Вівсяне печиво з вівсяних пластівців – одне з найкорисніших ласощів. Але тільки приготоване в домашніх умовах воно містить у собі цінні вітаміни і мікроелементи. У магазинної продукції входить мінімум крупи, зате велика кількість ароматизаторів і підсилювачів смаку. Тому варто порадувати сім’ю домашнім ласощами, поєднує комбінацію смаку та користі.
Вівсяне печиво з пластівців — базовий рецепт
Базовий рецепт вийшов максимально простим і зрозумілим. Для нього потрібно взяти вівсянку дрібного помелу (1,5 склянки) і таку ж кількість пшеничного борошна, а також: 180 г вершкового маргарину, 2 столові яйця, 2 ч. л. розпушувача, 6 ст. л. цукру.
- Розм’якшений маргарин розтирається з цукровим піском.
- У ємність до них додається вівсянка і яйця. Всі продукти ретельно змішуються.
- До овсяному тесту присипається борошно і розпушувач.
- Посуд з компонентами накривається плівкою і ставимо в холодильник приблизно на годину. Це необхідно зробити, щоб пластівці розбухнули. Якщо не витримати рекомендований час, десерт вийде дуже сухим і твердим.
- На деко, застелений промасленим папером, викладаються тонкі круглі коржики з тіста. Найпростіше формувати їх вологими руками.
- Випікається частування 15 хвилин в розігрітій до 180 градусів духовці.
За вказаний час печиво повинне збільшитися в обсязі приблизно в 2 рази.
Рецепт для тих, хто на дієті
Якщо під час суворої дієти дуже хочеться побалувати себе чимось смачним, то такий рецепт допоможе це зробити. Дозволяється вживати готове частування навіть діабетикам. Крім вівсяних пластівців (300 г), буде використовуватися: 1 склянка нежирного кефіру або окропу, жменя будь-яких сухофруктів, 120 г натурального бджолиного меду, по щіпці кориці і ванільного цукру.
- Пластівці заливаються теплим кефіром або окропом і залишають розбухати приблизно на 45 хвилин.
- Вибрані сухофрукти після ретельного промивання заливаються окропом. Вони повинні постояти деякий час, поки не стануть м’якими.
- У геркулесову масу викладаються настоявшиеся сухофрукти.
- Залишилося додати мед, корицю і ванільний цукор.
- З тіста скочуються невеликі кульки, які долонею приминаються в круглі коржі.
- Ласощі викладається на пергамент і готується в добре розігрітій духовці 25 хвилин до рум’яності.
Готове печиво добре підійде для перекушування під час дієти. Особливо, якщо поєднувати вівсяне печиво дієтичне з будь-яким кисломолочним напоєм.
Пісне печиво з вівсяних пластівців Геркулес
Частування за таким рецептом можна сміливо пробувати і вегетаріанцям. Для його приготування беруться: 2,5 ст. вівсяних пластівців, по щіпці меленої гвоздики і кориці, 1 ст. вівсяного борошна, ¾ склянки коричневого цукру, 70 мл рафінованої олії, 2 ст. л. води, стандартний пакетик розпушувача.
- У посуді з металу злегка прогрівається масло з водою. Далі туди відправляється коричневий цукор до повного розчинення. В процесі нагріву продукти постійно помішуються лопаткою.
- Вівсяна мука подрібнюється в кавомолці і додається до інших компонентів.
- Присипати спеції і розпушувач, збити масу до однорідності.
- Одне печиво формується з двох маленьких ложок тесту.
- Запікається ласощі 30 хвилин при 180 градусах.
Готове частування можна посипати зарумяненным на сковороді кунжутом.
З додаванням сухофруктів
Це «американське» ласощі легко приготувати самостійно. Воно вийде і смачним, і корисним. Будуть використані наступні продукти: пів пачки вершкового масла, пів чайної ложки розпушувача, 280 г вівсяних пластівців і така ж кількість різних сухофруктів, по 150 г коричневого цукру і білої муки, велике яйце.
- У кухонному комбайні перемішати всі компоненти, крім яйця, масла і сухофруктів.
- Куряче яйце змішується з розпарені в окропі сухофруктами (при необхідності їх можна подрібнити), масло розтоплюється в мікрохвильовці.
- Всі компоненти з’єднуються. Маса повинна вийти густою і щільною.
- Запікається домашнє вівсяне печиво в жаркій духовці близько 15 хвилин.
- Ласощі посипається цукровою пудрою, як тільки остигне.
З горіхами
Крім волоського горіха в печиво можна додавати арахіс, кешью, кедрові горішки і будь-які за бажанням. Досить використовувати склянку такої добавки. В склад рецепта входить: стандартна пачка вершкового масла, щіпка солі, 2 курячих яйця, 1 ст. цукру, 3 ст. л. молока, 3 ст. пластівців вівсянки, 1 ч. л. розпушувача.
- В одній мисці розм’якшене масло збивається з цукровим піском, а в іншій – яйця з теплим молоком і сіллю. Обидві суміші з’єднуються, і процес триває.
- Пластівці подрібнюються в борошно, до них засипається розпушувач.
- Горіхи рубаються гострим ножем.
- Борошно і горішки додаються в тісто.
- Після ретельного вимішування можна випікати печиво.
- Треба пам’ятати, що при випічці ласощі значно збільшиться в розмірах. Досить готувати його в жаркій духовці 12 хвилин.
Як тільки випічка підрум’яниться, можна виймати і остуджувати.
З бананом
Цей екзотичний фрукт додає десерту ситність.
Банани не повинні бути сильно переспілими.
Цікаво, що в склад не входять яйця, пшеничне борошно або масло. Тільки: 1 банан, 1 ч. л. розпушувача, 1,5 ст. вівсяних пластівців, 2 ст. л. будь-яких горіхів і сухофруктів.
- Пластівці перемелюють до консистенції «грубої» борошна.
- Банан розминається виделкою. Якщо він недоспевшій, можна пюрировать плід блендером.
- Горіхи і сухофрукти рубаються гострим ножем.
- Всі три частини тесту з’єднуються і гарненько вимішуються.
- Краще вівсянку всипати в кінці і порційно, щоб не зробити масу надмірно сухою.
- Останнім втручається розпушувач.
- Ложкою формуються невеликі печива і викладаються на додатково промаслений пекарську папір. Готується солодкість 20-25 хвилин у попередньо розігрітій духовій шафі.
Ще гарячим можна посипати вівсяне печиво з бананом кокосовою стружкою. Особливо оригінально виглядає кольорова яскрава добавка.
Без додавання борошна
Рецептів обговорюваного печива без борошна зустрічається досить багато. Найпростіший з них включає в себе несмажена мигдаль (120 г), а, крім того, 90 г вівсяних пластівців, щіпку солі, 2 яйця, 60 г цільного геркулеса, 4-5 ст. л. цукру, трохи розпушувача.
- Мигдаль з вівсяними пластівцями перетворюється в порошкову масу будь-яким зручним способом.
- Сюди додається цілісний геркулес, сіль, розпушувач, цукор.
- Залишилося влити яйця, злегка збити суміш.
- Ложкою тісто викласти на деко і печеться 30-35 хвилин при розігріві в 170 градусів.
Зробити вівсяне печиво без борошна ще більш привабливим зовні допоможе сітка з розтопленого шоколаду. Щоправда, це значно додасть десерту калорійності.
Домашнє вівсяне печиво з родзинками
Десерт за таким рецептом має щільний м’якуш і хрустку скоринку. Головне, точно повторювати всі етапи його приготування. З продуктів потрібно: 80 г коричневого цукру і вершкового масла, 110 г пшеничного борошна і в два рази менше дрібних вівсяних пластівців, велике куряче яйце, 70 г родзинок, по маленькій л. ванільного цукру і розпушувача.
- Яйце розбивається в глибоку миску, змішується з коричневим і ванільним цукром, а також з рідким маслом. Віночком суміш перетворюється в однорідну масу.
- Далі сюди відправляється борошно, просеянная з розпушувачем.
- Останнім всипається розпарені родзинки і вівсяні пластівці. Тісто вимішується лопаткою.
- Печива викладаються на відстані 3-4 см один від одного і печуться 12-15 хвилин.
Перш ніж знімати пробу, потрібно повністю остудити смачне частування. Робити це слід не в холоді, а при кімнатній температурі.
Солодке ласощі з вівсяних пластівців з медом
Мало хто любить вівсянку, а от від печива з пластівців відмовиться рідкісний дитина і дорослий. Особливо, якщо до його складу входить натуральний бджолиний мед (80 г). До складу компонентів входять: яйце, 5 г соди, по 90 г вершкового масла, цукру-піску, меду, 180 г пшеничного борошна, по 130 г нежирної сметани і вівсяних пластівців.
- Масло потрібно заздалегідь дістати їх холодильника, щоб воно злегка зігрілось. Далі продукт виделкою розтирається з цукровим піском.
- Коли суміш стане однорідною, в неї додається сметана, мед і яйце. Разом продукти збиваються міксером.
- Залишилося висипати в тісто просіяне з содою борошно і подрібнені вівсяні пластівці.
- Заготовки викладаються на застелений пергаментом деко і печуться 15 хвилин в жаркому духовому шафі.
Мед потрібно брати рідкий або злегка розтопити його на водяній бані.
Шоколадне вівсяне печиво без випічки
Якщо не хочеться довго возитися з духовкою і випікати печенюшки, можна приготувати десерт і без цього. Він вийде дивно ароматним і смачним – з насиченою шоколадної основою. З продуктів використовується: 130 г вівсянки, 60 г вершкового масла і стільки ж какао-порошку, 1/3 ч. л. ваніліну, 70 мл молока, 40 мл арахісового масла, 1,5 ст. цукру.
- У сотейники змішується цукор, молоко, какао і жирне масло. Маса на середньому нагріванні доводять до кипіння. Дуже важливо постійно помішувати.
- Коли по поверхні суміші підуть перші бульбашки, потрібно гріти її ще пару хвилин, після чого зняти з вогню.
- Тепер додається арахісове масло і ванілін.
- В останню чергу до тесту висипаються вівсяні пластівці
- Після ретельного вимішування можна ложкою викладати на папері для випічки невеликі кульки і відправляти їх в холод для застигання.
Пробувати ласощі варто не раніше, ніж через 30-40 хвилин.