Яблука в клярі – далеко не самий частий гість на столі, а даремно! Легке повітряне тісто і м’яке яблуко з невеликою кислинкою всередині – запаморочливі ласощі. Їм можна побалувати домашніх на сніданок або здивувати гостей незвичайним десертом. Готуються вони відносно швидко з самих звичайних і доступних продуктів.
Яблука, смажені в класичному клярі
Яблука, смажені в клярі за класичним рецептом – ідеальний варіант для сніданку або десерту на вечерю.
Інгредієнти:
- 1 склянка борошна в/с;
- ¾ Склянки молока;
- одне-два яйця;
- пучку солі;
- 1 ч. л. цукрового піску;
- 3-4 великих яблука;
- 2 ст. л. цукрової пудри;
- олія рослинна.
Технологія:
- У глибоку миску влити молоко, додати сіль і цукор, перемішати.
- Продовжуючи помішувати, всипати маленькими порціями просіяне борошно.
- Поділити яйце на білок і жовток. Якщо яйце велике, то достатньо однієї, дрібних знадобиться дві штуки.
- Жовток з’єднати з тістом. Тісто має бути середньої густоти.
- Білок збити до стійких піків. Від якості збивання буде залежати пишність кляру, тому цьому потрібно приділити 3-4 хвилини часу.
- Обережно, без зайвих рухів ввести збитий білок в тісто. Достатньо пару-трійку раз перемішати по колу, щоб білки не опало.
- З яблук зрізати шкірку і видалити серцевину. Можна скористатися ножем або спеціальним пристосуванням. Або просто порізати яблуко на часточки.
- Сковороду розігріти, налити олію і загострити його. Масла потрібно багато, майже як для фритюру.
- Шматочки яблук занурювати в кляр і класти в масло. Краще смажити невеликими порціями, щоб продукти не стикалися один з одним.
- Після того, як яблука обсмажаться до приємного рум’яного кольору з обох сторін, перекладати їх на блюдо, застелене у кілька шарів паперовим рушником.
- Яблука в класичному клярі подають гарячі. Приємного апетиту!
З медом і корицею на сковороді
Можна також приготувати яблука з корицею. Пряний аромат страви подарує відчуття затишку і домашнього тепла.
Інгредієнти:
- 5 великих яблук;
- два жовтки;
- 3 ч. л. цукрового піску;
- ¾ Склянки молока;
- 3 ст. л. сметани;
- 1 склянка борошна в/с;
- щіпка солі;
- кориця;
- мед для поливання;
- рослинне масло.
Технологія:
- Молоко з’єднати з цукром, сіллю, сметаною і жовтками. Всі добре збити, поки не розчиниться цукор. Його багато не потрібно, так як готові вироби поливаються медом.
- Додати борошно і трохи кориці. Добре збити, щоб не залишилося грудочок. Тісто повинно мати середню густоту, якщо вийшло рідке, додати борошна, якщо густе, трохи розбавити молоком.
- Яблука очистити від шкірки і видалити серцевину. Для цього рецепта краще підійдуть кислі плоди, інакше страва виявиться приторно солодким.
- Нарізати яблука кружальцями або скибочками – як зручніше.
- Яблука занурювати в тісто і готувати в добре розігрітому рослинному маслі до рум’яної скоринки.
- Щоб скло зайве масло, готові яблука викладають на решітку або кілька шарів серветок.
- Перед подачею полити медом або подати його окремо.
Готуємо з карамеллю
Щоб приготувати яблука на сковороді з карамеллю потрібно взяти наступні інгредієнти:
- чотири яблука;
- 4 ст. л. борошна в/с;
- 0,5 ст. цукрового піску;
- 0,5 ст. води;
- одне яйце;
- рослинне масло.
Технологія:
- Просіяне борошно покласти у глибоку посудину, влити тонкою цівкою холодну воду, постійно помішуючи. Тісто не повинно мати грудочок.
- Яйце присолити дрібкою солі і збити. Влити в тісто, перемішати.
- Яблука почистити і видалити насіння. Нарізати скибочками приблизно по 0,5 див.
- Злегка присипати яблука борошном.
- Вмочати кожен шматочок у кляр і смажити на гарячому маслі до рум’яної скоринки.
- Готові яблука укласти на решітку, щоб скло зайве масло.
- Чисту суху сковороду нагріти, налити 2 столових ложки масла, нагріти
- Всипати в розігріте масло цукор і, помішуючи, довести до карамелізації.
- Полити гарячою карамеллю яблука, швидко і акуратно перемішати.
Яблука в клярі на кефірі
Яблука в клярі можна також приготувати з використанням кефіру.
Інгредієнти:
- чотири середніх яблука;
- 4 ст. л. кефіру;
- 4 ст. л. борошна в/с;
- 60 г слив. масла;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- 1 ч. л. соди;
- щіпка солі.
Технологія:
- Яблука помити, поділити на дві частини і видалити насіння. Порізати кружальцями приблизно 0,5 см завтовшки.
- Злегка присипати цукром і залишити ненадовго.
- Жовтки відокремити від білків, розтерти з цукром, влити кефір і все добре збити.
- Білки (повинні бути холодними) трохи присолити і збити в міцну піну.
- У тісто ввести білки і акуратно перемішати.
- Яблука по одному занурювати в кляр і смажити на гарячому маслі.
- Можна запекти яблука в духовій шафі. Для цього деко змастити вершковим маслом і викласти на нього яблучка в клярі. Запікати при 180 градусах 10 хвилин.
В сметанному тесті
Інгредієнти:
- п’ять яблук;
- 3 ст. л. цукрового піску;
- два жовтки;
- неповний склянку борошна;
- 4 ст. л. сметани;
- 6 ст. л. молока;
- 2 ст. л. меду;
- рослинне масло.
Технологія:
- У глибоку посудину влити молоко, додати в нього цукор, жовтки і сметану. Все добре збити.
- В отриману суміш покласти мед, перемішати. Потроху всипати борошно, розтираючи, щоб не було грудочок.
- З яблук зчистити шкірку, вирізати насіння. Порізати середніми шматочками.
- Вмочати в кляр, обсмажувати в олії, хвилини по три з кожної сторони.
- Видалити надлишки олії, викладаючи смажені яблука на решітку або серветку.
- Присипати цукровою пудрою.
Рецепт пивного кляру для яблук
Пиво у складі кляру надає десерту вабливий аромат і незвичайний відтінок смаку, а головне це характерний хрускіт.
Інгредієнти:
- чотири яблука;
- ¾ Склянки борошна в/с;
- одне яйце;
- 120 мл пива;
- 2 ст. л. цукрового піску;
- пакетик ванільного цукру;
- щіпка солі;
- 2 ст. л. лимонного соку;
- цукрова пудра.
Технологія:
- Пиво влити в глибоку чашку, всипати ванільний і звичайний цукор, перемішати.
- Потроху підсипати борошно, безперервно збиваючи вінчиком тісто.
- Яйце збити в піну з дрібкою солі, перемішати. Залишити на півгодини.
- Видалити з яблук шкірку і вирізати насіння. Нарізати шматочками, збризнути лимонним соком. Залишити ненадовго.
- Занурювати яблука в кляр і смажити в олії до золотистого кольору.
- Укладати смажені в клярі яблука на решітку або серветки.
- Готовий десерт гарячим викласти на блюдо і присипати цукровою пудрою.
Серед великої різноманітності рецептів кляру для яблук ви знайдете той, який сподобається саме вашій родині. Можливо, це стане фірмовим блюдом, яким зможете з гордістю пригощати гостей.