Вінегрет – класичний рецепт з горошком

Салат з варених овочів — вінегрет – знають і люблять усі. Він гарний у будь-який час року, так як складається з цілком доступних продуктів, легко готується і дуже смачний. А ще це блюдо – порятунок для тих, хто стежить за фігурою та вагою: чи можна зробити так, щоб він містив мінімум калорій, максимум користі для організму.

Скільки калорій в салаті?

 

Овочі, які входять у вінегрет: буряк, морква, огірки, капуста та інші — багато калорій не містять. А при варінні (для цієї страви не використовують свіжі, крім капусти в деяких рецептах) вони ще й втрачають частину калорій. Щоб приготувати дієтичний вінегрет (класичний рецепт з горошком буде для нього основою), потрібно виключити картоплю і обійтися мінімумом заправки. Її можна спорудити з трипроцентного оцту, мелений перець, сіль і малої кількості рослинного масла. За таких умов середня калорійність 100 грамів салату виявиться в межах 65 ккал. А якщо взяти одне масло – до 74 – 85 ккал. Вийде добитися і рекордного мінімуму в 35 ккал на 100 грамів. Для цього відварені і порізані моркву, буряк, горошок з банки змішують із зеленню, практично не солять (або зовсім крапельку) і в якості соусу додають кефір з самим низьким відсотком жирності або змішують з нежирним сиром. Так що про фігуру можна буде не хвилюватися, зате користь для організму велика: у страві багато мікроелементів і вітамінів.

Найлегший рецепт

Класичний вінегрет готується з основного списку продуктів, без яких салат перестане бути цим самим вінегретом.

Для нього потрібні:

  • картопля (5 бульб середньої величини);
  • велика головка ріпчастої цибулі;
  • три морквини (великі);
  • буряк (пара невеликих або один коренеплід побільше);
  • солоні огірочки (можна також квашені або мариновані, п’яти достатньо);
  • зелений консервований горошок (350-грамова баночка);
  • рослинна олія (третину склянки);
  • сіль (без неї можна обійтися).
Дивіться також:  Салат з сухарикими і копченою ковбасою – 7 рецептів

Що робимо далі?

  • Гарненько відмиваємо овочі (за винятком лука) від бруду і варимо (прямо в шкірці, воду солити не треба).
  • Всі виймаємо, коли вилка стане легко входити в коренеплоди, але не розвалює їх на частини. (Буряк буде варитися довше за інших). Остуджуємо.
  • Тепер очищаємо шкірку (вона легко знімається), нарізаємо всі невеликими кубиками або брусочками
  • Не забуваємо зняти лушпиння з цибулі, нашаткувати його. Те ж саме робимо з огірками (якщо хочеться, щоб салат був ніжніше і не хрумтів на зубах, звільняємо їх від шкірки).
  • Все збираємо в глибоку миску або каструльку, додаємо горошок, заправляємо олією і перемішуємо.
  • Процес закінчений, можна розкладати порціями і приступати до їжі.
  • Коли хочеться, щоб салат вийшов кольоровим, потрібно змішати спочатку всі овочі без буряка. Потім додати рослинне масло в порізану буряк, і тільки після цього ввести його у загальний склад. Якщо ж класти всі одночасно, вінегрет набуде рівномірного темно-рожевий колір.

    З оселедцем для пікантного смаку

    Часто господині додають у класичний вінегрет оселедець. По-перше, вона чудово поєднується з вареними картоплею та буряками. По-друге, додає смаку оригінальності. І, по-третє, робить салат ситніше.

    Треба підготувати такі складові:

    • по 200 – 250 грамів картоплі, моркви (варених);
    • 300 – 350 грамів відвареного буряка;
    • від 200 до 250 грамів квашеної капусти і зеленого горошку;
    • 150 – 200 грамів солоних огірочків;
    • оселедець атлантичний (штуку);
    • маленьку цибулину;
    • пару зелених пір’їн цибулі (для декору);
    • рослинну олію (для аромату можна «живе»);
    • сіль (за бажанням).

    Вінегрет з оселедцем готується дуже просто.

    Етапи приготування покроково:

  • Всі овочі (зварені і охолоджені заздалегідь) ріжемо на дрібні частини.
  • Аналогічно поступаємо з огірками та цибулею.
  • Складаємо овочеву нарізку в загальну миску.
  • Відкриваємо банку з горошком, зливаємо розсіл. Горошок вводимо в нашу суміш з овочів.
  • Квашену капусту віджимаємо від зайвого соку і теж кладемо в миску (спочатку дрібно изрезав).
  • Прийшла черга риби. Розбираємо її, звільняємо від кісточок, а філе ріжемо кубиками розміром з овочеві.
  • Додаємо до салату, все заправляємо олією і перемішуємо.
  • Останній штрих – посипаємо порізаними цибульними пір’ям. Тепер можна подавати страву на стіл.
  • Дивіться також:  Салат з білою квасолею – 8 рецептів смачного і поживного салату

    Щоб овочі зварилися за один час, вибирайте їх приблизно однакового розміру.

    Моркву і картоплю можна скласти в одну каструлю. Буряк готується окремо і довше (залежно від твердості і величини плоду).

    Листковий з майонезом

     

    Це одна з варіацій вінегрету з дещо незвичними консистенцією і заправкою: всі компоненти натираються з допомогою терки і укладаються шарами, а в якості соусу виступає майонез.

    Для здійснення рецепта знадобляться:

    • від 200 до 250 грамів звареної буряків;
    • стільки ж маринованих огірків і свіжих яблук (краще зелених, кисло-солодких сортів);
    • по 150 – 200 грамів цибулі і вареної моркви;
    • маленька луковичка;
    • від 300 до 350 грамів відвареної картоплі;
    • три-чотири курячі яйця;
    • банку з консервованим зеленим горошком;
    • сіль (за бажанням);
    • майонез.

    Раз все зібрано, приступаємо до готування.

  • Варені овочі і яйця, свіжі яблука обробляємо на тертці з дрібними отворами.
  • Дрібно нарізану цибулю заливаємо киплячою водою. Через п’ятнадцять хвилин рідину зливаємо, а цибулю промиваємо під струменем холодної.
  • Огірочки перетворюємо в маленькі кубички.
  • На дно місткою салатниці кладемо шар з картоплі. Трохи присаливаем і покриваємо майонезом.
  • Наступна – морквина. Потім знову соус.
  • Потім по черзі цибулю, горошок, огірки і яйця (кожен пласт не забуваємо змастити соусом).
  • Яблука йдуть передостанніми, а зверху лягає шар буряка.
  • Даємо нашому салату-вінегрету настоятися і приємно дивувати гостей.
  • Додамо морську капусту

    А тепер подивимося, як приготувати вінегрет ще більш незвичайний. Список продуктів досить значний, але всі вони доступні і недорогі. А салат виходить знатний.

    У нього входять такі інгредієнти:

    • капуста: квашена белокочанка (200 г), або морська суха (100 г), або морська заморожена (0,5 кг);
    • солоні помідори – парочка;
    • варені овочі — морква (один крупний коренеплід), буряк (не дуже велика);
    • мариновані ягоди (брусниця, вишні або сливи) – досить двох стіл. ложок;
    • кріп, петрушка (буквально по парі зелених гілочок);
    • один (можна два) солоний огуречик;
    • по щіпці меленого імбиру і свіжозмеленої чорного перчика;
    • 60 – 80 г риби (можна консервованого лосося);
    • зелений горошок (вистачить двох-трьох стіл. ложок);
    • ½ Склянки соєвого майонезу;
    • сіль (на ваш смак).
    Дивіться також:  Салат зі свіжим огірком – 8 рецептів

    Починаємо створення кулінарного дива.

  • До сухої морської капусти (вона вже провела близько трьох годин у воді) додаємо пару склянок окропу. Чекаємо, коли закипить. Прибираємо в друшляк. Якщо використовуємо морожену, потрібно опустити її в літр підсоленого окропу і поварити від трьох до п’яти хвилин. Потім – на друшляк, щоб добре скла. Квашену білокачанну віджимаємо від розсолу.
  • Рибу кришимо або розминаємо виделкою.
  • Всі овочі ріжемо: буряк і моркву – кубиками, огірочки з помідорами – акуратними кільцями.
  • Кладемо їх в глибоку салатницю, туди ж – капусту.
  • Потім відправляємо в посуд рибу, горошок, зелень. Не забудемо і про ягоди. Присмачую прянощами і солимо. Тепер черга майонезу.
  • Перемішуємо і пробуємо. Смакота!
  • Якщо овочі не варити у воді, а обернути фольгою і запекти в духовці, в них зберігаються всі корисні речовини, а салат придбає насичений смак.

    Прокрутка до верху