Винний укус, як зрозуміло з назви, виходить в результаті бродіння винограду. Про це продукт напевно чули багато хто, але не всі знають, де його можна застосовувати, і як зробити самостійно.
Білий і червоний винний оцет: склад, користь і шкода
Здавалося б, у цих двох видів оцту різниця тільки в кольорі, який залежить від сорту використовуваного в приготуванні винограду світлих і темних відтінків. Але насправді, є і ще один нюанс: процес бродіння.
Так, червоний винний оцет бродить тільки у дерев’яних бочках, а білий поміщаються в сталеву тару.
Незважаючи на це, склад у них практично ідентичний, як і корисні властивості.
• До складу винного оцту входять пектини, які очищають організм від токсинів.
• Харчові волокна сприятливо впливають на травлення, покращують роботу шлунка, стабілізують стілець.
• Невелика кількість спиртів, що утворюються при бродінні, чинять антисептичну дію.
• Вуглеводи заряджають енергією, покращують роботу мозку.
• Молочна і яблучна кислоти прискорюють обмін речовин, а виннокаменная кислота не дає клітинам окислюватися.
• Антиоксиданти, звичайно ж, впливають на процеси старіння, сповільнюючи їх.
• Альдегіди допомагають впоратися зі стресами і налагодити роботу нервової системи.
• Вітаміни групи В, а також А і З зміцнюють імунітет, позитивно впливають на зір, допомагають краще засвоювати інші корисні елементи.
• Велика кількість мінералів, таких як, магній, калій, натрій, кальцій, фтор і інші, мають широкий вплив на загальний стан. Впливають на м’які тканини, що забезпечують харчування органам, роблять кістки і зуби більш міцними, покращують якість крові, а також допомагають клітинам розвиватися.
Що стосується шкоди, то особливо остерігатися цього продукту потрібно тільки тим, у кого є індивідуальна непереносимість компонентів або ж підвищена кислотність шлунка, а також гастрит або виразка. Не забувайте і про стан зубів, адже кислота діє руйнівно на емаль. Щоб цього уникнути, обов’язково полощіть рот і чистіть зуби після вживання цього продукту.
Ну і, звичайно ж, не варто використовувати його літрами, всього повинно бути в міру.
Фортеця, скільки відсотків буває
Фортеця вже готового продукту залежить від міцності сировини. Відсоток оцту виявляється рівно в два рази менше, ніж у вина.
Якщо взяти середню міцність алкогольного напою, яка становить 8 – 14 градусів, то для оцту це число опуститися до 4 – 9%.
Застосування винного оцту в кулінарії
Застосування винного оцту вже давно не вважається чимось незвичайним, адже він поширений у всьому світі. Найчастіше, він виступає основою для різних маринадів до м’яса і риби. Крім цього, він входить до складу соусів і є дуже смачною добавкою до заправки салатів.
Дуже важливо знати з якими інгредієнтами він не поєднується.
• Не з’єднуйте оцет з молочними продуктами, а також з бобовими.
• Нічого доброго не вийде, якщо заправити таким укусом печений або смажену картоплю. В цьому випадку можна чекати проблем в роботі шлунка.
Чим можна замінити в приготуванні страв
Знайшли чудове блюдо, вже вирішили готувати та, от біда, потрібного компонента будинку не знайшлося? Не проблема! Давайте розглянемо, чим замінити винний оцет.
• Він в будь-якому разі включає в себе оцтову кислоту, а це значить, що його можна замінити будь-яким іншим оцтом: яблучним, столовим або взагалі заграв фруктовим соком.
• Ще один варіант – звичайнісіньке вино. Але не забувайте, що воно більш міцне, тому кладіть його або в меншій кількості або ж розбавляйте чистою водою.
• Сік лимона і лайма. Ці плоди теж містять у собі кислоту і стануть відмінною заміною винного оцту. Знову ж таки не забувайте про концентрації. Якщо вводите сік у випічку, то розбавляти його не потрібно. Якщо ж заправляєте салат, то дуже важливо не переборщити.
Як пити винний оцет для схуднення
Як би дивно це не звучало, але на цій заправці можна схуднути, і це вже доведений факт.
Приблизно за 2 – 3 місяці регулярного вживання такої добавки можна позбутися від 10 кілограм зайвої ваги.
Це відбувається за рахунок наступного впливу на організм:
• поліпшується травний процес;
• розганяється метаболізм;
• виходять присутні шлаки і токсини;
• мікрофлора кишечника відновлюється;
• знижується апетит, зникає постійне бажання щось пожувати;
• вуглеводи починають розщеплюватися швидше, ніж звичайно;
• імунна система зміцнюється, а шкіра перебуває в тонусі.
Звичайно, пити винний оцет треба разом з дотриманням дієти або відмовою від шкідливих продуктів. Його рекомендується вживати натщесерце, за деякий час до кожного прийому їжі, але не в чистому вигляді, а в розбавленому. Досить влити в склянку холодної води велику ложку винного оцту, перемішати і випити одержаний напій.
Використання в косметології
Червоний і білий винний оцет може не тільки зробити краще блюдо, але ще й значно вплинути на стан шкіри і волосся.
• Якщо ви хочете прибрати неприємний блиск, налагодити роботу потових залоз, очистити шкіру від бруду і усунути ненависні висипання, то рекомендується обробляти шкіру хоча б один раз в два дні обговорюваним продуктом.
• Можна провести і винний пілінг, адже в оцті є кислоти. Для цього його добре прогрівають і промачивают їм марлю. В ній робляться прорізи для очей, носа і губ, після чого вона поміщається на обличчя на 10 хвилин. Потім засіб прибирається, а через годину шкіра обполіскується, протирається твердою тканиною і тонізується кубиком льоду.
• А якщо змішати винний оцет і воду, то можна провести обгортання, які позбавляють від целюліту.
• Що стосується волосся, то тут винний оцет просто знахідка. Він позитивно впливає на волосся, які часто забарвлюються, прибирає жирний блиск, зміцнює структуру, стимулює зростання, бореться з лупою і грибком.
Як зробити винний оцет в домашніх умовах
Зовсім необов’язково купувати вже готовий продукт, адже його можна робити самостійно і бути впевненим в якості і складі. Найчастіше домашній варіант готується на заграв основі – вини, соку або суслі.
Необхідні інгредієнти:
• 400 грам цукру або стільки ж хорошого меду;
• приблизно півтора літра заграв основи, наприклад, вина;
• близько п’яти літрів чистої води.
Процес приготування:
1. Підготуйте скляну ємність, її добре вимийте і витріть насухо.
2. Залийте туди чисту воду, додайте цукор або мед і перемішайте так, щоб вміст розчинилося.
3. Туди ж влийте основу (в даному рецепті будемо готувати на вини) і знову все перемішайте, щоб продукти розподілилися рівномірно.
4. Прикрийте ємність марлею і залиште бродити, обов’язково, в теплому приміщенні. На це піде близько двох місяців.
5. Через це час отримана рідину проціджують через марлю, складену в кілька разів, а потім готовий оцет розливається по пляшок.
Можна сказати, що винний оцет – унікальний продукт. Він широко використовується в кулінарії і косметології, оскільки надає позитивний вплив не тільки на зовнішній вигляд людини, але й на роботу його внутрішніх органів. Якщо ви піклуєтеся про себе, то винний оцет обов’язково повинен бути присутнім у вашому домі.