Салат з варених овочів — вінегрет – знають і люблять усі. Він гарний у будь-який час року, так як складається з цілком доступних продуктів, легко готується і дуже смачний. А ще це блюдо – порятунок для тих, хто стежить за фігурою та вагою: чи можна зробити так, щоб він містив мінімум калорій, максимум користі для організму.
Скільки калорій в салаті?
Овочі, які входять у вінегрет: буряк, морква, огірки, капуста та інші — багато калорій не містять. А при варінні (для цієї страви не використовують свіжі, крім капусти в деяких рецептах) вони ще й втрачають частину калорій. Щоб приготувати дієтичний вінегрет (класичний рецепт з горошком буде для нього основою), потрібно виключити картоплю і обійтися мінімумом заправки. Її можна спорудити з трипроцентного оцту, мелений перець, сіль і малої кількості рослинного масла. За таких умов середня калорійність 100 грамів салату виявиться в межах 65 ккал. А якщо взяти одне масло – до 74 – 85 ккал. Вийде добитися і рекордного мінімуму в 35 ккал на 100 грамів. Для цього відварені і порізані моркву, буряк, горошок з банки змішують із зеленню, практично не солять (або зовсім крапельку) і в якості соусу додають кефір з самим низьким відсотком жирності або змішують з нежирним сиром. Так що про фігуру можна буде не хвилюватися, зате користь для організму велика: у страві багато мікроелементів і вітамінів.
Найлегший рецепт
Класичний вінегрет готується з основного списку продуктів, без яких салат перестане бути цим самим вінегретом.
Для нього потрібні:
- картопля (5 бульб середньої величини);
- велика головка ріпчастої цибулі;
- три морквини (великі);
- буряк (пара невеликих або один коренеплід побільше);
- солоні огірочки (можна також квашені або мариновані, п’яти достатньо);
- зелений консервований горошок (350-грамова баночка);
- рослинна олія (третину склянки);
- сіль (без неї можна обійтися).
Що робимо далі?
Коли хочеться, щоб салат вийшов кольоровим, потрібно змішати спочатку всі овочі без буряка. Потім додати рослинне масло в порізану буряк, і тільки після цього ввести його у загальний склад. Якщо ж класти всі одночасно, вінегрет набуде рівномірного темно-рожевий колір.
З оселедцем для пікантного смаку
Часто господині додають у класичний вінегрет оселедець. По-перше, вона чудово поєднується з вареними картоплею та буряками. По-друге, додає смаку оригінальності. І, по-третє, робить салат ситніше.
Треба підготувати такі складові:
- по 200 – 250 грамів картоплі, моркви (варених);
- 300 – 350 грамів відвареного буряка;
- від 200 до 250 грамів квашеної капусти і зеленого горошку;
- 150 – 200 грамів солоних огірочків;
- оселедець атлантичний (штуку);
- маленьку цибулину;
- пару зелених пір’їн цибулі (для декору);
- рослинну олію (для аромату можна «живе»);
- сіль (за бажанням).
Вінегрет з оселедцем готується дуже просто.
Етапи приготування покроково:
Щоб овочі зварилися за один час, вибирайте їх приблизно однакового розміру.
Моркву і картоплю можна скласти в одну каструлю. Буряк готується окремо і довше (залежно від твердості і величини плоду).
Листковий з майонезом
Це одна з варіацій вінегрету з дещо незвичними консистенцією і заправкою: всі компоненти натираються з допомогою терки і укладаються шарами, а в якості соусу виступає майонез.
Для здійснення рецепта знадобляться:
- від 200 до 250 грамів звареної буряків;
- стільки ж маринованих огірків і свіжих яблук (краще зелених, кисло-солодких сортів);
- по 150 – 200 грамів цибулі і вареної моркви;
- маленька луковичка;
- від 300 до 350 грамів відвареної картоплі;
- три-чотири курячі яйця;
- банку з консервованим зеленим горошком;
- сіль (за бажанням);
- майонез.
Раз все зібрано, приступаємо до готування.
Додамо морську капусту
А тепер подивимося, як приготувати вінегрет ще більш незвичайний. Список продуктів досить значний, але всі вони доступні і недорогі. А салат виходить знатний.
У нього входять такі інгредієнти:
- капуста: квашена белокочанка (200 г), або морська суха (100 г), або морська заморожена (0,5 кг);
- солоні помідори – парочка;
- варені овочі — морква (один крупний коренеплід), буряк (не дуже велика);
- мариновані ягоди (брусниця, вишні або сливи) – досить двох стіл. ложок;
- кріп, петрушка (буквально по парі зелених гілочок);
- один (можна два) солоний огуречик;
- по щіпці меленого імбиру і свіжозмеленої чорного перчика;
- 60 – 80 г риби (можна консервованого лосося);
- зелений горошок (вистачить двох-трьох стіл. ложок);
- ½ Склянки соєвого майонезу;
- сіль (на ваш смак).
Починаємо створення кулінарного дива.
Якщо овочі не варити у воді, а обернути фольгою і запекти в духовці, в них зберігаються всі корисні речовини, а салат придбає насичений смак.