Хочете побалувати себе або домочадців смачненьким, але часу готувати зовсім немає? Тоді вам підійде випічка на кефірі. З переважною більшістю рецептів впораються навіть дилетанти щодо кухонного майстерності.
Випічка на кефірі на швидку руку в духовці
Один із способів запекти що-то на кефірі, передбачає використання духовий печі. Ознайомтеся із запропонованими рецептами і виберіть найбільш підходящий для себе.
Капустяний пиріг на кефірі
Вам знадобляться:
- 2 склянки кефіру;
- 200 г білокачанної капусти;
- склянка борошна;
- зелень;
- одне яйце;
- одна цибулина;
- 1 ложка раст. масла;
- 1 коф. ложка соди.
Покроковий процес приготування:
- Наріжте капусту дрібною соломкою, змішайте з цибулею і зеленню. Потім стушкуйте овочеву суміш буквально кілька хвилин.
- В цей же час необхідно зайнятися приготуванням тіста. Збийте кефір разом з яйцем, сіллю і содою. Потреби в попередньому гасінні немає, так як присутня кисле середовище.
- Висипте борошно і замісіть тісто.
- Коли начинка буде готова, розділіть суміш на 2 частини. Одну вилийте у форму, викладіть капусту і залийте заготівлю рештою тестом.
- Випікайте трохи більше півгодини.
Готовність можна визначити за появи рум’яної скоринки зверху.
Печиво на кефірі без яєць і масла
Випічка без яєць підійде для тих, хто дотримується піст або дієту.
Вам знадобляться:
- 1,5 склянки борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 1 склянка цукру;
- 2 ложки молока;
- 1 ложка раст. масла;
- 1 ч. ложка соди.
Покроковий процес приготування:
- Цукор змішується з кефіром до повного розчинення кристалів.
- Після цього додайте соду з маслом. Ще раз перемішайте.
- Порціями всипайте борошно і попутно замішують тісто. Коли воно досить загусне, почніть вимішувати його руками.
- Ледь тісто перестане липнути, скачайте його в кулю і, стягнувши плівкою, відправте у прохолодне місце.
- Через цей проміжок, дістаньте заготівлю і розкачайте її шаром завтовшки не більше сантиметра.
- Вирізати формочками печиво і укладіть на деко.
- Випікайте 8 хвилин при температурі 200 º с. Після цього дістаньте печиво, змастіть його молоком з допомогою кондитерської кисті і відправте назад в духовку ще на 10 хвилин.
Смачна випічка з сиром
Випічка на кефірі з сиром – це неймовірно корисне і смачне поєднання інгредієнтів.
Вам знадобляться:
- 1 склянку кефіру;
- 3 яйця;
- 1,5 склянки борошна;
- 1 склянка цукру;
- 4 ложки раст. масла;
- 250 г сиру;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 1 коф. ложка соди;
- 1 ч. ложка ваніліну.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте соду з кефіром і залиште на 10 хвилин.
- Після цього вбийте в суміш пару яєць і перемішайте.
- Слідом кладеться масло.
- Просеянная борошно, поєднана з розпушувачем і потроху додається до решти інгредієнтів.
- Вимісіть тісто і перейдіть до начинки. Для неї розітріть сир з рештою яйцем, ваніллю і трьома ложками цукру. Якщо сир буде зовсім сухим, то можна додати трохи молока. При цьому не переборщіть з його кількістю.
- Вилийте тісто у форму і складіть туди скачали сирні кульки, відступаючи невелику відстань між ними.
- Випікайте пиріг 40-50 хвилин.
Запіканка на основі кефіру з яблуками
Вам знадобляться:
- півсклянки манної крупи;
- півсклянки кефіру;
- 250 г сиру;
- 1 яблуко;
- щіпка соди;
- щіпка ванілі;
- 3 ч. ложки кориці;
- 3 ложки солодкої пудри;
- 1 яйце;
- 2 ложки раст. масла.
Покроковий процес приготування:
- Для початку погасіть соду оцтом або кефіром. Це потрібно для того, щоб у запіканки не було неприємного присмаку.
- Вбийте в сир яйце, висипте цукрову пудру. Потім додайте кефір, ложку масла, гашену соду і манну крупу (частину її необхідно залишити). Ретельно перемішайте масу.
- Присипте залишилася манкою змащену форму.
- Наріжте яблука шматочками середнього розміру і висипте в тісто. Знову розмішайте, щоб вони рівномірно розподілилися по суміші.
- Вилийте запіканку у форму, посипте зверху корицею.
Випікайте більш півгодини. Готовність можна визначити за появи скоринки.
Пишні оладки на швидку руку
Вам знадобляться:
- 2 склянки кефіру;
- 2 ложки раст. масла;
- 3 ложки цукру;
- щіпка солі;
- 1 склянка борошна;
- 1 ч. ложка соди.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте кефір разом з сипучими компонентами.
- Гарненько розмішайте тісто, щоб у ньому не було грудочок. Для цього ви можете скористатися міксером.
- Розігрійте олію на сковороді і почніть викладати великою ложкою або ополоником оладки.
- Обсмажуйте їх буквально пару хвилин з кожного боку. Намагайтеся не розмазувати тісто по поверхні сковороди.
Подавайте готову страву зі сметаною або варенням.
Пиріжки з картоплею на кефірі
Вам знадобляться:
- 2,5 склянки борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 1 ч. ложка соди;
- 3 картоплини;
- щіпка солі;
- 1 яйце;
- 3 ложки раст. масла.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте кефір з сипучими компонентами (крім борошна) і залиште на пару хвилин для взаємодії.
- Після цього вбийте туди яйце і налийте масло. Перемішайте.
- Просійте борошно ретельно, щоб прибрати зайві непотрібні домішки. Порційно додавайте її до решти інгредієнтів.
- Замісіть тісто і залиште його відпочити на 15 хвилин.
- Через зазначений проміжок, розділіть тісто на грудочки, і вылепите з них пиріжки.
- Зваріть картоплю і зробіть пюре, додавши туди сіль і приправи.
- Викладіть начинку на кожен пиріжок, закріпіть боки і відправте випікатися.
Дієтичні пончики швидкого приготування
Вам знадобляться:
- 3 ложки борошна;
- 1 ложка кефіру;
- пів-ложечки розпушувача;
- 2 ложки яблучного пюре для дитячого харчування;
- 1 яйце.
Покроковий процес приготування:
- Відокремте білок від жовтка і збийте його до появи пишної піни.
- Жовток змішується разом з яблучним пюре, кефіром і з’єднаної з розпушувачем борошном.
- Потім додайте до маси білкову піну. Викладіть тісто в спеціальну форму для приготування пончиків.
- Розігрійте духовку до температури 180 º с.
- Поставте туди форму з заготовками і випікайте протягом 20 хвилин.
Додатково готовий десерт можна полити солодким глазур’ю з молочного шоколаду.
Класичний маннік на кефірі
Вам знадобляться:
- 2 склянки кефіру;
- 1 склянка манної крупи;
- 3 яйця;
- 1 склянка сметани;
- півсклянки цукру;
- 2 ч. ложки ваніліну;
- 2 ч. ложки розпушувача;
- невеликий шматочок масла;
- щіпка солі.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте кефір разом з манною великої і залиште на півтора—дві години набухати.
- Окремо збийте курячі яйця, додавши до них цукор і сіль.
- Після цього до них кладеться пекарський розпушувач і ваніль. Можна за смаком додати родзинки, сухофрукти або терту лимонну цедру.
- З’єднайте обидві частини тесту і викладіть його в змащену форму.
- Розігрійте духову піч до 180 º с і поставте туди випікатися манник. За часом процес займає близько години, в залежності від потужності вашого пристрою.
Простий пиріг з сиром і сиром
Вам знадобляться:
- 2 склянки борошна;
- 1,5 склянки кефіру;
- 250 г сиру;
- 25 р маргарину чи масла;
- 250 г сиру;
- 1 яйце;
- 1 ч. ложка цукру;
- 1 ч. ложка соди.
Покроковий процес приготування:
- Для початку приготуйте тісто: змішати борошно, маргарин, кефір, соду і цукор. Приберіть його на півгодини в тепле місце, щоб воно трохи збільшилося.
- Для начинки змішується яйце, тертий сир і сир. У вас повинна вийти більш-менш однорідна маса.
- Коли тісто підійде, розкачати з нього корж товщиною не більше сантиметра.
- Викладіть в середину начинку і вирівняйте його по поверхні, залишаючи по 3 сантиметри країв.
- Потягніть за кінці до середини і закріпіть їх. Після цього легким натиском долоні розрівняйте пиріг.
- Готуйте його півгодини, а перед подачею змастіть шматочком масла.
Шоколадні мафіни на кефірі
Вам знадобляться:
- 1 склянка борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 2 яйця;
- 3 ложки какао-порошку;
- 2 ложки раст. масла;
- 2 ч. ложки ванільного цукру;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 4 ложки цукру.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте кефір разом з розпушувачем і ваніліном. Дочекайтесь появи реакції. Ви визначите її наступ, коли на поверхні почнуть з’являтися бульбашки.
- Збийте яйця з цукром і маслом. Додайте їх до кефіру.
- Слідом кладуться залишилися сипучі інгредієнти. Якщо тісто виходить занадто рідким, можна збільшити кількість борошна. Не переборщіть, інакше мафіни вийдуть «забитими».
Розлийте тісто по силіконових формочках і відправте кекси випікатися.
Швидкий заливний пиріг на кефірі з зеленою цибулею
Вам знадобляться:
- 2 склянки кефіру;
- півпачки масла;
- 1,5 склянки борошна;
- зелена цибуля;
- 4 яйця;
- 2 ч. ложки розпушувача;
- 2 ложки цукру;
- щіпка солі.
Покроковий процес приготування:
- Відваріть два яйця і наріжте їх дрібними кубиками. Потім змішати з нашаткованою зеленою цибулею, спеціями і злегка обсмажте.
- Наступний етап – це приготування тіста. Розтопіть масло в мікрохвильовій печі або на водяній бані.
- Змішайте його разом з іншими інгредієнтами. Тісто повинне вийти рідкуватим по консистенції.
- Розділіть його на декілька частин. Одну вилийте в змащену форму.
- Рівномірно розподіліть по суміші начинку і залити рештою тестом.
- Надішліть випікатися на трохи більше півгодини.
В мультиварці
Випічка в мультиварці в плані приготування буде ще простіше, ніж у духовій печі. Достатньо лише знати необхідні інгредієнти для певної страви і режим у пристрої.
Шоколадний кекс на кефірі
Вам знадобляться:
- 1,5 склянки кефіру;
- 2 склянки борошна;
- 1 склянка цукру;
- 2 яйця;
- 3 ложки какао-порошку;
- 1 ч. ложка ваніліну.
Покроковий процес приготування:
- Збийте яйця разом з цукром.
- Потім додайте в суміш теплий кефір. Це дуже важливий момент, тому заздалегідь дістаньте продукт з холодильника. Знову перемішайте.
- Окремо в іншому посуді змішайте сухі компоненти.
- З’єднайте обидві частини тесту і замісіть його, щоб не залишилося грудочок.
- Змастіть чашу шматочком масла і вилийте в неї масу. Розрівняйте.
- Закрийте кришку і готуйте 1,5 години в режимі «Випічка».
Простий рецепт хліба на кефірі
Вам знадобляться:
- 1 склянку кефіру;
- 1,5 склянки борошна;
- 1 ч. ложка солі;
- 1 ч. ложка сухих дріжджів;
- 1 ложка раст. масла;
- 1 ложка цукру.
Покроковий процес приготування:
- Розведіть дріжджі теплою водою і залиште їх активізуватися на деякий час.
- Викладіть інгредієнти в мультиварку на 20 хвилин і включіть підігрів.
- Коли пристрій видасть відповідний звуковий сигнал, залиште заготівлю підрости також на 20 хвилин.
- Через 40 хвилин, увімкніть мультиварку на годину в режимі «Випічка».
- Після цього переверніть на іншу сторону і увімкніть програму ще на 25-30 хвилин.
Відкритий пиріг з ягодами
Вам знадобляться:
- 2,5 склянки борошна;
- 1,5 склянки цукру;
- 1 склянку кефіру;
- 250 г сиру;
- 2 ложки сметани;
- 70 р масла;
- 2 яйця;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 1 склянку будь-яких ягід;
- 2 ч. ложки ванільного цукру.
Покроковий процес приготування:
- Спочатку замісіть тісто. Розітріть в крихту борошно з маслом.
- Додайте туди яйце, кефір і цукор. Перемішайте суміш.
- Коли тісто перестане липнути до рук, сформуйте його в кульку і загорніть в харчову плівку. Після цього відправте заготовку на півгодини в холодильник.
- Пропустіть сир для начинки через сито. У ньому не повинно залишатися великих грудок.
- Додайте до сиру сметану, цукор, одне яйце і ванілін.
- Застеліть чашу пергаментним папером, щоб тісто було простіше викласти. Перекладіть заготівлю, зверху сир і ягоди.
- Поставте програму «Випічка» на годину і включіть мультиварку.
Після того, як робота пристрою завершиться, не поспішайте виймати пиріг — дайте йому охолонути.
М’ясна випічка в мультиварці
Вам знадобляться:
- 1 склянка борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 300 г м’ясного фаршу;
- 2 ч. ложки розпушувача;
- 2 цибулини;
- зелень;
- 2 яйця.
Покроковий процес приготування:
- Дрібно наріжте цибулю, змішати його з фаршем, спеціями і обсмажте. Потім додайте до начинки зелень.
- Змішайте кефір з розпушувачем і залиште на 5 хвилин для впливу.
- Потім туди борошно просійте, вбийте яйця.
- Розділіть тісто на дві половинки і одну вилийте в чашу.
- Рівномірно розподіліть начинку і залийте її рештою тестом.
- Закрийте кришку та встановіть програму для випічки на 35 хвилин.
- Після закінчення переверніть пиріг на іншу сторону і готуйте ще 25 хвилин.
Сирний пиріг з ковбасою на кефірі
Вам знадобляться:
- 1 склянку кефіру;
- 1 склянка борошна;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 250 г твердого сиру;
- 200 г ковбаси;
- 2 яйця;
- зелень.
Покроковий процес приготування:
- Замісіть тісто середньої густоти.
- Додайте тертий сир, нарізану ковбасу і подрібнену зелень.
- Вилийте суміш у чашу мультиварки і увімкніть програму «Випічка» на годину.
- Готовий пиріг виймайте з допомогою кошики для варіння на пару.
Дієтичний пиріг зі щавлем
Вам знадобляться:
- 2,5 склянки борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 300 р свіжого щавлю;
- півпачки масла;
- 1 ч. ложка розпушувача;
- 1 яйце;
- 1 склянка цукру;
- сіль.
Покроковий процес приготування:
- Наріжте щавель і перемішайте його з половиною цукру. Залиште настоятися на деякий час.
- Розітріть масло в крихту разом з цукром.
- Висипте борошно.
- Потім додайте кефір із содою. Пам’ятайте, що в погашенні вона не потребує.
- Скачайте кульку і розділіть його на пару однакових частин.
- Одну частину розкачайте і викладіть на дно чаші.
- Викладіть начинку, накрийте рештою тестом і защипайте краю.
Готуйте в режимі для випічки протягом півгодини.
Шарлотка на кефірі в мультиварці
Вам знадобляться:
- 1 склянку кефіру;
- 3 яйця;
- 2 склянки борошна;
- 5 солодких яблук;
- 3 ч. ложки кориці;
- 1 ч. ложка соди;
- 1 склянку цукру.
Покроковий процес приготування:
- Видаліть з яблук серцевину і плодоніжку. Наріжте їх невеликими скибочками.
- Збийте яйця і змішайте з кефіром.
- Просійте борошно.
- З’єднайте інгредієнти і замісити тісто. Потім вилийте його в змащену чашу мультиварки.
- Викладіть рівномірно нарізані яблука і посипте корицею.
- Закрийте кришку і поставте в пристрої програму для випічки на годину.
Бісквітний торт
Вам знадобляться:
- 1,5 склянки кефіру;
- 1,5 склянки борошна;
- 3 яйця;
- щіпка соди;
- 70 р масла;
- 1 склянку цукру.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте кефір разом з содою на 10 хвилин і залиште для впливу.
- Окремо висипте цукор і збивайте його з яйцями до появи пишної світлої пінки.
- Замісіть тісто, з’єднавши всі компоненти.
- Застеліть дно чаші пергаментом, щоб було легше вийняти бісквіт.
- Вилийте туди тісто.
- Поставте готуватися на 40 хвилин. Якщо необхідно, збільште час.
Випічка на кефірі в сковороді: рецепти
Спекти щось з додаванням кефіру на сковороді набагато простіше, ніж вам може здаватися.
Пиріжки на кефірі на сковороді
Вам знадобляться:
- 1 склянку кефіру;
- 3,5 склянки борошна;
- 1 ч. ложка соди;
- 2 яйця;
- півсклянки раст. масла;
- 1 ложка цукру.
Покроковий процес приготування:
- Кефір для тесту можна використовувати абсолютно будь-який, навіть якщо він трохи «просрочился».
- Перемішайте всі зазначені інгредієнти і замісити тісто. Має тільки залишитися масло для смаження.
- Потім скачайте заготовку в кульку і дайте їй відпочити в прохолодному місці.
- Розділіть тісто на порційні шматочки і викладіть туди начинку для пиріжків.
- Защипайте краю і обсмажте до появи скоринки.
Пишні млинці на швидку руку
Вам знадобляться:
- 2,5 склянки кефіру;
- 5 ложок борошна;
- 2 яйця;
- 4 ложки цукру;
- 4 ложки раст. масла;
- щіпка солі.
Покроковий процес приготування:
- Збийте яйця з цукром і дрібкою солі в пишну масу.
- Влийте туди тонким струменем кефір, потім так само обережно висипте борошно.
- Замісіть тісто.
- Додайте масло і дайте масі трохи відпочити.
- Розігрійте сковороду і почніть обсмажувати млинці.
Коржики з сиром і ковбасою на кефірі
Вам знадобляться:
- 1 склянка борошна;
- 1 склянку кефіру;
- 200 г твердого сиру;
- 250 г ковбаси;
- по дрібці соди, солі і цукру;
- раст. масло.
Покроковий процес приготування:
- Натріть на тертці сир і ковбасу.
- Розчиніть в кефірі сипучі компоненти.
- Додайте тертий сир і борошна. Інше вам знадобиться для розкочування.
- Замішайте тісто і розділіть на кілька частин для двох коржів.
- Викладіть ковбасу і зберіть своєрідний «мішечок». Розкачайте його.
- Обсмажуйте до рум’янцю з закритою кришкою.
Швидка піца на кефірі
Самий швидкий рецепт приготування піци з тесту на кефірі. Обов’язково спробуйте!
Вам знадобляться:
- 2 склянки кефіру;
- 2 склянки борошна;
- 2 ложки раст. масла;
- 2 яйця;
- за пів-ложечки борошна і соди;
- 1 помідор;
- 2 ложки кетчупу;
- 100 г ковбаси
- 100 г сиру;
- маслини;
- гриби.
Покроковий процес приготування:
- Змішайте інгредієнти для приготування тіста.
- Поступово почніть додавати борошно.
- Наріжте всі компоненти для начинки.
- Коли тісто перестане прилипати, розкачайте його і викладіть начинку в довільному порядку, змастивши заготівлю кетчупом.
- Зверху посипте тертим сиром і відправте смажитися із закритою кришкою.
Ступінь готовності ви можете візуально зрозуміти, коли сир повністю не розплавиться.
Як приготувати на сковороді?
Випічка на сметані і кефірі не відрізняється складністю в приготуванні.
Вам знадобляться:
- півпачки маргарину;
- 1 склянка цукру;
- 1 ч. ложка соди;
- 1,5 склянки борошна;
- 1 склянку кефіру або сметани;
- щіпка солі;
- ванілін.
Покроковий процес приготування:
- Розтопіть маргарин в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Додайте до нього цукор і перемішувати до повного розчинення.
- Введіть у суміш кефір, соду, просіяне борошно і ванілін. Якщо ви хочете зробити кекс «Зебра», то розділіть тісто на кілька частин і в одну додайте какао-порошок.
- Візьміть товстостінну сковороду. Виріжте гурток пергаменту по формі, щоб не забруднити її тестом.
- Розігрійте сковороду на сильному вогні і викладіть туди частину тіста.
- Якщо ви плануєте зробити кекс з начинкою, то покладіть слідом начинку і залити рештою тестом.
- Закрийте кришку і продовжуйте готувати півгодини на малому вогні.