Яблучний штрудель з листкового тіста – смачні рецепти
Дуже простим і швидким ласощами є яблучний штрудель з листкового тіста. Основу для нього можна приготувати самостійно, так і придбати в магазині. Особливо зручно використовувати покупне готове листкове тісто.
Класичний штрудель з яблуками з листкового тіста
Інгредієнти: 160 г борошна першого сорту, 25 мл коньяку, 60 мл очищеної води, яєчко, 70 г цукрового піску, 40 г сухарній крихти, 25 г вершкового масла, 2 ч. ложки свіжовичавленого лимонного соку і стільки ж кориці, 4 кисло-солодких яблука, дрібку солі, 1 ч. ложка соняшникової олії.
В чаші з’єднується борошно високої сортності, яєчко, пісне масло і сіль. Сюди вливається вода і замішується пружна, але еластична маса. Вона залишається під плівкою хвилин на 20.
Для начинки ріжуться яблука кубиками. До них додається сік лимона, коньяк, цукор, кориця.
Тісто тонко розкочується, присипається сухарній крихтою. Не зачіпається тільки один край для згортання.
По крихті розподіляється начинка.
Заготівля скочується в тугий рулет.
На деку, змащеному вершковим маслом, штрудель печеться близько півгодини при 190-200 градусах.
З додаванням горіхів
Інгредієнти: 2 ч. ложки коричного порошку, 2 великі ложки сухарній крихти, борошна 1 сорту, яєчко, 5 великих ложок цукрового піску, 3 великих солодких яблука, 55 г вершкового масла, половина склянки подрібнених ядерець горіхів (краще всього – волоських), 2 пласта готового тіста.
Для начинки дрібні кубики яблук без шкірки з’єднуються з піском (половиною) і корицевий порошком. Маса повинна постояти 15-17 хвилин. Цей час необхідно, щоб фрукти встигли пустити сік.
Далі яблука обсмажують на вершковому маслі з цукром. В процесі вони покриються карамеллю.
В окремій мисці змішуються подрібнені горішки з підготовленими крихтою.
Маси з другого і третього кроку з’єднуються.
Пласти тіста розкочуються, наповнюють начинкою і згортаються у вигляді щільного рулету.
Залишається змастити заготовки збитим жовтком, зробити на їх поверхні надрізи і запікати при 190 градусах до рум’яного кольору.
З листкового бездріжджового тіста
Компоненти: півкіло листкового бездріжджового тіста, 25 г сухарній крихти, 45 г вершкового масла, 3 яблучка, жовток, 4 ст. ложки цукру-піску, по дрібці ваніліну і коричного порошку.
Тісто розморожується і дуже тонко розкочується. Далі воно змащують розтопленим несолоним маслом.
Зверху поверхню присипається сухарній крихтою.
Дрібні кубики яблук з’єднуються з цукром і спеціями. Потім вони розподіляються по тесту. По краях залишається пара сантиметрів, щоб полегшити загортання заготовки.
Тісто скручується рулетом. Кінці щільно защипываются.
Збитим жовтком змащується поверхню заготовки.
Випікається частування 40-45 хвилин при 220 градусах.
З родзинками
Інгредієнти: 2 аркуша магазинного тесту (листкового), 3 великих яблука, 2 ст. л. звичайного і коричневого цукру, стільки ж борошна і сухарній крихти, дрібку кориці, 80 г світлого родзинок.
Очищені яблука без серцевинки рубаються середнім кубиком. Вони змішуються з двома видами цукру, борошном і корицею. Фрукти залишаються приблизно на півгодинки.
Обидва листа тіста злегка розкочуються. Їх серединка присипається сухарній крихтою, а зверху розподіляється яблучна начинка. По ній розкладається попередньо промитий і замочений на пару хвилин в окропі родзинки.
Краї листів загортаються.
Заготовки викладаються на пергамент. Можна змастити їх жовтком з кип’яченою водою.
Зверху майбутньої випічки робиться багато поперечних надрізів.
Випікається частування близько 40 хвилин при 190 градусах.
З готового купленого тесту
Інгредієнти: один аркуш магазинного тесту, 4 яблучка з кислинкою, 1 ч. ложка кориці, 3-4 ч. ложки цукрового піску.
Фрукти без твердої серцевини ріжуться дрібним кубиком. Шкірку не очищати не обов’язково.
Яблука змішуються з корицевий порошком і піском.
Тісто розкочується як можна тонше. З одного боку пласта викладається начинка.
Випікається штрудель з готового тіста на промасленому деку в духовці при 180-190 градусах близько півгодини.
З апельсиновими нотками
Інгредієнти: 1 лист готового тіста, половинка апельсина, 4 яблука, 90 г горіхової суміші, 2 ч. ложки кориці, 130 г цукру-піску, жменя сухарній крихти, вершкове масло.
Тісто розкочується, змащується размякшим маслом і присипається сухарній крихтою.
Для начинки з’єднуються кубики очищених яблук, цукор, кориця, сік половинки апельсина. Далі вона викладається поверх панірувальних сухарів.
Присипається начинка сумішшю рубаних горіхів.
Заготівля згорнути рулетом. На її поверхні робляться надрізи.
Запікається ласощі 40-45 хвилин в добре розігрітій духовці.
Домашня випічка з медом
Інгредієнти: півкіло готового листкового тіста, 8-9 яблук, 130 г родзинок, 2 жмені фундука, половина склянки тростинного цукру, 1 ст. ложка бджолиного меду, 2 ст. ложки лікеру або коньяку, 1 мал. ложка кориці.
Яблука і фундук подрібнюються.
Шматочки фруктів відправляються в сковорідку разом з цукром і тушкують 6-7 хвилин. Далі до них додаються горіхи і всі інші залишилися компоненти рецепта (крім тесту). Тушкуються інгредієнти 12-14 хвилин.
Начинка остуджується і викладається на розкатаний пласт.
Згортається щільний рулет і укладається на деко (промазанный) швом вниз.
Випікається частування близько години і прикрашається солодкої пудрою.
Яблучний штрудель з листкового тіста кіскою
Компоненти: 260 г готового тіста, по 2 ст. ложки рубаних волоських горіхів, підготовленими крихти, цукру-піску і бджолиного меду, 4 яблучка.
Пласт тіста тонко розкочується. Його краю нарізати смужками. Не пошкоджене залишається лише серединка.
Центр присипається сухарній крихтою, на неї викладаються тонкі яблучні слайсы. Зверху висипається цукор.
Розрізані краї тіста заплітаються кіскою.
Поверхня заготовки поливається медом і присипається рубаними горіхами.
Запікається чверть години в добре прогрітій духовці.