і морква – по півкіло;
- бульйон з м’яса/птиці – 450 мл;
- жирні вершки – повний стакан;
- сіль, сметана, масло і зелень.
Приготування:
- Всі свіжі овочі промити, порізати. Картоплю – крупніше, цибулю і моркву – дрібніші.
- Бекон покришити маленькими шматочками, засмажити на будь-якому олії до рум’яності і золотистої скоринки.
- Висипати в сковороду до бекону всі подрібнені овочі. Трохи згасити інгредієнти разом. Відразу посолити.
- Перекласти вміст сковороди в каструлю. Залити бульйоном.
- Поварити блюдо 17 – 20 хвилин.
- Додати вершки. Дуже важливо взяти максимально жирний продукт. Добре підійдуть вершки для збивання.
- Після закипання додати кукурудзу, квасолю. Можна досолити суп. На цьому етапі деякі господині за смаком додають сметану.
- Ще через 5 – 6 хвилин вимкнути плиту.
Подати з зеленню, підійде подрібнена свіжа або сушена.
З консервованої горбушею
Інгредієнти:
- консервована горбуша – 1 стандартна банку;
- картопля – 5 шт.;
- морква і цибуля – 1 шт.;
- плавлений сир – 5 десертних ложок;
- лаврушка – пара листочків;
- вершкове масло – 70 г;
- сіль, пахучі трави.
Приготування:
- Очищену картоплю порізати кубиками. Залити водою. Відправити на плиту.
- Коли картопляні шматочки будуть майже готові, можна додавати в каструлю рибу. Для цього консерви потрібно попередньо викласти на тарілку. Витягнути з них кісточки. Розім’яти решту частини виделкою, але не потрібно перетворювати їх у дрібне пюре. Повинні залишитися невеликі рибні шматочки.
- Разом з горбушею відправити в суп лаврушку. А хвилин через 5 – 6 плавлений сир. Добре розмішати інгредієнти.
- На цьому ж етапі додати засмажку в каструлю з подрібненої цибулі і моркви, приготовлену на вершковому маслі. Засипати ароматні трави і сіль.
- Через 8 – 9 хвилин варіння частування буде повністю готове.
Подавати варто обжігающе гарячим. Його добре доповнюють житні хлібці і будь-які саморобні сухарики. Замість горбуші можна використовувати інші консерви, але саме з червоною рибою страва виходить особливо смачною.
Гороховий суп з вершковим смаком
Інгредієнти:
- картопля – 2 бульби;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- сушений зелений горох – 1 повний стакан;
- вода – 1 л;
- вершки – половина склянки;
- бекон – 80 г;
- свинячі копчені реберця – 250 г;
- олія, сіль, сухарі.
Приготування:
- Горох заздалегідь замочити в холодній воді. Він повинен пролежати в рідині мінімум 2 години. Але простіше підготувати продукт з вечора і залишити його у воді на всю ніч, а вранці злити рідину і злегка промити.
- Очищену цибулю порізати тонкими пір’ям.
- Морквину без шкірки порізати тонкими кружечками або напівкружечками.
- Картоплю подрібнити довільно.
- Всі підготовлені продукти відправити в каструлю з товстим дном і стінками. Залити невеликою кількістю будь-якого рослинного масла. Злегка засмажити разом.
- Туди ж викласти горох і порізані реберця.
- Залити продукти водою. Кількість рідини буде залежати від того, який густоти блюдо планується отримати.
- Варити масу 35 – 45 хвилин. Витягнути шумівкою копчені ребра.
- Пюрировать залишилася масу за допомогою заглибного блендера. Вона повинна вийти максимально однорідною.
- Додати вершки, сіль. Можна використовувати будь-які пряні трави. Повернути реберця. Прогріти масу пару хвилин.
- Окремо обсмажити шматочки бекону до хрускоту.
Готовий суп розлити по тарілках. Доповнити беконом.
Вершковий суп з фрикадельками
Популярний рецепт готується з фрикадельками з будь-якого м’яса/птиці.
Інгредієнти:
- будь фарш – 300 – 350 г;
- картопля – 3 бульби;
- моркву і цибулю – по 1 шт.;
- вершки – 1 повний стакан (20%);
- сіль, олія.
Приготування:
- Відправити шматочки картоплі, залиті водою в суповій каструлі, варитися до готовності.
- У сковороді приготувати рум’яну піджарку з інших подрібнених овочів.
- Фарш посолити і сформувати з нього дрібні кульки.
- Відправити м’ясо разом із засмажкою до вже готової картоплі.
- Коли м’ясні кульки спливуть, залити в каструлю вершки.
Після закипання відразу зняти каструлю з плити. Доповнити частування зеленню.
Вершкові супи особливо смачні в свіжому вигляді. Тому краще готувати їх невеликими порціями безпосередньо перед обідом. Зробити частування більш ситним і поживним допоможе додавання житніх або пшеничних сухарів.