Вінегрет – 8 рецептів приготування салату

Цей корисний вітамінний салат з овочів особливо актуально включати в своє меню взимку і в період міжсезоння. Рецепти вінегрету сьогодні можна відшукати самі різні. Крім класичного пропозиції, зустрічаються варіанти, наприклад, з морепродуктами, оселедцем, квасолею та іншими доповненнями, які додадуть свою цікаву нотку.

Класичний рецепт вінегрету з зеленим горошком

Інгредієнти: 3 картоплини, велика буряк, пара морквин, луковичка, 3 солоних огірка, половина банки консервованого зеленого горошку, дрібна сіль, нерафінована олія. Далі опублікований класичний рецепт вінегрету.

  • Першим ділом варяться до готовності всі овочі (морква, буряк, картопля) прямо в шкірці.
  • Коли вони стануть м’якими, дістати, остудити, нарізати продукти дрібним кубиком.
  • Аналогічно подрібнюються солоні огірочки і цибулю.
  • Підготовлені компоненти змішуються в мисці, солятся. До них додається горошок без розсолу.

Заправляється закуска поєднанням нерафінованих олій, наприклад, соняшникової та оливкової.

Як приготувати з квашеною капустою?

Інгредієнти: 2 середні буряків, 2 морквини, 160 г квашеної капусти, 3-4 середніх картопляні бульби, нерафінована олія, сіль, мелений перчик.

  • Щоб приготувати смачний вінегрет з квашеною капустою, потрібно насамперед запекти всі овочі, крім капусти. Спочатку компоненти добре миються жорсткою щіткою, посипаються сіллю, загортаються у фольгу і відправляються в духовку на 50-60 хвилин.
  • Готові овочі довільно подрібнюються. Наприклад, кубиками або тонкими брусочками. Щоб буряк не фарбувала картоплю та інші інгредієнти, її відразу після нарізування можна заправити олією.
  • Капуста віджимається від зайвого розсолу. При необхідності її великі шматочки ріжуться.

В глибокому салатнику з’єднуються всі підготовлені продукти. Вони солятся, перчатся і заправляють маслом.

Вінегрет з оселедцем, заправлений спеціальним соусом

Інгредієнти: 2 варені буряків, моркви і великі картоплини, 3 дрібних маринованих огірки, філе середньої солоної оселедця, 130 г консервованого зеленого горошку, 90 г квашеної капусти, пучок зелені, свіжий часник за смаком, легкий майонез.

  • Варені овочі остуджувати і ріжуться невеликими кубиками.
  • Капуста віджимається і дрібно шинкуется.
  • Оселедець позбавляється навіть від самих дрібних кісточок, після чого її філе нарізати середніми шматочками. Щоб полегшити завдання господині, можна купити рибу шматочками.
  • Мариновані огірочки довільно рубаються гострим ножем. Найкраще подрібнювати їх мініатюрними кубиками.
  • Для соусу з’єднується майонез, роздавлений часник і мелкорубленая зелень.
  • У салатнику з’єднуються всі підготовлені в перший чотирьох кроках компоненти. До них висипається консервований зелений горошок без розсолу.
Дивіться також:  Як приготувати олів’є в домашніх умовах? 7 рецептів салату

Залишилося за смаком посолити вінегрет з оселедцем і заправити його отримано ароматним соусом.

Так як в закусці є солона рибка і мариновані огірки, то важливо не переборщити з кількістю солі.

Простий рецепт з солоними огірками

Інгредієнти: 4-5 картопляних бульб, 2-3 солодкі яскраві буряків, 2 середні морквини, ріпчаста цибулька, 3-4 солоних огірочка, нерафінована олія, сіль, улюблені приправи.

  • Заявлені овочі, крім цибулі та огірків ретельно миються і відварюють до розм’якшення. Далі необхідно очистити продукти від шкірки і довільно дрібно їх нарізати.
  • Цибуля рубається мініатюрними кубиками. Якщо не хочеться, щоб він хрустів у готовій закуски, подрібнений овоч потрібно на пару хвилин залити крутим окропом.
  • Підготовлені інгредієнти з’єднуються у великій чаші. Туди ж відправляються солоні огірочки, нарізані кубиками.

Залишається заправити готову закуску нерафінованою олією, посолити її і за смаком засипати будь-які вибрані спеції.

Готуємо з додаванням яблук

Інгредієнти: 420 г картоплі, 80 г моркви, 170 г квашеної капусти, 80 г солоних огірочків, 120 г буряків, 130 г яблука, 60 г зеленого консервованого горошку, цибулина, 4 ст. ложки нерафінованої олії, 1 ст. ложка столового оцту, кам’яна сіль. Як приготувати вінегрет з яблуками, докладно розповідається далі.

  • Спочатку на сильному вогні до готовності вариться картопля і морква прямо в шкірці.
  • В окремому посуді відварюються великі шматки буряків.
  • Готові размягчившиеся овочі очищаються і нарізати тонкою соломкою. Можна подрібнювати перераховані продукти довільно по смаку господині.
  • Яблука очищаються від шкірки, позбавляються від серцевинки з насінням, після чого рубаються тонкими скибочками.
  • Солоні огірочки також позбавляються від насіння (і при необхідності від жорсткої шкірки), після чого довільно подрібнюються.
  • Горошок (консерви) відкидається на друшляк і промивається проточною холодною водою.
  • Для соусу рослинне масло присаливается і з’єднується зі столовим оцтом.
Дивіться також:  Салат з солоними грибами – 7 смачних рецептів

Всі підготовлені компоненти викладаються в миску і поливаються готової заправкою.

Вінегрет з квасолею

Інгредієнти: по парі штук буряків, картоплі і моркви, середня ріпчаста цибулька, 4 повні столові ложки квашеної капусти, по 5 столових ложок консервованої червоної квасолі і зеленого горошку, пісне масло для заправки і кухонна сіль.

  • Спочатку овочі варяться до м’якості. Це морква, буряк і картопля. Коли готові продукти охолонуть, їх можна очистити від шкірки і нарізати мініатюрними кубиками.
  • Цибулю потрібно постаратися нарубати ножем як можна дрібніше. Замість звичного білого овоча допускається використовувати і червоний. Щоб позбавити цибуля від надмірної горькости, варто пару хвилин промаринувати його шматочки в суміші столового оцту і води, а потім обполоснути холодною водою.
  • При необхідності дрібно шинкуется квашена капуста.
  • Всі підготовлені складові поєднуються в глибокій мисці. Туди ж висипаються консервовані боби, попередньо позбавлення від розсолу. При бажанні червону квасолю можна замінити білим.

Заправляється вінегрет з квасолею підсоленим пісним маслом.

Оригінальний варіант з кальмарами

Інгредієнти: 230 г буряків, велика ріпчаста луковичка, 90 г маринованих огірочків, 130 г консервованого зеленого горошку, 270 г колечок кальмара, сіль, спеції і пісне масло для заправки.

  • Першим ділом колечка морепродукта відварюють в солоній воді. Щоб вони не вийшли «гумовими», кальмари опускаються в окріп на 2,5-3 хвилини. Як тільки продукт охолоне, він дрібно ріжеться.
  • Аналогічним образом подрібнюється ріпчасту цибулю і огірочки.
  • До м’якості відварюється і буряк, після чого робиться дрібним кубиком.
  • Всі підготовлені в попередніх кроках інгредієнти змішуються в глибокій мисці. Далі до них висипається зелений горошок без розсолу.
  • Закуска солиться за смаком, присмачується обраними спеціями і заправляється олією.

Перед подачею до столу варто залишити салат трохи настоятися на нижній полиці холодильника.

Святковий вінегрет з грибами

Інгредієнти: 2 буряків, велика морквина, 3-4 картопляні бульби, кам’яна сіль, 2 солоних огірки, ріпчаста цибулька, кисло-солодке яблуко, 230 г солоних опеньків, 130 г зеленого горошку (консерви), 1 ч. ложка гірчиці, нерафіновану соняшникову олію.

Дивіться також:  Соус для салату «Цезар» – 9 рецептів заправки

  • Овочі (картопля, буряк, морква) промивається холодною водою і варяться до м’якості. Коли вони охолонуть, продукти можна дрібно різати.
  • Таким же чином подрібнюються і огірки.
  • Якщо гриби з баночки виявилися надмірно солоними, варто промити під холодною водою і тільки після цього дрібно нарізати.
  • Яблуко позбавляється від насіння, з нього зрізається шкірка. Далі фрукт ріжеться мініатюрними кубиками.
  • Аналогічним образом подрібнюється і ріпчасту цибулю.
  • З горошку зливається розсіл.
  • Всі підготовлені компоненти складаються в загальну миску.
  • Для заправки в окремому склянці змішується масло і гірчиця.

Залишається додати соус закуску і подати до столу. Якщо овочі ще залишаються теплими, для початку салат потрібно добре охолодити.

Як оригінально подати страву до столу?

Щоб красиво прикрасити вінегрет, наприклад, для святкового столу, можна використовувати для його оформлення ті ж продукти, які опинилися в складі. Наприклад, для варіанта з квасолею можна на поверхні закуски викладати апетитні квіти з консервованих бобових і свіжої зелені. Актуально вирізати з відварної морквини або маринованих огірочків квіти, а також інші подібні прикраси.

Красиві візерунки легко виходять з консервованого горошку, цукрової кукурудзи, мініатюрних маринованих помідорів.

Якщо очікується певну кількість гостей, то вінегрет до столу можна подати порційно в оригінальних святкових формочках. Кожна окрема мисочка прикрашається рубаною зеленню або скибочками оселедця. Сама різна солона рибка відмінно доповнює обговорюваний овочевий салат. Таке додавання зробить його більш смачним і ситним.

Якщо в будинку є сервірувальне кільце, то легко вдасться надати закуски бажану форму. Правда, у такому разі для заправки частування краще всього використовувати майонез або інший соус, який надійно з’єднає компоненти салату. Соняшникову олію з цим завданням не впорається.

Вінегрет: калорійність

Калорійність такої закуски в першу чергу залежить від складу вінегрету. Якщо готується класичний салатик, то на 100 г страви припадає трохи більше 130 ккал.

Різні додаткові інгредієнти додають закуски калорій. Особливо, якщо використовується майонез для заправки замість масла, гриби, смажені овочі або консервована квасоля.