Здається, що простіше — приготувати відбивні з курки. Насправді куряче філе — м’ясо нежирне, а тому вимагає деякого уміння в приготуванні. Інакше відбивна вийде сухою і жорсткою, як підошва.
Сьогодні говоримо про «правильних» відбивних, готуємо класичні та ліниві відбивні з курячого філе. Переконуйтеся — страва може бути і економічним, і смачним, і при цьому навіть святковим. Тепер про те, які можна приготувати варіанти.
Класичні відбивні з курячого філе
Зазвичай готують відбивні з курячого філе на сковороді, що і пропонуємо зробити. Класичний варіант відбивних можна сміливо використовувати в дієтичної кухні — в ньому не багато борошна і масла, а тому в цілому страва виходить полегшеним.
Продукти потрібні наступні:
- пару середнього розміру філе курки;
- часник — 1-2 зубчики;
- перець і сіль;
- олія для обсмажування;
- яйце;
- кілька ложок борошна (рекомендуємо використовувати не тільки пшеничну, але і цільнозернове — буде навіть корисніше).
Готується страва так:
- Обсушенное і нарізане філе злегка відбити. Порада: відбиваючи м’ясо, кладіть шматки між двох поліетиленових пакетів, тоді не буде бризок. В пакет можна відразу покласти і трохи часнику — він додасть м’ясу цікаві нотки.
- Відбивну посипати меленим свіжим перцем і сіллю.
- Збити яйце.
- В окрему тарілку насипати борошна для обмакувания.
- Розігрів добре сковороду, умочіть в яйце, а потім у борошно відбивну і відразу ж покладіть на розпечене масло. Переверніть, як утвориться рум’яна кірочка, і обсмажте знову.
Класичні готові відбивні.
В клярі
Відбивні в клярі люблять готувати студенти і холостяки — за рахунок кляру вони виходять товстими, пишними, поживними. Їх виходить ціла гора, а смак цілком собі нічого. Так що, вся чесна компанія буде ситою і задоволеною.
Отже, для кляра з розрахунку на кілограм філе потрібно:
- 2 курячих яйця великого розміру;
- борошна пшеничного — 8 ст. ложок;
- 4 хороші ложки сметани (при відсутності можна замінити молоком);
- солі і перцю — за необхідності.
Для приготування кляра змішати збиті яйця з сіллю, перцем і борошном. Перемішати до гладкої однорідності. Густота кляру повинна бути приблизно ідентичною густоти рідкої сметани. Якщо мало борошна — додайте.
Підготовлені шматочки відбитій курки вмочати в кляр і відразу ж відправляти в сильно розігріту олію. Дочекавшись освіти першої кірочки по краях відбивною, переверніть її на наступний бік і смажте так само. Потім знову поверніть на першу сторону і дожаривайте вже до кінця.
Добре приготований кляр буде легким, пористим і смачним.
Як приготувати в панірувальних сухарях?
Це дуже простий і доступний рецепт, результат якого, до речі, відрізняється від інших відбивних особливої хрусткостью. Хочете похрумтіти приємною скоринкою — смажте курячі відбивні в паніровці.
Принцип приготування м’ясних шматків той же, а весь секрет в паніровці. Її можна купити готову, з додаванням гострих або інших спецій. Чим цікавіше буде склад панірувальної суміші, тим оригінальніше вийдуть відбивні. Але якщо під рукою є тільки готові панірувальні сухарі, то додайте щіпку сушеної паприки — вона дасть аромат і смак. Через брак паприки всипте будь сухі спеції, що є в будинку — не будуть зайвими.
Порада: приступаючи до смаження в паніровці, не забудьте переконатися в тому, що сухарі свіжі.
Навіть недавно куплена пачка, постоявши деякий час несподівано опиняється прогорклой, що неймовірно і безповоротно зіпсує смак відбивних.
Готують відбивні в панірувальних сухарях так:
- Збити яйце;
- Підготувати відбите філе;
- Приготувати панірування;
- Розжарити масло;
- Вмочити відбивні в яйці і в сухарях;
- Прожарити з двох сторін до отримання красивої і хрусткої скориночки.
В манній крупі
Манка теж може бути паніровкою, тільки більш ніжною порівняно з сухарями.
Для цього рецепту не потрібно яйце, замість нього візьміть 2 ст. ложки майонезу. Ще буде потрібно 400 г курячого філе 150 г манної крупи. Масло, сіль і перець беремо за необхідності.
Процес приготування дуже простий:
- Відбиті шматочки обмазуємо тонким шаром майонезу і відставляємо;
- У манку насипаємо сіль, перець, непогано додати також сушеного кропу;
- Перемішавши панірувальну суміш, кладемо на неї шматочок м’яса, сильно вдавлюємо його, щоб паніровка по можливості міцно прилипла до відбивної;
- Смажимо на олії хвилин п’ять з обох сторін.
З додаванням сиру
На 1 грудку готуємо:
- пару яєць;
- борошна 100 г;
- сиру тертого твердого 200 г;
- спеції за смаком;
- борошна та олії — по необхідності.
Робиться це так:
- Відбиті шматочки грудки (їх з одного філе повинно вийти 4 шт.) посипати перцем. Можна використовувати мускатний горіх або кардамон, а також хороша цільнозернові гірчиця.
- Окремо збити яйця з сіллю і спеціями.
- Сир натерти.
- Приготувати в тарілці борошно.
- Нагріти олію.
- Підготовлені відбивні обваляти в борошні і вмочити в яйце.
- Обсмажити до скоринки з одного боку.
- Перевернувши, на обсмажену сторону кладемо трохи тертого сиру і, накривши кришкою, чекаємо, щоб сир подплавился.
- Гарнировав відбивні зеленим салатом або картоплею, подаємо на стіл.
Ледачі відбивні з курячого філе
Ледачі відбивні виходять більш схожими на м’ясні оладки, ніж на класичні відбивні, але все одно виявляються смачними.
Готуємо:
- 400 г курячого філе;
- пару яєць;
- 4 ложки майонезу;
- 5 ложок пшеничного борошна;
- спеції, які подобаються, і масло для смаження.
Процес приготування дуже простий. Куряче м’ясо обсушити і нарізати шматочками малого розміру. У миску покласти їх, додати яйця, майонез, борошно і спеції і все перемішати. Залишити маринуватися на чверть години.
Олію розігріти і викладати в нього м’ясну суміш, використовуючи столову ложку. Обсмаживши один оладок, перевернути його на іншу сторону і досмажити до кінця. Все смажиться моментально, досить пари хвилин на кожну сторону.
Готові відбивні скласти в тарілку і прикрити зверху інший, щоб стали м’якшими.
На сковороді на швидку руку
Таким же чином готуються швидкі відбивні з цибулею. Якщо в суміш з м’яса, майонезу, борошна та спецій додати ще і дрібно нарізану цибулину середнього розміру, а потім обсмажити тим же способом, що і січені відбивні з курячого філе, то вийдуть своєрідні цибульно-курячі котлетки, дуже соковиті і смачні. А готується така страва дійсно швидко. До речі, якщо залишити суміш в готовому виді на верхній полиці холодильника, то вона простоїть пару днів. У будь-який момент можна посмажити свіжі відбивні на вечерю.
З ананасом
До речі, відмінно виходять відбивні з грудки в духовці, особливо якщо урізноманітнити рецепт і зробити чудові відбивні з ананасом.
Потрібно:
- дві грудки;
- перчик чилі;
- половину ананаса;
- сир тертий — 30 р.
Підготовлені відбивні викласти на змащене олією деко, посолити і поперчити,
Поверх скибочок м’яса покладіть нарізані шматочки очищеного від шкірки і серцевини ананаса. Слідом розкладіть тоненько нарізані кільця перцю чилі.
Зверху посипте тертим сиром і відправте запікати в духовку, попередньо розігріту до 200 градусів. Запікаються відбивні з ананасом 15 хвилин.
Шніцель з курки
Шніцель з курки відрізняється від звичайної відбивною тільки тим, що при його приготуванні відбиті шматки м’яса обвалюють спочатку в борошні, потім змочують у льєзон, потім обсипають панірувальними сухарями і тільки після цього смажать.
Для двох курячих грудок льєзон робиться з суміші 50 мл молока і двох яєць, а також з додаванням перцю і солі.
Приготувати шніцель просто:
- відбити філе шматками;
- обробити борошном і льєзоном, потім обваляти в сухарях і смажити до готовності з двох сторін;
- подавати з картопляним пюре і салатом зі свіжих овочів.
В медово-гірчичному маринаді
Дуже смачною виходить курочка з гірчицею і медом.
На півкіло філе береться:
- пара ложок свіжого меду;
- одна ложка гірчиці;
- 1 цибулина;
- сушена петрушка, гілочка розмарину;
- олія рослинна.
Філе, нарізане тонкими довгими гарними смужками, посолити і поперчити, додати трави, мед і гірчицю. Маринад повинен постояти хоча б півгодини. Тим часом нарізану півкільцями цибулину обсмажити на маслі і додати до неї замариноване куряче м’ясо. Все обсмажити заново, щоб курочка стала красивою і готової.
Гарнірувати страву можна картоплею або рисом.
Правила хороших відбивних
Кілька рекомендацій з приготування відбивних з курячого м’яса:
- Щоб продукт вийшов ніжним і соковитим, не купуйте філе курки, шукайте філе курчати.
- М’ясо потрібно помити шматком і дати обсохнути. Якщо помити нарізані шматочки або погано висушити, вода потрапить в сковороду з м’ясом і моментально знизить жар олії. Скоринка тоді утворюється повільно, а значить, відбивна втратить свою і без того невисоку соковитість.
- Різати слід тільки поперек волокон та однієї товщиною — в ідеалі в сантиметр або півтора кожен шматочок.
- Відбивайте ніжно, але якісно. Несильно, але і достатньо, щоб зруйнувати всі волоконні зв’язку.
- Будь рецепт тільки виграє, якщо м’ясо попередньо буде подмариновано. Це пов’язано з тим, що курка сама по собі досить прісне і додати «перчинку» їй ніколи не шкідливо. Це може бути звичайне рослинне масло з часником або цибулею, або спеціями. Головне, замаринувати години за два до смаження. Навіть проста гірчиця, якщо нею обсипати м’ясо, врятує його від втрати соку і додасть деяку родзинку смаку.
- Те, що в попередньому раді не знайшлося місця для солі, — не помилка. Курячі відбивні можна солити до самого кінця смаження, інакше сіль випустить з них усю воду і зробить жорсткими і несмачними. Тільки після утворення скоринки можна додати солі. Ця рада відноситься до тих рецептах, де м’ясо безпосередньо смажиться на олії. При використанні кляру солити потрібно відразу.
- Відбивні в клярі, «шубці» або в борошні — це не просто варіанти приготування, а різні способи зберегти соковитість.
- Спека — багато, олії — мало. Смажити на розпеченій сковороді, достатньо двох-трьох хвилин для кожної сторони.
Дотримуючи ці нехитрі рекомендації, ви гарантовано отримаєте хороший результат. А якщо ще подасте відбивні красиво і зі змістом, то страва стане справді святковим.