Вінегрет ще з радянських часів вважається одним з найпопулярніших салатів на території країн колишнього Союзу. Зазвичай для його приготування крім основних інгредієнтів (буряків, моркви і картоплі) використовується квашена капуста. Але є й інші, не менш цікаві варіанти. Наприклад, іноді роблять вінегрет зі свіжою капустою. З нею салат набуває абсолютно новий неповторний смак.
Класичний вінегрет зі свіжою капустою
Класичний варіант вінегрету зі свіжою капустою – це легке вітамінне блюдо. Взимку воно особливо актуально. Тим більше, що в наші дні свіжі овочі продаються в магазинах круглий рік.
Для його приготування може знадобитися:
- 2 буряків;
- 0,3 кілограма капусти;
- 1 цибулина;
- 40 грам рослинної олії і стільки ж соку лимона;
- 1 морква;
- по 1/3 чайної ложки цукру і солі.
Робити такий вінегрет не складно:
- Самий головний інгредієнт (буряк) спочатку треба вимити, відварити, а потім охолодити,
- Нашаткувати і трохи пом’яти руками капусту.
- Очищений від лушпиння довільно цибулю покришити.
- Остиглу буряк і вимиту моркву очистити від шкірки, а потім подрібнити на тертці з великими отворами.
- Підготовлені продукти скласти в глибоку миску.
- Приготувати заправку. Для цього масло, сіль, лимонний сік і цукор треба з’єднати разом і добре збити.
- Полити інгредієнти заправкою і старанно перемішати.
Виходить вінегрет, який допоможе навіть в зимовий час підтримувати вітамінний баланс організму.
З солоними огірками
Щоб зберегти традиційний смак і аромат страви, його можна готувати зі свіжої капустою та солоним огірком. Цей варіант максимально наближений до звичного вінегрету.
В даному випадку можна використовувати наступні продукти:
- 0,5 кілограма картоплі і стільки ж білокачанної капусти;
- 100 грам цибулі;
- по 300 грам свіжої буряків і солоних огірочків;
- 60-120 грамів столового оцту;
- 10 грам гірчиці;
- 20 грам солі;
- 100 грам рослинного масла;
- 40 грам цукру.
Поетапне приготування вінегрету:
- Спочатку вимитий буряк треба покласти в каструлю, залити водою (додати в неї трохи оцту) і варити не менше години (до готовності).
- Капусту дрібно нашаткувати.
- Картоплю відварити в мундирі.
- Тепер можна приступати до подрібнення компонентів. Цибулю слід довільно покришити. Остиглу буряк і картоплю почистити, а потім разом з огірками порізати кубиками.
- Продукти скласти в глибоку ємність і перемішати.
- Змішавши в тарілці інші інгредієнти, приготувати заправку.
- Вилийте приготовлену масу в ємність з подрібненими продуктами. Ще раз все це перемішати.
У такому вигляді традиційний салат набуває приємну свіжу нотку.
Готуємо з червонокачанної капустою
Вінегрет – салат, який можна приготувати також з свіжої червонокачанної капусти. При цьому смак його істотно не зміниться.
Для цього можна використовувати наступний рецептурний склад:
- 1 буряк;
- 2 солоних огірка;
- 6 картоплин;
- ½ Маленького вилка червонокачанної капусти;
- 1 морквина;
- 150 грамів солоних грибів;
- 1 пучок зелені (петрушка разом з кропом);
- ½ Лимона.
Для соусу:
- 70 грам рослинної олії;
- сіль, перець і трохи цукру (все за смаком);
- 10 грамів готової гірчиці.
Як готується такий салат:
- Буряк, моркву і картоплю відварити, а потім охолодити, почистити і нарізати кубиками.
- Тоненько нашаткувати капусту. Потім її треба посолити і трохи пом’яти руками. Після цього подрібнену капусту полити лимонним соком, оцтом і залишити на 10 хвилин.
- Огірки покришити кубиками, попередньо зрізавши з них шкірку.
- Гриби нарізати соломкою.
- Окремо приготувати соус. Для цього масло спочатку треба розтерти з гірчицею, а вже потім за смаком додати інші інгредієнти.
- Подрібнені компоненти з’єднати разом.
- Залити їх соусом і перемішати.
Такий оригінальний варіант вінегрету буде гарним поповненням скарбнички рецептів кожної господині.
Вінегрет зі свіжою капустою та квасолею
Багатьом дуже подобається вінегрет зі свіжою капустою і квасолею. Він виходить не тільки смачний, але ще й корисний. На приготування люба йде не більше години.
Для роботи потрібно:
- 1 буряк;
- 2 морквини;
- 150 грам капусти;
- 3 маринованих огірка;
- 1 цибулина;
- 2 картоплини;
- 1 пучок кропу;
- 1 банку консервованої квасолі;
- 90 грам соняшникової олії;
- 15 грам дрібної харчової солі.
Весь процес складається з 5 основних етапів:
- Картоплю, буряк і моркву добре вимити, відварити, а потім очистити і подрібнити маленькими кубиками.
- Цибуля довільно порізати і пасерувати в олії.
- Капусту тонко нашаткувати і злегка пом’яти руками.
- Квасоля відкинути на друшляк і добре промити.
- Дрібно нарізати зелень і огірочки.
- Інгредієнти зібрати разом, посолити і перемішати.
Щоб салат вийшов більш смачним і ароматним, йому потрібно настоятися. Для цього тарілку слід на годину відправити в холодильник.
Зі свіжими огірками
Є рецепти, за якими вінегрет можна доповнити не тільки маринованою або солоним, але також і свіжим огірком. Крім того, в якості заправки часом використовується не масло, а майонез. У цьому випадку салат набуває абсолютно новий смак.
Для його приготування страви краще брати в наступній кількості:
- 500 грам картоплі;
- 1 цибулина;
- 3 буряків;
- 100 грам кропу;
- 4 морквини;
- 0,5 качана капусти;
- 1 упаковка майонезу;
- 3 свіжих огірка.
Щоб зробити такий салат, треба:
- Окремо відварити, а потім очистити моркву, буряк і картоплю.
- Дрібно порубати зелень.
- Довільно покришити капусту, огірки і цибуля.
- Відварені овочі нарізати однаковими кубиками.
- Всі інгредієнти зібрати разом, заправити майонезом і перемішати.
Виходить ніжний, свіжий і дуже красивий салат, який не соромно поставити навіть на святковий стіл.
Рецепт з яблуком
Для дієтичного харчування ідеально підійде рецепт вінегрету зі свіжою капустою і яблуком. Людям, які стежать за своєю вагою, такий салат повинен дуже сподобатися.
Для його приготування знадобиться:
- 200 грам капусти білоголової;
- 1 яблуко;
- 1 цибулина;
- 1 буряк;
- 8-10 грам солі;
- 30-45 грам яблучного оцту;
- 70 грам соняшникової рафінованої олії.
Спосіб приготування цього вінегрету мало чим відрізняється від попередніх варіантів:
- Спочатку потрібно вимити і відварити буряк до готовності.
- Капусту покришити соломкою, присипати сіллю і трохи потерти руками. Вона повинна пустити сік.
- Яблуко (разом зі шкіркою) також порізати соломкою. Щоб шматочки не потемніли, їх потрібно відразу збризнути оцтом.
- Дрібно покришити цибулю.
- Буряк бажано подрібнити на тертці з великими отворами.
- Продукти зібрати разом, полити олією і добре перемішати.
Такий салат може стати чудовим початком дня або прекрасним варіантом легкої вечері.
Вінегрет зі свіжою капустою і зеленим горошком
Як ще готують популярний салат? Вінегрет буде набагато смачніше, якщо крім звичних продуктів в його склад додати, наприклад, зелений горошок.
Для такого варіанту підійде наступний набір інгредієнтів:
- 3 буряків;
- 100 грам свіжої капусти;
- 4 картоплини;
- 2 морквини;
- 3 маринованих огірка;
- 1 цибулина;
- 4 столові ложки горошку;
- 50 грам соняшникової олії;
- 20 грам столової гірчиці;
- трохи солі.
Методика приготування нового вінегрету:
- Картоплю, моркву і буряк краще заздалегідь відварити.
- Підготовлені коренеплоди очистити і подрібнити дрібними кубиками.
- Капусту нашаткувати.
- Цибулю нарізати півкільцями.
- Огірки також покришити кубиками.
- Продукти зібрати в одну глибоку ємність.
- Додати до них консервований горошок, гірчицю і сіль (за смаком).
- Залити все це олією і перемішати.
Залишається тільки перекласти вінегрет в салатник і подати його в якості соковитою, ароматною закуски.