Вівсяна каша на молоці – 7 рецептів як варити вівсянку

Вівсяна каша на молоці – одне з найбільш корисних страв. Воно ідеально підходить для сніданку, так як не тільки насичує організм вітамінами і незамінними мікроелементами, але ще дарує бадьорість і енергію. Якщо приготувати вівсянку правильно і подбати про апетитних добавках до неї, то така каша вийде ще і дуже смачною. Потрібно відзначити, що по таблиці БЖУ в 100 г. сухих пластівців міститься 360 ккал і велику кількість вуглеводів (більш 65 г).

Вівсяна каша на молоці — класичний рецепт

Класичний рецепт не містить в собі нічого зайвого. Тільки: 300 р. вівсяних пластівців швидкого приготування, 250 мл жирного молока, 10 г. цукру, щіпку солі і невеликий шматочок вершкового масла. Але за своїм бажанням, можна доповнювати готову кашу будь-якими солодкими добавками.

  • Молоко доводять до кипіння, після чого в нього відразу ж закладаються всі приготовані пластівці, а також сіль і цукор.
  • Інгредієнти ретельно перемішуються і варяться 3-10 хвилин. Точний час приготування буде залежати від якості пластівців. Потрібно стежити за процесом їх набухання і постійно помішувати масу, щоб уникнути підгоряння.
  • Вогонь повинен бути мінімальним, щоб страва не вирувало, а мліло.
  • Після завершення варіння у частування додається вершкове масло.
  • Не варто залишати кашу про запас, так як через деякий час вона стане занадто густий і покриється скоринкою.

    З додаванням води

    Щоб знизити калорійність страви і зробити його смак більш ніжним, можна змішувати молоко і воду в однакових пропорціях. Наприклад, по 150 мл Крім того, потрібно взяти для такої каші 150 р. вівсяних пластівців, 80 р. цукру, 1 ч. л. солі і дрібку кориці.

  • Вода змішується з молоком і доводиться до кипіння.
  • В рідину додаються вівсяні пластівці і масло.
  • Маса ще раз доводять до кипіння і залишають стояти на самому повільному вогні 5-7 хвилин при постійному помішуванні.
  • Готову страву присмачується корицею.
  • Дивіться також:  Горохові супи з куркою – покрокові рецепти (з фото)

    Як варити вівсянку в мультиварці?

    Вівсяна каша на воді в мультиварці – це паличка-виручалочка для кожної сучасної господині і мами. Інгредієнти можна завантажити у пристрій з вечора, виставити таймер на 7 ранку і порадувати домашніх свіжим смачним сніданком, не докладаючи до цього жодних зусиль. Для приготування такої каші потрібно взяти: 1 спеціальну чашку вівсяних пластівців швидкого приготування і таку ж кількість води, 2 склянки молока, 1 ст. л. цукру і шматочок вершкового масла. Далі докладно розказано, як готується вівсяна каша на молоці в мультиварці.

  • Всі пластівці відправляються в ємність мультиварки, а потім змішують з цукром.
  • Сухі інгредієнти заливаються спочатку молоком, а потім водою і ретельно перемішуються.
  • Залишилося додати вершкове масло.
  • У режимі «Каша» або «Молочна каша» страва готуватиметься 20 хвилин. Для цього доведеться вручну поміняти стандартні налаштування, в яких встановлено 30 хвилин.
  • По такому рецепту каша вийде досить густий. Якщо хочеться змінити її консистенцію, потрібно збільшити кількість пластівців в 1,5 рази.

    Оригінальний рецепт з гарбузом

    Гарбуз чудово поєднується з вівсянкою і робить цю кашу не тільки смачніше, але й корисніше.

    А її яскравий помаранчевий колір, який забарвлюється і все блюдо, піднімає настрій. Для приготування такого частування потрібно використовувати: 270 р. свіжого гарбуза, 600 мл молока, 230 р. пластівців вівсянки, 50 г натурального бджолиного меду, щіпку солі, шматочок вершкового масла.

  • Гарбуз очищається, миється, ріжеться на шматочки і варять 15-20 хвилин після закипання. Коли овоч повністю приготується, з каструлі зливається вода, і скибочки подрібнюються в пюре за допомогою блендера.
  • До отриманої маси всипати вівсяні пластівці, додається молоко і сіль.
  • Коли каша закипить, вогонь зменшується, і страва готується 25 хвилин під закритою кришкою.
  • В самому кінці частування додається мед і вершкове масло.
  • Дивіться також:  Покрокові рецепти фаршированого картоплі

    Якщо планується перетворити таку кашу в гарнір до м’яса, то потрібно додати в неї побільше солі і прибрати мед.

    Вівсяна каша на молоці з родзинками

    Вівсянка з родзинками за смаком виходить нічим не гірше будь-якого десерту.

    Але при цьому ще й дуже корисна. Для її приготування потрібно взяти такі продукти: 900 мл молока, 250 р. геркулеса, 70 р. родзинок, 20 г. цукру і щіпка солі.

  • В молоко додається цукор і сіль, після чого воно доводиться до кипіння.
  • Відразу після появи перших бульбашок на поверхні рідини можна засипати в каструлю пластівці геркулеса. Вогонь зменшується до мінімального, і каша готується 5 хвилин.
  • Залишилося додати промитий ізюм, почекати пару хвилин і вимкнути плиту. Нехай блюдо настоюється під закритою кришкою ще близько 10 хвилин. За цей час каша придбає потрібну консистенцію.
  • Так як родзинки робить частування дуже солодким, то кількість цукру за смаком можна зменшувати.

    Рецепт з цільної вівсяної крупи

    Сама корисна каша готується з цільного зерна. Правда, на її варіння доведеться витратити значно більше часу. Зате в такому частування буде міститися максимальну кількість вітамінів і незамінних мікроелементів. Крім цілісної крупи (250 р.), потрібно використовувати також: 0,4 л. молока, 60 р. цукру, сіль і вершкове масло за смаком.

  • Крупа ретельно промивається, заливають теплою водою і залишають приблизно на 5-6 годин. Найкраще зайнятися її підготовкою з вечора, щоб до ранку зерно вже було повністю готове до подальшого приготування.
  • Набрякла крупа ще раз промивається, заливається 600 мл холодної води і вариться 45 хв. на повільному вогні.
  • По закінченню вказаного часу в каструлю додається цукор, сіль і страва готується до загустіння.
  • Залишилося перекласти масу в глиняний посуд і відправити в духову шафу ще приблизно на 60 хвилин.
  • Дивіться також:  Сирний суп-пюре – 6 смачних рецептів з куркою, грибами

    Готова каша доповнюється фруктами, ягодами, джемом або варенням.

    Корисна вівсянка з медом

    Вівсяну кашу з натуральним медом замість цукру, в основному вибирають для свого сніданку люди, які турбуються про свою вагу і люди, що харчуються здоровою їжею. Важливо вибрати для цього максимально якісний продукт бджільництва. Крім меду (20 р.), потрібно використовувати 90 р. пластівців, 300 мл молока і щіпку солі.

  • Молоко в каструлі відправляється на плиту і доводиться до кипіння.
  • В рідину додаються вівсяні пластівці, мед і сіль.
  • При постійному помішуванні каша вариться пару хвилин, після чого накривається кришкою і залишають на повільному вогні 5 хвилин.
  • Розібравшись, як варити вівсяну кашу на молоці, можна нескінченно удосконалити вподобаний рецепт різними добавками. Наприклад, страву з часником стане ситним гарніром, а з шоколадом – корисним десертом.

    Прокрутка до верху