Яблучне повидло – 7 кращих рецептів приготування на зиму в домашніх умовах

Яблучне повидло – майже універсальний рецепт, його можна закочувати, їсти вприкуску з чаєм або готувати з ним пиріжки, будь-яку іншу випічку.

Яблучне повидло в домашніх умовах – простий рецепт

Базовий рецепт повидла не потребує великої кількості інгредієнтів.

Необхідні продукти:

  • півтора кілограма цукру;
  • два з половиною кілограми яблук.

Процес приготування:

  • Для початку готуємо фрукти. Їх треба добре помити, прибрати шкірку і те, що в середині, так як воно тверде, кісточки.
  • Тепер нарізані на невеликі шматки фрукти слід довести до м’якості. Зробити це можна в гарячій духовці 20 хвилин при температурі 170 градусів або ж просто відварити їх у воді.
  • Перекладаємо в глибоку миску і перетворюємо на пюре за допомогою сита або блендера.
  • Змішуємо із зазначеною кількістю цукру і ставимо на плиту. Тримаємо на вогні, поки консистенція не стане більш прозорою і не перестане розтікатися. У процесі готування бажано постійно помішувати її. Готовий продукт можна замовити на зиму або прибрати для зберігання в холодильник.

Як приготувати в мультиварці на зиму?

Повидло готується в мультиварці не складніше, ніж за базовим рецептом.

Необхідні продукти:

  • половина маленької ложки лимонної кислоти;
  • кілограм цукру;
  • два кілограми яблук;
  • трохи більше літра води.

Процес приготування:

  • Фрукти необхідно помити й очистити від шкірки, яку не потрібно викидати, а скласти в окрему ємність. Не забудьте прибрати все зайве з серцевини яблук.
  • Нарізані фрукти покласти в чашу мультиварки і заливаємо 250 мл води. Ставимо режим «Гасіння» на 30 хвилин.
  • Поки триває цей процес, заливаємо від шкірки яблук 500 мл води і тримаємо на вогні близько 20 хвилин, після чого віджимаємо і отримуємо ароматний яблучний відвар.
  • Фрукти перетворюємо на пюре і з’єднуємо з лимонною кислотою, попередньо розведеної в 150 мілілітрах води.
  • В цю маси всипаємо цукор і виливаємо відвар з шкірки.
  • Готуємо в мультиварці, встановивши режим «Гасіння» на 60 хвилин. Повидло викладаємо в банки, закочує їх. Зберігаємо в прохолоді.
Дивіться також:  Класична шарлотка з яблуками – 11 рецептів

Густе повидло яблучне

Рада! Щоб зварити яблучне повидло достатньої густоти, його просто потрібно подовше потримати на плиті.

Необхідні продукти:

  • 500 грам яблук і стільки ж цукру;
  • 100 мілілітрів води.

Процес приготування:

  • Очищаємо плоди від шкірки, нарізаємо на невеликі шматочки.
  • На дно каструлі вливаємо воду і зверху вколюємо яблука. Тушкуємо, поки вони не стануть м’якими. Потім за допомогою блендера робимо з них пюре.
  • Всипаємо в масу цукор і знову ставимо на плиту. Постійно помішуючи, доводимо повидло до потрібної консистенції. Якщо вам здається, що воно не досить густе, потримайте ще деякий час на вогні, але не використовуйте штучні загусники.
  • Готове повидло приберіть для зберігання в холодильник або зробіть закатку.

Варимо з додаванням груш

Цікавий рецепт, за яким зварити повидло можна не тільки з яблуками, але і з додаванням груш.

Необхідні продукти:

  • пів кілограма яблук і груш;
  • близько 600 грам цукру;
  • 100 мілілітрів води.

Процес приготування:

  • Яблука і груші звільняємо від шкірки і серцевини, складаємо в каструлю і вливаємо туди указний кількість води. Доводимо до м’якого стану на плиті.
  • Те, що вийшло, перебиваємо в пюре, засипаємо цукром і знову ставимо на вогонь.
  • Не відходячи від плити і постійно заважаючи вміст, чекаємо, поки воно загусне і стане майже прозорою. Готове повидло закриваємо в банки.

Без цукру

Відмінний рецепт практично дієтичного повидла, без краплі цукру.

Необхідні продукти:

  • 200 мілілітрів води;
  • кілограм яблук.

Процес приготування:

  • Повидло без рафінаду готується, так само як і з цим компонентом. Спочатку очищаємо плоди, нарізаємо їх.
  • Складаємо все в каструлю, заливаємо склянкою води і тримаємо на вогні до розм’якшення.
  • Після цього перетираємо в пюре і знову ставимо на плиту. Перемішуємо і варимо, поки маса не стане густою.
  • Ще тепле повидло перекладаємо в стерилізовані банки і закрити кришками. Або ж прибираємо в холодильник.
Дивіться також:  Тісто на кефірі для пиріжків – 6 рецептів

З корицею в духовці

Кориця і яблука – безпрограшне поєднання. І якщо є такий пиріг, то чому б не зробити подібне повидло?

Необхідні продукти для приготування:

  • кілограм яблук;
  • маленька ложка кориці;
  • близько 600 грамів цукру.

Процес приготування:

  • Плоди добре промиваємо, зрізаємо з них шкірку і прибираємо все те, що всередині.
  • Нарізаємо на невеликі шматки, кладемо у велику каструлю, додаємо трохи води і чекаємо, поки вони стануть м’якими.
  • Після цього робимо з них пюре, скориставшись блендером або ситом.
  • У масу додаємо весь цукор, перемішуємо і ставимо ємність в попередньо нагріту до 200 градусів духовку. Пюре тушкуємо близько трьох годин, поки воно не стане потрібної консистенції. Після цього розкладаємо по стерилізованим банкам.

Яблучне повидло з гарбузом

Яблука і гарбуз – те, що вдалий сезон не знаєш куди подіти і що з них приготувати. Не варто викидати, можна зварити смачне і корисне повидло.

Необхідні продукти:

  • кілограм і стільки ж гарбуза;
  • сік лимона;
  • приблизно 850 грам цукру.

Процес приготування:

  • Почати готувати краще з гарбуза, оскільки яблука після очищення швидко темніють. Гарбуз промивається, звільняється від шкірки і насіння, подрібнюється на невеликі шматки, а потім натирається на крупній тертці.
  • Візьміть гарну, велику ємність, бажано з товстими стінками, викладіть туди гарбуз, присипте її цукром, але не всім, а 500 грамами.
  • Це ж проробіть і з яблуками, також покладіть їх у каструлю, попередньо очистивши, і покрийте цукром.
  • Дайте їм постояти деякий час, щоб вони пустили сік. Після цього ставимо варитися у власному сиропі. Коли вони стануть м’якими, з’єднуємо їх в одній каструлі і вливаємо сік лимона.
  • З отриманої маси справах пюре, ще раз доводимо до кипіння і можемо розфасовувати по банкам і закривати кришками на зиму.
Дивіться також:  Банановий пудинг – 7 рецептів приготування в мультиварці, в духовці і мікрохвильовій печі

Підходящі сорти яблук для яблучного повидла

Як готувати яблучне повидло різними способами і з добавками тепер зрозуміло. А от які краще всього сорти яблук використовувати для повидла?

Рекомендується брати звичайні місцеві сорти і бажано, щоб вони були пізніми. Вони досить щільні і не розварюються. А от імпортні яблука для цієї мети абсолютно не годяться.



Ідеальним виходить повидло з антонівки. Це міцний, не надто солодкий сорт, так і по ціновій категорії доступний. У багатьох росте на садовій ділянці.

Якщо говорити про інших сортах, то добре підійдуть такі види: ранет, Симиренка, Глостер. Дуже важливо, щоб вибрані яблука були кислими, тоді вийде потрібний рівень солодощі.

Можна використовувати Мельбу або Папировку. З них повидло виходить дуже густим за рахунок вмісту великої кількості пектину. А самі часточки не втрачають форму і виглядають прозорими при варінні.

Літні, соковиті сорти яблук для приготування повидла зовсім не підходять, вони стають пухкими, швидко розварюються. У підсумку виходить кашоподібна маса. Та й смак у результаті зовсім не той, якого чекаєш. Вони солодкі і в поєднанні з цукром стають ще більш нудними.

Прокрутка до верху