Повітряні, пишні, апетитно вироби хрусткі, ще гарячі від жарких «обіймів» печі, здавна вважалися справжнім джерелом гормонів щастя. Невипадково домашня випічка з листкового тіста стала нашим улюбленим і завжди затребуваним популярним десертом.
Смачний яблучний штрудель
Дивна ніжність і аромат здоби забезпечений унікальною дріжджовий основою. З її допомогою випічка набуває чудові смакові властивості. Приготування тіста не вимагає великої кулінарної майстерності — тільки увагу, якість продуктів, дотримання технологічного процесу.
Інгредієнти штруделя:
- свіжі яблука — 800 г;
- звичайний цукор — 150 г;
- мигдаль — 100 г;
- кориця — 7 р.
Інгредієнти листкового тіста
- просеянная борошно — 600 г;
- дріжджі (сухі скоростиглі) — 20 г;
- ванілін — 20 г;
- домашнє масло (маргарин) — 350 г;
- якісні яйця (1-й сорт) — 4 шт.;
- дрібний цукор — 50 г;
- бутильована вода або цільне молоко — 100 р.
Приготування тіста
- Борошно просіваємо не менше двох разів, видаляємо домішки і грудочки, збагачуємо продукт киснем. Це головні умови для отримання ніжного і повітряного тіста.
- Молоко нагріваємо до теплого стану (не гарячого!), розчиняємо 25 г цукру, розпускаємо дріжджі. Перемішуємо суміш, накриваємо плівкою, залишаємо на 15 хвилин у тепло для бродіння.
- Просіваємо на стіл борошно, з’єднуємо її з залишками цукру, ваніліном, дрібкою солі. Додаємо шматочки масла або маргарину, рубаємо ножем до утворення крихти. Споруджуємо з борошна гірку з невеликим «кратер».
- Тим часом на дріжджовому складі вже з’явилася пишна шапка». Виливаємо залишки молока, щіпку солі, приєднуємо яйця, перемішуємо продукти, поміщаємо суміш в центр мучного «вулкана», замішуємо тісто, залишаємо для підйому. Отриману масу кілька разів обминаємо.
- «Дозрілий» продукт відправляємо на дві години в холодильник, потім розкачуємо лист товщиною до 8 мм. Умовно поділяємо його на три секції, трохи придавлюючи (фіксуючи) межі ножем. Середню частину змащуємо розм’якшеним до консистенції сметани маслом.
- Накриваємо оброблений жиром ділянку лівою половиною коржа. На неї наносимо такий же масляний шар, закриваємо його правою частиною пласта.
- Знову розкочуємо пласт за наведеними рекомендаціями, повторюємо процес неодноразово, отримуємо від 32 шарів тіста. Перед використанням залишаємо продукт на кілька годин у холодильнику.
Приготування яблучного штруделя.
- Очищені яблука нарізаємо часточками, викладаємо в сковороду з олією, тушкуємо 7 хв., додаємо подрібнений блендером мигдаль, цукор і корицю, через дві хвилини закінчуємо приготування.
- Дістаємо листкове тісто, тонко (2 мм) розкочуємо пласт, направляючи качалку виключно в одному напрямку, не пошкоджуючи ніжні шари здоби.
- Викладаємо яблучну начинку (тільки остиглу!), залишаючи краї тіста вільними. Звертаємо лист з фруктами щільним рулетом, викладаємо на деко, застелений пекарської папером.
- Залишаємо пиріг на 40 хв. для вистоювання. Робимо це завжди перед випічкою здоби з дріжджового тіста. У цьому його відмінність від дріжджового продукту! Відправляємо виріб на півгодини в нагрітий (180 °C) духову шафу.
Найпростіший рецепт яблучного пирога
З давніх часів ароматні фрукти пов’язували з магією землі, миром та любов’ю.
Інгредієнти:
- листкове тісто — 500 г;
- жовток для обробки випічки;
- кількість цукру використовуємо за уподобанням;
- очищені від шкірки і насіння яблука, нарізані тонкими часточками.
Приготування.
- Акуратно розгортаємо тісто, поділяємо пласт на дві частини (одна з них трохи більше).
- Викладаємо на лист шматочки яблук, посипаємо дрібним цукром.
- Другу частину пласта розрізаємо на смужки, акуратно розміщуємо їх зверху фруктів, прищипуючи краю по периметру коржі. Із залишків тіста майструємо квіточки, фігурки тварин, інші прикраси пирога. Всю цю красу змащуємо жовтком, відправляємо на півгодини в духовку (180 °C).
Листкове тісто з яблуками
Інгредієнти:
- свіжі яблука — 3 шт.;
- прісне листкове тісто — 300 г;
- цукор — 50 г;
- олія для обсмажування;
- сік лимона, кориця.
Приготування.
- Готуємо начинку з яблук вже знайомим способом, охолоджуємо продукт.
- Розкачуємо тісто в одному напрямку. Поділяємо пласт на невеликі прямокутники, викладаємо на кожну пампушку по ложці начинки.
- Формуємо квадратні вироби, ретельно защипуємо краю, обережно натискаємо зубцями виделки по всьому периметру слоенки, прикрашаючи здобу оригінальним орнаментом.
- Викладаємо десерт на деко, відправляємо на 15 хв. в духовку (180 °C).
Випічка з листкового дріжджового тіста — рулетики з сиром
Інгредієнти:
- свіжий сир кисломолочний (до 9% жирності) — 500 г;
- листкове тісто — 400 г;
- яблуко;
- жовток;
- щіпка кориці;
- звичайний цукор — 50 р.
Приготування.
- Викладаємо кисломолочний продукт в чашу, добре розминаємо виделкою.
- Очищаємо яблуко, видаляємо насінну коробочку, дрібно натираємо фрукти, додаємо до сиру разом з корицею, ретельно перемішуємо.
- Тонко (до 3 мм) розкачуємо тісто, викладаємо сирний шар, згортаємо рулет, розрізаємо на невеликі частини, обробляємо збитим жовтком.
- Поміщаємо вироби на тефлоновий (металевий), деко, випікаємо 25 хв. в духовці.
- Готову випічку з сиром щедро посипаємо цукровою пудрою.
Апетитні хачапурі з сиром
Інгредієнти:
- тісто — 500 г;
- сир адигейський (інший солоний сорт) — до 200 р.
Приготування
- Крупно натираємо сир, формуємо з нього досить об’ємні кульки (як невеликі м’ячики).
- Розкачуємо тісто товщиною до 2 см, розрізаємо на квадрати (10 см), розміщуємо в центр кожного коржика з сирного кульці, піднімаємо краю пласта над начинкою, складаючи листочки своєрідною гармошкою. Щільно її защипуємо, акуратно розгортаємо в кругле виріб. Ми отримали хачапурі по-імеретинськи.
- Випікаємо 5 хв. при температурі до 220 °C.
Листкові пиріжки з м’ясом
Інгредієнти:
- листкове тісто, приготоване без додавання цукру — 200 г;
- м’ясна начинка — 300 г;
- яйце.
Приготування
- Розкачуємо з тіста пласт товщиною до 5 мм, поділяємо на смужки шириною до 10 див.
- Викладаємо заздалегідь приготований фарш на кожну смужку, потім піднімаємо її краю над начинкою, щільно защипуємо по всій довжині «ковбаски».
- Перевертаємо виріб, злегка притискаємо до столу, розрізаємо на частини, викладаємо на деко. Після расстойки відправляємо на 20 хвилин у духовку (240 °C).
«Банановий рай» з листкового тіста
Інгредієнти:
- банани середнього розміру — 6 шт.;
- звичайний цукор — 40 г;
- темний шоколад — 60 г;
- листкове тісто — 500 г;
- сік половини лимона;
- яйце, пудра цукру.
Приготування.
- Очищені банани розрізаємо на маленькі кубики, скроплюємо соком лимона, перемішуємо разом з цукром.
- Тонко розкачуємо тісто, ділимо на 4 квадрати, кожен з яких викладаємо по великій ложці фруктів, посипаємо начинку шоколадною стружкою.
- Краї тіста змащуємо збитим яйцем, з’єднуємо протилежні куточки, а також відкриті по діагоналі місця.
- Розміщуємо вироби на деко, змащуємо яйцем, через півгодини відправляємо на 20 хвилин у духовку.
- Готову випічку посипаємо пудрою цукру і тертим шоколадом.
Листкові язички
Інгредієнти:
- тісто — 300 г;
- яйце;
- звичайний цукор — 25 р.
Приготування.
- Акуратно розгортаємо тісто у вигляді тонких листів, розрізаємо на пластини (4х6).
- Збиваємо яйце, змащуємо поверхню кожної коржі, посипаємо цукровим піском, викладаємо на деко. Після расстойки відправляємо на 15 хвилин у нагрітий (180 °C) духову шафу.
Сосиски з дріжджового тіста «Квіточки»
Інгредієнти:
- відварені й охолоджені сосиски — 6 шт;
- листкове тісто — 300 г;
- збите яйце.
Приготування.
- Тонко розкачуємо тісто, розрізаємо пласт на частини, орієнтуючись на довжину м’ясного продукту. Поділяємо смужки на пластини, достатні для упаковки сосисок, загортаємо їх вслоеные коржі, щільно защипуємо краю.
- Розрізаємо закриту в тісто сосиску, але не до кінця, щоб нижня частина «тари» залишилася цілою. Перевертаємо шматочки розрізом догори, з’єднуємо у вигляді квітки.
- Викладаємо витончені вироби на деко, змащуємо яйцем, запікаємо 10 хвилин в духовій шафі (210 °C).
Слоенки з варенням
Інгредієнти:
- малинове варення — 300 г;
- незбиране молоко — 20 г;
- листкове дріжджове тісто — 500 г;
- манка і олію (соняшникова чи оливкова) — по 1 ч. л.;
- яйце.
Приготування.
- Слоенки з малиновим варенням особливо гарні, якщо зроблені з домашнього дріжджового тіста. Розрізаємо(не розгортаємо продукт) його на пласти шириною до 5 см, защипуємо краю, обробляємо їх курячим білком, відокремленим від жовтка.
- На кожну пампушку викладаємо малинове варення.
- Посипаємо деко манкою, розміщуємо слоенки віддалік один від одного, змащуємо сумішшю збитого жовтка з молоком.
- Випікаємо 15 хвилин при температурі 180 °C до появи рум’яної скоринки.
Солодка випічка — круасани з шоколадом
Інгредієнти:
- згущене молоко — ½ банки;
- темний шоколад — 100 г;
- листкове тісто — 400 г;
- пудра цукру, яйце.
Приготування.
- Згущене молоко нагріваємо до гарячого стану на водяній бані, опускаємо шматочки шоколаду, розплавлені плитки змішуємо з молочним складом.
- Розкачуємо тісто тонким шаром, розрізаємо у формі трикутників, на широку сторону викладаємо шоколадну масу. Загортаємо тісто по напрямку до вузької «вершині» нашого «геометричного» вироби.
- Розміщуємо круасани на деко, змащуємо яйцем, випікаємо півгодини (200 °C), посипаємо пудрою цукру.
Самса з м’ясом з листкового дріжджового тіста
Інгредієнти:
- м’ясний фарш — 500 г;
- цибуля — 200 г;
- листкове тісто — 400 г;
- спеції, сіль підбираємо за уподобанням;
- жовток;
- насіння кунжуту для посипання.
Приготування.
- Дрібно шаткуємо цибулю, додаємо у фарш разом зі спеціями і сіллю, ретельно перемішуємо, відбиваємо.
- Присипаємо стіл борошном, розкачуємо тісто не дуже тонко (3 мм), розрізаємо на квадрати, викладаємо на кожен по ложці фаршу.
- З’єднуємо кінці тіста, сильно притискаючи верхній шар до основи виробу. Краї придавлюємо зубцями виделки, утворюючи декоративний візерунок.
- Розкладаємо самсу на деко, застелений пекарської папером. Випікаємо в духовці 30 хв. при температурі 170 °C.
Рулет з маком і волоським горіхом
Інгредієнти:
- масло вершкове (маргарин) — 30 г;
- звичайний цукор — 30 г;
- листкове тісто — 500 г;
- молоко — 60 мл;
- мак — 100 г;
- пудра цукру.
Приготування.
- Мак розтираємо в ступі, кладемо в каструлю, заливаємо молоком. Додаємо масло (маргарин), цукор, відварюємо продукти способом томління на тихому вогні. Через 5 хвилин вимикаємо конфорку, набряклі крупинки залишаємо для охолодження.
- Розкачуємо тісто, змащуємо маковою начинкою, згортаємо рулет, відправляємо на 20 хв. в духовку (200 °C). Готову випічку посипаємо пудрою цукру.
Кільцевий пиріг з рисом, яйцем і цибулею
Інгредієнти:
- яйця — 6 шт.;
- зелена цибуля — пучок;
- листкове тісто — 500 г;
- рис — 50 г;
- сметана (33% жирності) — 50 р;
- олія (оливкова або соняшникова) — 30 р.
Приготування.
- Відварюємо круто яйця, остуджуємо у воді, знімаємо шкаралупу, подрібнюємо.
- Дрібно нарізаємо пір’я цибулі, для аромату перетираємо з дрібкою солі, з’єднуємо з відвареним рисом та яйцями. Додаємо трохи перцю, сметану, перемішуємо складу.
- Розкачуємо тісто, ділимо на два пласта, на один поміщаємо рівний шар начинки. Накриваємо продукти другий коржем, защипуємо краю. Для виходу пари встромляємо в центр пирога порожнисту трубочку макаронів. Дуже корисний прийом для збереження цілісності вироби!
- Випікаємо здобу 30 хвилин при температурі 190 °C.
Віденські слойки з чорницею
Перед випічкою будь-яких слойок залишаємо виготовлені вироби на кілька хвилин в теплі, щоб дріжджові грибки «прокинулися», активізувалися, почали свою дружну роботу.
Інгредієнти:
- листкове тісто — 300 г;
- коричневий цукор — 60 г;
- чорниця — 60 г;
- жовток.
Приготування.
- Присипаємо стіл борошном, викладаємо листковий напівфабрикат, розкачуємо не дуже тонко (3 мм), розрізаємо пласт на 4 прямокутника.
- Розмороженими або свіжими ягодами чорниці займаємо частину листа з довгої сторони. Виклавши начинку, посипаємо її цукром.
- З протилежного боку листкового тіста робимо надрізи (використовуємо цілий ніж), акуратно згортаємо трубочку, стежачи за тим, щоб ягоди залишалися всередині здоби. Отримані вироби складаємо у вигляді равлика, обробляємо жовтком, розміщуємо на деку, залишаємо для расстойки.
- Відправляємо віденські слойки на 20 хвилин у духовку (180 °C).
Піца з листкового дріжджового тіста
В рецепті присутній ковбаса. Цей продукт здавна пов’язували з унікальністю, чоловічий магією, різноманітністю.
Інгредієнти:
- свіжа варена ковбаса — 150 г;
- мариновані шампіньйони — 100 г;
- листкове тісто — 500 г;
- оливки (без кісточок) — до 20 шт.;
- сир (типу «Російського») — 300 г;
- паста томатів або кетчуп — 50 г;
- орегано, базилік, перець, зубки часнику — побажанням;
- олія (оливкова або соняшникова).
Приготування.
- Поміщаємо в піалу кетчуп або томат-пасту, додаємо чверть склянки очищеної води, спеції і прянощі, нарубану зелень, подрібнені зубки часнику, перемішуємо складу. Ковбасу нарізаємо смужками (брусочками), крупно натираємо сир.
- Розкачуємо тісто, викладаємо на оброблений маслом деко, формуємо невисокі бортики, змащуємо здобу приготованим пряним соусом.
- Далі висипаємо половину натертого сиру, потім розподіляємо начинку з грибів, оливок, шматочків ковбаси. Верхній шар утворимо з іншого сирного складу. Залишаємо наш розкішний кулінарний шедевр на півгодини для «відпочинку», потім виставляємо на 30 хвилин в духовці (220 °C).
Слойка з грибами — швидко і смачно
Інгредієнти:
- свіжі печериці — 300 г;
- цибулина;
- олія (оливкова і вершкове) — по 20 р;
- улюблена зелень — до 5 гілочок;
- сир — 100 г;
- яйця — 3 шт. (для змащування).
Приготування.
- Чисті і сухі гриби розрізаємо на тонкі пластини, викладаємо з дрібно нарубаним цибулею в сковороду з олією і обсмажуємо до золотистого кольору. Кількість солі визначаємо за смаком.
- Два яйця відварюємо круто, очистити, крупно натираємо, додаємо до готових грибів разом з нарубаної зеленню і натертим сиром.
- Розкачуємо тісто, розрізаємо на квадрати, викладаємо начинку на середину кожного пласта.
- З’єднуємо протилежні куточки тесту, защипуємо гострі кінчики над викладеними продуктами. Тепер ароматна начинка апетитно виглядає з залишених щілинок.
- Обережно розміщуємо вироби на деко, змащуємо збитим яйцем, випікаємо 20 хвилин при 200 °C.
Пиріг з тріскою з листкового тіста
Компоненти:
- печериці — 300 г;
- цибулина;
- філе тріски — 500 г;
- листкове тісто — 500 г;
- панірувальний складу сухарів — 50 г;
- жовток;
- кількість солі і перцю підбираємо за вподобанням.
Приготування.
- Підсмажуємо цибулю і гриби, як це робили для шарувань.
- Розкачуємо тісто у вигляді прямокутника, що удвічі перевищує використовується філе.
- Викладаємо на одну сторону листа «пластину» риби, посипаємо перцем і сіллю, зверху розміщуємо грибний склад. Далі маємо ще одне філе, обробляємо спеціями.
- Накриваємо тріску вільної частиною пласта, щільно його защипуємо. Проявляємо фантазію. З шматочків тіста, що залишилося «зображуємо» хвостик і оченята морського жителя, гострим кінцем ножиць злегка надрізаємо «спинку риби», імітуючи луску.
- Змащуємо пиріг збитим яйцем, виставляємо на 40 хвилин в духовку (200 °C).
Випічка з прісного (бездріжджового) тесту універсальна! З такого продукту виходять абсолютно будь-які кулінарні шедеври. Правильно приготовлена здоба відрізняється більшою «живучістю», смачні вироби виходять вишукано тонкими і хрусткими, але з великим вмістом маргарину.
Рогалики з листкового бездріжджового тіста
Оскільки ми не завжди маємо час для домашнього виготовлення здоби, в наступних рецептах освоюємо секрети використання магазинних напівфабрикатів.
Компоненти:
- тісто бездріжджове 300 г;
- оливки (без кісточок) — 5 шт.;
- ковбаса копчена — 60 г;
- сир плавлений — 100 г;
- жовток.
Приготування.
- Нарізаємо ковбаску тонкими пластинами, крупно натираємо сир, оливки поділяємо на половинки.
- Розкачуємо тісто, розрізаємо пласт у формі трикутників.
- На широку частину коржа викладаємо начинку з підготовлених продуктів, гострий кінець тіста змащуємо яйцем. Звертаємо рогалик, рухаючись від широкого підстави до вершини трикутної фігури.
- Викладаємо здобу на деко. Бездрожжевому тесту не потрібно розстойка, тому відразу відправляємо основу на 20 хвилин у духовку (90 °C).
- Стежимо за тепловою обробкою, маємо на увазі, що перепеченное тісто набуває гіркуватий смак. Як тільки рогалики, підрум’янилися, витягаємо їх з жару печі.
Пиріжки з «віконцями» на вишневий сад»
Здобні вироби має маленькими секретами, які сприяють збереженню ягідного соку всередині пиріжків.
Інгредієнти:
- свіжа або заморожена вишня — 300 г;
- тісто — 400 г;
- крохмаль і звичайний цукор — 60 г;
- сухарики — 3 скибочки.
Приготування.
- Видаляємо кісточки з ягід, поміщаємо вишні в чашу, пересипаємо цукром і крохмалем.
- Розкачуємо тісто тонким шаром, розрізаємо на квадратики бажаного розміру, кожен аркуш посипаємо стовченими сухарями, залишаючи вільними краю коржів.
- Викладаємо вишні на одну половину квадрата, накриваємо другою частиною, щільно защипуємо тісто. Кінчиком ножа робимо на поверхні виробів глибокі розрізи, відкриваючи віконця з видом на імпровізований «садочок».
- Акуратно викладаємо пиріжки на деко, відправляємо на 15 хвилин в духовці (200 °C).
Слойки «Конвертики» з бананами
Компоненти:
- зрілі банани — 5 шт.;
- подрібнені ядра волоських горіхів — 2 ст. л.;
- листкове тісто — 400 г;
- жовток;
- паста шоколадна — 150 р.
Приготування.
Банани розрізаємо на маленькі шматочки. Розкачуємо тісто, ділимо на невеликі прямокутники. Викладаємо по ложечці шоколадною солодощі, формуємо конвертики, змащуємо їх жовтком. Випікаємо здобу 15 хвилин при 180 градусах.
Випічка з сиром на швидку руку
На приготування розкішного десерту потрібно кілька секунд. Якщо врахувати, що сир люди завжди пов’язували з виконанням бажань, здоров’ям і радістю, результат швидкої випічки воістину приголомшливий!
Інгредієнти:
- листкове тісто — 500 г;
- яйце;
- сир — 300 р.
Приготування.
- Тісто вже розморожено. Розгортаємо лист, трохи розкачуємо (до 3 мм), поділяємо на квадрати (до 10 см).
- Збиваємо яйце, поєднане з ложкою води, обробляємо складом кожну корж.
- Викладаємо на пластини крупно тертий сир, накриваємо другою квадратами, скріплюємо краю тесту, змащуємо яйцем. Для вірності зубцями робимо борозенки по периметру пампушок.
- 15 хвилин при 180 °C випікаємо.
Слойки «Завитки»
Начинку вибираємо за смаком. Прекрасним варіантом стане попередньо запарені родзинки, курага або чорнослив, свіжі ягоди, варена згущене молоко, консервовані фрукти.
Компоненти:
- листкове тісто — 500 г;
- звичайний цукор — 100 г;
- яйце;
- кориця — 10 р.
Приготування.
Розкачуємо пласти підготовленого тіста, густо посипаємо корицею і цукром. Згортаємо рулет з двох сторін до центру, акуратно перевертаємо, нарізаємо завитки товщиною до 10 див. Викладаємо вироби на деко, змащуємо яйцем, випікаємо 20 хвилин при 200 °C.
Закусочні слойки з ковбасою
Компоненти:
- листкове тісто — 500 г;
- ковбасний сир — 120 г;
- ковбаса копчена — 200 г;
- болгарський перець (червоний);
- жовток, олія (оливкова, соняшникова);
- зелень, спеції — за смаком.
Приготування.
- Очищений від насіння перець нарізаємо невеликими смужками, обсмажуємо в олії. Крупно натираємо сир, ковбасу поділяємо на тонкі брусочки.
- Розгортаємо листкове тісто, трохи розкачуємо. Рівномірно викладаємо на лист начинку, посипаємо нарубаної зеленню, спеціями і прянощами. Акуратно згортаємо рулет, поділяємо на скибочки товщиною до 3 див.
- Викладаємо закусочні слойки на деко, застелений пергаментним папером, змащуємо збитим жовтком. Час випікання — 15 хв. (200 °C).
Листкові палички з нутеллою
Компоненти:
- листкове тісто — 500 г;
- шоколадна паста «Нутелла» — 200 г;
- жовток.
Приготування.
- Розгортаємо тісто, тонко розкачуємо, з допомогою силіконової лопатки наносимо на половину коржа шар шоколадної пасти. Накриваємо солодкість другою частиною пласта, повторюємо процес в тому ж порядку.
- Розрізаємо солодке тісто на смужки товщиною до 3 мм Беремо одну з них, направляючи руки в протилежні сторони, звертаємо спіральки. Викладаємо солодку здобу на деко, змащуємо жовтком. Випікаємо палички з нутеллой20 хв. (180 °C).
Піца на швидку руку
Інгредієнти:
- лист бездріжджового тіста;
- ковбаса варена — 200 г;
- кетчуп — 30 г;
- сир — 200 г;
- спеції і прянощі — за бажанням.
Приготування.
- Розгортаємо тісто, ділимо аркуш навпіл. Змащуємо коржі кетчупом, викладаємо нарізану невеликими кубиками варену ковбасу.
- Звертаємо пласт з начинкою рулетом, поділяємо його на шматочки шириною до 3 см, розміщуємо на змащене жиром деко, відкриті частини піци посипаємо крупно натертим сиром. Відправляємо їжу на 20 хвилин у піч (180 °C).
Солодкі трубочки — смачні тістечка з дитинства
Випічка з листкового бездріжджового тіста колись не була настільки різноманітною, як сьогодні. Саме тому дивовижний смак виробів хрустких, наповнених чудесним кремом, ми пам’ятаємо все життя.
Інгредієнти:
- готове тісто — 2 аркуша;
- щіпка лимонної кислоти;
- звичайний цукор — 100 г;
- яєчні білки — 5 шт;
- бутильована вода — 50 мл;
- пудра цукру.
Приготування.
- Розкачуємо тісто у формі прямокутника, розрізаємо лист на смужки (3 см). З кухарської папери споруджуємо конуси, враховуючи кількість розділеного тесту. Накручуємо смужки на паперову основу, не допускаючи утворення прогалин між шарами.
- Викладаємо заготовки, змащені збитим яйцем, на деко, випікаємо 25 хв. (180 °C).
- З’єднуємо в каструлі цукор і очищену воду, нагріваємо складу. В іншому посуді збиваємо яєчні білки з лимонною кислотою. Збиваємо суміш міксером до пінної «шапки», вливаємо цукровий сироп, ще раз використовуємо кухонний прилад.
- Хрусткі трубочки вже готові. Витягаємо їх з паперового каркаса, заповнюємо ароматним кремом, щедро посипаємо пудрою цукру. Чарівне ласощі з дитинства готово!
Відкритий пиріг з черрі
Інгредієнти:
- томати черрі — 200 г;
- тростинний цукор — 20 г;
- листкове тісто — лист;
- сирний (козячий) сир — 200 г;
- чебрець.
Послідовність.
Розгортаємо листкове тісто, злегка розкачуємо, змащуємо сиром, зверху викладаємо половинки чері. Для отримання карамелізованою випічки посипаємо овочі тростинним цукром. Далі використовуємо нарубану зелень, трохи солі, чебрець. Всі! Випікаємо до готовності здоби. Перед подачею на стіл збризкуємо пиріг оливковою олією.
Шашлик з листкового тіста
Компоненти:
- нарізаний (5 см в довжину) бекон — 200 г;
- листкове тісто — 300 г;
- свіжа зелень, пір’я цибулі.
Приготування.
Розгортаємо розморожене тісто розрізаємо на квадратики, завбільшки з м’ясні шматочки. Бекон викладаємо на коржі, звертаємо їх навпіл, нанизуємо вироби на дерев’яні шампури. Маємо шашлички таким чином, щоб листкове тісто злегка стикалося з листом. Випікаємо їду до 20 хв. при 230 градусах. Готові вироби посипаємо нарубаної з пір’ям лука травою.
Закуска з м’ясним фаршем «Клубочки ниток»
Компоненти:
- листкове тісто — 200 г;
- курячий фарш — 200 г;
- жовток;
- головка цибулі;
- сіль і прянощі підбираємо за вподобанням.
Приготування.
Додаємо в курячий фарш: подрібнену цибулю, сіль і спеції, формуємо колобки, схожі на тефтелі. Розкачуємо тісто, розрізаємо його на довгі тонкі смуги, намотуємо «нитки» на м’ясні вироби, збираючи в їстівний клубок. Викладаємо наше рукоділля на деко, відправляємо на 20 хвилин у духовку (200 °C).
Дієтичне блюдо — кабачковий розан
Компоненти:
- листкове бездріжджове тісто — 300 г;
- яйце;
- сир (пармезан або інший сорт) — 1 скибочка;
- молодий кабачок;
- спеції, зелень, перець і сіль підбираємо за вподобанням.
Послідовність.
Розкачуємо тісто, маємо його в силіконову форму. Чистий кабачок нарізаємо тонкими кружечками, викладаємо на підставі посуду і далі, поки не заповнимо всю ємність. Посипаємо овочі шаром зелені, спеціями і прянощами, дрібно натертим сиром, змащуємо збитим яйцем. Відправляємо наш пишність на 25 хвилин у піч. Після палких обіймів» духовки до 200 °C, ароматне блюдо придбало розкішний вигляд і чарівний смак!
Десертні груші в листковому бездрожжевом тесті
Компоненти:
- 5 груш;
- пудра цукру;
- листкове тісто — 400 г;
- родзинки — 50 р.
Приготування
- Очищаємо фрукти, видаляємо серцевину. Розрізаємо плід навпіл, потім на тонкі часточки, не зачіпаючи місце у плодоніжки, щоб фрукт залишався цілим. Перевертаємо грушу, заповнюємо виїмку від насіння родзинками.
- Розгортаємо тісто, викладаємо половинки плодів навскоси, вниз ягодами. Тісто розрізаємо на квадрати. При цьому фрукти повинні виявитися на окремих шарах.
- Переносимо вироби на застелений пергаментним папером деко, злегка вдавлюємо половинки груш в тісто, випікаємо 25 хвилин при 200 °C. Остиглі слойки щедро посипаємо пудрою цукру.
Яблучний пиріг на швидку руку
Компоненти:
- листкове тісто — квадратний аркуш;
- звичайний цукор — ¼ склянки;
- яблука — 4 шт.;
- домашнє вершкове масло — 50 р.
Приготування.
- Посипаємо силіконову форму цукром. Очищаємо яблука, вирізаємо насінну коробочку, розрізаємо фрукти на тонкі часточки, рівними рядами викладаємо в посуд. Зверху раскидываем шматочки масла.
- Накриваємо яблучну конструкцію листом листкового тіста, добре притискаємо його разом з фруктами до солодкого основи форми, щоб отримати справжню карамель.
- Випікаємо в духовці 30 хвилин при 180 градусах. Витягаємо їжу з жару печі, акуратно перевертаємо.
Трикутники з полуницею та сиром рікотта
Інгредієнти:
- полуниця — 300 г;
- листкове тісто — 300 г;
- ванілін, цукор коричневий — за смаком;
- сир рікотта — 200 р.
Приготування.
- Полуницю перебираємо, миємо, видаляємо чашолистки. Відкладаємо кілька ягідок, інші подрібнюємо, змішуємо з попередньо збитим сиром.
- Розгортаємо лист не зовсім розмороженого тіста, поділяємо на чотири частини, кожну з яких складаємо у формі трикутника.
- Відступаємо від країв підстави на два сантиметри, робимо розрізи по напрямку до вершини фігури, залишаючи її цілою. Розгортаємо виріб, отриману заготівлю наповнюємо полуничною начинкою, вінчаємо наше кулінарне твір залишеними ягідками, присипаючи їх тростинним цукром.
- Випікаємо здобу при 200 °C. Через 20 хвилин насолоджуємося розкішним десертом!
Випічка з листкового тіста надає необмежені можливості приготування чудових ласощів. Вибираємо, випікаємо, виставляємо розкішну здобу на солодкий стіл!