Десерти, які можна швидко приготувати, завжди виручають, коли гості мають ось-ось підійти, а до чаю додати нічого. Яблучний крамбл — смачний і простий десерт стане відмінною паличкою-виручалочкою для таких ситуацій. Пісочний яблучний пиріг сподобається і дорослим, і маленьким їдцям.
Яблучний крамбл — класичний англійський пиріг
- 2 яблука (краще середніх, з кислинкою);
- 1 чайн. л. цукру для яблук і 2 стіл. л. для основи;
- 1 стіл. л. вершкового масла для начинки і 1 ½ стіл. л. для основи;
- щіпка солі;
- 4 стіл. л. борошна;
- ванілін;
- 1 стіл. л. подрібнених горіхів.
Приготування класичного крамбла:
- Заздалегідь підсушуємо горіхи на сухій розпеченій сковороді.
- Яблука обполіскуємо, знімаємо з них шкірку і вирізаємо насіння. Нарізаємо м’якоть кубиками, складаємо в сотейник, додаємо цукор і масло. Залишилося отриману масу перемішати і протушкувати кілька хвилин.
- Поки начинка готується, зробимо борошняну крихту. Для цього з’єднуємо залишилися компоненти і вручну розтираємо між собою.
- У форму для десерту викладаємо яблучний шар, потім крихту. Злегка притрамбовываем ложкою.
- Запікаємо при 200 º с 20-25 хвилин.
На замітку. Рекомендується готувати десерт в маленьких формочках, так як основа дуже сипка.
З вівсяними пластівцями
Яблучний крамбл з вівсяними пластівцями виручить тих, хто сів на дієту. Солоденького ж все одно дуже хочеться!
- 4 яблука;
- 4 стіл. л. родзинок (світлого);
- 3 стіл. л. олії (краще оливкова);
- 2 стіл. л. меду;
- 2 стіл. л. ядер волоських горіхів;
- 2 чайн. л. лимонного соку;
- 4 стіл. л. вівсяних пластівців.
Приготування вівсяного крамбла:
- Яблука ретельно змити, зняти з них шкірку і вирізати серцевиною з насінням. Натерти на крупній терткової насадці і злегка збризнути лимонним соком, щоб м’якоть не потемніла.
- Родзинки змити, підсушити паперовими рушниками або дати стекти надлишків рідини через сито. Перемішати з яблучної стружкою і рівномірно розподілити на дні форми.
- Пластівці з’єднати з маслом, медом і подрібненими ядрами. Масу рівномірно розподілити по яблучної суміші.
- Запекти в духовій шафі при 180 º с протягом 15-20-ти хвилин.
Яблучний крамбл з мигдалем
- 450 г яблук;
- половина пачки масла;
- 165 г цукрової пудри;
- 175 г борошна;
- 50 г мигдалю;
- щіпка кориці.
Підготовка яблучно-мигдального крамбла:
- Мигдальні горішки заливаємо крутим окропом на кілька хвилин. Потім рідину зливаємо, а з розм’яклі мигдалю чистимо шкірку. Рубаємо невеликими шматочками.
- Готуємо яблука як і завжди. В кінці нарізаємо невеликими скибочками, розкладаємо по дну форми для запікання і посипаємо цукром з корицею.
- Готуємо крихту: перемішуємо борошно з пудрою і розтираємо все це з маслом. Додаємо в тісто мигдаль і перемішуємо.
- Рівномірно розкладаємо тісто по яблукам.
Заготівля готова. Залишилося запекти крамбл в духовці протягом півгодини.
З волоськими горіхами
Приготування яблучного крамбла з волоськими горішками схоже з попереднім рецептом, де використовується мигдаль. Принцип той же — ядра рубаються і додаються в тісто.
Варто звернути увагу на декілька нюансів:
- Волоські горішки обов’язково потрібно брати свіжі. У довго лежали може з’явитися гірчинка.
- Перед використанням, замість замочування краще обсмажити горіхи на сухій сковороді, на середньому вогні, постійно помішуючи.
- Горіхи дають досить сильний смак і аромат, тому доповнювати іншими нотками прянощів не обов’язково. В крайньому випадку, можна додати трохи ваніліну.
Яблучний крамбл від Юлії Висоцької
Борошняна крихітка на склянку борошна:
- півсклянки цукру;
- півпачки масла;
- 1 лимон;
- щіпка соди.
Начинка:
- 8 хрустких яблук;
- 1 ст. цукру-піску;
- лимонний сік;
- 100 г рому;
- щіпка кориці.
Готуємо фірмовий крамбл:
- З лимона перемо на дрібній тертці цедру. З половинки плода вичавлюємо сік.
- Яблука готуємо так само, як у класичному рецепті. Посипаємо цукром і поливаємо соком, приправляємо корицею. Ставимо гаситися на 10 хвилин. Додаємо ром і готуємо, помішуючи, ще кілька хвилин.
- Перемішуємо борошно з цукром, содою, і цедрою, не забуваємо про масло. Робимо крихту.
- Далі, як і зазвичай, першим шаром йде начинка, потім крихта.
Готуємо в духовці до появи апетитного аромату і золотистої кірочки на поверхні пирога.
З корицею і лимоном
Пиріг яблучний крамбл заграє новими фарбами, якщо в поєднанні з яблуками будуть лимонна і корична нотка:
- 5 середніх яблук;
- 6 стіл. л. борошна;
- 3 стіл. л. цукру для тіста і 1 стіл. л. для начинки;
- 3 стіл. л. розм’якшеного масла і 1 стіл. л. для начинки;
- пара пучок кориці;
- 1 г ваніліну;
- 2 стіл. л. лимонного соку;
- 1 чайн. л. лимонної цедри;
- щіпка солі.
Підготовка пряного яблучно-лимонного крамбла:
- Готуємо яблука, ріжемо невеликими кубиками. Перемішуємо з цукром і тушкуємо в топленому маслі кілька хвилин.
- Готуємо крихту з борошна, цукру, цедри, солі, прянощів і масла. Вручну розтираємо масу руками.
- Розкладаємо яблука, окропивши їх соком. Поверх закриваємо крихтою.
Запікати крамбл достатньо протягом третини години — тушковані яблука вже підготовлені, а тісто досить швидко печеться.
На замітку. Якщо крихта виходить занадто липкою — додайте трохи борошна. Якщо ж навпаки, сухий, — пару крапель олії виправлять справу.
З яблуками і коньяком по-англійськи
Основа:
- 175 г борошна;
- 50 г цукру;
- 80 р масла;
- пакетик ваніліну;
- щіпка солі.
Начинка:
- кубик масла;
- 50 г родзинок;
- 3 зелених яблука;
- ½ Склянки коньяку;
- 50 г тростинного цукру;
- 300 г морозива.
Підготовка компонентів перед приготуванням:
- Сухі складові перемішуємо в одній ємності.
- Яблука ошпарюємо окропом, потім гарненько прополіскуємо під проточною водою і вирізаємо серцевиною. Залишилося тільки нарізати їх великими шматочками. Шкірку можна не знімати.
- У сковороді прогріти цукор, додати масло і яблука. Готувати, помішуючи, щоб яблучні шматочки добре вкрилися карамеллю.
- Підготувати тісто, перетерши масу з маслом в крихту.
- До цього часу яблука злегка розм’якнуть. Саме час влити коньяк і висипати родзинки. Готувати, помішуючи, поки вся рідина не випарується.
- Яблучну начинку перекласти у форму. Засипати крихтою.
- Запекти в духовці до появи добре запеченої, коричнюватої скоринки.