Мультиварка – це воістину чудовий винахід людства, значно облегчившее життя домогосподаркам, та й просто тим, хто любить готувати. В ній можна зробити величезну кількість страв, у тому числі і звичну вівсянку.
Всі знають, що вона відмінно підійде як на сніданок, так і в якості десерту. Щоб не мучитися питанням «як приготувати вівсяну кашу в мультиварці», ви можете ознайомитися з підбіркою рецептів, представлених нижче.
Помилки при приготуванні
Існує ряд помилок, яких вівсяна каша, приготована в мультиварці, може бути безповоротно зіпсована. Необхідно ознайомитися з ними, щоб не допускати.
- Виключіть приготування каші «про запас». Використовуйте то кількість інгредієнтів, яке необхідно на кілька порцій.
- Недотримання пропорцій. Пам’ятайте: чим рідше каша, тим більше вливається води.
Класичний рецепт приготування вівсянки на молоці
Врахуйте важливий момент: для поділу необхідної кількості інгредієнтів завжди використовуємо мірні стаканчики, присутні в наборі разом з мультиваркою.
Що знадобиться:
- пластівці вівсянки – 1 склянка;
- молоко – 3 склянки;
- слив. масло – 50 г;
- цукор – 1 ст. ложка;
- сіль.
Кладемо на дно чаші шматочок вершкового масла, потім насипаємо туди вівсяні пластівці, сіль, цукор. Заливаємо молоко, розведене водою в співвідношенні 50:50. Ставимо на 10 хвилин в режимі «Каша». В готову страву можна додати фрукти, в сухому або свіжому вигляді.
Рецепт приготування на воді
Вівсяна каша на воді в мультиварці відмінно підійде тим, хто дотримується пісні дні, чи стежить за своєю фігурою. Звичайно, вона буде пріснуватим, але її смак можна поліпшити, додавши фрукти або мармелад.
Що знадобиться:
- вівсяні пластівці – 1 стакан;
- вода – від 3 до 5 склянок, в залежності від ступеня густоти каші;
- сіль, цукор.
Засипаємо на дно чаші пластівці і заливаємо водою. Пам’ятайте, що в процесі приготування більша частина рідини випаровується, тому подбайте про визначення кількості води заздалегідь. Варимо в режимі «Каша» на протязі 10-15 хвилин. У готове дієтичне блюдо можна додати виходячи з переваг сіль, цукор або фруктові добавки.
Вівсяна каша з гарбузом
Для приготування 3-х порцій знадобиться:
- вівсяні пластівці – 1 стакан;
- молоко – 3 склянки;
- гарбуз – 250 г;
- цукор — 2 ст. ложки;
- кориця – ½ч. ложки;
- слив. масло – 20 р.
В першу чергу ретельно промиваємо і гарбуз очищаємо. Можна натерти на крупній тертці або нарізати кубиками в залежності від ваших уподобань. Насипаємо в мультиварочную чашу вівсянку, цукор, заливаємо молоко. В кінці кладемо гарбуз, корицю і вершкове масло. Перемішуємо, щоб не утворювалися грудочки.
Закриваємо кришкою і ставимо режим «Молочна каша» або «Варка», в залежності від моделі печі. Чим вище потужність, тим менше часу піде. Готуємо 20 хвилин. У готове блюдо додамо горішки.
З додаванням родзинок
Що знадобиться:
- геркулес – 2 склянки;
- молоко – 5 склянок;
- ізюм – 100 г;
- слив. масло – 20 г;
- цукор – 2 ст. ложки;
- сіль.
Ретельно промиваємо родзинки. Можна обійтися без пропарювання. Потім кладемо сухофрукт разом з вівсяними пластівцями в чашу мультиварки, заливаємо молоко, закриваємо кришку. Готуємо 20-30 хвилин в режимі «Молочна каша». Після того, як прозвучить сигнал, потрібно відкрити кришку і перемішати кашу. Якщо вона здасться занадто водянистою, то варто її трохи підігріти або залишити на час в закритій печі.
Вівсянка з апельсинами в мультиварці
Вівсяна каша в мультиварці з додаванням апельсинів – це дуже цікава комбінація, яка відмінно підійде для сніданку і додасть заряд бадьорості на весь день.
Що знадобиться:
- вівсяні пластівці або крупа – 100 г;
- невеликого розміру апельсин – 1 шт.;
- молоко – 250 мл;
- вода – 100 мл;
- цукор – 1 ст. ложка;
- сіль.
Обмиваємо апельсин і знімаємо з нього шкірку. Цедру не треба викидати: певна її частина натирається на дрібній тертці. Сам фрукт поділяється на часточки, чиститься від шкірки і кісточок, після чого нарізають на невеликі рівні шматочки.
Кладемо на дно чаші цедру разом з апельсином, засипаємо вівсянку і цукор. Потім наливаємо молоко і воду, перемішуємо. Готувати необхідно в режимі «Молочна каша», періодично перемішуючи до однорідності. В результаті вийде дуже смачне блюдо.
Рецепт з медом і горішками
Така рецептура відмінно підійде для діток, які не дуже люблять їсти на сніданок вівсяну кашу. Крім смакових властивостей горіхи і мед додадуть страві корисні якості, що особливо важливо для зростаючого організму.
Що знадобиться:
- вівсяні пластівці довгого варіння – 1 склянка;
- вода – 2 склянки;
- мед – 3 ст. ложки;
- слив. масло – 1 ст. ложка;
- мигдаль чи інші горішки – 2 ст. ложки;
- кориця – ½ст. ложки;
- щіпка солі.
На змащений вершковим маслом дно чаші кладеться вівсянка і заливається водою. Потім додаємо трохи солі і кориці. Приготування здійснюється в режимі «Каша» 30-40 хвилин. В готову страву додається мед. Цукор не кладемо, так як достатню солодкість каші буде надавати мед, інакше вона вийде занадто нудотно. На дрібній тертці натираємо горіхи або нарізаємо їх, і присипаємо сніданок прямо в тарілки.
Нюанси приготування в мультиварці: Редмонт, Поларіс
Відомо, що в різних моделях мультиварок вівсяна каша буде готуватися по-різному. Це залежить від наявності в пристрої функціональних режимів, часу, передбаченого для отримання страв, потужності, місткості.
Для приготування вівсяної каші в мультиварці виробництва компанії «Редмонт» використовується режим «Молочна каша». Пропорції будуть становити 1 ст. пластівців, 3 ст. води, а час приготування не більш півгодини.
Зробити смачну і корисну вівсянку в мультиварці від фірми «Поларіс» буде ще простіше. Для цього знадобиться співвідношення 1 ст. пластівців і 3 ст. води. Готуємо в режимі «Вівсянка». Безперечна зручність: час і температура встановлюються автоматично.