Вуха здавна вважається стравою польової кухні, але якщо спробуєте зварити юшку, використовуючи правильний рецепт, то здивуєтеся, наскільки смачним може бути це страва. Існує безліч рецептів юшки для різних видів риби: сьомги, форелі, судака, щуки, сайри та інших. Оскільки кожний вид особливий, то і кожна юшка буде також відрізнятися неповторним смаком.
Класична вуха — рецепт наваристого супу
Скільки б не було різновидів приготування страв, класичний рецепт – це той варіант, коли точно не прогадаєш.
Компоненти:
- риба – 1 кг;
- півкіло картоплі;
- пара цибулин;
- свіжої петрушки пучок;
- корінь моркви – 1 шт.;
- пара лаврових листів;
- горошини перцю – 5 шт.;
- олія – 1 ст. л.;
- горілка – 75 мл;
- по смаку господині сіль і інші приправи.
Технологія приготування:
- Картоплю потрібно нарізати кубиками. Наливаємо 3 л води, ставимо варитися. До нього кидаємо вимитий, але не очищений цибулю, моркву, петрушку.
- Рибу слід почистити, викинути «середину», помити, нарізати і додати до бульйону. Також його солимо, додаємо перець і листя лавра.
- Наливаємо горілку, перемішуємо і варимо 15 хвилин. Горілка покращує смакові якості юшки і усуває неприємний запах.
- Перед подачею потрібно вийняти цибулю, моркву, петрушку і додати нарізану зелень.
Готуємо з голови і спинок сьомги
Юшка з пшона з голови виходить дуже смачною, тому не поспішайте викидати цю частину тушки — вона вам ще знадобиться.
Компоненти:
- голова і спинка сьомги;
- пара цибулин;
- невелика морквина;
- 4 бульби картоплі;
- пара ложок пшона;
- сіль, листя лавра, перець запашний;
- чарка горілки;
- олія соняшникова до пассеровке.
Технологія приготування:
- Спочатку потрібно обробити сьомгу. Видалити зябра, помити і зварити на ній бульйон. У каструлю до риби кидаємо спеції, сіль.
- Картоплю потрібно нарізати кубиками і теж кинути в юшку.
- Пшоно слід промити і залити окропом — це позбавить крупу від гіркоти. Через 20 хвилин її вже можна викласти в бульйон.
- Овочі ріжемо кубиками, смажимо на олії і перекладаємо пасерування в каструлю. За 10 хв до кінця процесу виливаємо до іншим продуктам горілку.
Подаємо суп з нарізаною зеленню. Юшка з сьомги, повірте, буде дуже смачною.
Ситна юшка з форелі
Приготувати юшку з форелі нескладно. Вишукане Блюдо, а смак його насичений.
Компоненти:
- форель – ½ кг;
- корінь петрушки – 1 шт.;
- два-три картопляні бульби;
- цибуля-ріпка;
- кизил сушений – 50 г;
- волоські горіхи чищені – 100 г;
- тархуна зелень;
- мікс перців з сіллю.
Технологія приготування:
- Варимо бульйон. Форель потрібно порізати, даємо до неї ½ цибулі, подрібнений корінь петрушки, спеції і варимо близько 15-ти хвилин.
- Потім потрібно додати порізану картоплю.
- Горіхи і тархун дрібно шмагаємо і теж кидаємо в бульйон.
- З потертої моркви і подрібненої цибулі робимо пасерування і відправляємо в юшку.
Буквально через п’ять хвилин подаємо страву до столу.
Як приготувати із судака?
Зварити юшку з судака досить легко, але вона особлива, адже має свій неповторний смак.
Компоненти:
- ½ Кг судака;
- 4 шт. картоплі;
- 1 цибуля;
- 2 шт. моркви;
- сіль, спеції.
Технологія приготування:
- Акуратно чистимо судака, ріжемо його і варимо бульйон зі спеціями. Даємо в нього одну моркву цілком. Тушку буде легше чистити, якщо попередньо замочити її у воді з оцтом.
- Овочі нарізаємо і кидаємо в бульйон. Всі.
Подавати таке перше блюдо добре з нарізаними петрушкою і кропом.
Фінська — з вершками
Фінська вуха з вершками відрізняється технологією приготування. За рахунок молочного продукту страва стає особливо ніжним. А вже з «елітною» рибою результат просто перевершує всі очікування.
Компоненти:
- 250-300 грам стейка з форелі;
- 2 склянки 20% вершків;
- 1 морква;
- 2 бульби картоплі;
- 1 цибуля;
- мелений чорний перець;
- сіль.
Технологія приготування:
- Шкірку і кісточки з риби не видаляємо, нарізаємо стейк шматками, варимо близько 5 хвилин.
- Овочі потрібно почистити, подрібнити кубиками.
- З бульйону витягуємо форель, знімаємо з неї шкірку, видаляємо кісточки.
- Кидаємо овочі в каструлю. Коли картопля звариться, відправляємо рибу назад, даємо спеції і вершки.
Перед подачею прикрашаємо кожну порцію супу зеленню. Така вуха абсолютно точно сподобається навіть тим, хто не любить перших страв.
Варимо рибний суп з щуки
Юшка з щуки має приємний смак. Та й взагалі, щука — риба особлива, царська. Суп з неї обов’язково сподобається як дорослим, так і дітям.
Компоненти:
- щука – 1 кг;
- картопля – 4 бульби;
- морква – 1 корінь;
- цибуля – 2 шт.;
- петрушка – 2 кореня;
- вершкове масло – 20 грам;
- горілка – 50 грам;
- сіль, листя лавра, спеції.
Технологія приготування:
- Картоплю потрібно порізати кубиками, цибулю просто чистимо, моркву і петрушку подрібнюємо. Всі кидаємо в киплячу воду.
- Щуку потрібно почистити, нарізати і додати в бульйон зі спеціями.
- Через 20 хвилин наливаємо горілку і вводимо масло.
До столу подаємо з зеленню.
Класика перших страв з червоної риби з пшоном
Юшка з червоної риби виходить вишукана і з благородним смаком. Вона прекрасно підійде до званого вечері. Готуйте побільше — гості обов’язково попросять добавки.
Компоненти:
- ½ Кг червоної риби (це може бути хребет, хвости, голова, стейки);
- 100 г пшона;
- 1 корінь моркви;
- 2 цибулини;
- 2 томата;
- 3 бульби картоплі;
- листя лавра, перець, сіль;
- пучок свіжої петрушки.
Технологія приготування:
- Рибу потрібно почистити, відправити в каструлю і довести до кипіння. Додаємо 1 цибуля, спеції і варимо 20 хвилин.
- Пшоно потрібно помити, залити окропом.
- Картоплю і помідори ріжемо крупно, цибулю і моркву подрібнюємо.
- Виймаємо з бульйону рибу і кидаємо овочі. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і повертаємо його майже готовий суп. Додаємо пшоно.
Через 20 хвилин можна подавати юшку з подрібненою петрушкою до столу.
Традиційна донська вуха
Дуже смачною і наваристою є донська вуха. Вона досить складна, але смак у неї неймовірний. Рибу вибирайте для цього рецепта будь-яку.
Компоненти:
- 1 кг риби;
- 4 бульби картоплі;
- 2 цибулини;
- 1 корінь моркви;
- 2 ст. л. томатної пасти;
- 1 ст. л. масла вершкового;
- сіль, чорний і червоний перець мелений, спеції;
- 50 г горілки.
Технологія приготування:
- Варимо бульйон з почищеної риби і спецій 10 хвилин.
- Морква ріжемо кружальцями, картоплю — кубиками, цибулю подрібнюємо. Кидаємо все в суп.
- Великі шматки риби витягуємо, відокремлюємо м’ясо, знову занурюємо в бульйон.
- Додаємо трохи томатної пасти, вершкове масло і горілку. Варимо до готовності овочів.
Подаємо із зеленню.
Готуємо з окуня в домашніх умовах
Окуня можна купити в будь-якому супермаркеті, адже це поширена річкова риба, яка не є дефіцитною. Приготувати його легко і швидко.
Компоненти:
- окуні – 1 кг;
- картопля – 2 бульби;
- морква;
- цибуля – 2 шт.;
- перець горошком, листя лавра, сіль.
Технологія приготування:
- Окуня потрібно добре помити, видалити зябра і нутрощі.
- Зварити рибний бульйон, кинути туди цибулю, листя лавра, сіль і горошини перцю.
- Через 20 хвилин бульйон процідити, а м’ясо відокремити від кісток.
- Все знову збираємо в каструлі і кидаємо в майже готову юшку подрібнені овочі.
Коли картопля добре зварилася, можна посипати страву зеленню і подавати порційно до столу.
З голів товстолобика
У складі м’яса товстолоба безліч корисних речовин, тому суп з нього буде не просто смачним, але і дивно корисним.
Компоненти:
- ½ Кг голів товстолоба;
- 1 корінь моркви;
- 4 картоплини;
- 1 цибуля;
- листя лавра, горошки перцю, сіль.
Технологія приготування:
- Видаляємо зябра і очі. Ставимо варити бульйон з голів зі спеціями.
- Картопля поріжте невеликими шматками, моркву — кружечками і кидайте в бульйон.
- Цибулю і зелень потрібно подрібнити блендэром, кинути в рибний суп і все разом варити до готовності картоплі.
Рибний суп з коропа в мультиварці
Рецепт юшки з коропа не складний, а суп буде обов’язково ніжним і ситним.
Компоненти:
- короп – 1 шт.;
- помідор – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- картопля – 5 бульб;
- пшоно – 50 г;
- сіль, спеції;
- 2 ст. л. горілки.
Технологія приготування:
- Короп має бути добре почищеною, з віддаленими зябрами, нутрощами і обов’язково промитим. Нарізаємо його шматками.
- Овочі так само ріжемо: картопля – кубиками, помідори – часточками, моркву – теж кубиками.
- Пшоно попередньо замочуємо в окропі.
- Викладаємо в чашу мультиварки всі інгредієнти, крім зелені і горілки, наливаємо воду до максимальної ризики і варимо юшку 1 годину на режимі «Гасіння».
За 5 хвилин до кінця наливаємо алкоголь і подаємо з зеленню.
З консервованої сайри
Даний рецепт юшки не традиційний, але за смаком не поступається класичному.
Варіант відмінно підійде, коли немає часу або бажання возитися з чисткою риби.
Компоненти:
- 1 банка сайри;
- 2 картоплини;
- 1 корінь моркви;
- 1 цибуля;
- 1 помідор;
- сіль, листя лавра, перець горошком.
Технологія приготування:
- Ріжемо картоплю кубиками, кидаємо у киплячу воду, солимо, додаємо цілий цибулю і спеції.
- Через 20 хвилин викладаємо нарізану кружечками моркву.
- З помідора потрібно зняти шкірку. Трьом його з допомогою терки і додаємо в суп.
- Сайру відкриваємо, зливаємо рідину, шматки нарізаємо і кидаємо в юшку. Варимо 20 хвилин.
До столу теж подаємо із зеленню.
Рецепт по-старорусски на багатті
Вуха на багатті має прекрасний аромат, ситне і смачне блюдо. Але головне в ньому — особливий, компанійський дух! Так що така вуха і не їжа зовсім, а ціла церемонія.
Компоненти:
- 2 кг риби;
- 100 г коріння;
- сіль.
Технологія приготування:
- Наливаємо в казан воду, доводимо до кипіння.
- Тим часом рибу очищаємо, видаляємо очі, нутрощі, нарізаємо шматками і вкидаємо в казан.
- Туди ж кладемо коріння, солимо. Варити потрібно 30 хвилин.
Подаємо страву зеленню. Можна приправити його білим вином — смак буде більш вишуканим.
Царська юшка по-домашньому
Сама назва говорить про те, що вуха буде мати благородний і неповторний смак.
Компоненти:
- 1 кг домашньої птиці;
- 700 г судака;
- 700 г щуки;
- 2 цибулини;
- 5 зубців часнику;
- 2 кореня моркви;
- 50 мл горілки;
- сіль, перець горошком;
- зелену цибулю.
Технологія приготування:
- Птицю заливаємо водою, варимо до 3 годин, не кип’ятимо – міняємо воду.
- Рибу потрібно почистити. Видаляємо нутрощі, зябра, очі. Нічого не викидаємо, ділимо м’ясо на шматки.
- Коли птах зварилася, прибираємо її з бульйону, а натомість кидаємо хвости, плавники і голови.
- Все варимо півгодини, потім забираємо і в готовому рибному бульйоні варимо щуку.
- Через 20 хв і витягуємо її. Вона нам більше не знадобиться, але її можна використовувати для іншої страви.
- На місце щуки кидаємо судака, сіль і перець.
- Цибулю, моркву, зелену цибулю крупно нарізаємо, додаємо в юшку. Варимо 20 хв.
- Потім зелений лук витягаємо, вливаємо горілку і наполягаємо. Подаємо із зеленню.
З лосося
Лосось – риба проста в приготуванні. Вона не вимагає тривалої термічної обробки, а на смак соковита і ніжна.
Компоненти:
- 200 г лосося;
- 1 корінь моркви;
- 3 картоплини;
- 1 цибуля;
- ½ Л рибного бульйону;
- ½ Склянки вершків;
- листя лавра, перець горошком, сіль.
Технологія приготування:
- Моркву і картоплю нарізаємо кубиками, картоплю великими, моркву – меншими.
- Філе нарізаємо на порції.
- Рибний бульйон довести до кипіння, додати всі інгредієнти, останніми мають бути вершки.
Варимо 25 хвилин, подаємо із зеленню.
Юшка з будь-якої річкової риби
Збираючись готувати юшку за даним рецептом, не потрібно морочитися над пошуком того чи іншого виду риби, підійде будь-яка річкова. Можна використовувати навіть кілька видів.
Компоненти:
- 1 кг річкової риби;
- 1 корінь моркви;
- 1 цибуля;
- 3-4 бульби картоплі;
- 50 мл горілки;
- листя лавра, перець горошком, сіль.
Технологія приготування:
- Рибу добре чистимо, видаляємо все непотрібне, ставимо варити бульйон на 20-25 хвилин.
- Корінь моркви нарізаємо кружальцями, картоплю – кубиками, цибулю – як завгодно дрібно. Кидаємо овочі в бульйон зі спеціями.
- Коли картопля вже напів-готовий, вливаємо горілку і варимо ще 10 хвилин.
Подаємо таку юшку з нарізаною зеленню і видавленим часником.
Рибний суп з минтая
Минтай дуже корисний, містить багато йоду і омеги, тому суп з нього не менш корисний, ніж смачний.
Компоненти:
- ½ Кг минтая;
- 4 картоплини;
- 1 корінь моркви;
- 1 цибуля;
- корінь петрушки;
- сіль, листя лавра, перець.
Технологія приготування:
- Спочатку необхідно зварити бульйон з очищеного минтая. Додаємо в нього спеції.
- Кидаємо нарізані овочі: кубики картоплі, гуртки моркви, подрібнену цибулю і петрушку. Варимо 20 хв.
- Подаємо суп з минтая, прикрасивши зеленню.
Домашня юшка з ляща
Приготувати такий суп економно як за часом, так і по грошах, а на смак така економія ніяк не впливає.
Компоненти:
- 200 г філе ляща;
- 2 бульби картоплі;
- 1 корінь моркви;
- 1 цибуля;
- 1/3 склянки пшона;
- 100 г сала;
- сіль, листя лавра, перець.
Технологія приготування:
- Картоплю нарізаємо кубиками, моркву натираємо на терці, цибулю подрібнюємо блендером.
- Пшоно попередньо замочуємо в гарячій воді. Сало ріжемо кубиками.
- Нарізаємо філе порціями, варимо бульйон, додаємо спеції і сало.
- Через 5 хвилин кидаємо в майбутній суп овочі і варимо до готовності картоплі.
Подаємо, притрусивши в тарілках зеленню.
Всі представлені варіанти приготування — особливі, тому смак страв неповторний. Кожна господиня неодмінно знайде тут для себе підходящий рецепт або оригінальну ідею для подальших експериментів.