Часто люди на зиму консервують овочі і фрукти з метою зберегти їх корисні властивості, і на випадок, якщо захочеться насититися цінними вітамінами в холодний період часу. Яблучне пюре далеко не є винятком і насправді є безліч рецептів, як правильно і смачно приготувати.
Яблучне пюре на зиму — найбільш простий рецепт
Приготувати яблучне пюре на зиму ви зможете легко і швидко, використовуючи наступний покроковий рецепт.
Що знадобиться:
- яблука кислі – 1 кг;
- вода – 1 склянка;
- цукор – 1,5 склянки.
Спеціально відбирайте яблука, щоб на них були відсутні видимі пошкодження. Добре промийте, видаліть серцевину і очистіть їх від шкірки. Потім наріжте плоди великими шматочками.
Доведіть до кипіння на плиті воду, змішану з цукром. Після цього переведіть на повільний вогонь і додайте яблука. Постійно помішуйте, а самі фрукти подрібнити толкушкой в однорідну масу. Готуємо приблизно 20-25 хвилин. Стерилізуйте банки з кришками, потім перекладіть в них яблучне пюре.
Після цього банки перекладають в каструлю з теплою водою, щоб вона ледь не доходила до кришки. Протримаєте їх у такому вигляді 10-15 хвилин, а потім загорніть. Зберігати яблучне пюре необхідно в темному і прохолодному місці.
Солодке ласощі «Неженка» зі згущеним молоком
Яблучне пюре зі згущеним молоком «Неженка» однозначно сподобається ласунам. За смаком воно буде нагадувати відому продукцію бренду «ФрутоНяня», але тільки в даному випадку пюре обійдеться вам набагато дешевше.
Що знадобиться:
- яблука – 2,5 кг;
- цукор – 4 ст. ложки;
- згущене молоко – ½ банки;
- вода – ½ склянки;
- ванілін – 1 ч. ложка.
Добре вимийте яблука, очистіть від шкірки, виріжте серцевину. Потім наріжте їх шматочками так, щоб було легко перемолоти. Вилийте в каструлю воду, покладіть яблука і трохи проваріть на повільному вогні, витримавши протягом півгодини, до розм’якшення.
Коли яблука придбають потрібну ступінь готовності, подрібніть в пюре за допомогою заглибного блендера або товкачика. Покладіть в масу цукор і відправте знову на плиту на повільний вогонь. Суміш необхідно довести до кипіння. Після закипання відразу кладеться згущене молоко. Добре перемішайте і витримайте пюре на плиті приблизно 5 хвилин. Готовий десерт розкладається по банкам.
Як зробити яблучне пюре в мультиварці?
Яблучне пюре в мультиварці – ще один простий спосіб приготування десерту.
Що знадобиться:
- яблука – 1 кг;
- цукор – 2 ст. ложки;
- вода – ½ склянки.
Зробити яблучне пюре за допомогою мультиварки насправді простіше, ніж вам здається. Гарненько помийте яблука, видаліть шкірку і серцевину, наріжте їх великими шматочками. Покладіть в каструлю і залийте водою.
Поставте на півгодини програму «Гасіння». Через зазначений час додайте цукор і готуйте ще 5 хвилин. Витягніть масу з чаші, подрібніть її заглибним блендером і поверніть назад у каструлю. Доведіть до кипіння в тому ж режимі «Гасіння» і варіть 5 хвилин. Не забувайте постійно помішувати. Готовий десерт розлийте по стерилізованим баночках.
Рецепт приготування для грудничка
Яблучне пюре для немовляти – це джерело вітамінів і корисних мікроелементів, оскільки необхідні зростаючому організму маленької дитини. До того ж, це абсолютно натуральний продукт, який не здатний викликати алергію.
Що знадобиться:
- яблука – 2 шт.;
- цукор – 2 ст. ложки.
Добре яблука промийте, видаліть шкірку і серцевину зсередини. Наріжте великими шматочками. Краще всього використовувати для приготування яблучного пюре маленькій дитині спочатку варені або запечені яблука. Такі фрукти будуть легше перетравлюватися, і вони не здатні дати відповідну реакцію.
Укладіть яблука в каструлю і залийте водою, щоб вона повністю покривала їх. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте протягом десяти хвилин. Як тільки яблука будуть готові, подрібніть за допомогою блендера або товкачика. Додайте цукор, але краще обмежити його кількість. Після цього пюре можна давати дитині.
З вершками
Ще один варіант приготування «Пестуни», який буде більш легким.
Що знадобиться:
- яблука – 2 шт.;
- вода – 2 ст. ложки;
- цукор – 1 ст. ложка;
- жирні вершки – 2 ст. ложки.
Вимийте яблука, очистіть і видаліть кісточки. Наріжте шматочками і відправте в каструлю з водою. Доведіть до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму і проварити 4-5 хвилин, поки яблука не стануть достатньо м’якими.
Подрібніть фрукти блендером і додайте в каструлю вершки з цукром. Знову поставте її на плиту і закип’ятіть. Відварюйте яблучне пюре з вершками протягом двох хвилин, після чого вона буде готова до подачі. Даний варіант краще використовувати для вживання відразу після приготування. Якщо вас цікавить закрутка на зиму, то вершки замінюються згущеним молоком.
З чорносливом на зиму
Що знадобиться:
- чорнослив – 1 кг;
- яблука – 3 кг;
- вода – 1 л;
- цукор – 1,5 склянки.
Промийте яблука і обробіть, очистивши від шкірки і вирізати серцевину. Наріжте їх великими шматочками. Наступний на черзі чорнослив. Він ретельно промивається і замочується в теплій воді. Краще використовувати сухофрукт без кісточок, так приготування не займе багато часу.
Закип’ятіть в каструлі воду з цукром і відразу після закипання покладіть туди яблука. Варіть 15-20 хвилин на повільному вогні до того моменту, як вони стануть м’якими. Чорнослив нарізати дрібними шматочками або смужками і додається до яблук. Продовжуйте варити півгодини, постійно помішуючи суміш. Якщо цей момент пропустити, то пюре може підгоріти і буде безповоротно зіпсована.
Коли маса звариться, подрібніть її за допомогою заглибного блендера і поверніть на плиту. Відваріть 5-7 хвилин на повільному вогні. Потім пюре з яблуками і чорносливом розкладається по простерилизованным заздалегідь банкам. Готовий десерт повинен зберігатися в темному прохолодному місці.
З гарбузом
Цей рецепт підійде людям, які сидять на дієті або просто є прихильниками здорового та корисного харчування. Адже яблука в поєднанні з гарбузом – це воістину чудова суміш вітамінів.
Що знадобиться:
- яблука – 2 кг;
- гарбуз – 1 кг;
- цукор – 3 склянки.
Яблучно-гарбузове пюре підходить не тільки для самостійного вживання в їжу. Його також можна додавати у випічку і навіть давати маленьким дітям до року. Такий продукт матиме виключно корисний вплив на зростаючий організм.
Вимийте яблука, зніміть з них шкірку і вирізати серцевину, після чого наріжте великими шматочками. Все те ж саме проробляється й з гарбузом. Вона обов’язково повинна бути зрілою, з насиченим відтінком. Зверніть на цей момент увага! Наріжте її кубиками, попередньо акуратно знявши шкірку – вона дуже товста і щільна.
Змішайте яблука разом з гарбузом і додайте до них цукор. Ретельно подрібніть їх блендером, доводячи до однорідного стану, щоб не залишалося зайвої м’якоті. Якщо яблука занадто тверді, то краще їх попередньо відварити. Подрібнена суміш вариться на повільному вогні 15-20 хвилин, постійно помешиваясь. Це робиться для того, щоб пюре не підгоріло. При цьому воду додавати немає необхідності, так як гарбуз містить достатньо вологи. Готовий десерт розкладається по простерилизованным заздалегідь банкам.