Яблучний тарт — французькі ласощі, виступає аналогом простий шарлотки. Тим не менш, у нього є деякі нюанси, які роблять десерт неймовірно ніжним і вишуканим на смак.
Справжній французький яблучний тарт «Татен»
- 1 кг 600 г соковитих яблук;
- 80 г топленого злив. масла;
- 130 г цукру;
- 170 г борошна;
- сіль;
- 70 г твердого злив. масла;
- 20 г цукру;
- яйце С1.
Французький яблучний тарт Татен від сестер Татен:
- Тісто: ручне розтирання борошна, цукру, дрібки солі і твердого шматочки масла. Вийде крихта. У неї вбиваємо яйце, швидко вимішуємо, скачуємо в кулю і відкладаємо в сторону.
- Топленим маслом змащуємо форму для десерту, присипаємо шаром цукру.
- Яблука ріжемо не дуже товстими четвертинками і розкладаємо по формі вкруговую. Повинно вистачити на два шари. Перший посипаємо цукром і затираємо маслом, повторюємо яблучний шар. Форму відправляємо в піч на 200 град. і печемо шматочки близько півгодини.
- Поки яблука запікаються, розкачуємо тісто.
- Фрукти за традицією прямо у формі ставлять на повільний вогонь ще на 25 хвилин. Потім накриваємо тістом, бортики заправляємо по краях навколо яблук. Виделкою в декількох місцях проколюємо, щоб виходив пар.
- Випікаємо пиріг ще 25 хвилин.
За традицією рекомендується подавати десерт з легким червоним вином або сидром — яблучним ігристим вином.
Незвичайний десерт з карамеллю
Вважається, що яблучний тарт з карамеллю — видоизменный десерт італійських кондитерів:
- 200 г цукру;
- 300 г борошна;
- 10 г розпушувача;
- ванілін на кінчику ножа;
- 2 яйця;
- 130 мл молока;
- 100 мл олії оливи;
- 50 г слив. масла;
- 3 яблука.
Покрокове опис приготування тарта:
- Тісто готується дуже швидко: у глибокій мисці потрібно всього лише перемішати молоко, яйця, половину цукру, борошно, ванілін і олію.
- Наступний крок — начинка. У сотейнику перемішати шматочок масла і цукор, топити масу, поки не придбає золотавий відтінок. Карамель готова.
- Яблука вимити й нарізати часточками, видаливши серцевину.
- У форму (бажано силіконову) вилити карамель, розкласти по ній часточки, а зверху залити тестом.
- Випекти десерт при 180 град. протягом півгодини.
Як правило, гарячий шматочок пирога добре поєднується з кулькою ванільного морозива.
Відкритий пиріг з листкового тіста
- готове листкове тісто — 1 аркуш;
- яблука — 6;
- кориця — ½ ч. л.;
- молоко — 100 мл;
- сметана/крем-фреш — 200 мл;
- цукор — 125 г;
- ванілін;
- яйце;
- порошок для розчинної ванільного пудингу — 1 стіл. л.
Як зробити швидкий відкритий пиріг:
- Розморозити тісто протягом години, просто залишивши на столі.
- Тим часом підготувати яблука, аналогічно попереднім рецептами.
- Форму накрити листом трохи розкатаного тіста, покласти в нього яблучні скибочки і посипати все корицею.
- В окремій мисочці збити компоненти рецепта. Отриману масу рівномірно розподілити по яблукам.
- Спекти пиріг при 200 градусах до золотистої скоринки апетитною.
Рецепт від Джеймі Олівера
Французький яблучний пиріг від Джеймі Олівера завоював серця багатьох ласунів. Рекомендуємо взяти на замітку.
Тісто:
- 125 г борошна;
- 1 стіл. л. цукру;
- 75 г твердого сливоч. масла;
- 2 стіл. л. холодної води;
- сіль.
Наповнення:
- 6 соковитих яблук;
- часточка лимона;
- 4 стіл. л. цукру;
- яйце;
- яєчний білок;
- тростинний цукор.
Приготування тіста гранично просте — терте масло вручну перетерти з сухими компонентами, а потім ввести воду і вимісити тісто. Охолодити в холодильнику півгодини — рекомендується обтягнути плівкою, щоб заготовка не обвітрилася.
Начинка:
- Гріємо духову піч до 190 град.
- З яблук за бажанням зняти шкірку — так начинка буде ніжніше. Часточки скласти в миску. З лимона вичавити сік і полити їм яблучні шматочки, пересипати коричневим цукром, добре перемішати.
- Яйце збиваємо і змащуємо форму. Викладаємо начинку рівним шаром.
Збираємо пиріг:
- Тісто тонко розкочуємо. Накриваємо їм начинку, акуратно виделкою загортаючи бортики.
- Білок збиваємо до піноподібного стану і змащуємо їм тісто. Посипаємо цукром.
- В центрі робимо отвір, щоб пар міг вийти.
- Випікаємо до рум’яної скоринки.
Пісний яблучний тарт
- 150 г борошна;
- 1 ч. л. розпушувача;
- ⅓ — ½ Склянки цукру (залежно від смаку яблук);
- сіль, корицю і ванілін на кінчику ножа;
- 150 мл води;
- 50 мл олії;
- 2-3 яблука середнього розміру.
Опис приготування рецепту:
- Готуємо яблука традиційно, ріжемо тоненькими пластинками. У цьому рецепті їх викладають на дно змащеної форми.
- Для тіста перемішуємо окремо сухі і рідкі компоненти, а потім з’єднуємо їх разом. Тісто збиваємо — воно буде рідким.
- Заливаємо начинку тістом і відразу ставимо випікатися при 180 град. 30-40 хвилин, орієнтуємося на золотавість поверхні десерту.
Як приготувати з меренгою
Тісто:
- 150 г слив. масла;
- 4 яєчних жовтка;
- 120 г цукру;
- 3 стіл. л. карт. крохмалю;
- 250 г борошна;
- ½ Ч. л. ванільного цукру;
- ½ Ч. л. розпушувача.
Начинка:
- 3 великих яблука;
- 1 стіл. л. цукру;
- ½ Стіл. л. панірування.
Меренга:
- 4 білка;
- 3 стіл. л. цукру;
- ⅕ Ч. л. лимонної кислоти;
- ½ Ч. л. ванільного цукру.
В першу чергу готуємо тісто:
- Охолоджуємо яйця.
- Масло, навпаки, повинно бути теплим і м’яким. Збиваємо з цукром в повітряну світлу масу.
- Вводимо по черзі всі жовтки і просіваємо крохмаль, продовжуючи збивати міксером на середній швидкості.
- Останній просіваємо борошно. Коли тісто загусне, місимо вручну.
- Охолоджуємо тісто в холодильнику третину години.
Начинка:
- Вирізаємо серцевину і плодоніжку у яблук.
- Нарізаємо дуже тонко. Можна використовувати слайсовую тертку.
- Перемішуємо з цукром.
Збираємо пиріг:
- Пальцями розподіляємо тісто по дну і стінкам форми. Посипаємо паніровкою.
- Викладаємо яблучні слайсы рівномірним шаром.
- Випікаємо при 180 град. 45 хвилин.
- Збиваємо меренгу, потроху збільшуючи потужність міксера, 7 хвилин.
- Викладаємо на майже готовий пиріг меренгу, розкладаючи повітряні піки ложкою.
- Запікаємо ще 10 хвилин.
На замітку. Лимонна кислота надає цитрусовий присмак і відбілюючий крем. Можна замінити 1-2 ч. л. лимонного соку.
Яблучний тарт з пісочного тіста
- 270-300 г борошна;
- 130 г слив. масла для тіста і 20 г для начинки;
- 85 г цукрової пудри;
- яйце;
- щіпка солі;
- 50 г цукру;
- 1 г ваніліну;
- 3-4 кисло-солодких яблука.
Покрокове приготування пирога з пісочного тіста:
- Приготувати пісочне тісто з м’якого масла, борошна, цукрової пудри, яйця і солі. Вручну розтерти до отримання крихти.
- Яблука нарізати кубиками і перемішати з цукром і ваніліном.
- У сотейнику розтопити шматочок масла і в ньому протушкувати яблучка близько 10-ти хвилин.
- Тісто розподілити по дну і бортикам форми, добре притискаючи крихту руками.
- Спекти пиріг при 180 град. протягом 20-25 хвилин.
Готуємо з Енді Шефом
- цукор для карамелі — 200 г;
- слив. масло — 45 г;
- яблука кисло-солодкі — 6 одиниць;
- цукор — 40 г;
- чай;
- ваніль — 1 стручок.
Приготування:
- Карамель: прогріваємо в сотейнику цукор, як тільки половина розтане — починаємо помішувати. Коли все розтане, покласти масло і знову вимішувати. Карамель вийде густий. Викладаємо її на силіконовий килимок тонким шаром і даємо повністю застигнути, після чого ламаємо і подрібнюємо блендером — отримуємо карамельну пудру.
- Підготуємо яблука: чистимо шкірку, видаляємо серцевину, ріжемо або трьома тонкими слайсами, як на чіпси.
- Дно рознімної форми посипаємо парою чайних ложок карамельної крихти, викладаємо внапуск яблучні слайсы методом внапусток у два шари. Потім знову йде крихта, і знову яблука — поки все не закінчиться. Останній повинна йти крихта.
- Випікаємо при 150 град. 40 хвилин. Форма повинна бути на деку, інакше сік буде капати на дно плити і горіти. Витікаючий сік рекомендується збирати ложкою і поливати тарт зверху. Загальний час випікання 1 ½ — 3 години, в залежності від потужності духовки і товщини яблучних слайсів. Готовим тарт вважається, коли яблука стануть повністю м’якими, а верхні будуть виглядати прозорими. Перевіряти можна тонким ножем.
На замітку. Щоб яблучні шари краще склеювалися, на цей час потрібно зверху поставити вантаж, наприклад сотейник з водою.