Вівсяні млинці можуть стати одним з найулюбленіших страв у вашій родині. Тому що це не тільки корисна дієта, але і просто смачне виріб. Такі млинці корисні тим людям, кому постійно доводиться рахувати калорії при приготуванні їжі – тим, хто бажає схуднути, а також діабетикам, спортсменам, танцівникам.
Відомо, що овес менш калорійний на відміну від пшениці. В рецепті частину пшеничного борошна замінюється вівсяної. Іноді вироби випікаються повністю на вівсянці. При цьому смак страви дуже приємний, нітрохи не поступається млинців класичним. Особливо, якщо використовувати різні начинки.
Класичні млинці з вівсяної муки
Перш ніж приступити до випікання класичних вівсяних млинців, слід ознайомитися з особливостями тесту. Тоді результат буде чудовим.
Звичайно, тим, кому важливі дієтичні властивості вівсяних млинців, радимо використовувати малокалорійні продукти, знежирені молочні компоненти, воду замість молока, відмовитися від цукру, пшеничного борошна повністю. Забути про жовтках, брати для приготування млинцевого тіста тільки збиті білки.
Крім того, млинці з вівсяної муки добре їсти на сніданок, адже в їх складі багато повільних вуглеводів, що засвоюються організмом кілька годин. Це дає можливість тривало підтримувати енергетику. Тому вівсяні млинці чудово їсти перед силовий тренуванням, а не після неї.
Чи можна при випіканні вівсяних млинців повністю прибрати масло з рецепту? Якщо користуєтесь сковородою з особливим покриттям, то відповідь ствердна. В інших випадках навіть «тефаль» необхідно хоча б злегка змащувати маслом – вершковим або рослинним. Можна в тісто влити трохи олії, тоді не доведеться щоразу покривати поверхню жиром сковороди.
Млинчиків з начинкою підійде тонка еластичне тісто, тому у нього не потрібно додавати соди. Якщо ж віддаєте перевагу товсті, ноздреватые млинці, тоді краще використовувати розпушувач. Потрібно врахувати, що вівсяне тісто виходить більш щільним, ніж зазвичай. Тому перед приготуванням потрібно борошно просіяти, щоб збагатилася киснем, основа стала повітряної і легкою.
Підготуйте склад:
- вівсяне борошно – стакан;
- молоко – 3 склянки;
- яйця – 2 шт.;
- цукор – чайна ложка;
- сіль;
- сода.
Збити яйця з сіллю і цукром, з’єднати суміш з молоком. Потім просіяне борошно засипати порціями, добре промешівая так, щоб пішли всі грудочки. Можна додати соду, попередньо погасивши її яблучним оцтом або лимонним соком. Тісто готове, коли будете пекти млинці, постарайтеся використовувати як можна менше олії.
З вівсяних пластівців на молоці
Млинці з вівсяних пластівців виходять крихкими і ніжними, дуже приємними на смак. Якщо хочеться приготувати незвичайний десерт, урізноманітнивши дієту, то це – найкращий варіант.
Підготуйте склад:
- борошно з вівсяних пластівців грубого помелу – 275 г;
- молоко – 425 мл;
- вершкове масло – 160 г;
- мед – 110 г;
- яйця – 2 шт.;
- сода або розпушувач.
У теплому молоці розчиняємо мед, розбиваємо яйця, збовтуємо. Потім вливаємо трохи охолоджене розтоплене масло. Тепер насипаємо борошно і розпушувач, добре перемішуємо. Можна почати процес. Для дієтичного варіанту взяти знежирене молоко, замінити вершкове масло рослинним маслом, зменшити його кількість. Використовувати яйця не цілком, а тільки білки. Зменшити кількість меду.
Дієтичний рецепт на кефірі
Млинці на кефірі вийдуть трохи кислуватими на смак і «мереживними». Їх можна подати на стіл навіть тим людям, хто не дотримується дієти. Так що можна не відмовлятися від дієтичного харчування навіть тоді, коли до вас завітали гості.
Підготуйте склад:
- вівсяне борошно – стакан або трохи більше;
- яйця – 2 шт.;
- кефір – півлітра;
- вода – півтори склянки;
- рослинне масло – 2 ст. ложки;
- цукор – 2 чайні ложки.
Яйця необхідно трохи збити, підсипати солі, цукру і інтенсивно перемішати, використовуючи міксер. Тепер настала черга кефіру – і влити розбовтати. Потім обережно всипати борошно і добре промешать. Цю суміш розчинити водою, адже вівсяне борошно вбирає досить багато рідини. Під кінець у майже готову суміш залити рослинне масло. Залишається спекти смачні млинці.
Товсті вівсяні млинці з корицею
Кориця – не тільки дуже приємна на смак і запах спеція. Вона володіє цілим рядом цілющих властивостей. Вона джерело рідкісних мікроелементів, вітамінів. Допомагає організму справлятися з цілому низкою проблем, тому що є природним антисептиком, прекрасно знімає запалення. Чудово впливає на печінку і нирки і навіть відновлює правильний кровообіг. До того ж кориця чудово поєднується за смаковими відчуттями з вівсянкою.
Підготуйте склад:
- вівсяне борошно – 200 г;
- пшеничне борошно – 50 р;
- яйця – 2 шт.;
- молоко – стакан;
- цукор – 2 столові ложки;
- кориця – за смаком;
- сіль;
- сода.
Яйця розбовтати з сіллю і цукром, влити молока, насипати кориці, борошна вівсяної та пшеничного. Обов’язково додати соду, щоб млинці вийшли товстими і пишними. Добре перемішати всю масу і залишити на 15 хвилин, щоб борошно розбухла. Піч на сковороді, злегка змащеній кукурудзяним або соняшниковою олією.
Овсяноблин для правильного харчування
Овсяноблин ПП (правильне харчування) – це прекрасна можливість тим, хто хоче схуднути, збагатити раціон корисним стравою. Тут міститься близько 9 грамів білків, 10 – жирів і тільки 4 грама вуглеводів на 100 грам продукту. Калорійність складає всього 200 ккал. Так що виходить поживне, і в той же час дієтичне блюдо.
Вівсяне борошно для таких млинців потрібно змолоти на кавомолці так, щоб перетворити геркулес в дрібну крихту. Потрібно вівсяна крупа тривалого приготування.
Підготуйте склад:
- вівсяне борошно грубого помелу – 3 ст. ложки;
- молоко – 3 ст. ложки;
- яйце;
- сіль.
Яйце розбовтати, підсипати вівсяного борошна, солі, розмішати. Потім масу розвести молоком. Печемо млинці на сковороді без масла. Якщо ви знаходитесь на безсольовій дієті, то тісто не соліть. Їсти овсяноблин добре з відповідною начинкою – свіжим фруктовим пюре без цукру, зеленню і овочами, знежиреним сиром.
З вівсяного толокна
Відмінні дієтичне вівсяні млинці виходять з толокна. Цей продукт особливо рекомендується діабетикам. Адже давно відомо, що толокно природним чином допомагає знизити рівень глюкози в крові.
Підготуйте склад:
- вівсяне толокно – 120 г;
- яйце;
- молоко – стакан;
- рослинне масло – ст. ложка;
- сіль.
Збити яйце з сіллю, влити потроху молоко, розбовтати отриману рідину. Тепер поступово підсипаємо вівсяне толокно, добре перемішуючи, розбиваючи грудочки. Останнім підливаємо рослинне масло і печемо млинці.
Начинки для вівсяних млинців
Начинка прикрашає і доповнює склад страви поживними речовинами – вітамінами, мікроелементами. Та й просто виходить смачно. Є велика кількість хороших рецептів дієтичних начинок для вівсяних млинців. Продукти цілком доступні і недорогі.
Почнемо з м’ясних інгредієнтів:
- Відварене куряче філе з дрібно порізаним сиром.
- Злегка припущений курячий фарш з овочами.
- Риба, варена на пару з додаванням спецій і сиру.
Гарні будуть овочеві начинки:
- Протерті свіжі овочі – морква, кабачок, буряк, з додаванням зелені.
- Зелений цибулю з підсоленим сиром.
Прекрасні комбінації з фруктами:
- Сирна маса зі свіжими яблуками, бананами, абрикосами, сливами, а взимку – з сухофруктами.
- Сир і фрукти – банани, хурма.
- Арахісова паста та фрукти – банан, абрикос, сухофрукти.
- Фруктове пюре.