Якщо ви думаєте, що приготувати яблучний джем самостійно дуже важко, то сильно помиляєтеся, адже робиться вона досить просто, хоча і вимагає для цього чимало часу. Якщо ж ви володієте цим цінним ресурсом, то обов’язково зробіть таку солодку заготівлю восени, коли яблука будуть особливо смачними.
Класичний яблучний джем на зиму
Яблучний джем на зиму готується за традиційним рецептом, а потім його розкладають по стерилізованим банкам і прибирають на зберігання.
Необхідні продукти:
- кілограм яблук;
- приблизно 800 грам цукру.
Процес приготування:
- Яблука промиваємо і відразу ж нарізаємо на тонкі часточки. Причому шкірку з них прибирати не треба, серединка теж залишається, так як саме ці частини містять в собі багато дубильних речовин.
- У велику ємність, яку можна буде нагрівати, викладаємо нарізані яблука, при цьому, просипаючи кожен шар цукром. Залишаємо фрукти як мінімум на 8 годин при кімнатній температурі. За цей період масу потрібно перемішати два рази.
- Ставимо каструлю на плиту і чекаємо, коли вміст закипить, після чого варимо його 30 хвилин. В процесі повинна випаровуватися волога, а маса стане досить густий.
- Готовий джем розподіляємо по банкам і закриваємо.
Готуємо в мультиварці
Якщо немає можливості або бажання возитися з варінням на плиті, значить, скористаємося «послугами» мультиварки.
У цьому приладі консистенція джему виходить саме такий, як треба, завдяки постійному рівномірному підтримання температури в процесі варіння.
Необхідні продукти:
- півкілограма цукру;
- один стакан води;
- кілограм яблук.
Процес приготування:
- Звільніть яблука від шкірки, видалити серединку і наріжте м’якоть на скибочки.
- Шкурки від фруктів помістіть в чашу мультиварки, залийте водою і проваріть протягом 10 хвилин в режимі «Варка на пару».
- Потім приберіть їх з чаші, а отриманий відвар залиште.
- Засипте в нього самі часточки яблук і цукор, перемішайте і включіть мультиварку в режим «Гасіння» на 60 хвилин.
- Потім знову змінюємо програму на «Випічка» і продовжуємо готувати ще 40 хвилин. Після закінчення цього часу джем буде готовий.
Як приготувати з апельсинами
Необхідні продукти:
- дві склянки води;
- кілограм яблук і стільки ж апельсинів;
- 1,2 кг цукру;
Процес приготування:
- Апельсини очистити від шкірки, поділяємо на часточки і прибираємо всі білі плівки.
- Шкірку перетираємо на тертці, але при цьому не потрібно чіпати білий підкірковий шар. Для джему знадобиться тільки сама цедра.
- З яблук теж знімаємо шкірку, вирізаємо тверду серцевину і трьом на тертці м’якоть.
- Заливаємо яблучну масу водою і варимо на середньому вогні, поки вона не перетвориться в пюре.
- Потім перетираємо його, змішуємо з цукром, шматочками апельсинів і цедрою.
- Те, що вийшло, знову нагріваємо і після кипіння, варимо близько 15 хвилин.
Варення з яблук «Антонівка»
Джем з «Антонівки» вважається одним із самих смачних, а все тому щоб даний сорт ідеально підходить для варіння.
Джем виходить щільним настільки, що його можна різати ножем.
Необхідні продукти:
- півкілограма цукру;
- кілограм яблук «Антонівка».
Процес приготування:
- Яблука перебираємо, потрібно щоб залишилися тільки хороші і стиглі фрукти.
- Видаляємо з них шкірку, вирізаємо серединку і подрібнюємо на дрібні шматочки.
- Засипаємо фруктові скибочки цукром і залишаємо на добу.
- Через відведений час поміщаємо каструлю з зацукрованими яблуками на плиту і варимо в середньому 30 хвилин, але не більше 40.
- Готовий джем охолоджуємо і подаємо або ж розподіляємо по банкам, закатуємо і зберігаємо до зручного випадку.
Абрикосово-яблучний джем
Необхідні продукти:
- півтора кілограма цукру;
- кілограм яблук;
- 600 грам абрикосів.
Процес приготування:
- Фрукти добре промиваємо, шкірку можна не зрізати, а ось кісточки і тверду яблучну середину потрібно видалити. Потім м’якоть подрібнюємо.
- Засипаємо в каструлю трохи солодкого піску і починаємо викладати шматочки фруктів шарами. При цьому кожен з них присипаємо цукром так, щоб він був розподілений рівномірно.
- Зверху висипаємо увесь пісок і залишаємо майбутній десерт у спокої на дві години.
- За цей час фрукти дадуть сік, тому воду можна не використовувати. Ставимо їх варитися і як тільки вміст каструлі почне кипіти, готуємо ще 20 хвилин. Потім перебиваємо все блендером до однорідності і знову кип’ятимо п’ять хвилин. Після цього джем готовий до подачі.
З лимонною кислотою і корицею
Необхідні продукти:
- ложечка кориці;
- кілограм яблук;
- велика ложка лимонної кислоти;
- півкілограма цукру;
- 400 мілілітрів води.
Процес приготування:
- Фрукти очищаємо і вирізаємо серцевину. Нарізку заливаємо водою і ставимо варитися. Буде достатньо 30 хвилин після того, як почнеться процес кипіння.
- Розминаємо яблука до стану пюре, присипаємо його цукром, кладемо корицю і лимонну кислоту. Добре перемішуємо склад і варимо ще півгодини.
- Поки гарячий джем, розподіляємо його по банкам.
Найпростіший рецепт
Є простий рецепт джему, який не займає так багато часу. Вже через 30 хвилин ви зможете поласувати десертом.
Необхідні продукти:
- півкілограма яблук;
- 250 грам цукру або на свій смак.
Процес приготування:
- Очистіть яблука від шкірки, видаліть середину і перетріть їх на тертці.
- Посипте цукром так, щоб він рівномірно розподілився, і помістити фрукти в посуд, яка підходить для мікрохвильової печі. Приберіть смачну суміш в прилад на 10 хвилин.
- Після цього перемішайте і знову прогрійте, але вже протягом п’яти хвилин.
- Ось і все, джем готовий. Достатньо перекласти його в баночку або прибрати на зберігання. Якщо консистенція ласощі все ще рідка, то просто потримайте його в мікрохвильовці трохи довше.
Яблучний джем з шматочками фруктів
Необхідні продукти:
- два кілограми яблук;
- 200 мілілітрів води;
- кілограм цукру.
Процес приготування:
- Яблука очищаємо від шкірки, але її не викидаємо. Серцевину теж вирізаємо, а самі плоди подрібнюємо будь-яким зручним способом.
- Засипаємо їх цукром і залишаємо на дві години, щоб утворився сік.
- Шкурки заливаємо водою і варимо близько 15 хвилин, після чого їх викидаємо, а у відвар покласти яблука з цукром і на слабкому вогні варимо 60 хвилин. Джем вийде тягучий, з напівпрозорими шматочками фруктів.
Вирішивши приготувати яблучний джем, не забувайте і про те, що за допомогою різних добавок (наприклад, кориці або ванілі) можна дуже урізноманітнити його смак. Але в будь-якому випадку, він залишиться чудовим!