Випічка на сметані — 16 рецептів на швидку руку

Ніжна, волога повітряна, розсипчаста і хрустка, солодка й несолодке – такий може бути випічка на сметані. Крім великої варіативності печених виробів на сметанному тесті, є ще один значимий в умовах динамічного життя сучасної господині плюс – пироги, торти, вафлі та рогалики на основі цього кисломолочного продукту готуються дуже швидко.

Просте печиво з сметани на швидку руку

Перелік інгредієнтів:

  • до 200 мл сметани;
  • 100 г цукру;
  • 4 г соди;
  • 250 – 350 г борошна.

Випічка по кроках:

  • Сипку суміш з борошна і соди просіяти через сито. Кисломолочний інгредієнт прямо з холодильника збити з цукром до розчинення всіх крупинок. З’єднати обидві маси до отримання густоватого, але не крутого тіста.
  • Вимішане тісто розкачати в корж, товщина якої складе 5 мм, і вичавити з неї склянкою кругляш до 6 см в діаметрі.
  • Скласти їх стовпчиком по два у висоту. Отримані заготовки потримати 10 – 13 хвилин при 210°С.

Яблучний пиріг на сметані

Пропорції використовуваних для випічки продуктів:

  • 210 мл сметани;
  • 1 яйце;
  • 180 г цукру;
  • 6 г соди;
  • 160 г борошна;
  • 400 – 500 г яблук із щільною м’якоттю і кисло-солодким смаком.

Хід роботи:

  • Духова шафа поставити на розігрів до 180 градусів. Яблука очистити від шкірки, вирізати серцевину і нарізати м’якоть скибочками.
  • Соду з’єднати зі сметаною, щоб пішла реакція нейтралізації.
  • Яєчний меланж спінити з цукром, ввести в нього сметану і борошно, щоб вийшло густе, але текуче тісто.
  • На дно змащеної форми викласти половину яблучних часточок, зверху вилити ½ частку тіста, знову – яблука, а завершальний шар – залишилася половина сметанною основи.
  • Дбати наливна листковий яблучний пиріг буде 35 – 40 хвилин. Прикрасою цієї випічки може стати помадка з цукатами, горіхами або кондитерської посипкою.

Кекс з сиру і сметани

Склад кексу:

  • 220 г сиру;
  • 100 мл сметани (жирність 15%);
  • 180 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 2 г ваніліну;
  • 30 мл розтопленого вершкового масла;
  • 5 г розпушувача;
  • 160 г борошна.

Послідовність дій:

  • Сир продавити через дрібнопористе сито, змішати з маслом. Влити в нього заздалегідь збиту суміш з цукру, сметани та яєць, перемішати. Потім в тісто додати ваніль, розпушувач і борошно.
  • Размешанное до усунення всіх грудочок тісто перемістити в змащену маслом форму для кексу (металеву або силіконову) і випікати півгодини або трохи більше при 180 – 200 градусах. За бажанням, в кекс можна додати родзинки, цукати або цедру цитрусових.

Вафлі на сметані в электровафельнице

Тісто з сметани годиться не тільки для м’якої випічки, але і для хрустких вафель.

Що знадобиться для приготування:

  • 4 яйця;
  • 195 г цукру;
  • 240 г вершкового масла або маргарину для випічки;
  • 120 мл сметани;
  • 4 г соди;
  • 3 г солі;
  • 250 г борошна.

Черговість технологічних процесів:

  • Яйця разом з дрібкою солі і цукром збити в світлу кремову масу. Потім вмішати в неї розтоплене масло і сметану, просіяти соду з борошном до отримання сметаноподобной густої суміші.
  • На розігріту электровафельницу виливати по одній столовій ложці тесту і пекти приблизно 3 – 4 хвилини. Гарячі вафлі можна скрутити в трубочку або ріжок і наповнити будь-яким кремом.

Швидкий пиріг з додаванням майонезу

Для швидкого у приготуванні пирога потрібні:

  • 2 яйця;
  • 75 мл сметани;
  • 75 мл майонезу;
  • 120 г борошна;
  • 45 г крохмалю;
  • 3,5 г солі;
  • 4 г соди.
Дивіться також:  Пастила з яблук – 8 рецептів, як зробити в домашніх умовах

Додатково для начинки знадобиться відварні курячі яйця, зелену цибулю і спеції.

Як приготувати:

  • Змішати віночком сирі яйця, сметану і майонез. Потім у цю суміш просіяти сипучі компоненти, щоб вийшло досить густе тісто.
  • Для начинки натерти на тертці яйця, змішати їх з подрібненим зеленою цибулею і спеціями.
  • Ділимо тісто на дві половини. Першу виливаємо в підготовлену форму, за нею розподіляємо начинку і заливаємо іншою частиною тіста. Випічка цього пирога займе приблизно 25 – 30 хвилин, температура приготування – 180 градусів.

Випічка з куркою на сметані

Продукти:

  • 1 яйце;
  • 200 мл сметани;
  • 3 г солі;
  • 7 г розпушувача;
  • 160 г борошна;
  • 300 г вареного курячого м’яса;
  • 100 г томатів;
  • 200 г твердого сиру;
  • пряні трави та спеції за смаком.

Спосіб випічки:

  • З яйця, сметани, борошна і розпушувача замісити налите тісто.
  • Куряче м’ясо, помідори і сир нарізати невеликими кубиками, посолити, перемішати і додати приправи за бажанням.
  • Вистеливши форму для випічки пергаментом, сформувати пиріг: ½ частину тіста, начинка, ½ загальної кількості тесту. Випікати до апетитної рум’яної скоринки.

Капустяний пиріг на швидку руку

Складові пирога з капустяної начинкою на сметані:

  • 500 г білокачанної капусти;
  • 100 г розтопленого вершкового масла;
  • 50 г свіжої зелені;
  • 2 яйця;
  • 200 мл сметани;
  • 120 г борошна;
  • 5 г розпушувача;
  • 5 г цукру;
  • 5 г солі.

Черговість процесів приготування:

  • Капусту нарізати дрібною соломкою, присипати сіллю і гарненько розім’яти руками, додати дрібно нашатковану зелень і полити вершковим маслом. Начинку старанно перемішати.
  • Яйця збити з цукром і дрібкою солі, додати сметану і суміш з борошна і розпушувача. Повинно вийти досить густе, але налите тісто.
  • Начинку викласти на дно форми для пирога, а зверху вилити всю порцію тіста. Далі слід на 30 – 40 хвилин поставити пиріг в духовку, температура в якому вже виставлена на рівні 180°С.

Смачний бісквіт

Для бісквітного тіста на сметані слід підготувати:

  • 6 яєць;
  • 200 г цукру;
  • 200 мл сметани;
  • 20 г розтопленого вершкового масла;
  • 3 г соди;
  • 260 г борошна.

Алгоритм роботи:

  • Жовтки збити з цукром до світлого пишного стану. Ввести до них сметану і розтоплене масло, а потім – просіяне з содою борошно.
  • Білки в окремій посудині збити до міцних піків і в три – чотири прийоми вмішати їх в тісто.
  • Підготувати для бісквіта «французьку сорочку», змастити форму для випічки маслом і припудрити борошном. Перелити в неї тісто і випікати бісквітний корж при стандартній температурі (180°С) 40 – 45 хвилин.

Заливний пиріг з сайрою

Співвідношення інгредієнтів для начинки і тесту:

  • 250 мл сметани;
  • 250 мл майонезу;
  • 3 яйця;
  • 4 г солі;
  • 4 г соди;
  • 180 г борошна;
  • 1 банка сайри в маслі;
  • 100 р ріпчастої цибулі;
  • 200 г сирої картоплі.

Етапи випічки:

  • У ємність для замішування тіста відправити яйця, майонез, сіль, соду і сметану. Збити все міксером до однорідності. Потім просіяти борошно і перемішати ложкою. Вийде тісто, як рідка сметана.
  • Для начинки сайру розім’яти виделкою, цибулю нашаткувати дрібними кубиками, а картоплю натерти на крупній тертці. Якщо в процесі подрібнення картоплі виділиться багато соку, його слід віджати.
  • У смазную маслом і присипану манкою форму вилити півпорції тесту, розрівняти його ложкою. Далі на нього шарами розподілити терту картоплю, нашатковану цибулю і рибну консерву. Залити начинку тістом, що залишилося.
  • При 170 – 180°С пиріг буде готовий через 30 – 40 хвилин, про що красномовно буде свідчити золотава скоринка.
Дивіться також:  Варення з калини — 6 рецептів приготування на зиму

Ароматні і пишні пончиків з глазур’ю

Випічка на сметані і кефірі дозволяє досягти балансу вершкового смаку і зменшити калорійність готових виробів. Приклад цього — наведений нижче рецепт пончиків.

Список інгредієнтів:

  • 2 яйця;
  • 200 мл сметани;
  • 50 мл кефіру;
  • 120 г цукру;
  • 4 г соди;
  • 350 г борошна;
  • цукрова пудра і молоко для глазурі;
  • рослинна олія для фритюру.

Інструкція приготування:

  • Яйця збити з цукром. Для аромату можна його частина замінити ванільним. Долити кефір і сметану, а потім вести борошно з содою. Вимішувати, щоб вийшло не круте, але досить еластичне тісто.
  • Прикривши серветкою, щоб не заветріться, дати тісту відпочити. Потім розкачати його в корж товщиною 10 мм і вирізати пампушки з дірочкою посередині або без неї.
  • На розігрітому рослинному маслі обсмажити заготовки з обох боків до золотистого кольору, потім вийняти їх на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
  • Цукрову пудру змішати з молоком до потрібної консистенції і занурити в неї з одного боку теплі пампушки. При бажанні, помадку можна забарвити соком буряка або харчовим барвником, а покриті нею пончики добре посипати подрібненими горішками або кондитерської посипкою.

Мафіни на сметані і кефірі

Необхідні компоненти для приготування тіста:

  • 2 яйця;
  • 200 г цукру;
  • 100 мл кефіру;
  • 100 мл сметани;
  • 80 мл рослинного масла;
  • 100 г родзинок;
  • 100 г волоських горіхів;
  • 3 г солі;
  • 5 г соди;
  • 2 г порошку ванілі;
  • 350 г борошна.

Як спекти смачні мафіни:

  • Горіхи порубати ножем, а родзинки розпарити, заливши його на 10 хвилин окропом. Всі інгредієнти тесту (крім борошна) відправити в одну ємність відповідного літражу і змішати в однорідну суміш віночком або міксером.
  • Далі просіяти до рідких компонентів борошно і перемішати тісто ложкою. Останніми до загальної маси відправляються горіхи і обсушенный розпарений ізюм.
  • Тісто відсадити в силіконові або паперові формочки для мафінів. Випікати при 180 градусах до золотистого кольору «шапочок».

Сметанник на швидку руку

Щоб вже через 40 – 50 хвилин випити чаю зі смачним домашнім тортиком на сметані, для тіста знадобиться:

  • 3 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 5 г соди;
  • 5 г ванільного цукру;
  • 250 мл сметани;
  • 240 г борошна.

Щоб приготувати крем зі сметани потрібно взяти:

  • 350 г сметани;
  • 200 г цукру.

Для сметанного тесту продукт підходить абсолютно будь-якої жирності, але ось для крему краще вибирати домашній або отвешенную сметану. Щоб її приготувати, потрібно підвісити на ніч в мішечку з декількох шарів марлі магазинну сметану.

Послідовність дій:

  • Яйця збивати з цукром до тих пір, поки не розчиняться всі крупинки. Далі вмішати сметану і борошно, протрушенную з содою. З отриманого тіста спекти високий бісквітний корж.
  • Охолоджену сметану збити з цукром. Якщо крем дуже рідкісний, можна скористатися загусником.
  • Сметанний корж розпустити на декілька більш тонких пластів, щедро перемазати їх кремом. Прикрасити десерт крихтою печива, шоколадною стружкою або свіжими фруктами – як підкаже фантазія.
Дивіться також:  Шоколадний фондан – 7 рецептів приготування з рідким центром в домашніх умовах

Пампушки в духовці

До складу пампушок входять такі продукти і в такій кількості:

  • 2 яйця;
  • 100 – 120 г цукру;
  • 250 мл сметани;
  • 5 солі;
  • 5 г соди;
  • 400 – 450 г борошна;
  • 1 жовток для змащування пампушок.

Приготування:

  • Послідовно з’єднуємо всі компоненти тіста, закінчивши вмішуванні борошна. Вимісити не забите борошном, але і не прилипающее до рук тісто. Дати йому відлежатися 20 хвилин при кімнатній температурі під рушником.
  • Розкачати тісто до товщини 5 мм і сформувати з них пампушки. Це можуть бути кругляш або прямокутники, вивернуті з одного боку через розріз в центрі.
  • Укласти заготовки на застелений пергаментом деко і змастити жовтком. В духовці вироби повинні провести до 20 хвилин при 190 градусах до зарумяненной поверхні.

Прості рогалики до чаю

Щоб спекти рогалики з начинкою з густого повидла або вареного згущеного молока, в тісто слід покласти:

  • 250 мл сметани;
  • 150 г маргарину;
  • 1 яйце;
  • 100 г цукрової пудри;
  • 350 – 390 г борошна.

Рецепт рогаликів покроково:

  • Маргарин перетерти в крихту з борошном, потім додати до них сметану, цукрову пудру і яйце. Замісити не дуже круте тісто.
  • Шматки тіста розкачати в пласти товщиною 5 мм і нарізати на гострі трикутники. На вузьку їх сторону покласти начинку і згорнути свободи.
  • Печуться заготовки 20 – 25 хвилин при 200 градусах. Гарячу випічку добре б обсипати цукровою пудрою.

«Зебра» в мультиварці

Для мармурового пирога, спеченого з допомогою сучасного гаджета, потрібно:

  • 4 яйця;
  • 200 мл вершків будь-якої жирності;
  • 250 г білого кристалічного цукру;
  • 50 мл рослинного масла;
  • 10 г розпушувача;
  • 300 г борошна;
  • 40 р какао-порошку.

Етапи роботи:

  • Добре збиваємо яйця не менше п’яти хвилин на середній швидкості міксера. Наступними вмішуємо масло і сметану, а після – в кілька прийомів змішану з розпушувачем борошно.
  • Тісто слід розлити порівну на дві різні ємності. Одну порцію пофарбувати в шоколадний колір з допомогою какао.
  • У центр змащеною чаші мультиварки по черзі ложкою вливати світле і темне тісто. В кінці від центру провести до краях смужки зубочисткою для більш вітіюватого візерунка.
  • Готуватися «Зебра» в режимі «Випічка», приблизно, 60 хвилин. Але можливо, час випічки доведеться скоригувати відповідно з потужністю пристрою і рекомендаціями виробника.

Як приготувати маннік на сметані

Манник, можливо, не така швидка випічка на сметані, але якщо відкинути час замочування манки, то процес приготування займає зовсім небагато часу.

Необхідні продукти для випічки:

  • 160 г манної крупи;
  • 200 мл сметани;
  • 3 яйця;
  • 180 г цукру;
  • 5 г соди;
  • 130 г борошна;
  • ванілін за смаком.

Готуємо манник наступним чином:

  • Крупу змішати з кисломолочним продуктом і залишити на час від півгодини до кількох годин. Чим довше буде набухати манка, тим смачніше вийде пиріг.
  • Яйця збити до пишноти з цукром, додати набряклу манку, ванілін і борошно з содою. Додатково у тісто можна ввести різні наповнювачі (цукати, родзинки або горіхи).
  • Тісто в змащену і притрушенной панірувальними сухарями формі відправити на 20 – 30 хвилин в духовку, яку слід заздалегідь розігріти до 180 – 200 градусів Цельсія.

Прокрутка до верху