Випічка з маком – 14 смачних рецептів

Мак є дуже затребуваним продуктом в кулінарії, і не дивно, оскільки у багатьох з дитинства засів у пам’яті чудовий смак булочок з чорними насінням всередині. А адже крім них з додаванням цього компонента можна приготувати стільки всього смачного! До того ж, випічка з маком володіє корисними властивостями: знімає головний біль, допомагає впоратися з застудою і відновитися після перенесеної хвороби.

Як підготувати і використовувати мак для випічки

Запорукою вдалої випічки з начинкою з маку є його правильна попередня обробка. Кулінари наводять низку стандартних порад, як підготувати мак для випічки.

Склад інгредієнтів:

  • мак;
  • цукор (співвідношення з маком повинно бути 1:2);
  • вода.

Спосіб приготування:

  • Мак ретельно промити в проточній воді. Даний етап слід пропустити, якщо в рецепті необхідні перемелене насіння, т. к. завантажувати їх сирими в кавомолку не можна.
  • Залити продукт окропом і дати час для розбухання (приблизно півгодини). Якщо мак пересушений, є сенс його пару хвилин прокип’ятити.
  • Злити воду через сито.
  • При необхідності пропустити мак через м’ясорубку. Однак ті, хто любить саму структуру насіння, даний етап пропускають або лише трохи подрібнюють продукт в ступці.
  • Мак змішати з цукром до однорідності.

Перед початком приготування потрібно зробити акцент на виборі макових зерен. Расфасованному продукту слід віддати перевагу ваговий, оскільки тільки в ньому можна відстежити наявність дефектів або сторонніх домішок.

Булочки з маком з дріжджового тіста

Перше, що приходить на розум при слові «мак» – це булочки. Класична рецептура їх приготування виглядає наступним чином.

Склад інгредієнтів:

  • 180 г насіння маку;
  • ¼ Упаковки молока (+ 200 мл для наповнювача);
  • стакан цукру (+ 2 ст. ложки для наповнювача);
  • 600 г в/з борошна;
  • 95 р спреду;
  • невелика упаковка ванільного цукру (для наповнювача);
  • 2 яйця (+1 для покриття перед випіканням);
  • 2 ст. ложки олії;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • Зробити основу булочок. Налити в глибоку посуд тепле молоко, засипати дріжджі і 1 ст. ложку цукру. Просіяти до них пару ложок борошна, перешкодити і залишити опару в теплі на півгодини. Вона повинна збільшитися вдвічі, а втричі краще.
  • Збити яйця зі склянкою цукру. Коли він повністю розчиниться, влити розтоплене масло і посолити. Перелити складу в дріжджову основу і ввести рослинне масло.
  • Всипати борошно, ретельно розім’яти тісто і сформувати з нього кулю. Накрити його рушником і залишити на 1,5 години при кімнатній температурі. Після цього добре пром’яти тісто і повторно залишити для вистоювання, щоб воно знову стало пишним.
  • Приготувати начинку. Засипати мак в кипляче молоко і протримати на повільному вогні 5 хвилин. Накрити кришкою і дати настоятися близько години.
  • Процідити зерна через сито і перетерти блендером. Змішати зі звичайним і ванільним цукром і знову подрібнити.
  • Підійшла основу булочок обім’яти і розділити на 2 частини. На припорошеній борошном столі розкачати пласт в 5 мм або тонше.
  • Розкласти начинку на тісто, сформувати рулет і розрізати його на булочки шириною 4 – 5 див. Аналогічні маніпуляції зробити з другою частиною тіста.
  • Викласти заготовки на застелений пергаментом деко і дати їм постояти 20 хвилин – вони повинні збільшитися в об’ємі. Після цього їх потрібно змастити яйцем, трохи збитим за допомогою виделки.
  • Приблизний час випікання такої здоби при температурі 180 º с коливається від 20 до 30 хвилин.

Дуже смачний рулет

Склад інгредієнтів:

  • 500 г маку;
  • 100 г меду;
  • щіпка солі;
  • 13 ст. ложок цукру (3 – в основу, 10 – в наповнювач);
  • 500 г борошна;
  • 400 мл молока (200 – в основу, 200 – наповнювач);
  • 150 г вершково-рослинного масла (50 – в основу, можна використовувати маргарин, 100 – наповнювач);
  • 3 яйця (2 – в тісто, 1 – для змащування);
  • дріжджі.
Дивіться також:  Муссовый торт з дзеркальною глазур’ю – 12 рецептів

Щодо кількості дріжджів суворої рекомендації немає. Варто орієнтуватися на конкретний продукт, оскільки кожен виробник вказує на етикетці обсяг борошна, на який розрахована упаковка.

Спосіб приготування:

  • Приготувати опару з дріжджів, жмені цукру і 100 мл теплого молока. Поставити отриманий склад в теплі до освіти «шапки».
  • Просіяти гіркою борошно. Окремо нагріти півсклянки молока і розчинити в ньому масло, посолити.
  • З’єднати 2/3 борошна з молочно-масляною сумішшю, дріжджами, цукром і яйцями. Помішуючи, поступово ввести залишок борошна.
  • Змішувати продукти за допомогою міксера 10 хвилин, потім скачати отримане тісто в грудку, накрити і залишити в спокої на 2 – 3 години. Воно має піднятися в 3 – 4 рази. Після цього його слід вийняти і добре пом’яти.
  • Запарити мак протягом 10 хвилин. Злити воду і повторити процедуру, скоротивши час до 5 хвилин. Видалити зайву рідину.
  • Перекрутити мак з цукром через м’ясорубку.
  • Змішати насіння з медом і маслом і поступово ввести молоко (в результаті його може знадобитися меншу кількість, ніж зазначено). Варити в районі години. Начинка повинна вийти розсипчастим і не розтікатися.
  • Розкачати тісто у формі прямокутника, злегка округляє краю. Розподілити по ньому начинку і згорнути з довшої сторони. Обмазати виріб яйцем, розведеним в 1 ст. ложці молока.
  • Готувати рулет з маком при 180 градусах в районі 40 хвилин, знижуючи температуру кожні 10 хвилин на 20 градусів.

Пиріг з листкового тіста

Використовувати мак у випічці можна не тільки у вигляді начинки. Часто він знаходить застосування у формі посипання.

Склад інгредієнтів:

  • 1 кг готового листкового дріжджового тіста;
  • 150 г макових зерен;
  • 50 г маргарину;
  • 120 мл молока;
  • 60 г цукру;
  • цукрова пудра для прикраси.

Спосіб приготування:

  • Тісто розморозити.
  • Мак розтерти будь-яким доступним способом.
  • Нагріти молоко, додати цукор і масло, розмішати до отримання єдиного складу. Додати мак і проварити суміш 5 хвилин. Остудити.
  • Сформувати з тіста 2 прямокутника, намагаючись мінімально його розгортати, щоб не пошкодити шари.
  • Розподілити начинку по одному прямокутника і накрити зверху другим. Краї защипнути і за бажанням зробити надрізи зверху.
  • Помістити заготовку на застелений і промаслений лист і випікати близько 20 хвилин при середній температурі.

Трикутники з яблуками і маком

Склад інгредієнтів:

  • повний стакан борошна;
  • 150 г сиру;
  • 3 яблука;
  • 6 ст. ложок рослинного масла;
  • жменю маку;
  • 175 г цукру (75 – в тісто, 100 – наповнювач);
  • 1 яйце;
  • по 1 пакетику ваніліну і розпушувача;
  • 1 ч. ложка кориці;
  • щіпка солі.

Спосіб приготування:

  • З’єднати сир, борошно з розпушувачем, масло, яйце і ванілін. Посолити, перемішати тісто і дати йому 20 хвилин настоятися.
  • Сформувати 2 кола діаметром 24 см і розрізати кожен на 8 трикутників.
  • По широкій їх стороні викласти нарізані часточки яблук, посипати цукром і корицею. По вузькій стороні зробити кілька надрізів.
  • Згорнути кожен трикутник конвертиком, всі їх викласти у форму, змастити змішаним з молоком жовтком і посипати маком.
  • Піч 20 – 25 хвилин при 180 градусах до появи золотистої скоринки.

Печиво з маком та кунжутом

Склад інгредієнтів:

  • 1,5 склянки борошна;
  • 150 г цукру;
  • 3 яйця;
  • 150 р масла;
  • розпушувач;
  • 2 ст. ложки маку;
  • 2 ст. ложки кунжуту;
  • ванілін на кінчику ножа;
  • сіль.

При бажанні приготувати фігурне печиво, слід додати більшу кількість борошна.

Спосіб приготування:

  • Збити з дрібкою солі 1 яйце і 2 жовтки. Додати цукор і збивати до утворення білої пишної маси.
  • Поступово ввести м’яке вершкове масло і ванілін.
  • Борошно просіяти з розпушувачем і обережно перемішати зі збитими яйцями.
  • Всипати змішаний з кунжутом мак і розмішати.
  • За допомогою кулінарного шприца видавити на деко з пергаментом печиво.
  • Час приготування при температурі 180 градусів становить 12 хвилин.

Здобна булочка в мультиварці

Склад інгредієнтів:

  • 70 г цукру (плюс 3 ст. ложки для начинки);
  • 200 мл молока (плюс 100 мл для начинки);
  • 1 яйце;
  • 70 г маргарину;
  • 40 г маку;
  • 3 склянки борошна;
  • сухі дріжджі;
  • по дрібці ваніліну і солі.
Дивіться також:  Морквяний бісквіт – 7 простих рецептів пишного і смачного бісквіта

Спосіб приготування:

  • З усіх необхідних інгредієнтів замісити звичайне дріжджове тісто.
  • Мак залити киплячим молоком, додати цукор і вварить, поки зерна не вбере в себе всю вологу. Накрити кришкою і залишити в теплі.
  • З готового дріжджового тіста сформувати коржики. На середину кожної майбутньої булочки викласти начинку і згорнути краю.
  • Чашу мультиварки промаслить і укласти в неї булочки швом вниз. Верх випічки покрити жовтком.
  • Готувати в режимі «Випічка» близько години. Потім, вже після сигналу про готовність, перевернути виріб і додатково підрум’янити ще 15 хвилин.

Як приготувати рогалики

Склад інгредієнтів:

  • 0,5 кг борошна;
  • 1 яйце;
  • 250 г маку;
  • 175 мл молока;
  • 170 г маргарину;
  • 140 г цукру;
  • щіпка ваніліну;
  • трохи солі;
  • склянку гарячої води;
  • сухі дріжджі;
  • жменя засушеної лимонної цедри, натертої на дрібній тертці.

Спосіб приготування:

  • Заздалегідь змішати дріжджову основу і залишити в теплі, щоб вона піднялася.
  • Розчинити цукор в окропі. Додати мак, цедру і ванілін.
  • Розкачати з тіста 4 кола діаметром 24 см Кожний з них розрізати на 8 трикутників.
  • У середину кожного шматка тіста покласти столову ложку начинки. Помістити її на широкий край.
  • Скачати вироби в рогалики і дати їм 10 хвилин настоятися. Змастити кожен рогалик яйцем.
  • Довести заготовки до готовності в духовій шафі (потрібно близько 15 – 16 хвилин).

Чізкейк з маком і апельсинами

Традиційний чізкейк навряд чи припускав, що комусь прийде в голову додати до його складу мак. Однак така випічка виходить дуже смачною і, мабуть, навіть екзотичною.

Склад інгредієнтів:

  • 200 г печива;
  • 90 г спреду;
  • 200 г маку;
  • 100 г цукру;
  • 1 апельсин;
  • 3 яйця;
  • півсклянки вершків;
  • 100 г цукрової пудри з додаванням ваніліну;
  • 750 г вершкового сиру.

Спосіб приготування:

  • Печиво подрібнити в крихту і змішати з маслом. Взяти роз’ємну форму діаметром 20 см і вологими руками сформувати корж з печива-основу.
  • Мак залити окропом, дати йому час розпаритися, а потім рівним шаром розподілити по коржу.
  • Збити вершки з цукровою пудрою. Окремо збити яйця з цукром, додати цедру і сік апельсина. Дуже обережно змішати сир, вершки і яйця. Розподілити кремову основу з макової прошарку.
  • Випікати чізкейк в духовці до готовності, остудити і дати настоятися ніч у холодильнику.

Пиріжки з родзинками

Склад інгредієнтів:

  • по 1 склянці води і молока;
  • сухі дріжджі;
  • по 100 г родзинок і маку;
  • 1 кг борошна;
  • 1 ст. ложка меду;
  • 100 г цукрового піску;
  • щіпка солі;
  • 1 яйце.

Спосіб приготування:

  • Слідуючи класичним рецептом, зробити опару, ввести в неї борошно і дати час дріжджового тесту піднятися. Потім ретельно його обім’яти.
  • Залити мак з родзинками киплячою водою і залишити в такому вигляді на півгодини.
  • Злити з макової суміші зайву воду і пробити блендером. Додати мед.
  • Зліпити пиріжки, всередину яких помістити по маленькій ложці начинки.
  • Викласти пиріжки на промаслений лист і обмазати яйцем.
  • Випікати приблизно 25 хвилин.

Бісквітний рулет з маком

Склад інгредієнтів:

  • по 1 склянці борошна і цукру;
  • 4 яйця;
  • просочення (6 ст. ложок води і 3 – цукру);
  • начинка (300 мл молока, 2 ст. л. родзинок, 3 ст. л. манки, 4 ст. л. цукру, 5 ст. л. маку);
  • кокосова стружка шоколадна глазур для декору.

Спосіб приготування:

  • Перетворити в піну яйця зі склянкою цукру, після чого поступово просіяти все борошно і замісити бісквітне тісто.
  • Деко застелити пекарської папером і вилити на неї отриманий склад. Випікати 15 хвилин.
  • Поки бісквіт не охолов, рушником скрутити з нього рулет.
  • Змішати всі компоненти начинки і поварити 5 хвилин.
  • Зробити просочення, для чого розчинити цукор в киплячій воді.
  • Просочити рулет і розподілити єдиним шаром начинку. Згорнути випічку і покласти швом вниз.
  • Верх покрити шоколадною глазур’ю і присипати кокосом.
Дивіться також:  Торт Фиксики – 7 рецептів приготування тортів для дівчаток і хлопчиків

Печиво Грибочки

Склад інгредієнтів:

  • 250 г масла або маргарину (200 – в тісто, 50 – глазур);
  • 650 г борошна;
  • 1 яйце;
  • за невеликий щіпці соди і солі;
  • 200 г сметани;
  • півсклянки цукрової пудри;
  • 50 г маку;
  • 180 г цукрового піску (100 – в основу, 80 – глазур);
  • по 3 ст. ложки молока, води і какао.

Спосіб приготування:

  • Курячий жовток розтерти з цукром, влити топлене масло. Посолити.
  • Доповнити склад сметаною, борошном і содою і розділити отримане тісто на 2 частини.
  • З першої частини сформувати кульки – це майбутні верхівки «грибів». Випікати їх слід в духовці 15 хвилин.
  • З решти тіста сформувати рівну кількість «ніжок» і за аналогією випікати 15 хвилин.
  • У «капелюшках» зробити виїмки за допомогою ножа. Вмочити «ніжки» цукровий сироп і прикріпити прокладеному в поглибленні. Дати грибочкам висохнути.
  • Потім вмочити нижню частину «ніжок» спочатку в сироп, потім мак і знову висушити.
  • Вмочити капелюшки у шоколадну глазур і дати їй застигнути.

Готуємо бублики по ГОСТу

Склад інгредієнтів:

  • 330 г борошна;
  • 2 ст. ложки меду;
  • вода;
  • 50 г цукру;
  • 35 р спреду або маргарину;
  • дріжджі;
  • мак;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Приготувати опару з дріжджів, 130 мл води і 85 г борошна.
  • Приєднати залишилися інгредієнти і замісити туге тісто, з якого необхідно зліпити кулю і дати йому настоятися близько 20 хвилин.
  • Сформувати з дріжджового тіста бублики і дати їм постояти 2 години.
  • Прокип’ятити 2 літри води і додати до неї мед. Занурювати кожен бублик в киплячий сироп на 4 – 6 секунд з кожної сторони.
  • З кілець прибрати зайву вологу паперовим рушником.
  • Довести до готовності в прогрітому до 240 градусів духовій шафі. Час теплової обробки становить 14 – 17 хвилин в залежності від потужності плити.

Медовий торт з маком

Склад інгредієнтів:

  • 0,5 кг сметани;
  • 2 яйця;
  • півсклянки молока;
  • 300 г цукру (для приготування глазурі додатково взяти 4 ст. ложки);
  • 250 г борошна;
  • 2 ст. ложки меду;
  • жменя макових зерен;
  • сода на кінчику ножа;
  • пара крапель рослинної олії;
  • 2 ст. ложки какао-порошку.

Спосіб приготування:

  • При необхідності розтопити мед. Потім з’єднати його з яйцями і цукром. Додатково ввести сметану з харчовою содою.
  • Вмішати муку до моменту зникнення грудочок.
  • Всипати мак прямо в тісто.
  • Випікати основу торта в духовій шафі до золотистого кольору. При необхідності корж можна розділити вздовж на 2 пласта.
  • Крем являє собою поєднання сметани і цукру, які необхідно тільки разом збити.
  • Приготувати глазур з 4 ст. ложок цукру, молока, какао масла. Все варити 7 хвилин з моменту закипання.
  • Полити глазур’ю верх готового виробу.

Рецепт лепешняку на кефірі

Склад інгредієнтів:

  • 2 ст. ложки маку;
  • по дрібці ваніліну і меленого кардамону;
  • половина упаковки манної крупи;
  • 250 г борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • по 1 склянці кефіру і цукру;
  • по 1 ч. ложці солі та соди.

Спосіб приготування:

  • З усіх компонентів раз замісити тісто. Необхідно стежити, щоб продукти рівномірно розподілені в масі.
  • Підготувати форму для випікання лепешняку, змастивши її маслом і злегка посипати манною крупою або борошном.
  • Викласти в неї тісто і запікати 50 хвилин при 200 градусах.

З маку можна приготувати безліч смачних десертів. Крім усіма улюблених пиріжків і рогаликів, це можуть бути печиво, торти і пироги. Мак сміливо можна поєднувати з фруктовою начинкою, а також з такими спеціями як ваніль, мускатний горіх, кардамон і багатьма іншими. Ну і звичайно, не можна забувати про класичному поєднанні родзинок з маком.