Яблучне повидло – майже універсальний рецепт, його можна закочувати, їсти вприкуску з чаєм або готувати з ним пиріжки, будь-яку іншу випічку.
Яблучне повидло в домашніх умовах – простий рецепт
Базовий рецепт повидла не потребує великої кількості інгредієнтів.
Необхідні продукти:
- півтора кілограма цукру;
- два з половиною кілограми яблук.
Процес приготування:
- Для початку готуємо фрукти. Їх треба добре помити, прибрати шкірку і те, що в середині, так як воно тверде, кісточки.
- Тепер нарізані на невеликі шматки фрукти слід довести до м’якості. Зробити це можна в гарячій духовці 20 хвилин при температурі 170 градусів або ж просто відварити їх у воді.
- Перекладаємо в глибоку миску і перетворюємо на пюре за допомогою сита або блендера.
- Змішуємо із зазначеною кількістю цукру і ставимо на плиту. Тримаємо на вогні, поки консистенція не стане більш прозорою і не перестане розтікатися. У процесі готування бажано постійно помішувати її. Готовий продукт можна замовити на зиму або прибрати для зберігання в холодильник.
Як приготувати в мультиварці на зиму?
Повидло готується в мультиварці не складніше, ніж за базовим рецептом.
Необхідні продукти:
- половина маленької ложки лимонної кислоти;
- кілограм цукру;
- два кілограми яблук;
- трохи більше літра води.
Процес приготування:
- Фрукти необхідно помити й очистити від шкірки, яку не потрібно викидати, а скласти в окрему ємність. Не забудьте прибрати все зайве з серцевини яблук.
- Нарізані фрукти покласти в чашу мультиварки і заливаємо 250 мл води. Ставимо режим «Гасіння» на 30 хвилин.
- Поки триває цей процес, заливаємо від шкірки яблук 500 мл води і тримаємо на вогні близько 20 хвилин, після чого віджимаємо і отримуємо ароматний яблучний відвар.
- Фрукти перетворюємо на пюре і з’єднуємо з лимонною кислотою, попередньо розведеної в 150 мілілітрах води.
- В цю маси всипаємо цукор і виливаємо відвар з шкірки.
- Готуємо в мультиварці, встановивши режим «Гасіння» на 60 хвилин. Повидло викладаємо в банки, закочує їх. Зберігаємо в прохолоді.
Густе повидло яблучне
Рада! Щоб зварити яблучне повидло достатньої густоти, його просто потрібно подовше потримати на плиті.
Необхідні продукти:
- 500 грам яблук і стільки ж цукру;
- 100 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Очищаємо плоди від шкірки, нарізаємо на невеликі шматочки.
- На дно каструлі вливаємо воду і зверху вколюємо яблука. Тушкуємо, поки вони не стануть м’якими. Потім за допомогою блендера робимо з них пюре.
- Всипаємо в масу цукор і знову ставимо на плиту. Постійно помішуючи, доводимо повидло до потрібної консистенції. Якщо вам здається, що воно не досить густе, потримайте ще деякий час на вогні, але не використовуйте штучні загусники.
- Готове повидло приберіть для зберігання в холодильник або зробіть закатку.
Варимо з додаванням груш
Цікавий рецепт, за яким зварити повидло можна не тільки з яблуками, але і з додаванням груш.
Необхідні продукти:
- пів кілограма яблук і груш;
- близько 600 грам цукру;
- 100 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Яблука і груші звільняємо від шкірки і серцевини, складаємо в каструлю і вливаємо туди указний кількість води. Доводимо до м’якого стану на плиті.
- Те, що вийшло, перебиваємо в пюре, засипаємо цукром і знову ставимо на вогонь.
- Не відходячи від плити і постійно заважаючи вміст, чекаємо, поки воно загусне і стане майже прозорою. Готове повидло закриваємо в банки.
Без цукру
Відмінний рецепт практично дієтичного повидла, без краплі цукру.
Необхідні продукти:
- 200 мілілітрів води;
- кілограм яблук.
Процес приготування:
- Повидло без рафінаду готується, так само як і з цим компонентом. Спочатку очищаємо плоди, нарізаємо їх.
- Складаємо все в каструлю, заливаємо склянкою води і тримаємо на вогні до розм’якшення.
- Після цього перетираємо в пюре і знову ставимо на плиту. Перемішуємо і варимо, поки маса не стане густою.
- Ще тепле повидло перекладаємо в стерилізовані банки і закрити кришками. Або ж прибираємо в холодильник.
З корицею в духовці
Кориця і яблука – безпрограшне поєднання. І якщо є такий пиріг, то чому б не зробити подібне повидло?
Необхідні продукти для приготування:
- кілограм яблук;
- маленька ложка кориці;
- близько 600 грамів цукру.
Процес приготування:
- Плоди добре промиваємо, зрізаємо з них шкірку і прибираємо все те, що всередині.
- Нарізаємо на невеликі шматки, кладемо у велику каструлю, додаємо трохи води і чекаємо, поки вони стануть м’якими.
- Після цього робимо з них пюре, скориставшись блендером або ситом.
- У масу додаємо весь цукор, перемішуємо і ставимо ємність в попередньо нагріту до 200 градусів духовку. Пюре тушкуємо близько трьох годин, поки воно не стане потрібної консистенції. Після цього розкладаємо по стерилізованим банкам.
Яблучне повидло з гарбузом
Яблука і гарбуз – те, що вдалий сезон не знаєш куди подіти і що з них приготувати. Не варто викидати, можна зварити смачне і корисне повидло.
Необхідні продукти:
- кілограм і стільки ж гарбуза;
- сік лимона;
- приблизно 850 грам цукру.
Процес приготування:
- Почати готувати краще з гарбуза, оскільки яблука після очищення швидко темніють. Гарбуз промивається, звільняється від шкірки і насіння, подрібнюється на невеликі шматки, а потім натирається на крупній тертці.
- Візьміть гарну, велику ємність, бажано з товстими стінками, викладіть туди гарбуз, присипте її цукром, але не всім, а 500 грамами.
- Це ж проробіть і з яблуками, також покладіть їх у каструлю, попередньо очистивши, і покрийте цукром.
- Дайте їм постояти деякий час, щоб вони пустили сік. Після цього ставимо варитися у власному сиропі. Коли вони стануть м’якими, з’єднуємо їх в одній каструлі і вливаємо сік лимона.
- З отриманої маси справах пюре, ще раз доводимо до кипіння і можемо розфасовувати по банкам і закривати кришками на зиму.
Підходящі сорти яблук для яблучного повидла
Як готувати яблучне повидло різними способами і з добавками тепер зрозуміло. А от які краще всього сорти яблук використовувати для повидла?
Рекомендується брати звичайні місцеві сорти і бажано, щоб вони були пізніми. Вони досить щільні і не розварюються. А от імпортні яблука для цієї мети абсолютно не годяться.
Ідеальним виходить повидло з антонівки. Це міцний, не надто солодкий сорт, так і по ціновій категорії доступний. У багатьох росте на садовій ділянці.
Якщо говорити про інших сортах, то добре підійдуть такі види: ранет, Симиренка, Глостер. Дуже важливо, щоб вибрані яблука були кислими, тоді вийде потрібний рівень солодощі.
Можна використовувати Мельбу або Папировку. З них повидло виходить дуже густим за рахунок вмісту великої кількості пектину. А самі часточки не втрачають форму і виглядають прозорими при варінні.
Літні, соковиті сорти яблук для приготування повидла зовсім не підходять, вони стають пухкими, швидко розварюються. У підсумку виходить кашоподібна маса. Та й смак у результаті зовсім не той, якого чекаєш. Вони солодкі і в поєднанні з цукром стають ще більш нудними.