Набридли звичні рецепти і не знаєте, що робити із цією, безумовно, корисною ягодою? Спробуйте приготувати вино з чорноплідної горобини в домашніх умовах.
Класичний рецепт вина з чорноплідної горобини
Необхідні продукти:
- 4 кг цукру;
- 10 кг горобини;
- два літри води.
Процес приготування:
- Ягоду не мийте, відразу подрібніть за допомогою блендера.
- Масу засипте двома кілограмами цукру і залийте літром теплої води.
- Прикрийте марлею, приберіть в темне місце і перемішуйте два рази в день.
- Через тиждень процідіть сік, але не викидайте мезгу.
- Перелийте сік в чисту скляну ємність і щільно закрийте.
- У мезгу додайте цукор, що залишився і воду, залиште ще на п’ять днів, процідіть.
- Те, що процедили, змішайте з раніше приготовленою соком, закрийте і дайте постояти ще тиждень.
- Через трубочку зцідіть рідина в чисту ємність і повторюйте ці дії щотижня, поки не закінчиться бродіння.
- Пропустіть через марлю, розлийте по пляшках, дайте постояти три місяці, потім знову процідіть і можна вживати.
З додаванням кориці
Домашнє вино з чорноплідної горобини з корицею чимось нагадує дорогий лікер. Виходить яскравий і пряний напій.
Необхідні продукти:
- 5 кг горобини;
- п’ять грам кориці;
- чотири кілограми цукру;
- пів-літри горілки.
Процес приготування:
- Горобину перетворюємо у пюре будь-яким зручним способом.
- У масу засипаємо цукор, корицю і добре все перемішуємо.
- Поміщаємо в широку посудину, накриваємо тканиною і прибираємо в тепле місце.
- Кожен день по 2-3 рази заважаємо вміст, а через 9 днів проціджуємо.
- Отриманий сік покласти в бутель, закриваємо гідрозатворів і залишаємо на 40 днів.
- Коли закінчиться процес бродіння, фільтруємо вино через марлю, змішуємо з горілкою, розливаємо по пляшках і витримуємо близько трьох місяців перед вживанням.
Готуємо з заморожених ягід
Саморобне вино можна приготувати і з заморожених ягід. Під час розморожування буде виділятися сік, він то і знадобиться.
Необхідні продукти:
- три літри соку горобини;
- 0,4 кг цукру;
- 150 грам родзинок;
- три літри води.
Процес приготування:
- Зазначене кількість соку з’єднайте з теплою водою, до 30 градусів, засипте цукор і заважайте, поки він не розчиниться.
- Перелити все в широку ємність, кладемо родзинки, щільно закриваємо гідрозатворів і залишаємо до того, як повністю закінчиться процес бродіння.
- Після цього вино проціджують, розливають по пляшках і забирається на зберігання.
Вино з чорноплідної горобини, приготоване в банку
Необхідні продукти:
- кілограм цукру;
- 100 грам родзинок;
- півлітра води;
- 700 грам горобини.
Процес приготування:
- Ягоди перебити за допомогою комбайна і помістіть в чисту банку.
- Залийте воду, додайте 300 грам цукру і родзинки.
- Прикрийте ємність капроновою тканиною, зробивши в ній невеликий отвір, і поставте в тепле місце.
- Зберігайте банку тиждень, кожен день, заважаючи і струшуючи вміст.
- Через це час засипте ще 300 грам, перемішайте і знову закрийте.
- Повторіть дії ще через сім днів, а через місяць всипте те, що залишилося від цукру, і залиште банку. Необхідно щоб ягоди опустилися на дно, а сам напій став досить прозорим.
- Коли цієї станеться, процідіть вино і розлийте по пляшках.
Найпростіший рецепт домашнього вина
Необхідні продукти:
- дві гвоздики;
- один грам лимонної кислоти;
- кілограм горобини;
- літр води;
- пів-літри горілки;
- 100 грам цукру;
- два грами кориці.
Процес приготування:
- Ягоди переберіть, добре роздушіть, присипте зазначеною кількістю цукру, влийте дві склянки теплої води і поставте на плиту. Варіть близько 30 хвилин на слабкому вогні.
- Коли суміш охолоне, відіжміть з неї сік. Макуха, який залишиться необхідно залити залишилася водою, присипати спеціями зі списку і теж варити півгодини, після цього остудити і ретельно віджати.
- Змішайте обидва отриманих соку між собою, процідіть, влийте до них горілку, розлийте по пляшках і приберіть на зберігання.
Кріплений напій з ягодами чорниці
Необхідні продукти:
- кілограм чорниці і стільки ж горобини;
- два літри горілки;
- кілограм цукру.
Процес приготування:
- У велику скляну ємність помістіть ягоди, засипте зазначеною кількістю цукру, влийте горілку або інший алкоголь такий же фортеці.
- Добре потрусити тару, щоб цукор розподілився по ній рівномірно, і поставте в темне прохолодне місце на тиждень.
- Протягом цього часу кожен день трусіть банку по два рази і залиште ще на два місяці. В цей період буде досить струшувати вміст не частіше 1-2 раз на сім днів.
- Процідіть напій через марлю, розлийте по невеликих пляшках зі скла і приберіть на зберігання.
З листям вишні
Вітамінний склад вишневих листя доповнять напій корисними властивостями.
Необхідні продукти:
- 100 грам листя вишневого дерева;
- ложечка лимонної кислоти;
- кілограм горобини;
- стакан цукру;
- літр води;
- 500 мілілітрів горілки.
Процес приготування:
- Ягоди промити, добре перемять і викласти в каструлю.
- Додаємо до них вказану кількість листя вишні, заливаємо водою, ставимо на плиту і коли вміст закипить, робимо мінімальний рівень нагріву і варимо близько 30 хвилин.
- Після цього суміш трохи охолоджуємо, проціджуємо в іншу чисту ємність, змішуємо з цукром і лимонною кислотою.
- Отриману масу дуже ретельно перемішуємо, щоб цукор розподілився рівномірно, і знову ставимо на плиту.
- Включаємо слабкий вогонь і варимо не більше 15 хвилин. Цього цілком вистачає, щоб кристали цукру повністю розчинилися.
- Чекаємо охолодження, з’єднуємо з горілкою. Можна так само замість неї використовувати самогон, але він обов’язково повинен бути очищеним.
- Перелити все в стерилізовану ємність, щільно прикривають і прибираємо в яке-небудь дуже прохолодне місце не менш ніж на три тижні, щоб напій встиг добре настоятися.
- Через цей час вино вже цілком можна розлити по пляшках і вживати.