Користь вівса відома з давніх часів. З нього отримують смачну вівсянку. А при переробці вівсяну муку кулінарія відкрила шляху до різним корисним рецептами. Борошно можна купити готову або приготувати в домашніх умовах.
Вівсяне борошно з пластівців в блендері
Якщо ви хочете внести різноманітність в раціон, замінити набридлу вівсянку і покращити смакові якості страв, то саме час скористатися борошном з вівса. Можна купити готовий продукт в магазині або зробити вівсяну муку в домашніх умовах.
Найбільш простий і доступний варіант – це скористатися блендером. Овес можна використовувати будь: посічений, крупи швидкого приготування. Різниця тільки в розмірах зерна, на якість продукту це ніяк не вплине, адже їх все одно треба перемолоти.
Використовуйте лише чистий овес, без домішок і добавок, інакше кінцевий смак страви може бути зіпсований.
При додаванні борошна в будь-яку страву, використовуйте трохи більше, ніж зазначено в рецепті. Адже після перемелювання обсяг зменшиться і вийде приблизно ¾ від початкового кількості вівса.
Для приготування відміряйте необхідну кількість вівса і помістіть в високу ємність. Увімкніть блендер. Для подрібнення знадобиться півхвилини при малій кількості. Якщо хочете отримати велику кількість борошна, то подрібнювати доведеться більше часу. Орієнтуйтеся по виду. Маса повинна стати схожа за консистенцією на звичайну пшеничне борошно. Взяти ложку і перемішати масу. Великі шматки можуть залишитися по краях і на дні. Подрібнити ще раз.
Як зробити в кавомолці
Якщо у вас немає можливості скористатися блендером, підійде кавомолка. Попередньо добре промийте її і висушіть. Залишки кави додадуть борошні кавовий присмак.
Помістіть овес в прилад. Укрийте кришкою. Кілька секунд перемалывайте. Потім струсіть кавомолку, щоб підняти не подрібнені частинки. Увімкніть прилад на півхвилини. Відкрийте кришку і перевірте стан борошна. Якщо маса вас влаштовує на увазі, значить борошно готова. Якщо присутні зерна – повторіть процес ще раз.
Користь, шкоду і калорійність
Рідко зустрічаються продукти, які володіють комплексними і масштабними впливами на організм.
Користь борошна з вівса:
- Завдяки входить до складу клітковини, яка міститься в двох видах (розчинна і нерозчинна), організм позбудеться в травному тракті від токсинів і різних отрут і наситить мікрофлору кишечника.
- Допомагає знижувати глюкозу в крові, тому підходить для діабетичного харчування.
- Амінокислоти та знижене кількість крохмалю робить борошно дієтичним продуктом.
- Вітамін B дозволяє нормально працювати нервовій системі.
- Надає благотворний вплив і лікувальний ефект при захворюванні печінки. Цей продукт обов’язковий для людей хворих на гепатит.
- При вживанні нормалізується артеріальний тиск, зменшується холестерин, знижується ризик тромбоутворення, оптимізується робота серцево-судинної системи.
- Корисна для вживання спортсменами, так як допомагає нарощування м’язової маси.
Борошно з вівса відмінно збалансований і легко засвоюваний продукт. Шкоди від вживання може полягати лише в індивідуальній непереносимості. Якщо ви раз спробували і ніяких негативних реакцій організму не помітили – сміливо можна використовувати її в їжу.
З-за великого вмісту глютену компонент заборонений для вживання людям, які його не переносять.
Калорійність борошна досить значна, на 100 м становить 369 ккал. Але незважаючи на це, продукт відносять до дієтичних продуктів, завдяки тому, що в її склад входить клітковина і легко засвоювані білки, які дозволяють відновити пошкоджені тканини.
Що приготувати з вівсяної муки
Рецепти приготування вівсяної муки різноманітні. Її додають в різні види тіста, для додання десертів розсипчастою і хрусткою текстури. Найчастіше з її використанням готують млинці, варять кисіль і печуть печиво.
Якщо хочете урізноманітнити смакові якості ласощів, то можна додавати до складу різні сухофрукти, горіхи, мед або сир. Це збагатить смак і зробить приємним для вживання не тільки дорослим, але й дітям.
Крім приємних смакових якостей, борошно допоможе підвищити імунітет і забезпечити ідеальну роботу печінки. Тому, вживаючи ласощі з цим продуктом, ви не тільки отримаєте задоволення, але і оздоровити організм.
Млинці
Інгредієнти:
- сіль – 0,5 ч. ложки;
- розпушувач – 1 ч. ложка;
- молоко – 420 мл;
- рослинна олія;
- мед – 3 ст. ложки;
- вівсяне борошно – 260 г;
- вершкове масло – 160 г;
- яйце – 2 шт.
Приготування:
- Прогріти молоко, але не кип’ятити. Влити мед і перемішати. Мед можна використовувати будь-який, якщо у вас густий, то він розчиниться в теплої рідини. Влити яйця. Підсолити, насипати розпушувач і розмішати.
- Розтопити масло і охолодити. Влити в тісто. Перемішати. Засипати борошно. Збити.
- Промазати рослинним маслом сковороду. Розігріти. Зачерпнути ополоником тісто і вилити тонким струменем у посуд. Смажити з кожного боку.
Мафіни з вівсяної муки
Порадуйте себе смачним і корисним сніданком, приготувавши чудову випічку. Також підходить для перекусів.
Інгредієнти:
- вершкове масло – 110 г;
- вівсяне борошно – 210 г;
- розпушувач – 2 ч. ложки;
- цукор – 185 г;
- банан – 2 шт.;
- яйце – 2 шт.
Приготування:
- Розігріти вершкове масло. Воно знадобиться розтопленим. У вівсяний продукт насипати розпушувач і перемішати.
- Подрібнити блендером банани. Насипати цукор і влити олію. Додати яйця і перемішати.
- Насипати борошно і збити. Отриманою масою наповнити формочки. Наливайте тільки до половини, адже в процесі приготування ласощі зросте.
- Помістити в гарячу духову піч (185 градусів). Час – півгодини. Готовність перевіряйте зубочисткою, якщо суха – готово. Якщо волога потім ще кілька хвилин.
Панкейкі
Інгредієнти:
- цукор – 2 ст. ложки;
- молоко – 230 г;
- сіль – 2 г;
- рослинна олія – 0,5 ч. ложки для сковороди;
- яйце – 1 шт.;
- сода – 0,5 ч. ложки;
- рослинне масло – 3 ст. ложки;
- борошно 130 г вівсяна;
- оцет – 0,5 ч. ложки.
Приготування:
- В яйце насипати цукор. Підсолити. Перемішати використовуючи віночок.
- Влити молоко і масло. Погасити соду. Додати в масу. Розмішати.
- Насипати борошно і збити.
- Промазати один раз олією сковорідку. Зачерпнути тісто ополоником і залити в сковорідку. Засмажувати дві хвилини. Перевернути і готувати ще пару хвилин.
Хліб з вівсяного борошна в духовці
Якщо любите ароматний хліб з повітряним м’якушкою, то цей рецепт саме для вас.
Інгредієнти:
- пшеничне борошно – 300 г;
- темний солод – 0,5 ст. ложки;
- вершкове масло – 15 г;
- вівсяне борошно – 90 г;
- цукор – 2 ч. ложки;
- вода – 235 мл;
- сіль – 1,5 ч. ложки;
- дріжджі – 8 м свіжі.
Приготування:
- Розтерти з цукром дріжджі і солод. Влити воду, малу частину від загального обсягу. Перемішати і відставити на чверть години.
- Залити воду, що залишилася. Додати розтоплене вершкове масло. Насипати вівсяну муку. Перемішати і засипати борошно пшеничне. Підсолити. Замісити.
- Тісто повинне вийти еластичним і м’яким. Відставити на півгодини. Обім’яти і скачати кулю. Накрити плівкою і заховати в тепло на годину.
- Обім’яти і сформувати форму хліба. Накрити рушником. Витримати півгодини.
- Збризнути водою духову піч (220 градусів) і хліб. Запікати півгодини.