Користь вівса полягає в тому, що він дозволяє збагатити організм клітковиною, вітамінами, амінокислотами та корисними елементами. А також цей продукт містить ферменти, здатні боротися з підвищеним вмістом глюкози в крові. Тому вівсяні оладки — це не тільки смачне, але і корисне блюдо. Розглянемо найпоширеніші рецепти їх приготування.
Класичні оладки з вівсяних пластівців
Краще готувати оладки з вівсяних пластівців, що не потребують варіння. У цьому випадку їх знадобиться просто замочити в гарячій рідині, і через деякий час вони будуть готові.
Щоб зробити блюдо в класичному варіанті, знадобляться такі компоненти:
- 0,6 л молока;
- 0,25 кг вівсянки;
- яйце;
- цукровий пісок.
Як готувати класичні оладки з пластівців:
- Підігріваємо молоко і заливаємо їм пластівці.
- Коли вівсянка розбухне, додаємо яйце, збите з цукром і сіллю, перемішуємо.
- Десертною ложкою викладаємо порції в сковороду і смажимо до готовності.
На замітку. Можна зробити такі оладки з вівсяної муки. Необов’язково купувати її в магазині, можна просто пластівці подрібнити в міксері.
Рецепт приготування з бананом
Смачним і поживним вийде десерт, якщо додати до складу банан. А оскільки цей фрукт містить чималу кількість калорій і вуглеводів, тим, хто стежить за фігурою, краще готувати тісто не на молоці, а на воді.
Для створення десерту потрібно взяти такі продукти:
- очищену воду;
- геркулесові пластівці;
- яйце;
- банан;
- трохи меду;
- щіпку ванілі.
Готуємо оладки з вівсяних пластівців з бананом:
- Доводимо до закипання воду, ошпарюємо пластівці і залишаємо для набухання.
- Збиваємо яйце з рідким медом і ваніллю, дрібно ріжемо банан.
- З’єднуємо підготовлені компоненти, старанно перемішуємо. При необхідності вливаємо ще трохи рідини, щоб тісто не було дуже в’язким, і приступаємо до готування.
Увага! Банани мають особливість дуже швидко темніти після того, як з них зняли шкірку. Це відбувається за рахунок окислення містяться в них мікроелементів. Тому приступати до обжарке оладок потрібно відразу ж після приготування тіста.
Дієтичне блюдо на кефірі
Тим, хто по тим або іншим причинам не вживає в їжу яйця, можна приготувати дієтичні вівсяні оладки на кефірі.
У процесі готування потрібні такі компоненти:
- підлога-літровий пакет кефіру;
- 0,15 кг вівсяних пластівців;
- трохи води;
- рідкий мед;
- сушена вишня.
Як готувати дієтичний десерт:
- Викладаємо пластівці в миску і заливаємо невеликою кількістю окропу.
- В іншому посуді збиваємо яйце з рідким медом, а потім з’єднуємо цю суміш з нахабною вівсянкою.
- Розводимо масу кефіром, кладемо в неї попередньо промиту вишню, перемішуємо до однорідності і смажимо.
На замітку. Аналогічним способом можна зробити несолодкі оладки, замінивши сушені вишні тертою морквою, кабачковым або гарбузовим пюре, фаршем з м’яса або субпродуктів.
Як зробити з вівсяної каші
Якщо від сніданку залишилася вівсяна каша, не слід викидати корисний продукт, краще зробити з нього оладки.
Для цього знадобляться такі складові:
- вівсяна каша;
- 2 яйця;
- курага за смаком;
- трохи води;
- мед або цукровий пісок;
- кориця і ваніль.
Як готувати десерт з вівсяної каші:
- Замочуємо курагу, після чого даємо їй обсохнути і пропускаємо через м’ясорубку або дрібно ріжемо.
- Перекладаємо вівсянку в чашу блендера, додаємо трохи води, яйця, мед і вмикаємо прилад. Це необхідно для того, щоб маса вийшла однорідною, але якщо немає можливості скористатися такою кухонною технікою, припустимо просто ретельно перемішати зазначені складові.
- З’єднуємо подрібнену кашу з курагою і додаємо ароматні приправи. При необхідності додатково розбавляємо складу рідиною і приступаємо до готування.
Рада. Щоб оладки з перемеленої каші вийшли більш пишними, потрібно скористатися пекарським розпушувачем.
Вівсяні оладки з манкою
З вівсянки і манної крупи можна приготувати смачні оладки з додаванням кабачків і цибулі. Для цього потрібно пластівці подрібнити до стану борошна.
У процесі готування будуть потрібні такі продукти:
- вівсянка;
- 3 столових ложки манки;
- невеликий кабачок;
- цибулина,
- яйце;
- 40 – 50 г майонезу;
- сіль і відповідні спеції.
Готуємо кабачкові оладки з вівсянки і манної крупи:
- Змішуємо манку з майонезом, щоб вона трохи розбухла. Подрібнюємо в блендері вівсяну крупу.
- Ріжемо цибулю, натираємо кабачок на середній тертці. Якщо плід молодий, шкірку можна не знімати.
- З’єднуємо овоч з манкою і майонезом, вбиваємо яйце, додаємо сіль і спеції, перемішуємо.
- Вводимо таку кількість муки, щоб тісто набуло потрібну в’язкість, і приступаємо до готування.
Увага! Масу для оладок варто робити трохи густіше, ніж зазвичай, оскільки кабачки будуть виділяти сік.
З додаванням яблук
Яблучні оладки з вівсяних пластівців сподобаються не тільки дітям, але і дорослим членам родини.
Для приготування страви знадобляться такі продукти:
- молоко;
- вівсяні пластівці;
- яйце;
- стиглі яблука будь-якого сорту;
- мед або цукровий пісок;
- кориця.
Як зробити вівсяний десерт з яблуками:
- Розігріваємо молоко, вливаємо його в миску з пластівцями, перемішуємо і залишаємо їх розбухати.
- Обполіскуємо під краном яблука, при необхідності знімаємо шкірку, м’якоть подрібнюємо ножем або терткою.
- Збиваємо яйце з корицею, цукром або медом.
- З’єднуємо підготовлені складові, вимішуємо і смажимо оладки на розігрітій жирі.
Подати такий десерт можна зі сметаною, медом, згущеним молоком або варенням.
З сиром
Смачними і поживними оладки вийдуть на подрібненої вівсянці з сиром.
Для такої страви потрібно взяти такі продукти:
- пачку сиру;
- 50 г сметани;
- подрібнену вівсянку;
- 2 яйця;
- цукор;
- пекарський розпушувач.
Як готувати сирні оладки з подрібненими пластівцями:
- Сир протираємо через сито або прокручуємо в блендері зі сметаною.
- Додаємо в масу яйця, цукор і пекарський розпушувач, перемішуємо.
- Поступово вводимо вівсяну муку, поки основа не придбає потрібну консистенцію. Потім обсмажуємо.
В такі оладки можна додати свіжі або сушені фрукти, ягоди або гарбузове пюре.
Приготування оладок з вівсянки немає нічого складного. Зате така смачна страва може стати чудовим корисним сніданком або перекусом в обідню перерву.