Ягідний пиріг: 12 найсмачніших рецептів

Домашній пиріг з ягодами це універсальний десерт, який з однаковим успіхом прикрасить святкове застілля і стане приємним доповненням до вечірнього чаю.

До того ж ягоди, використані для начинки, як свіжі, так і заморожені, є джерелом вітамінів і цінних для здоров’я елементів. Для приготування пирога можна використовувати різні види тіста і будь-які ягоди, які є в запасі, навіть якщо в рецепті вказані інші. Потрібно лише скорегувати порцію цукру в залежності від їх початкової солодощі.

Пиріг із замороженими ягодами — рецепт

Приготувати пиріг з замороженими ягодами можна в будь-який час року. Візьміть:

  • 1.5 ст. муки;
  • 200 г гарного вершкового масла;
  • 2-3 ст. л. цукру піску;
  • 1 сирий жовток;
  • 1.5 ч. л. магазинного розпушувача;
  • пучку солі;
  • 4-5 ст. л. холодної водички.

Для начинки:

  • 1 ст. заморожених ягід (чорниці);
  • 3-4 ст. л. цукру;
  • 1 ст. л. крохмалю.

Приготування:

  • Всипте муку розпушувач, додайте розм’якшене масло, сіль, цукор–пісок і перетріть руками в крихту.
  • Замісіть тісто, при необхідності додайте холодну воду (кілька ложок), щоб воно вийшло досить еластичним. Скачайте його в кулю, обернути харчовою плівкою і приберіть в холод на годину.
  • Пізніше розділіть тісто на дві частини (основа повинна бути трохи більше).
  • Розкачайте основу в тонкий пласт і викладіть на дно підходящої формочки без формування бортів.
  • Розігрійте духовку до 180°С і випікайте основу до легкого золотистого кольору.
  • В цей час попередньо розморожені ягоди подрібніть, користуючись блендером, додайте цукор і крохмаль. Поставте посуд з масою на повільний вогонь і варіть після закипання не більше 3-5 хвилин, щоб суміш трохи загусла. Охолодіть.
  • На подпеченную основу викладіть остигнула начинку. Решту тіста розкачати тонко, наріжте на смужки і викладіть зверху в довільному порядку.
  • Запікайте при зазначеній вище температурі до зарум’янювання верхнього шару. До столу подавайте злегка остигнув.

Рецепт відкритого пирога з ягодами

Ніщо так не прикрашає застілля або чаювання як оригінальний відкритий пиріг з ягодами, приготований за наступним рецептом. Підготуйте:

  • 150 г вершкового масла;
  • 300 р цукрового піску;
  • 2 крупненьких яйця;
  • 2 ст. борошна;
  • 1 уп. магазинного розпушувача;
  • 1 уп. ванільки;
  • 500 г будь-яких ягід;
  • 4 ст. л. крохмалю.

Приготування:

  • Заздалегідь дістаньте масло з холодильника, щоб воно було досить м’яким. Додайте до нього порцію цукру (100 г), вбийте яйця, розітріть виделкою.
  • Як тільки маса стане однорідною, введіть ванільний цукор і розпушувач. А потім частинами введіть просіяне борошно.
  • Розкачайте тісто в пласт, викладіть на деко і приберіть в холодильник на 15-20 хвилин.
  • Поки основа «відпочиває», зробіть начинку. Промиті або розморожені ягоди викладіть в каструльку, засипте цукром, перемішайте.
  • Як тільки кристали розчиняться, приготуйте крохмаль. Розведіть його парою ложок холодної води, а потім влийте в начинку.
  • Проваріть її на малому вогні протягом 5-7 хвилин, добре охолодіть.
  • Дістаньте форму з основою з холодильника, викладіть начинку і поставте випікатися на 40-50 хвилин в заздалегідь розігріту духовку (180°С).

Пиріг з ягодами в духовці

Тертий пиріг з ягодами в духовці – відмінний варіант для швидкого десерту. Для нього можна використовувати як свіжі ягоди, так і морозиво мікс. Візьміть:

  • 3-4 ст. борошна;
  • 1 уп. розпушувача;
  • 1 яйце по–крупніше;
  • 200 г маргарину або за бажанням масла;
  • 100 г цукру;
  • 500 г будь-яких ягід;
  • трохи солі.

Приготування:

  • Для цього пирога масло або маргарин повинні бути добре заморожені, тому перед приготуванням для вірності їх слід прибрати на 5 хвилин в морозильну камеру.
  • А поки візьміть борошно і додайте розпушувач.
  • Заморожений маргарин порубаєте ножем на дрібні кубики безпосередньо в борошні, а потім розітріть руками в крихту.
  • Вбийте яйце, присоліть, залежно від консистенції можна додати від 2 до 5 ст. л. холодної води. Замісіть досить щільне, але еластичне тісто. Розділіть його на дві кулі, щоб один був більше другого в два рази, і приберіть обидва в морозилку.
  • Ягоди переберіть і промийте, заморожені розморозьте і залиште на кілька хвилин на друшляку, щоб стекла зайва рідина.
  • Візьміть форму і натріть на тертці рівномірним шаром більший за розміром кульку тесту. Акуратно викладіть підготовлені ягоди, засипте цукром, зверху повторіть процедуру натирання меншої частини тесту.
  • Поставте в духовку (170-180°С) і випікайте близько півгодини до одержання гарної скоринки. Нарізати пиріг краще ще теплим.
Дивіться також:  Бісквітний торт — 10 дуже смачних і простих рецептів

Пиріг з ягодами в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Якщо на кухні є мультиварка, то балувати домочадців смачною випічкою можна хоч кожен день. Головне мати під рукою наступні продукти:

  • 100 г вершкового масла (маргарину);
  • 300 г цукру–піску;
  • 1.5 ст. муки;
  • пару яєць;
  • 1 ч. л. розпушувача або соди з оцтом;
  • жменю солі;
  • 300 г малини або інших ягід;
  • баночку (180-200 г) сметанки.

Приготування:

  • Масло або маргарин завчасно дістаньте з холодильника, щоб воно підтануло і набуло м’якість. Потім розітріть його з цукром (150 г).
  • Збийте яйця з розпушувачем або содою.
  • Змішайте маслянно–цукрову суміш і збиті яйця двічі з просіяним борошном, щоб вийшло еластичне тісто. Воно повинно бути досить пружним, не розпливатися і не липнути до рук.
  • Змастіть чашу мультиварки шматочком вершкового масла і викладіть тісто, сформувавши високі бортики.
  • Зверху викладіть малину, закрийте кришку і, встановивши режим «Випічка» залиште запікатися на 1 годину.
  • В цей час підготуйте сметану. Не залежно від жирності з неї потрібно видалити зайву вологу. Для цього викладіть її на кілька шарів марлі або чисту бавовняну тканину, скрутіть мішечком і зміцните на краю каструльки, щоб в неї стікала рідина.
  • Як тільки пиріг досить пропечеться, вийміть його з мультиварки. Щоб не обпектися, почекайте, поки він трохи охолоне.
  • Сметану збийте з другою порцією цукру (150 г) і залийте кремоподібної масою пиріг.
  • Дайте йому час на просочення (не менше 1 години) і кличте гостей до столу.

Самий смачний, простий і швидкий ягідний пиріг

Якщо хочеться чого–небудь солоденького, але немає часу на приготування шикарного торта, зробіть швидкий ягідний пиріг. Візьміть:

  • 2 курячих яйця;
  • 150 мл молока;
  • 100 г м’якого вершкового масла;
  • 200 г цукру–пудри;
  • 250 г борошна;
  • 1 ч. л. розпушувача;
  • 500 г ягідного міксу.

Приготування:

  • Розтопіть шматочки масла, додайте цукрову пудру, тепле молоко і яйця, збийте виделкою або міксером.
  • Введіть розпушувач і борошно, тісто має вийти густотою як сметана.
  • Вистеліть деко пергаментом і залийте основу.
  • Підготовлені ягоди довільно розкладіть зверху. Запікайте близько 30-40 хвилин в розігрітій (180°С) духовці.

Пісочний пиріг з ягодами

Ягідний пиріг з пісочного тіста готується дуже швидко. Потрібно лише заздалегідь підготувати список простих продуктів:

  • 0.5 кг будь-яких свіжих або морожених ягід;
  • 1 ст. цукру, а краще пудри;
  • пачку (180 г) маргарину;
  • 1 яйце і ще жовток;
  • 2 ст. борошна;
  • пакетик ванільки.

Приготування:

  • Для пирога підійдуть будь-які ягоди (малина, смородина, полуниця, чорниця тощо). В залежності від обраної начинки потрібно відміряти і цукор, в середньому потрібно близько склянки. Якщо ягоди морожені, їх потрібно відтанути і витримати на друшляку, щоб стекла зайва рідина. І потім вже додати цукор за смаком.
  • Вбийте в миску одне яйце і жовток, додайте ванільний і звичайний цукор, що залишився. Ретельно розітріть і введіть розм’якшений маргарин.
  • Борошно бажано попередньо просіяти і частинами додати в суміш. Вимісіть руками еластичне, але досить туге тісто. Приберіть його на півгодини на холод.
  • Відокремте приблизно четверту частину для прикраси, решту тіста розкачайте в товстенький пласт. Укладіть його у форму, зробивши бортики. Зверху викладіть підготовлену ягідну начинку.
  • Залишок тіста розділіть на кілька частин, розкачайте з них тонкі джгутики і укладіть зверху, сформувавши довільний малюнок.
  • Запікайте в духовій шафі близько півгодини або трохи більше при температурі 180°С.
Дивіться також:  Американський яблучний пиріг – 8 рецептів приготування

Листковий пиріг з ягодами

Ягідний пиріг за цим рецептом можна готувати, використовуючи магазинне листкове тісто. Це скоротить час на приготування, а результат захопить домочадців і гостей. Візьміть:

  • 0.5 кг магазинного листкового тіста;
  • 1 ст. будь-яких ягід без кісточок;
  • 200 г сиру;
  • 100 г вершків;
  • 2 ст. л. цукру.

Приготування:

  • Тісто заздалегідь розморозьте і цілим листом викладіть на форму з бортами.
  • Змішайте сир, цукор і вершки, ретельно розітріть, викладіть сирну суміш на основу.
  • Ягоди промийте, підсушіть на рушник, рівномірно розподіліть на поверхні крему. Зверху притрусіть цукром. Його кількість регулюйте в залежності від вихідної кислоти ягідної начинки.
  • Увімкніть Духовку і розігрійте до 180°С. Поставте всередину форму з пирогом і випікайте до готовності тіста близько півгодини. Сирна начинка під час випікання трохи підніметься, але після остигання трохи опаде.

Дріжджовий пиріг з полуницею

Всім, хто любить возитися з дріжджовим тістом, обов’язково стане в нагоді цей рецепт. Домашня випічка вийде пишною і повітряної, а ягоди додадуть дріжджового тесту родзинку. Візьміть:

  • 2 ст. молока;
  • 30 г дріжджів швидкодіючих;
  • ст. цукру;
  • 3 яйця;
  • 1 ч. л. дрібної солі;
  • 150 будь-якого хорошого маргарину;
  • пакетик ванілі;
  • 4.5 ст. борошна;
  • будь-які заморожені або свіжі ягоди;
  • цукор за смаком для начинки;
  • 1-2 ст. л. крохмалю.

Приготування:

  • Поставте опару з дріжджів, зазначених у рецептурі, склянки теплого молока, 2 ст. л. цукру, 1.5 ст. просіяного борошна. Притрусіть зверху борошном, накрийте чистою серветкою і залиште в теплі на півгодини.
  • Як тільки опара збільшиться приблизно в два рази і почне потихеньку опадати, введіть в масу склянку теплого молока, заздалегідь змішаного з цукром, сіллю і яйцями. Добре вимісіть, додавши ваніль і розтоплений маргарин.
  • Невеликими частинами вводите борошно і замішують м’яке тісто, поки воно не відлипатиме від рук.
  • Накрийте серветкою і залиште «відпочивати» ще на годину–півтора, не забувши обім’яти як мінімум один раз.
  • Готове дріжджове тісто розділіть на дві частини, залишивши меншу для прикраси пирога. З більшою сформуйте основу з невеликими бортами.
  • Змастіть її рослинним маслом або розтопленим маргарином, викладіть не розморожені або сирі ягоди, зверху присипте цукром, змішаним з крохмалем. Поверх них укладіть прикраси з тіста змастіть злегка збитим яйцем.
  • Поставте деко з пирогом в тепле місце для вистоювання приблизно на 15-20 хвилин, в цей час нагрійте духовку до 190°С. Випікайте виріб 30-35 хвилин.

Ягідний пиріг на кефірі

Якщо є трохи кефіру і бажання спекти смачний пиріг, скористайтеся наступним рецептом. Приготуйте:

  • 300-400 г ягідного міксу;
  • 3 яйця;
  • 320 г цукру;
  • 1 ст. л. ванільного цукру;
  • 1 ст. л. розпушувача;
  • 300-320 г кефіру.
Дивіться також:  Торт Прага – класичний рецепт в домашніх умовах і 8 варіантів

Приготування:

  • У миску вбийте яйця, додайте ванільний і звичайний цукор. Збийте виделкою або міксером. Всипте розпушувач і цівкою влийте теплий кефір, не перестаючи збивати. Додайте борошно і вимісити тісто.
  • Сформуйте з нього основу з бортиками. Зверху викладіть свіжі або попередньо розморожені і відціджені ягідки. За бажанням присипте цукром.
  • Випікайте приблизно 30-35 хвилин в гарячій (180°С) духовці. Готову випічку посипте цукровою пудрою.

Заливний пиріг з ягодами

По справжньому літнім і легким виходить заливний пиріг. До того ж робити його можна в будь-який час, не залежно від сезону, головне підготувати:

  • 400 г будь-яких ягід;
  • 175 г якісного борошна;
  • 100 г вершкового масла;
  • 50 г пудри з цукру;
  • 1 сирий жовток;
  • трохи цедри лимона.

Для заливки:

  • 4 найсвіжіших яйця;
  • 200 г пудри з цукру;
  • 50 г борошна;
  • 300 мл вершків;
  • ваніль для аромату.

Приготування:

  • Змішайте борошно, пудру і подрібнену цедру. Додайте розм’якшене масло і розітріть руками. Введіть жовток і вимісіть тісто.
  • Викладіть його шаром у форму, злегка утрамбовувавши, і приберіть в морозилку хвилин на 25-30.
  • Духовку розігрійте до 200°С і запечіть основу пирога протягом 15 хвилин.
  • В цей час підготуйте ягоди і заливку. Перші переберіть, промийте і підсушіть на рушник.
  • Просійте борошно і цукрову пудру, додайте ваніль і яйця, збийте міксером на невеликій швидкості. В кінці цівкою введіть вершки, щоб вийшла стійка пишна маса.
  • Вийміть основу з духовки, зменшіть температуру до 175°С. Розкладіть ягоди і залити заливкою.
  • Запікайте приблизно 45-50 хвилин. Перед подачею дайте пирогу постояти кілька годин.

Пиріг з сиром та ягодами

Представлений пиріг нагадує легендарний чізкейк, але готується не в приклад простіше і швидше. Візьміть:

  • 250 г борошна;
  • 150 г маргарину;
  • 1 ст. цукру для тіста і ще близько склянки для начинки;
  • 2 яйця;
  • 0.5 ч. л. соди;
  • трохи солі;
  • ваніль для аромату;
  • 250 р сметани;
  • 200 г сиру;
  • 100 г крохмалю;
  • 1 ст. пудри з цукру;
  • 300 г смородини або інших ягід.

Приготування:

  • Збийте одне яйце і цукор, додати розм’якшений маргарин і соду, погашену оцтом або лимонним соком. Введіть крохмаль і борошно, замісіть тісто.
  • Скачайте його в кулю, притрусіть борошном і, обернувши плівкою, приберіть в холод на 25-30 хвилин.
  • Сир протріть через дрібне сито, додайте друге яйце, сметану і пудру. Розітріть до кремоподібного стану.
  • Форму змастіть маслом, посипте борошном і сформуйте основу з охолодженого тіста. Зверху викладіть сирну масу, а на її поверхню ягоди.
  • Випікайте при температурі 180°С близько 30-40 хвилин. Якщо використовуєте м’які ягоди (малину, полуницю), то їх краще викласти через 20 хвилин від початку запікання.

Пиріг з варенням ягідним

Немає свіжих або морожених ягід, зате величезний вибір варення? Приготуйте оригінальний пиріг на його основі. Візьміть:

  • 1 ст. варення;
  • 1 ст. кефіру;
  • 0.5 ст. цукру;
  • 2.5 ст. борошна;
  • 1 яйце;
  • 1 ч. л. соди.

Приготування:

  • Вилийте варення в миску, додайте соду і активно збийте. При цьому маса трохи збільшиться в об’ємі і придбає білястий відтінок. Дайте йому відпочити хвилин п’ять.
  • Введіть яйце, теплий кефір, цукор і борошно. Перемішайте і вилийте тісто у форму, змащену маслом.
  • Розігрійте духовку до 180°С і запікайте пиріг близько 45-50 хвилин. Ще теплу поверхню посипте цукровою пудрою і подавайте до чаю.
Прокрутка до верху