Сир – це не тільки корисний кисломолочний продукт, але й універсальна основа для самих смачних десертів. Випічка з сиром досить різноманітна, але незмінно ніжна і вишукана. Такий інгредієнт можна додавати в тісто або використовувати в якості начинки — результат буде чудовим!
Відкритий пиріг з сиром на швидку руку
Пиріг за таким рецептом виходить пишним і залишається свіжим протягом декількох діб. Втім, будьте впевнені, що так довго він на столі не залежиться.
Тісто:
- стакан молочної сироватки;
- просіяного борошна до 450 грам;
- будь-яке рослинне масло – 30 мл;
- цукор-пісок – 35 г;
- велика сіль – 5 г;
- дріжджі інстантні – 1,5 р.
Швидко замісимо тісто:
- З’єднати борошно з подсоленными дріжджами.
- В окремій ємності з’єднати масло, сироватку і цукор.
- В борошняну суміш влити рідину і вимісити до гладкості.
- Залишити тісто в теплі на 1,5 години. Обім’яти його під час бродіння через 45 хвилин після початку.
В начинку потрібно:
- цукрового піску – 125 г;
- вдвічі більше жирного сиру.
А поки тісто піднімається, змішаємо смачну начинку:
- Сир добре протираємо крізь сито.
- Збиваємо швидко з цукром.
- Викладаємо назад в сито, щоб стекла утворилася сироватка.
Тісто треба розкачати в пласт товщиною 0,5 див. Викласти у форму з бортиками і розподілити по ньому солодку начинку. Випікати бісквіт при t =185ºС близько 20 хвилин.
Такий десерт можна урізноманітнити, додавши в начинку сезонні або заморожені фрукти. Наприклад, пиріг з сиром і яблуками, — чудовий варіант для осіннього чаювання з сім’єю.
До зазначених вище інгредієнтів начинки додайте:
- яблука – 210 г;
- цукор-пісок – 85 р.
Перед тек, як відправити пиріг в духовку:
- Виріжте у яблук серцевину і наріжте плоди слайсами.
- Перемішайте їх цукровим піском.
- Викладіть поверх сиру.
Цікаво те, що якщо стекшую з сиру сироватку збити міксером з яєчним білком і помазати такий пиріг сумішшю хвилин за десять до закінчення випічки, то на поверхні десерту утворюється смачна хрустка скоринка.
Бананово-сирна запіканка
Банани і сир — це ідеальна пара для випічки.
- два великих банана;
- півкіло сиру;
- півсклянки цукру;
- велика сіль – 5 г;
- ложка манки;
- борошно – 50 р;
- розпушувач – щіпку;
- пара яєць.
Одягаємо фартух і приступаємо:
- Банани нарізати на шматочки і збити міксером до однорідності.
- Сир розтерти руками через дрібне сито і з’єднати з фруктами.
- Яйця збити з цукром.
- Борошно змішати з сіллю, розпушувачем і манною крупою.
- В борошняну суміш додати яєчну і замісити тісто.
- Постійно збиваючи підготовлену основу порціями викладати в неї бананово-сирну масу.
- Вимісити тісто до гладкості.
- Форму для випічки змастити маслом або прокласти пергаментом.
- Запіканку викласти у форму і запекти при температурі 170º с протягом 25 хвилин.
Класичні сирники на сковороді
- півкіло сиру пожирніше;
- велике яйце;
- борошно – 100 г + пара ложок на підсипку;
- ложка цукру;
- сіль – 5 г;
- розпушувач на кінчику ножа;
- брусочок олії.
Спорудити таку випічку з сиру на швидку руку зуміє навіть зовсім юна господиня:
- Сир необхідно протерти через сито, щоб він не комковался.
- Додати в сирну масу яйце і цукор, суміш збити міксером.
- Борошно змішати з сіллю і розпушувачем.
- У сирну масу потрібно додавати борошно частинами, безперервно продовжуючи її збивати.
- Обробну дошку присипати борошном і викласти готове тісто, сформувавши його у вигляді ковбаски.
- Гострим ножем нарізати на кружечки.
- На сковороді розтопити масло і смажити сирники до золотистої скоринки з кожної сторони.
Важливо пам’ятати, що для цього десерту краще всього брати жирний сир. З знежиреного сирники виходять сухими.
Рогалики швидкого приготування
Для тіста відразу підготуйте:
- сироватка – 250 мл;
- молоко незбиране – 60 мл;
- цукровий пісок – 60 г;
- сіль – 5 г;
- щіпку сухих дріжджів;
- півтори склянки борошна.
Замісимо, тут складнощів точно не виникне:
- Борошно просіяти і додати туди дріжджі, сіль і цукор.
- Сироватку розбавити теплим молоком і відразу влити в борошняну суміш. Швидко замісити тісто.
- Накрити його плівкою і залишити підходити протягом 30 хвилин.
Для начинки:
- сир знежирений – 300 г;
- цукровий пісок – 100 г;
- родзинки – 50 р.
Родзинки потрібно заварити окропом і залишити на 10 хвилин. Після закінчення цього часу сир пора збити з цукром, потім додати вже розм’яклий родзинки і всю масу ще раз перемішати.
Разом з родзинками можна додати горіхи і курагу, і інші улюблені сухофрукти.
Робимо з тіста 10 шайб. Кожну розкачуємо млинець і змащуємо начинкою. Акуратно скручуємо рогалики і відправляємо в розігріту духовку. Випікати їх слід при температурі 190ºС близько 25 – 30 хвилин.
Сочник з сиром — просто і смачно
Тісто:
- півтори склянки борошна;
- вполовину менше цукру;
- побільше яйце або пара маленьких;
- жирна сметана – 155 г;
- шматочок масла грам на 50;
- розпушувач і сіль – по щіпці;
- сода – ½ ч. л.
Часу процес приготування займе зовсім небагато:
- Яйце до утворення хорошої піни збити з цукром.
- Додати туди сметану і масло, збити без особливої ретельності.
- У борошно всипати сіль і розпушувач.
- З’єднати борошно зі сметанно-масляною сумішшю і вимісити до гладкості.
- Тісто розкачати в пласт і кондитерським кільцем вирізати кружки.
- Начинку зробити за рецептом відкритого пирога з сиром, розглянутому вище.
- У центр кожної заготовки покласти одну столову ложку начинки.
- Тісто скласти навпіл.
- Відправити заготовки в духовку і випікати при температурі 190ºС приблизно 35 хвилин.
Якщо покрити сочні сумішшю збитого жовтка і міцно завареного чаю, то вироби покриються рівною рум’яною скоринкою.
Королевська ватрушка
Тісто для такої ватрушки можна зробити за рецептом пирога з сиром. А вся родзинка цього десерту в начинці.
- жирний сир – 300 г;
- стиглий банан – 1 шт.;
- цукати різнокольорові – 100 г;
- полуниця – 150 г + кілька ягід для прикраси;
- сметана – 50 г;
- манна крупа і борошно – по 20 р;
- цукровий пісок – 30 р.
І нехай ватрушка королевська, готується вона, як звичайна селянська — раз, два і готово!
- Банан і полуницю слід нарізати на маленькі кубики.
- Добре збити сир зі сметаною.
- У великій ємності з’єднати всі інгредієнти і акуратно розмішати.
- Тісто розкачати в пласт 1 см, зробити в центрі поглиблення і запекти при температурі 220ºС протягом 5 хвилин.
- Після цього акуратно перекласти начинку в отриману форму з тіста і розрівняти.
- Коли ватрушка буде зібрана, можна нарізати залишені для прикраси ягоди на шматочки і викласти їх по краю тесту.
Такий десерт слід випікати при температурі 190ºС протягом 25 хвилин.
Простий сирний торт
З сиру можна приготувати торт, який не потрібно випікати. Такі торти відносяться до дієтичної випічці, тому що не містять борошна і жирних продуктів.
- знежирений сир – 300 г;
- йогурт (теж знежирений) – 300 г;
- фруктоза – 250 г;
- вода – 200 мл;
- желатин – 1 пакетик;
- ванільний цукор – 1 пакетик;
- улюблені фрукти – по 1 шт.
Зберемо простий низькокалорійний десерт для тих, хто стежить за фігурою:
- Сир потрібно ретельно протерти через сито, збити його з йогуртом і ванільним цукром і фруктозою.
- Фрукти очистити і нарізати шматочками.
- Желатин прогріти у воді до повного розчинення і трохи остудити.
- Желатинову масу з’єднати з сирною і швидко перемішати.
- Додати фрукти.
- Перелити заготовку для торта в скляну ємність і поставити до повного застигання у холодильник.
- Через кілька годин торт буде готовий. Його можна перекласти на блюдо, обережно перевернувши ємність, в якій він застигав.
- Такий десерт можна прикрасити фруктами і цукатами.
Якщо розлити суміш по маленьким фігурним формочках, можна отримати красиві десерти, які урізноманітнюють дитячий святковий стіл.
Кекс в мультиварці
Будь-яке блюдо, яке ми готуємо в мультиварці, виходить особливо ніжним. І сирний кекс не є винятком.
- сир будь-якої жирності – 400 г;
- яйце велике – 2 шт.;
- цукор-пісок – 200 г;
- будь-яке рослинне масло – 30 мл;
- борошно просеянная – 460 м;
- розпушувач і сіль – на кінчику ножа.
Мультиварка більшу частину роботи зробить сама.
Вам же залишається лише підготувати інгредієнти:
- Сир збити з яйцем і цукровим піском.
- У борошно всипати сіль і розпушувач, додати рослинне масло. Все перемішати.
- З’єднати компоненти з перших двох кроків і добре вимісити тісто.
- Чашу мультиварки змастити маслом.
- Поставити програму «Випічка»
- Коли пролунає сигнал про завершення процесу, кекс можна викласти на блюдо і прикрасити фруктами.
Готуємо сирний рулет
У вигляді рулету можна приготувати несолодке випічку.
- сир – 310 г;
- сметана або йогурт – 165 г;
- борошно – 200 г;
- яйце – 2 шт.;
- рослинне масло – 20 мл;
- сир напівтвердий – 150 г;
- сіль – 10 г;
- прованські трави, перець чорний, розпушувач – по щіпці.
Давайте зберемо таку оригінальну закуску:
- Сир збити зі сметаною або йогуртом, а яйце з сіллю.
- Борошно змішати з травами, перцем і розпушувачем.
- У великій ємності з’єднати всі інгредієнти, крім сиру, і вимісити тісто до гладкості.
- Сир натерти на крупній тертці.
- На столі розкласти фольгу і викласти на неї тісто.
- Розкачати його в пласт не товщі 1 см і рівномірно посипати сиром.
- Скачати рулет і запекти при температурі 190ºС протягом 25 хвилин.
Разом з сиром можна додавати шматочки смаженого бекону, картопляне пюре або, наприклад, оливки.
Ватрушки з сиром з дріжджового тіста
Якщо взяти за основу рецепт Королівської ватрушки, але внести в нього деякі корективи, то можна напекти багато смачних маленьких ватрушок до чаю.
- Тісто розділити на 10 шматочків і залишити під плівкою на 15 хвилин.
- З кожного шматочка сформувати коржик, в центр викласти начинку.
- Краї тіста защипнути з двох сторін.
- Випікати при температурі 190ºС близько 20 хвилин.
Німецький маковий творожник
Німецька випічка смачна і проста в приготуванні.
Тісто:
- просеянная борошно – 350 г;
- цукор-пісок – 150 г;
- солодко-вершкове масло – 185 р.
Борошно потрібно змішати з цукровим піском і перетерти отриману суміш з охолодженим маслом до отримання кришива.
Начинка:
- сир – 230 г;
- яйце – 1 шт.;
- молоко – 500 мл;
- цукровий пісок – 150 г;
- масло вершкове – 150 г;
- мак кондитерський – 150 г;
- манна крупа – 150 р.
Готуємо так:
- Молоко нагріти, розчинити в ньому масло і цукровий пісок.
- Коли компоненти «розійдуться» в рідині, потроху всипати в неї манку, а потім і мак. Швидко перемішати суміш і відставити у бік.
- В окремій ємності збити сир з яйцем.
- Коли макова маса охолоне, ретельно перемішати її з сирною.
- У форму для запікання викласти частину тіста.
- Поверх нього розподілити начинку і зверху присипати залишилася крихтою.
- Випікати при температурі 180 º с приблизно 45 хвилин.
Листковий пиріг з сиром
Листкове тісто:
- масло вершкове – 250 г;
- борошно – 200 г;
- вода холодна – 50 мл;
- дріжджі – 1 г;
- сіль – 5 р.
Не лякайтеся листкового тіста.
У цьому варіанті готувати його зовсім просто:
- У пакет насипати трохи борошна, покласти туди пачку вершкового масла і розкачати його качалкою в пласт. Прибрати в холодильник.
- З борошна з дріжджами і сіллю з водою замісити тісто.
- Дати йому підійти протягом однієї години, після закінчення якого теж розкачати його в пласт.
- Посередині викласти масляну заготівлю і загорнути її тестом.
- Качалкою розкотити «конверт» з маслом і скласти його в чотири рази.
- Прибрати заготовку в холодильник.
- Описану процедуру повторити 3 рази з інтервалом у півгодини.
- Для солодких пиріжків з сиром можна взяти будь-яку начинку із запропонованих.
- Тісто розкачати, вирізати заготовки будь-якої форми, покласти в їх середину начинку і закрити пиріжки такими ж заготовками.
Важливо пам’ятати, що листкове тісто випікається при температурі 230 – 240ºС!
Чи знаєте Ви, випічка з листкового тіста з сиром можна зробити про запас? Підготовлені вироби можна заморозити і при потребі вийняти з морозилки і спекти гарячі пиріжки.
Сирно-шоколадні мафіни
- сир – 300 г;
- масло вершкове – 150 г;
- какао-порошок – 30 г;
- яйце – 2 шт.;
- молоко – 200 мл;
- цукровий пісок – 200 г;
- борошно – 250 г;
- розпушувач і сіль по дрібці.
Готуємо!
- Сир збити з цукровим піском.
- Додати молоко і яйця, збити до однорідної маси.
- Борошно змішати з сухими інгредієнтами.
- В одній ємності з’єднати підготовлені суміші і зігнати еластичне тісто.
- Викласти його у формочки для мафінів і запекти при температурі 180ºС.
Важлива новина для любителів солодкого! Якщо кожен мафін покласти по невеликому шматочку шоколаду, то вийдуть кекси з чудовою м’якою начинкою.
Прості коржики з сиром
- борошно – 200 г;
- сироватка – 150 мл;
- яйце – 1 шт.;
- сир – 100 г;
- сіль – 5 г;
- кріп – 50 г;
- цукровий пісок – 20 г;
- прованські трави, перець – щіпка.
Коржики не даремно називаються простими.
Важкого в процесі їх приготування нічого немає:
- Кріп дрібно нарізати.
- Всі інгредієнти змішати в ємності до стану рідкого млинцевого тесту. Якщо воно вийшло густим, просто додайте трохи сироватки.
- Смажити коржі потрібно на сухій сковороді до золотистого кольору.
Такі млинці-коржі добре подавати до перших страв.
Так і виходить, що з сиру можна готувати безліч закусок і десертів. Солодких і несолодких, калорійних і зовсім дієтичних. Експериментуйте і насолоджуйтеся корисною домашньою випічкою.