Як приємно зробити наваристу ароматну юшку і відчути її насичений ніжний смак. Ми представимо класичний рецепт юшки і багато інших поживних і смачних варіантів.
Класична вуха – покроковий рецепт
Такий суп виходить прозорим, поживним і ніжним. Для нього краще всього підходить судак або окунь.
Вам знадобиться:
- два лаврових листа;
- вода – 2 л;
- сазан – 1 кг;
- сухий кріп – 15 г;
- картопля – 0,2 кг;
- сіль – 30 г;
- дві цибулини;
- 10 горошин чорного перцю;
- лимонний сік – 20 мл;
- мелений перець – 10 р.
Алгоритм дій:
- Випатрати, помити рибину, але залишити голову і хвіст. Промити, не очищаючи цибулини.
- Покласти тушку риби на дно каструлі налити холодну воду, додати дві половинку неочищеної цибулини, лавровий лист і перець у формі горошку.
- Зачекайте, поки вміст каструлі закипить і поваріть ще 15 хвилин.
- Через марлю або друшляк процідіть бульйон.
- М’яку рибу вийміть на обробну дошку. Відокремте м’ясо.
- Рибні шматочки посипте чорним перцем, кропом і сіллю.
- Почистіть овочі, що залишилися.
- Картопляні бульби наріжте кубиками.
- Цибулю і моркву покришіть невеликими шматочками.
- Влийте бульйон назад в каструлю і доведіть до стану кипіння. Додайте сіль і влийте лимонний сік.
- Насипте в бульйон кубики овочів і готуйте суп, поки овочі не стануть м’якими.
- Залишилося розлити по тарілочках приголомшливу ароматну юшку і покласти шматочки риби, прикрасивши зеленню.
Готуємо з пшоном з голови
Пшоно розбавить смак риби і зробить блюдо ще більш поживним.
Основні продукти:
- три бульби картоплі;
- одна сьомга;
- два лаврових листа;
- три помідора;
- кріп;
- пшоно – 90 г;
- сіль – за смаком;
- одна морква;
- чотири стрілки зеленої цибулі;
- чорний перець за смаком;
- дві цибулини;
- стебло селери.
Як готується юшка з пшона з голови:
- Цей варіант готується з використанням риб’ячої голови. Так що відрізаємо голову, промиємо її під краном і опускаємо в каструлю з холодною водою.
- Одну цибулину очищаємо від лушпиння і, коли рідина закипить, кидаємо її в каструлю. Якщо в бульйоні з’явилася піна – прибираємо її ложкою. Додаємо лавровий лист і горошини чорного перцю. Варимо майбутній суп 15 хвилин на слабкому потужності вогню.
- Перекладаємо готову голову і цибулю на тарілку, бульйон проціджуємо.
- Очищену рідину виливаємо назад в каструлю, зсипаємо туди картоплю, порізану брусочками.
- Обробляємо моркву на тертці, другу цибулину дрібно шаткуємо. Додаємо овочі в каструлю через 10 хвилин після картоплі.
- Під краном обробляємо пшоно і висипаємо в юшку. Готуємо ще 10 хвилин.
- Окремо обробляємо голову, знімаємо з кісток м’ясо і повертаємо його в суп.
- Кубиками рубаємо помідори, додаємо до решти інгредієнтів.
- Насипаємо чорний перець, сіль і варимо 10 хвилин.
- Залишилося покришити посічену свіжу зелень і подати тарілочки з паруючою юшкою на стіл.
Фінська вуха з вершками
З морської риби з додаванням вершків виходить ніжне вишукане блюдо, яке можна подавати навіть на святковий стіл.
Склад рецепта:
- вершки 20% — 200 мл;
- одна цибулина;
- сіль і запашний перець – за смаком;
- шість картопляних бульб;
- одна сьомга.
Як готується юшка з червоної риби:
- Закласти промиту і почищену рибу в каструлю з холодною водою.
- Кидаємо в бульйон очищену цілу цибулину, насипати запашний перець і додати лаврушку.
- Готуємо рибу в бульйоні 40 хвилин. Після цього кладемо в суп шматочки рибного філе і варимо 10 хвилин.
- Прибираємо з каструлі рибину і остуджуємо.
- Пропускаємо бульйон через сито і переливаємо в стару каструлю.
- Крупно рубаємо очищені від шкірки картоплини і засипаємо їх у суп.
- Як тільки картопляні шматочки розм’якшиться і рідина завирує, вливаємо вершки.
- Додаємо сіль, кришимо подрібнену ножем зелень і насипаємо чорний перець.
- Розливаємо ароматне ласощі по тарілках і насолоджуємося ситної юшкою.
Як приготувати з форелі?
Форель цілком може бути рекомендована для дієтичного харчування. У ній міститься помірна кількість жирності.
Компоненти рецепту:
- пучок зеленої цибулі;
- вода – 3 л;
- сіль – 15 г;
- картопля – 3 бульби;
- пучок кропу;
- цибуля – 1 шт.;
- щіпка чорного перцю горошком;
- форель – 2 кг;
- лаврове листя – 5 листочків.
Як готується юшка з форелі:
- Видаляємо з рибини нутрощі і луску зі слизом. Зверху насипаємо трохи солі.
- Кладемо форель в миску, закриваємо кришкою і залишаємо в холодильнику на 15 хвилин.
- Доводимо до кипіння воду в каструлі, насипаємо сіль.
- Очищені картоплини нарізаємо у формі середніх кубиків.
- Висипаємо картопляні шматочки в киплячу рідину.
- Дрібно рубаємо цибулю, з якого попередньо зняли шкірку.
- Коли картопля стане м’якою, додаємо в суп цибульні шматочки.
- Насипаємо горошок перець і лаврове листя. Чекаємо 15 хвилин.
- Опускаємо в юшку охолоджену форель.
- Поваримо суп ще пів години. Рибне м’ясо викладаємо в окремий посуд. Бульйон порційно розливаємо по тарілках, кришимо зелень і додаємо за смаком шматочки форелі.
Рибний суп з сьомги
Блюдо просто і легко в приготуванні.
Що потрібно взяти:
- горошини запашного перцю – 5 шт.;
- сьомга – 0,5 кг;
- дві щіпки солі;
- одна морквина;
- вода – 2 л;
- лавровий лист;
- картопляні бульби — 4 шт.;
- половина пучка кропу;
- одна цибулина;
- щіпка меленого перцю.
Юшка з сьомги – готуємо покроково:
- Всі овочі очищаємо від шкірки і шкірки.
- Маленькими кубиками рубаємо цибулину, середніми нарізаємо квадратиками картоплини, тонкими кружечками шаткуємо морквину.
- Обробити тушку сьомги, видаліть кістки, очі з голови і луску. Все інше поріжте шматочками.
- Доведіть в каструлю до кипіння воду, покладіть в вируючу рідина шматочки риби.
- Приберіть з поверхні бульйону піну, зменшіть вогонь до мінімуму.
- Висипаємо в суп всі подрібнені овочі, додаємо перець і лист лавра.
- Почекаємо, поки вуха закипить, знову зменшуємо вогонь і готуємо страву 25 хвилин.
- За 5 хвилин до закінчення готування, насипаємо сіль і порошковий чорний перець.
- Залиште страву нудитися під кришкою протягом 10 хвилин і накривайте на стіл.
Класична донська вуха
Компоненти рецепту:
- горошини чорного перцю – 8 шт.;
- судак – 1,5 кг;
- три помідора;
- вода;
- цибулина – 1 шт.;
- три лаврових листа;
- картопля – 6 бульб;
- свіжа петрушка;
- морква – 1 шт.;
- сіль – за смаком.
Поетапне приготування:
- Почищену і випатрану рибу посипати сіллю і залишити на годину.
- Доводимо воду в каструлі до стану окропу і опускаємо в нього судака. Починаємо варити. Час від часу знімаємо з’явилася пінну масу.
- Проводимо через тертку з великими ланками очищений корінь моркви.
- Цибулю шаткуємо у вигляді півкілець.
- Пасеруємо подрібнені овочі в сотейнику.
- Коли судак стане м’яким, виймаємо його з бульйону. Саму рідину перелити в іншу каструлю через сито.
- Чекаємо її закипання і відправляємо туди кубики картоплі.
- Варимо 5 хвилин і викладаємо піджарку, горошок перець, шматочки свіжих помідорів і лаврушку.
- Готуємо до готовності всіх овочів, додаємо сіль за смаком.
- Розливаємо в супниці вуха, кришимо свіжу петрушку і викладаємо шматочки риби. Смак дивовижний!
Юшка по-царськи з щуки – покроково
Вам знадобляться:
- вода – 2 л;
- цибулина – 1 шт.;
- сіль – 10 г;
- щука – 1 шт.;
- свіжі кріп і петрушка – 0,1 кг;
- один лимон;
- морква – 1 шт.;
- один листочок лавра;
- три картопляні бульби;
- манна крупа – 50 р.
Як готується юшка з щуки:
- Ставимо для закипання воду на плиту.
- Видаляємо з почищеної щуки голову і хвіст.
- Обробляємо всі овочі, почистивши їх і помивши.
- Морква проводимо крізь тертку. Дрібно рубаємо цибулю.
- У киплячу рідину додаємо сіль, подрібнені овочі і щуку.
- Шаткуємо бульби картоплі на середні кубики, запускаємо в каструлю.
- Через 10 хвилин насипаємо в бульйон манну крупу і готуємо 5 хвилин.
- Кладемо лавровий лист і нашатковану петрушку.
- З лимона вичавлюємо 20 мл соку і виливаємо його в суп.
- Ароматна пряна вуха з щуки готова! Насолоджуйтесь її неповторним смаком.
Вуха на багатті – незмінна класика
Немає нічого краще пряної запашної юшки на свіжому повітрі прямо з казанка.
Список продуктів:
- перловка – 65 г;
- пів лимона;
- одна морква;
- вода – 5 л;
- один лавровий лист;
- горілка – 150 г;
- кілька гілочок петрушки;
- свіжа риба;
- картопля – 400 г;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль за смаком;
- чотири помідора;
- шматочок масла;
- горошок перцю – 6 шт.
Алгоритм дій:
- Тільки що виловлену рибу розкладаємо на дві купки. Перша – дрібна рибка, друга – великі екземпляри.
- З дрібної риби видаляємо луску, тушки кидаємо в казанок. Великі – повністю обробляємо. Прибираємо плавники, голови, хребет, хвіст.
- Голову і хвости додаємо в казанок, наливаємо воду, кидаємо помиту цибулину в лушпинні, почищену моркву і зелень петрушки.
- Варимо над багаттям 40 – 50 хвилин.
- Розварену рибу виловлюємо з казанка, дрібні екземпляри прибираємо.
- Бульйон проціджуємо через шари марлі і виливаємо назад. Чекаємо, поки рідина закипить.
- Додаємо перець, перловку, лавровий лист, великі кубики очищеної картоплі. Варимо все разом 15 хвилин.
- Насипаємо сіль, вливаємо горілку і лимонний сік, кидаємо шматочок масла.
- Закриваємо казанок кришкою і даємо настоятися 10 хвилин.