Вівсяний кисіль з геркулесу або вівсяних пластівців – 9 рецептів

Багато могли чути про те, як корисний кисіль, але як приготувати вівсяний кисіль, щоб збереглися його корисність? У цій статті ми поділимося з читачами кількома рецептами смачного киселя з вівсяної крупи.

Вівсяний кисіль не має протипоказань, винятком може стати індивідуальна непереносимість, але це досить рідкісні випадки. Він володіє потужними лікувальними і поживними властивостями, збільшують енергію. А головне достоїнство — це натуральний продукт харчування, який часто включають в дієти для схуднення.

Як приготувати вівсяний кисіль — класичний рецепт?

Класичні варіанти приготування вівсяного киселю складаються з мінімуму продуктів, щоб напій містив максимальний обсяг корисних мікроелементів і мінімум добавок.

Рецепт приготування з Геркулесу

Геркулесові пластівці — популярний корисний сніданок серед прихильників правильного харчування.

Для приготування не менш корисного напою взяти:

  • 160 г каші Геркулес;
  • 1,7 л води;
  • 50 г скоринок хліба з житнього борошна або 50 мл кефіру;
  • сіль.

Приготувати вівсяний кисіль з Геркулесу за наступною схемою:

  • Закваска: в 3 л банці заливаємо кашу Геркулес теплою водою, туди ж кидаємо скоринку хліба або кефір. Гарненько закриваємо, вкриваємо, ставимо у тепле місце на 1 – 2 доби.
  • Фільтруємо через сито, гарненько перетираючи макуха вівсянки. Перемішуємо отриману рідину і залишаємо на ніч в холоді.
  • Концентрат повинен відшаруватися від квасу. Поділяємо ці дві фракції. Густий концентрат необхідний для киселю.
  • Далі концентрат змішують з водою в пропорції 1:2 і кип’ятять. Напій п’ють теплим або кімнатної температури.

Готуємо з вівсяних пластівців

Нам знадобиться:

  • 3 скл. вівсяних пластівців;
  • 2,5 скл. води кімнатної температури;
  • 1 скибочка білого хліба;
  • сіль за смаком.

Підготовка:

  • Висипаємо В каструлю пластівці і вливаємо воду. Кладемо хліб, накриваємо тканиною і ставимо в тепле місце на пару днів — для бродіння.
  • Після чого фільтруємо брагу через сито або марлю, і виливаємо ще 2 склянки чистої води.
  • Отриману рідину ставимо на вогонь, перемішуємо лопаткою, солимо. Доводимо до точки кипіння.

Перед питтям рекомендується трохи охолодити, поєднувати з ягодами, сухофруктами або шматочком вершкового масла.

З цільного вівса

Цілісний овес добре стимулює роботу кишечника, тому напій буде корисний для тих, хто страждає від нестабільного спорожнення кишечника.

Дивіться також:  Кава латте – що це таке і як приготувати латте в домашніх умовах

Складові:

  • 950 г пророщених насіння вівса;
  • 3 столові ложки крохмалю;
  • 2,5 л води.

Приготування:

  • Насіння опускаємо у воду на 1 годину. Потім ставимо на середній вогонь, доводимо до кипіння.
  • У киплячу рідину додаємо крохмаль і доводимо до загустіння, буквально 1 – 2 хвилини.

Подається кисіль з додаванням ягідного морсу, молока або інших компонентів за смаком.

Рецепт приготування для схуднення

Людям, що страждають зайвою вагою, відмінно допоможе впоратися з проблемою кисіль на основі цільних злаків. Це не тільки швидке, але і безпечне позбавлення від зайвих кілограмів.

На 100 г продукту — 34 кКал.

Складові:

  • 70 мл кефіру;
  • 2 л води;
  • 340 -400 г вівсяної крупи.

Схема дій:

  • В 3 л банку засипаємо овес, заливаємо водою і кефіром. Накриваємо марлею і залишаємо в теплому місці на 2 діб.
  • Проціджуємо настій через сито або марлю, і ставимо рідина ще на добу в холодильник.
  • Концентрат розводимо водою у співвідношенні 1:3. Доводимо до кипіння на середньому вогні.

Після того як кисіль охолоне, рекомендується вживати напій по 3 рази в день. Курс — 1 тиждень.

Кисіль з вівсянки на молоці

Дуже смачне вівсяне молоко, що має безліч корисних властивостей і вітамінів. Має приємний смак і ніжну консистенцію.



Складові напою:

  • 0,5 л незбираного молока;
  • 0,5 склянки вівсяних пластівців;
  • 10 г крохмалю;
  • 20 г цукру;
  • пакетик ваніліну.

Підготовка:

  • Молоко підігріваємо до 40 градусів. Заливаємо вівсяні пластівці і залишаємо настоюватися до моменту набухання, приблизно півгодини.
  • Фільтруємо настій. Кашку гарненько протираємо через сито, або збиваємо блендером. За бажанням можна і зовсім виключити з рецепту.
  • Поділяємо на дві частини, в одну додаємо крохмаль.
  • Другу частину ставимо на середній вогонь, додаємо спеції за смаком (цукор, ванілін).
  • Коли рідина закипить, додаємо крохмальну частина. Гарненько розмішуємо і довівши до кипіння — зменшуємо вогонь. Варимо, постійно помішуючи, до загустіння. Знімаємо пінку.

Перед вживанням кисіль з вівсяних пластівців обов’язково потрібно остудити. При подачі додайте родзинки, дрібно нарізану курагу і чорнослив.

Дивіться також:  Кава по-турецьки – 10 рецептів, як готувати смачну турецьку каву

Вівсяний кисіль Ізотова

Кисіль за рецептом лікаря Ізотова володіє безліччю корисних властивостей. Особливо корисний він для людей з порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози, для відновлення після перенесених операцій. Він очищає організм від токсинів і небезпечних сполук і навіть бореться із зайвою вагою. Також він підвищує імунітет. Приготування цього корисного напою відбувається в кілька етапів.

Для закваски:

  • тепла вода;
  • 4 склянки подрібнених пластівців (не до борошна);
  • 100 г кефіру ;
  • 4 столові ложки великих вівсяних пластівців.

Підготовка закваски:

  • Змішуємо в 3 л банці пластівці двох видів, кефір і заливаєте все водою, але не до країв банки. Розмішуємо і закриваємо пластмасовою кришечкою. Залишаємо закваску в теплому місці на 2 діб.
  • Кінець бродіння настає, коли банки відчувається кислий запах. Розмішуємо вміст і фільтруємо через сито, допомагаючи лопаткою. В друшляку залишається каша, а в каструлі, так зване «вівсяне молоко».
  • Щоб вимити з вівсяної кашки все молоко ставимо друшляк в каструлю. Потім наливаємо трохи чистої води у банку, в якій відбувалася брага, щоб змити зі стінок залишки, після чого виливаємо це все в друшляк і перемішуємо.
  • Наливаємо в друшляк ще трохи води і розмішуємо і повторюємо. В результаті таких повторень повинно бути 3 -4, а истраченной води на фільтрацію — 1,5 л.
  • Вийшло два фільтрату. Фільтрат першої фракції — більш густий, змішується з фільтратом другої фракції.
  • Дану рідину вилити в банку для відстоювання на 16 -18 годин.
  • Після відстоювання вийшло дві фракції — зверху вівсяний квас, а знизу концентрат.
  • Поділяємо фракції за допомогою шланга. Виходить вівсяний квас — відмінно вгамовує спрагу в жарку погоду, і вівсяний концентрат — необхідний для приготування вівсяного киселю. Обидва напої зберігаються в холодильній камері.

Рада. Щоб процес браги відбувався швидше — накрийте банку чорним непрозорим пакетом.

Для подальшого приготування нам знадобиться:

  • 250 мл води;
  • 4 стіл. ложки вівсяного концентрату.

Приготування:

  • Змішуємо зазначені інгредієнти, виливаємо в ківш або каструлю. Ставимо на середній вогонь.
  • Потрібно постійно помішувати, щоб кисіль не схопився. Він дуже швидко готується, буквально 1-2 хвилини. Не потрібно напій кип’ятити, щоб він не втратив свої корисні властивості.
  • Після охолодження киселя виходить досить густа консистенція, а це означає що вівсяний кисіль за рецептом Ізотова готовий!
  • Рекомендується приймати вранці на голодний шлунок. Можна додавати в напій сухофрукти, горіхи і ягоди. Наприклад, чорнослив і курагу.
Дивіться також:  Коктейль Black Russian: склад, міцність, історія напою, як приготувати в домашніх умовах

Лікувальний рецепт при панкреатиті

При захворюваннях органів травлення меню слід складати дуже акуратно. Напій з вівса не тільки благотворно впливає на оболонку органів, але і живить вітамінами, покращуючи процеси обміну речовин і травлення.

Інгредієнти:

  • 250 мл води;
  • 1 столова ложка вареної вівсянки.

Підготовка напою:

  • Готову кашу залити водою. Тримаємо на вогні до точки кипіння, приблизно 5 хвилин.
  • Отриманий напій залишити настоятися як мінімум на 1 годину.

Такий рецепт напою має обволікаючі і протимікробними властивостями. При регулярному вживанні можна помітити лікувальний ефект, і поліпшення роботи не тільки підшлункової і шлунково — кишкового тракту, але і всього організму в цілому.

За бабусиним рецептом для дітей

Вівсяний кисіль рекомендується всім дітям, в тому числі. Він допомагає впоратися з коліками, газоутворенням і навіть з дисбактеріозом. Всі знають, що смакам дитини складно догодити, і тому ми надаємо вашій увазі бабусин рецепт корисного і смачного напою, який задовольнить не тільки дорослих, але і маленьких дітей.

Знадобиться:

  • 1 склянка пластівців (можна Геркулес);
  • 1 л кип’яченої або профільтрованої води;
  • 1 чайна ложка крохмалю;
  • жменя ягід (будь-яких) або 2-3 ложки ягідного соку.

Приготування:

  • Стакан подрібнених пластівців залити теплою водою, розмішати, щоб уникнути грудок. Залишити настоюватися у теплому місці на 6 — 8 годин.
  • Далі все розмішати і процідити. Дати расслоиться суміші, буквально 2 – 3 години.
  • В концентрат влити невелику кількість фільтрованої води для розрідження, пару ложечок цукру. Готувати на вогні, постійно помішувати до загустіння. Додати крохмаль, розведений водою, перемішати. Завдяки крохмалю напій стане трохи густим.
  • Дати охолонути.

Вівсяний кисіль можна подавати з додаванням ягідного соку, або ж збити кисіль з улюбленими ягодами.