Вуха — 18 рецептів смачного приготування в домашніх умовах

Вуха здавна вважається стравою польової кухні, але якщо спробуєте зварити юшку, використовуючи правильний рецепт, то здивуєтеся, наскільки смачним може бути це страва. Існує безліч рецептів юшки для різних видів риби: сьомги, форелі, судака, щуки, сайри та інших. Оскільки кожний вид особливий, то і кожна юшка буде також відрізнятися неповторним смаком.

Класична вуха — рецепт наваристого супу

Скільки б не було різновидів приготування страв, класичний рецепт – це той варіант, коли точно не прогадаєш.

Компоненти:

  • риба – 1 кг;
  • півкіло картоплі;
  • пара цибулин;
  • свіжої петрушки пучок;
  • корінь моркви – 1 шт.;
  • пара лаврових листів;
  • горошини перцю – 5 шт.;
  • олія – 1 ст. л.;
  • горілка – 75 мл;
  • по смаку господині сіль і інші приправи.

Технологія приготування:

  • Картоплю потрібно нарізати кубиками. Наливаємо 3 л води, ставимо варитися. До нього кидаємо вимитий, але не очищений цибулю, моркву, петрушку.
  • Рибу слід почистити, викинути «середину», помити, нарізати і додати до бульйону. Також його солимо, додаємо перець і листя лавра.
  • Наливаємо горілку, перемішуємо і варимо 15 хвилин. Горілка покращує смакові якості юшки і усуває неприємний запах.
  • Перед подачею потрібно вийняти цибулю, моркву, петрушку і додати нарізану зелень.

Готуємо з голови і спинок сьомги

Юшка з пшона з голови виходить дуже смачною, тому не поспішайте викидати цю частину тушки — вона вам ще знадобиться.

Компоненти:

  • голова і спинка сьомги;
  • пара цибулин;
  • невелика морквина;
  • 4 бульби картоплі;
  • пара ложок пшона;
  • сіль, листя лавра, перець запашний;
  • чарка горілки;
  • олія соняшникова до пассеровке.

Технологія приготування:

  • Спочатку потрібно обробити сьомгу. Видалити зябра, помити і зварити на ній бульйон. У каструлю до риби кидаємо спеції, сіль.
  • Картоплю потрібно нарізати кубиками і теж кинути в юшку.
  • Пшоно слід промити і залити окропом — це позбавить крупу від гіркоти. Через 20 хвилин її вже можна викласти в бульйон.
  • Овочі ріжемо кубиками, смажимо на олії і перекладаємо пасерування в каструлю. За 10 хв до кінця процесу виливаємо до іншим продуктам горілку.

Подаємо суп з нарізаною зеленню. Юшка з сьомги, повірте, буде дуже смачною.

Ситна юшка з форелі

Приготувати юшку з форелі нескладно. Вишукане Блюдо, а смак його насичений.

Компоненти:

  • форель – ½ кг;
  • корінь петрушки – 1 шт.;
  • два-три картопляні бульби;
  • цибуля-ріпка;
  • кизил сушений – 50 г;
  • волоські горіхи чищені – 100 г;
  • тархуна зелень;
  • мікс перців з сіллю.

Технологія приготування:

  • Варимо бульйон. Форель потрібно порізати, даємо до неї ½ цибулі, подрібнений корінь петрушки, спеції і варимо близько 15-ти хвилин.
  • Потім потрібно додати порізану картоплю.
  • Горіхи і тархун дрібно шмагаємо і теж кидаємо в бульйон.
  • З потертої моркви і подрібненої цибулі робимо пасерування і відправляємо в юшку.

Буквально через п’ять хвилин подаємо страву до столу.

Як приготувати із судака?

Зварити юшку з судака досить легко, але вона особлива, адже має свій неповторний смак.

Компоненти:

  • ½ Кг судака;
  • 4 шт. картоплі;
  • 1 цибуля;
  • 2 шт. моркви;
  • сіль, спеції.

Технологія приготування:

  • Акуратно чистимо судака, ріжемо його і варимо бульйон зі спеціями. Даємо в нього одну моркву цілком. Тушку буде легше чистити, якщо попередньо замочити її у воді з оцтом.
  • Овочі нарізаємо і кидаємо в бульйон. Всі.
Дивіться також:  Курячий суп – 10 простих та смачних рецептів приготування

Подавати таке перше блюдо добре з нарізаними петрушкою і кропом.

Фінська — з вершками

Фінська вуха з вершками відрізняється технологією приготування. За рахунок молочного продукту страва стає особливо ніжним. А вже з «елітною» рибою результат просто перевершує всі очікування.

Компоненти:

  • 250-300 грам стейка з форелі;
  • 2 склянки 20% вершків;
  • 1 морква;
  • 2 бульби картоплі;
  • 1 цибуля;
  • мелений чорний перець;
  • сіль.

Технологія приготування:

  • Шкірку і кісточки з риби не видаляємо, нарізаємо стейк шматками, варимо близько 5 хвилин.
  • Овочі потрібно почистити, подрібнити кубиками.
  • З бульйону витягуємо форель, знімаємо з неї шкірку, видаляємо кісточки.
  • Кидаємо овочі в каструлю. Коли картопля звариться, відправляємо рибу назад, даємо спеції і вершки.

Перед подачею прикрашаємо кожну порцію супу зеленню. Така вуха абсолютно точно сподобається навіть тим, хто не любить перших страв.

Варимо рибний суп з щуки

Юшка з щуки має приємний смак. Та й взагалі, щука — риба особлива, царська. Суп з неї обов’язково сподобається як дорослим, так і дітям.

Компоненти:

  • щука – 1 кг;
  • картопля – 4 бульби;
  • морква – 1 корінь;
  • цибуля – 2 шт.;
  • петрушка – 2 кореня;
  • вершкове масло – 20 грам;
  • горілка – 50 грам;
  • сіль, листя лавра, спеції.

Технологія приготування:

  • Картоплю потрібно порізати кубиками, цибулю просто чистимо, моркву і петрушку подрібнюємо. Всі кидаємо в киплячу воду.
  • Щуку потрібно почистити, нарізати і додати в бульйон зі спеціями.
  • Через 20 хвилин наливаємо горілку і вводимо масло.

До столу подаємо з зеленню.

Класика перших страв з червоної риби з пшоном

Юшка з червоної риби виходить вишукана і з благородним смаком. Вона прекрасно підійде до званого вечері. Готуйте побільше — гості обов’язково попросять добавки.

Компоненти:

  • ½ Кг червоної риби (це може бути хребет, хвости, голова, стейки);
  • 100 г пшона;
  • 1 корінь моркви;
  • 2 цибулини;
  • 2 томата;
  • 3 бульби картоплі;
  • листя лавра, перець, сіль;
  • пучок свіжої петрушки.

Технологія приготування:

  • Рибу потрібно почистити, відправити в каструлю і довести до кипіння. Додаємо 1 цибуля, спеції і варимо 20 хвилин.
  • Пшоно потрібно помити, залити окропом.
  • Картоплю і помідори ріжемо крупно, цибулю і моркву подрібнюємо.
  • Виймаємо з бульйону рибу і кидаємо овочі. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і повертаємо його майже готовий суп. Додаємо пшоно.

Через 20 хвилин можна подавати юшку з подрібненою петрушкою до столу.

Традиційна донська вуха

Дуже смачною і наваристою є донська вуха. Вона досить складна, але смак у неї неймовірний. Рибу вибирайте для цього рецепта будь-яку.

Компоненти:

  • 1 кг риби;
  • 4 бульби картоплі;
  • 2 цибулини;
  • 1 корінь моркви;
  • 2 ст. л. томатної пасти;
  • 1 ст. л. масла вершкового;
  • сіль, чорний і червоний перець мелений, спеції;
  • 50 г горілки.

Технологія приготування:

  • Варимо бульйон з почищеної риби і спецій 10 хвилин.
  • Морква ріжемо кружальцями, картоплю — кубиками, цибулю подрібнюємо. Кидаємо все в суп.
  • Великі шматки риби витягуємо, відокремлюємо м’ясо, знову занурюємо в бульйон.
  • Додаємо трохи томатної пасти, вершкове масло і горілку. Варимо до готовності овочів.

Подаємо із зеленню.

Готуємо з окуня в домашніх умовах

Окуня можна купити в будь-якому супермаркеті, адже це поширена річкова риба, яка не є дефіцитною. Приготувати його легко і швидко.

Дивіться також:  Юшка з голови товстолобика – 7 смачних рецептів приготування

Компоненти:

  • окуні – 1 кг;
  • картопля – 2 бульби;
  • морква;
  • цибуля – 2 шт.;
  • перець горошком, листя лавра, сіль.

Технологія приготування:

  • Окуня потрібно добре помити, видалити зябра і нутрощі.
  • Зварити рибний бульйон, кинути туди цибулю, листя лавра, сіль і горошини перцю.
  • Через 20 хвилин бульйон процідити, а м’ясо відокремити від кісток.
  • Все знову збираємо в каструлі і кидаємо в майже готову юшку подрібнені овочі.

Коли картопля добре зварилася, можна посипати страву зеленню і подавати порційно до столу.

З голів товстолобика

У складі м’яса товстолоба безліч корисних речовин, тому суп з нього буде не просто смачним, але і дивно корисним.

Компоненти:

  • ½ Кг голів товстолоба;
  • 1 корінь моркви;
  • 4 картоплини;
  • 1 цибуля;
  • листя лавра, горошки перцю, сіль.

Технологія приготування:

  • Видаляємо зябра і очі. Ставимо варити бульйон з голів зі спеціями.
  • Картопля поріжте невеликими шматками, моркву — кружечками і кидайте в бульйон.
  • Цибулю і зелень потрібно подрібнити блендэром, кинути в рибний суп і все разом варити до готовності картоплі.

Рибний суп з коропа в мультиварці

Рецепт юшки з коропа не складний, а суп буде обов’язково ніжним і ситним.

Компоненти:

  • короп – 1 шт.;
  • помідор – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • картопля – 5 бульб;
  • пшоно – 50 г;
  • сіль, спеції;
  • 2 ст. л. горілки.

Технологія приготування:

  • Короп має бути добре почищеною, з віддаленими зябрами, нутрощами і обов’язково промитим. Нарізаємо його шматками.
  • Овочі так само ріжемо: картопля – кубиками, помідори – часточками, моркву – теж кубиками.
  • Пшоно попередньо замочуємо в окропі.
  • Викладаємо в чашу мультиварки всі інгредієнти, крім зелені і горілки, наливаємо воду до максимальної ризики і варимо юшку 1 годину на режимі «Гасіння».

За 5 хвилин до кінця наливаємо алкоголь і подаємо з зеленню.

З консервованої сайри

Даний рецепт юшки не традиційний, але за смаком не поступається класичному.

Варіант відмінно підійде, коли немає часу або бажання возитися з чисткою риби.

Компоненти:

  • 1 банка сайри;
  • 2 картоплини;
  • 1 корінь моркви;
  • 1 цибуля;
  • 1 помідор;
  • сіль, листя лавра, перець горошком.

Технологія приготування:

  • Ріжемо картоплю кубиками, кидаємо у киплячу воду, солимо, додаємо цілий цибулю і спеції.
  • Через 20 хвилин викладаємо нарізану кружечками моркву.
  • З помідора потрібно зняти шкірку. Трьом його з допомогою терки і додаємо в суп.
  • Сайру відкриваємо, зливаємо рідину, шматки нарізаємо і кидаємо в юшку. Варимо 20 хвилин.

До столу теж подаємо із зеленню.

Рецепт по-старорусски на багатті

Вуха на багатті має прекрасний аромат, ситне і смачне блюдо. Але головне в ньому — особливий, компанійський дух! Так що така вуха і не їжа зовсім, а ціла церемонія.

Компоненти:

  • 2 кг риби;
  • 100 г коріння;
  • сіль.

Технологія приготування:

  • Наливаємо в казан воду, доводимо до кипіння.
  • Тим часом рибу очищаємо, видаляємо очі, нутрощі, нарізаємо шматками і вкидаємо в казан.
  • Туди ж кладемо коріння, солимо. Варити потрібно 30 хвилин.

Подаємо страву зеленню. Можна приправити його білим вином — смак буде більш вишуканим.

Царська юшка по-домашньому

Сама назва говорить про те, що вуха буде мати благородний і неповторний смак.

Компоненти:

  • 1 кг домашньої птиці;
  • 700 г судака;
  • 700 г щуки;
  • 2 цибулини;
  • 5 зубців часнику;
  • 2 кореня моркви;
  • 50 мл горілки;
  • сіль, перець горошком;
  • зелену цибулю.
Дивіться також:  Вуха – класичний рецепт і 7 додаткових

Технологія приготування:

  • Птицю заливаємо водою, варимо до 3 годин, не кип’ятимо – міняємо воду.
  • Рибу потрібно почистити. Видаляємо нутрощі, зябра, очі. Нічого не викидаємо, ділимо м’ясо на шматки.
  • Коли птах зварилася, прибираємо її з бульйону, а натомість кидаємо хвости, плавники і голови.
  • Все варимо півгодини, потім забираємо і в готовому рибному бульйоні варимо щуку.
  • Через 20 хв і витягуємо її. Вона нам більше не знадобиться, але її можна використовувати для іншої страви.
  • На місце щуки кидаємо судака, сіль і перець.
  • Цибулю, моркву, зелену цибулю крупно нарізаємо, додаємо в юшку. Варимо 20 хв.
  • Потім зелений лук витягаємо, вливаємо горілку і наполягаємо. Подаємо із зеленню.

З лосося

Лосось – риба проста в приготуванні. Вона не вимагає тривалої термічної обробки, а на смак соковита і ніжна.

Компоненти:

  • 200 г лосося;
  • 1 корінь моркви;
  • 3 картоплини;
  • 1 цибуля;
  • ½ Л рибного бульйону;
  • ½ Склянки вершків;
  • листя лавра, перець горошком, сіль.

Технологія приготування:

  • Моркву і картоплю нарізаємо кубиками, картоплю великими, моркву – меншими.
  • Філе нарізаємо на порції.
  • Рибний бульйон довести до кипіння, додати всі інгредієнти, останніми мають бути вершки.

Варимо 25 хвилин, подаємо із зеленню.

Юшка з будь-якої річкової риби

Збираючись готувати юшку за даним рецептом, не потрібно морочитися над пошуком того чи іншого виду риби, підійде будь-яка річкова. Можна використовувати навіть кілька видів.

Компоненти:

  • 1 кг річкової риби;
  • 1 корінь моркви;
  • 1 цибуля;
  • 3-4 бульби картоплі;
  • 50 мл горілки;
  • листя лавра, перець горошком, сіль.

Технологія приготування:

  • Рибу добре чистимо, видаляємо все непотрібне, ставимо варити бульйон на 20-25 хвилин.
  • Корінь моркви нарізаємо кружальцями, картоплю – кубиками, цибулю – як завгодно дрібно. Кидаємо овочі в бульйон зі спеціями.
  • Коли картопля вже напів-готовий, вливаємо горілку і варимо ще 10 хвилин.

Подаємо таку юшку з нарізаною зеленню і видавленим часником.

Рибний суп з минтая

Минтай дуже корисний, містить багато йоду і омеги, тому суп з нього не менш корисний, ніж смачний.

Компоненти:

  • ½ Кг минтая;
  • 4 картоплини;
  • 1 корінь моркви;
  • 1 цибуля;
  • корінь петрушки;
  • сіль, листя лавра, перець.

Технологія приготування:

  • Спочатку необхідно зварити бульйон з очищеного минтая. Додаємо в нього спеції.
  • Кидаємо нарізані овочі: кубики картоплі, гуртки моркви, подрібнену цибулю і петрушку. Варимо 20 хв.
  • Подаємо суп з минтая, прикрасивши зеленню.

Домашня юшка з ляща

Приготувати такий суп економно як за часом, так і по грошах, а на смак така економія ніяк не впливає.

Компоненти:

  • 200 г філе ляща;
  • 2 бульби картоплі;
  • 1 корінь моркви;
  • 1 цибуля;
  • 1/3 склянки пшона;
  • 100 г сала;
  • сіль, листя лавра, перець.

Технологія приготування:

  • Картоплю нарізаємо кубиками, моркву натираємо на терці, цибулю подрібнюємо блендером.
  • Пшоно попередньо замочуємо в гарячій воді. Сало ріжемо кубиками.
  • Нарізаємо філе порціями, варимо бульйон, додаємо спеції і сало.
  • Через 5 хвилин кидаємо в майбутній суп овочі і варимо до готовності картоплі.

Подаємо, притрусивши в тарілках зеленню.

Всі представлені варіанти приготування — особливі, тому смак страв неповторний. Кожна господиня неодмінно знайде тут для себе підходящий рецепт або оригінальну ідею для подальших експериментів.

Прокрутка до верху