Вуха – класичний рецепт і 7 додаткових

Як приємно зробити наваристу ароматну юшку і відчути її насичений ніжний смак. Ми представимо класичний рецепт юшки і багато інших поживних і смачних варіантів.

Класична вуха – покроковий рецепт

Такий суп виходить прозорим, поживним і ніжним. Для нього краще всього підходить судак або окунь.

Вам знадобиться:

  • два лаврових листа;
  • вода – 2 л;
  • сазан – 1 кг;
  • сухий кріп – 15 г;
  • картопля – 0,2 кг;
  • сіль – 30 г;
  • дві цибулини;
  • 10 горошин чорного перцю;
  • лимонний сік – 20 мл;
  • мелений перець – 10 р.

Алгоритм дій:

  • Випатрати, помити рибину, але залишити голову і хвіст. Промити, не очищаючи цибулини.
  • Покласти тушку риби на дно каструлі налити холодну воду, додати дві половинку неочищеної цибулини, лавровий лист і перець у формі горошку.
  • Зачекайте, поки вміст каструлі закипить і поваріть ще 15 хвилин.
  • Через марлю або друшляк процідіть бульйон.
  • М’яку рибу вийміть на обробну дошку. Відокремте м’ясо.
  • Рибні шматочки посипте чорним перцем, кропом і сіллю.
  • Почистіть овочі, що залишилися.
  • Картопляні бульби наріжте кубиками.
  • Цибулю і моркву покришіть невеликими шматочками.
  • Влийте бульйон назад в каструлю і доведіть до стану кипіння. Додайте сіль і влийте лимонний сік.
  • Насипте в бульйон кубики овочів і готуйте суп, поки овочі не стануть м’якими.
  • Залишилося розлити по тарілочках приголомшливу ароматну юшку і покласти шматочки риби, прикрасивши зеленню.

Готуємо з пшоном з голови

Пшоно розбавить смак риби і зробить блюдо ще більш поживним.



Основні продукти:

  • три бульби картоплі;
  • одна сьомга;
  • два лаврових листа;
  • три помідора;
  • кріп;
  • пшоно – 90 г;
  • сіль – за смаком;
  • одна морква;
  • чотири стрілки зеленої цибулі;
  • чорний перець за смаком;
  • дві цибулини;
  • стебло селери.

Як готується юшка з пшона з голови:

  • Цей варіант готується з використанням риб’ячої голови. Так що відрізаємо голову, промиємо її під краном і опускаємо в каструлю з холодною водою.
  • Одну цибулину очищаємо від лушпиння і, коли рідина закипить, кидаємо її в каструлю. Якщо в бульйоні з’явилася піна – прибираємо її ложкою. Додаємо лавровий лист і горошини чорного перцю. Варимо майбутній суп 15 хвилин на слабкому потужності вогню.
  • Перекладаємо готову голову і цибулю на тарілку, бульйон проціджуємо.
  • Очищену рідину виливаємо назад в каструлю, зсипаємо туди картоплю, порізану брусочками.
  • Обробляємо моркву на тертці, другу цибулину дрібно шаткуємо. Додаємо овочі в каструлю через 10 хвилин після картоплі.
  • Під краном обробляємо пшоно і висипаємо в юшку. Готуємо ще 10 хвилин.
  • Окремо обробляємо голову, знімаємо з кісток м’ясо і повертаємо його в суп.
  • Кубиками рубаємо помідори, додаємо до решти інгредієнтів.
  • Насипаємо чорний перець, сіль і варимо 10 хвилин.
  • Залишилося покришити посічену свіжу зелень і подати тарілочки з паруючою юшкою на стіл.
Дивіться також:  Гаспачо класичний рецепт і 8 варіантів

Фінська вуха з вершками

З морської риби з додаванням вершків виходить ніжне вишукане блюдо, яке можна подавати навіть на святковий стіл.

Склад рецепта:

  • вершки 20% — 200 мл;
  • одна цибулина;
  • сіль і запашний перець – за смаком;
  • шість картопляних бульб;
  • одна сьомга.

Як готується юшка з червоної риби:

  • Закласти промиту і почищену рибу в каструлю з холодною водою.
  • Кидаємо в бульйон очищену цілу цибулину, насипати запашний перець і додати лаврушку.
  • Готуємо рибу в бульйоні 40 хвилин. Після цього кладемо в суп шматочки рибного філе і варимо 10 хвилин.
  • Прибираємо з каструлі рибину і остуджуємо.
  • Пропускаємо бульйон через сито і переливаємо в стару каструлю.
  • Крупно рубаємо очищені від шкірки картоплини і засипаємо їх у суп.
  • Як тільки картопляні шматочки розм’якшиться і рідина завирує, вливаємо вершки.
  • Додаємо сіль, кришимо подрібнену ножем зелень і насипаємо чорний перець.
  • Розливаємо ароматне ласощі по тарілках і насолоджуємося ситної юшкою.

Як приготувати з форелі?

Форель цілком може бути рекомендована для дієтичного харчування. У ній міститься помірна кількість жирності.

Компоненти рецепту:

  • пучок зеленої цибулі;
  • вода – 3 л;
  • сіль – 15 г;
  • картопля – 3 бульби;
  • пучок кропу;
  • цибуля – 1 шт.;
  • щіпка чорного перцю горошком;
  • форель – 2 кг;
  • лаврове листя – 5 листочків.

Як готується юшка з форелі:

  • Видаляємо з рибини нутрощі і луску зі слизом. Зверху насипаємо трохи солі.
  • Кладемо форель в миску, закриваємо кришкою і залишаємо в холодильнику на 15 хвилин.
  • Доводимо до кипіння воду в каструлі, насипаємо сіль.
  • Очищені картоплини нарізаємо у формі середніх кубиків.
  • Висипаємо картопляні шматочки в киплячу рідину.
  • Дрібно рубаємо цибулю, з якого попередньо зняли шкірку.
  • Коли картопля стане м’якою, додаємо в суп цибульні шматочки.
  • Насипаємо горошок перець і лаврове листя. Чекаємо 15 хвилин.
  • Опускаємо в юшку охолоджену форель.
  • Поваримо суп ще пів години. Рибне м’ясо викладаємо в окремий посуд. Бульйон порційно розливаємо по тарілках, кришимо зелень і додаємо за смаком шматочки форелі.
Дивіться також:  Класичний лагман – 10 смачних рецептів приготування лагмана

Рибний суп з сьомги

Блюдо просто і легко в приготуванні.

Що потрібно взяти:

  • горошини запашного перцю – 5 шт.;
  • сьомга – 0,5 кг;
  • дві щіпки солі;
  • одна морквина;
  • вода – 2 л;
  • лавровий лист;
  • картопляні бульби — 4 шт.;
  • половина пучка кропу;
  • одна цибулина;
  • щіпка меленого перцю.

Юшка з сьомги – готуємо покроково:

  • Всі овочі очищаємо від шкірки і шкірки.
  • Маленькими кубиками рубаємо цибулину, середніми нарізаємо квадратиками картоплини, тонкими кружечками шаткуємо морквину.
  • Обробити тушку сьомги, видаліть кістки, очі з голови і луску. Все інше поріжте шматочками.
  • Доведіть в каструлю до кипіння воду, покладіть в вируючу рідина шматочки риби.
  • Приберіть з поверхні бульйону піну, зменшіть вогонь до мінімуму.
  • Висипаємо в суп всі подрібнені овочі, додаємо перець і лист лавра.
  • Почекаємо, поки вуха закипить, знову зменшуємо вогонь і готуємо страву 25 хвилин.
  • За 5 хвилин до закінчення готування, насипаємо сіль і порошковий чорний перець.
  • Залиште страву нудитися під кришкою протягом 10 хвилин і накривайте на стіл.

Класична донська вуха

Компоненти рецепту:

  • горошини чорного перцю – 8 шт.;
  • судак – 1,5 кг;
  • три помідора;
  • вода;
  • цибулина – 1 шт.;
  • три лаврових листа;
  • картопля – 6 бульб;
  • свіжа петрушка;
  • морква – 1 шт.;
  • сіль – за смаком.

Поетапне приготування:

  • Почищену і випатрану рибу посипати сіллю і залишити на годину.
  • Доводимо воду в каструлі до стану окропу і опускаємо в нього судака. Починаємо варити. Час від часу знімаємо з’явилася пінну масу.
  • Проводимо через тертку з великими ланками очищений корінь моркви.
  • Цибулю шаткуємо у вигляді півкілець.
  • Пасеруємо подрібнені овочі в сотейнику.
  • Коли судак стане м’яким, виймаємо його з бульйону. Саму рідину перелити в іншу каструлю через сито.
  • Чекаємо її закипання і відправляємо туди кубики картоплі.
  • Варимо 5 хвилин і викладаємо піджарку, горошок перець, шматочки свіжих помідорів і лаврушку.
  • Готуємо до готовності всіх овочів, додаємо сіль за смаком.
  • Розливаємо в супниці вуха, кришимо свіжу петрушку і викладаємо шматочки риби. Смак дивовижний!
Дивіться також:  Лагман з свинини – 7 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Юшка по-царськи з щуки – покроково

Вам знадобляться:

  • вода – 2 л;
  • цибулина – 1 шт.;
  • сіль – 10 г;
  • щука – 1 шт.;
  • свіжі кріп і петрушка – 0,1 кг;
  • один лимон;
  • морква – 1 шт.;
  • один листочок лавра;
  • три картопляні бульби;
  • манна крупа – 50 р.

Як готується юшка з щуки:

  • Ставимо для закипання воду на плиту.
  • Видаляємо з почищеної щуки голову і хвіст.
  • Обробляємо всі овочі, почистивши їх і помивши.
  • Морква проводимо крізь тертку. Дрібно рубаємо цибулю.
  • У киплячу рідину додаємо сіль, подрібнені овочі і щуку.
  • Шаткуємо бульби картоплі на середні кубики, запускаємо в каструлю.
  • Через 10 хвилин насипаємо в бульйон манну крупу і готуємо 5 хвилин.
  • Кладемо лавровий лист і нашатковану петрушку.
  • З лимона вичавлюємо 20 мл соку і виливаємо його в суп.
  • Ароматна пряна вуха з щуки готова! Насолоджуйтесь її неповторним смаком.

Вуха на багатті – незмінна класика

Немає нічого краще пряної запашної юшки на свіжому повітрі прямо з казанка.

Список продуктів:

  • перловка – 65 г;
  • пів лимона;
  • одна морква;
  • вода – 5 л;
  • один лавровий лист;
  • горілка – 150 г;
  • кілька гілочок петрушки;
  • свіжа риба;
  • картопля – 400 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • сіль за смаком;
  • чотири помідора;
  • шматочок масла;
  • горошок перцю – 6 шт.

Алгоритм дій:

  • Тільки що виловлену рибу розкладаємо на дві купки. Перша – дрібна рибка, друга – великі екземпляри.
  • З дрібної риби видаляємо луску, тушки кидаємо в казанок. Великі – повністю обробляємо. Прибираємо плавники, голови, хребет, хвіст.
  • Голову і хвости додаємо в казанок, наливаємо воду, кидаємо помиту цибулину в лушпинні, почищену моркву і зелень петрушки.
  • Варимо над багаттям 40 – 50 хвилин.
  • Розварену рибу виловлюємо з казанка, дрібні екземпляри прибираємо.
  • Бульйон проціджуємо через шари марлі і виливаємо назад. Чекаємо, поки рідина закипить.
  • Додаємо перець, перловку, лавровий лист, великі кубики очищеної картоплі. Варимо все разом 15 хвилин.
  • Насипаємо сіль, вливаємо горілку і лимонний сік, кидаємо шматочок масла.
  • Закриваємо казанок кришкою і даємо настоятися 10 хвилин.

Прокрутка до верху