Споконвічно російську кухню не можна уявити без класичного рецепту вінегрету, головним інгредієнтом якого є буряк, проте з кожним роком люди все більше віддають перевагу відходити від традицій і експериментувати з іншим складом продуктів. Яскравим прикладом екзотичного рецепту є вінегрет з квасолею.
Класичний рецепт
Інгредієнти:
- Буряк – 1шт. великого розміру
- Морква – 1 шт.
- Солоні огірки – 1-2 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Ріпчаста цибуля – 1 шт.
- Консервований горошок – 3 ст. л.
- Соняшникова олія – 2-3 ст. л.
- Сіль – за смаком
Класичний рецепт дуже легко змінюється. Для того, щоб салат став ситніше, можна взяти квасоля. Так, у звичайний вінегрет, крім вареного буряка яскраво червоного кольору, картоплі і моркви додається квасоля: біла або червона на ваш вибір.
Багато людей вважають за краще брати консервовану квасоля, оскільки досить відкрити банку, злити зайву воду і квасолю можна класти на салат, однак і вона суха – дуже смачна, хіба що доведеться повозитися кілька годин з замочуванням в холодній воді і відварюванням безпосередньо перед вживанням. Важливо не переварити квасоля і зберегти її природну текстуру.
Вінегрет з квасолею і квашеною капустою
В якості експерименту можна також додати відварну курку, гриби, оселедець і навіть квашену капусту. Останнім елементом приготування є заправка салату рослинним або оливковою олією, майонезом або сметаною.
Як правило, з додаванням квашеної капусти кладуть і мариновані огірки. Для гостроти можна також покласти яблуко, яке викличе додатковий сік, і салату буде більш соковитий смак та яскравий аромат.
Святкова закуска листкова
Особливо вигідно на святковому столі буде виглядати вінегрет, поданий шарами. Для даного рецепту бажано мати форму, щоб структура салату була рівна і красива. На самому початку приготування вінегрету аналогічно звичайному, тобто першим етапом буде відварювання буряків, картоплі та моркви. Кожен інгредієнт необхідно окремо почистити і порізати кубиками, щоб потім складати продукти окремо єдиним шаром. Так само потрібно заздалегідь дістати консервований горошок і цибулю. Беремо саму велику тарілку і починаємо викладати шар за шаром.
Першим найкраще покласти буряк для рівномірності салату. Процес укладання вінегрету аналогічний приготування шуби, в якій кожен шар змащується майонезом і відділяється від інших продуктів. Другим шаром кладемо квасоля, якщо ви бажаєте його бачити в салаті (для чисто естетичної насолоди біла квасоля підійде краще, оскільки буде відтіняти червоний колір буряка). Третім шаром викладається картоплю, потім потрібно все посолити і поперчити, додати пару ложок соняшникової олії. Після картоплі традиційно йде цибуля, за ним морква, яку теж потрібно посолити і пом’якшити маслом. Далі можна додавати огірок, прикрашати зеленню склалася пірамідку і, звичайно, насолоджуватися результатом нашої спільної праці. Такий салат прийнято називати святкової листкової закускою.
Незвичайний варіант з морською капустою
З настанням весни і вже тим більше літа завжди хочеться отримати якомога більше вітамінів, і що може бути більш корисним, ніж морська капуста, насичена йодом та іншими мікроелементами. Вона відмінно поєднується з буряком, морквою і картоплею. Подібний незвичайний варіант з морською капустою вкрай корисний, і виглядає дуже красиво і яскраво.
Вінегрет з консервованою квасолею і грибами
Найшвидшим варіантом приготування вінегрету є вибір консервованих продуктів, яких потрібно просто відкрити, вилити непотрібну вологу і покласти в салат. Слушними інгредієнтами є консервована квасоля і гриби, можна навіть мариновані або слабосоленые. Такий салат можна не солити, оскільки поєднання продуктів і так надасть потрібну кількість солі. Таким чином, вінегрет з консервованою квасолею і грибами готується швидше всіх інших версій і на смак дуже приємний.
З яблуком і кількою
Найбільші любителі експериментів воліють поєднання яблука і кільки. Подумати тільки – як можна ці продукти взагалі поставити поруч один з одним, не кажучи вже про спільне салаті? Однак відгуки людей свідчать про те, що поєднання непоєднуваного не тільки популярно в наш час, але і дійсно смачно.
Для приготування вінегрету з яблуком і кількою необхідно виконати всі етапи, характерні для класичного рецепту, однак радикально змінюється склад соусу. Для заправки змішують гірчицю з рослинним маслом, цукор, сіль і оцет. Поєднання солодкого яблука, гострого соусу і солоної кільки вразить вас, хоча з першого погляду може здатися, що цей рецепт буде абсолютно несмачним і прісним, однак це не так.
Готуємо із запеченою буряком
Часом від зміни консистенції і температури хоча б одного інгредієнта кардинально змінюється смак всього салату в цілому. Якщо вам не підходять всі вищеперелічені варіанти, то ви можете спробувати не просто зварити буряк, а запекти її в духовці або в мікрохвильовій печі. З духовкою простіше, але довше, зате з мікрохвильовкою вам потрібно лише двадцять хвилин вільного часу і целофановий пакет, в який ви покладіть буряк. Головне не перетримати її і вчасно дістати, поки та не затверділа. Аромат стане більш сильним, а смак – насиченим, тому не бійтеся готувати з запеченої буряком.
Вінегрет з квасолею і солоними огірками
І, мабуть, останнім, але не менш смачним варто назвати рецепт приготування вінегрету з квасолею і солоними огірками. Такий салат по достоїнству оцінять всі любителі класичного рецепту, оскільки особливих змін в приготуванні немає – лише додавання огірків, а значить і солити не варто, а також квасолі для насичення і смаку.
В цілому, вінегрет завжди буде вінчати російську кухню, тому що цей салат дуже корисний, включає до складу недорогі продукти і швидко і легко готується. Історія назви салату відбувається з часів Олександра Першого, коли в нашій країні було багато французів, і одного разу один з них побачив, як кухар додає укус і запитав: « Винегр?», — що французькою мовою означає оцет. Кухар кивнув і з тих пір це назва приваблює іноземців і навіть багато російські люди не доказуються про історію створення найменування вінегрету.
Пробуйте різні варіанти приготування і експериментуйте!