Вівсяне молоко – 6 рецептів, як зробити в домашніх умовах

У західних країнах проблема непереносимості коров’ячого молока вирішена вже давно. Там на прилавках магазинів можна зустріти мигдальне, кокосове, конопляне і злакові молочні напої. В наших супермаркетах також стали з’являтися подібні продукти, правда, ціна на них сильно «кусається». Але багато з них можна зробити самостійно на власній кухні. Як, наприклад, вівсяне молоко. Секрети його приготування дізнайтеся з нашої статті.

Хімічний склад і калорійність напою

Вже не одне тисячоліття люди вживають в їжу молоко. Найчастіше на наших столах можна зустріти продукт коров’ячого «виробництва», збагачений вітамінами і корисними елементами. Але пити такий напій можуть не всі. Є категорія людей, які не переносять лактозу – вуглевод, що присутній у ньому. Що ж робити в такій ситуації? Адже до складу молока входить кальцій, якого потребує будь-який організм, незалежно від віку…

Вихід з такої ситуації є. І все завдяки вівсяним зернам, багатим не тільки кальцій, але і рядом інших поживних речовин. З такого злаку можна отримати смачне і корисне молоко, яке по насиченості і кольором нічим не відрізняється від коров’ячого. У такому напої залишається вся поживність і користь вівса, так як в процесі приготування злак не піддається ніякої термічної обробки. У ньому є все, що потребує наш організм для нормального функціонування, – вітаміни, мінерали, рослинний білок та олії, ліпіди і ненасичені жири.

Вівсяне молоко складно віднести до низькокалорійних продуктів – на 100 мл напою доводиться 145 Ккал.

Такий напій рекомендують пити не тільки тим, хто не переносить коров’яче молоко, але й усім, хто страждає розладами, пов’язаними з травленням, а також людям із зниженим імунітетом. Вживання злакового напою благотворно позначається на стані шкіри, зубів, нігтів та волосся, сприяє виведенню з організму зайвої рідини, допомагає роботі серця і активізує розумову діяльність.

Дивіться також:  Кава з молоком – 7 рецептів приготування

Особливих обмежень у прийомі вівсяного молока немає. Звичайно, за умови відсутності алергії на злакові рослини.

Класичний рецепт вівсяного молока

Вівсяне молоко – це справді особливий продукт, правда, його ціна в кілька разів перевищує вартість напою тваринного походження. Тому молоко з вівса краще приготувати самому – так і дешевше, і якісніше. Про те, як зробити вівсяне молоко в домашніх умовах, дізнайтеся прямо зараз.

Для рецепту візьмемо вівсяні пластівці, типу «Геркулес», і просту прокип’ячену охолоджену воду. Щоб отримати молоко, потрібно брати інгредієнти в співвідношенні 1:10, тобто на 100 г пластівців потрібно літр води. З підручних засобів потрібно блендер і сито (можна взяти марлю).

Спосіб приготування:

  • У посуд висипаємо пластівці, але тільки не ті, які не потребують варіння. З-за пропарювання такі пластівці залишаються практично без вітамінів, а отже, цінність молока зводиться до нуля.
  • Заливаємо пластівці водою і чекаємо, поки вони набухнуть. На це піде приблизно від 10 до 12 годин. Тому краще зробити такий процес на ніч, щоб вранці насолодитися готовим напоєм.
  • М’які пластівці збиваємо блендером до однорідності. У процесі збивання маса стане практично білою. Можна сказати, це і є молоко, але краще його профільтрувати, щоб напій було приємно пити.
  • Для цього беремо сито (марлю) і проціджуємо отриманий склад. Залишок на ситі масу можна також вживати в їжу, наприклад, з фруктами або використовувати як інгредієнт для випічки.

З 100 г пластівців виходить, приблизно, чотири склянки молока, яке можна зберігати в холодильнику протягом тижня.

З цільного вівса

Приготувати смачний і корисний напій можна не тільки вівсяних пластівців, але і з цільного зерна. Для цього беремо овес, добре промиваємо і висипаємо в будь-яку підходящу ємність.

Дивіться також:  Кава по-ірландськи – класичний рецепт і 5 варіантів приготування знаменитого алкогольного коктейлю в домашніх умовах

Воду потрібно обов’язково прокип’ятити і остудити (співвідношення вівса і води див. вище). Зерна заливаємо водою і залишаємо на 12 годин.

Тепер, як і в попередньому рецепті, збиваємо всі інгредієнти блендером і проціджуємо готовий напій. Молоко з вівсяних пластівців або цільного вівса має однаково корисними властивостями.

Готуємо з використанням коров’ячого молока

Якщо ви спокійно переносите коров’яче молоко, то можете використовувати його в приготуванні вівсяного продукту.

Інгредієнти:

  • літр коров’ячого молока;
  • склянку неочищеного вівса;
  • цукор за бажанням і за смаком, починаючи від однієї ложки.

Спосіб приготування:

  • Овес перебираємо, промиваємо і підсушуємо.
  • Коров’яче молоко виливаємо в сковороду, ставимо на вогонь, і як тільки напій закипить, засипаємо в нього зерна. Зменшуємо вогонь і тушкуємо рідина під закритою кришкою протягом двох годин.
  • Якщо у вас в будинку є мультиварка, то сміливо використовуйте її для приготування обговорюваного напою. Для цього в чашу закладаємо всі вищевказані інгредієнти, встановлюємо режим «Гасіння» і чекаємо звукового сигналу.
  • Після закінчення зазначеного часу проціджуємо молоко, при цьому овес потрібно як слід віджати.

Якщо ви любите солодкі напої, то можна отриманий склад підсолодити, але він принесе більше користі, без всяких добавок.

Смузі на вівсяному молоці

Смузі – це густий напій, приготований з подрібнених фруктів, ягід і овочів, з додаванням соку, морозива або молока. Вівсяне теж цілком підходить для приготування такого коктейлю. Можна взяти будь-які ягоди або фрукти, адже кожен компонент має свої унікальні властивості.

Інгредієнти:

  • стакан зернового молока;
  • по одному банану і ківі;
  • при бажанні, ложечка меду.

Спосіб приготування:

  • У чашу блендера або міксера кладемо шматочки фруктів. Можна покласти й меду, але не забуваємо, що фрукти самі по собі солодкі.
  • Збиваємо інгредієнти до однорідності, потім вливаємо молоко і перемішуємо звичайним віночком.
  • Готовий смузі краще подавати охолодженим.
Дивіться також:  Кисіль із заморожених ягід – 7 рецептів, як зварити смачний домашній кисіль

Напій з горіховим смаком

Якщо в вівсяне молоко додати трохи мускатного горіха, то вийде напій з приємним горіховим смаком. Також варто відзначити, що мускатний горіх – досить корисний продукт. Допомагаючи людському організму краще засвоїти молоко, він ще й зміцнює пам’ять, робить думки ясними, а сон міцним. Але пам’ятайте, що надлишок мускату може притупити гостроту розуму. Тому в стакан вівсяного молока достатньо додати мускатний горіх на кінчику ножа і перемішати.

Для приготування такого напою краще взяти цільний горіх мускату і потерти його на дрібній тертці. Його цінні масла швидко випаровуються, а тому вже готовий порошок додасть напою тільки горіховий смак, але не користь.

З додаванням різних злаків

Молоко можна приготувати більш оригінальним способом, використовуючи суміш пластівців з 5 злаків. Такий продукт можна зустріти в будь-якому магазині, головне, щоб пластівці призначалися для довгого варіння.

Інгредієнти:

  • 15 ложок суміші пластівців;
  • 700 мл води плюс стакан для замочування;
  • при бажанні, мед, кориця і ваніль.

Спосіб приготування:

  • У чашу висипаємо пластівці, заливаємо водою і чекаємо, поки набухнуть.
  • Потім воду зливаємо, а набряклу масу відправляємо в міксер. Наповнюємо чашу чистої кип’яченої води і збиваємо менше хвилини.
  • Отриманий склад пропускаємо через сито, молоко повертаємо в міксер і ще раз збиваємо. Потім проціджуємо і переливаємо в зручну ємність.

При бажанні у напій можна додати мед, корицю і ваніль.

А якщо покласти какао, то вийде смачне шоколадне молоко.

Вівсяне молоко, безумовно, корисно, але якщо у вас немає алергії на коров’яче, то не варто відмовлятися і від нього, адже кожен з цих продуктів по-своєму багатий і унікальний.