Яйце Пашот — як зварити в домашніх умовах

Якщо ви ще не знаєте, як готувати яйце-пашот і в чому його особливість, то ви позбавили себе неймовірного і вельми доступного задоволення. Так не має тривати! Поспішайте познайомитися з цим дивом французької кулінарії.

Яйце-Пашот – невеликий екскурс в історію

Яйце-пашот – це одне з традиційних страв Франції. Воно являє собою рідкий жовток, оповитий м’яким і ніжним білком.

Перші згадки про страву з’явилися ще в 14 столітті, коли йшла Столітня війна. Якщо точно перекласти назву з французької мови, то воно звучатиме як «яйця, ошпарені окропом». В російської кулінарії теж є деяка інформація про подібний блюді, але називається воно ще більш прозаїчно — зварена яєчня.

Таке яйце можна вживати самостійно або ж використовувати для приготування інших страв.

Класичне приготування в каструлі з водою

Готувати яйце-пашот за традиційним рецептом зовсім не складно, головне, дотримуватися деякі нюанси і все обов’язково вийде.

Необхідні продукти:

  • яйце;
  • ложка оцту;
  • літр води.

Процес приготування:

  • Яйце добре промиваємо, щоб на ньому не було ніякого бруду, розбиваємо в миску так, щоб воно не розтеклося і жовток був цілий.
  • Кип’ятимо воду і зменшуємо вогонь — не потрібно, щоб вона вирувала занадто сильно. Вводимо оцет і ложкою закручуємо воду, щоб утворилася глибока воронка.
  • Акуратно вливаємо в її середину яйце і тримаємо близько 90 секунд. Після цього дістаємо яйце і зрізаємо зайві шматки білка. В результаті повинен вийти м’який жовток, повністю оповитий щільним, звареним білком.

В харчовій плівці

Ще один спосіб приготування, який вважається більш легким і практично завжди виходить з першого разу. Але нагріта плівка разом з їжею – не найкраще поєднання, тому все ж краще користуватися класичним варіантом.

Дивіться також:  Пастуший пиріг – 7 рецептів приготування

Необхідні інгредієнти:

  • яйце;
  • ложка рослинної олії;
  • літр води.

Процес приготування:

  • Візьміть відповідний шматок харчової плівки, промажте його рослинним маслом, для того щоб яйце не приклеїлося.
  • Акуратно влийте вміст яйця, щоб воно не розтеклося, і зав’яжіть мішечок.
  • Воду доведіть до легкого кипіння, зробіть низький рівень нагріву і опустіть туди підготовлений мішечок буквально на 1-2 хвилини.

Експрес-метод для мікрохвильової печі

З появою різних приладів готувати стало набагато легше, тому не варто дивуватися тому, що можна зробити яйце-пашот в мікрохвильовці. Причому цей варіант один з найшвидших.

Необхідні продукти:

  • близько 200 мілілітрів води;
  • одне яйце;
  • сіль на свій смак.

Процес приготування:

  • Візьміть будь-яку невелику ємність, яка підходить для використання в мікрохвильовці. Добре якщо це буде спеціальна пашотніца. У неї акуратно розбийте яйце — воно має зберегти свою форму.
  • Тепер найскладніше. У ємність потрібно обережно влити воду так, щоб вона повністю покривала вміст, але при цьому ніяк не зіпсувала білок. Якщо занадто сильно ввести рідину, то він перетворитися в лахміття. І дуже важливо не налити занадто багато, інакше процес приготування значно сповільниться.
  • На цьому етапі за смаком можна додати трохи солі або інших приправ. Потім налаштовуємо мікрохвильову піч на повну потужність, поставивши час на 1-2 хвилини, і прибираємо туди ємність з яйцем.
  • Якщо готуєте перший раз, то бажано перевіряти стан кожні 30 секунд. Як тільки побачите, що білок затвердів, став насичено білим, тримайте ще півхвилини і вимикайте.
  • Приготоване яйце можна дістати шумівкою або просто злити воду.

Адаптований варіант яйця-пашот для мультиварки

Приготувати вишуканий сніданок французькими мотивами вийде і в мультиварці. Не відмовте собі в задоволенні спробувати цей рецепт.

Дивіться також:  Котлети на пару – 11 рецептів приготування

Необхідні продукти:

  • потрібне вам кількість яєць;
  • дві ложки масла рослинного;
  • сіль за смаком.

Процес приготування:

  • Для цього варіанту будуть потрібні силіконові форми, змащені невеликою кількістю масла.
  • Яйця промиваємо і розбиваємо в форми, але робимо це акуратно, щоб зберегти форму — жовток не повинен розтектися. Приправляємо сіллю і спеціями за смаком.
  • Прибираємо заготовки в контейнер для парових страв, включаємо прилад в режим «Варка на пару» на п’ять хвилин.
  • Приблизно через три хвилини необхідно відкрити кришку мультиварки, для того щоб жовток не затвердів. Чекаємо, поки закінчиться процес, дістаємо яйця з формочок і подаємо.

Яйце Бенедикт і Пашот: в чому різниця?

Якщо говорити простою мовою, то яйце-пашот – це компонент яйця Бенедикт, оскільки друге є стравою з великою кількістю інгредієнтів. Крім яєць обов’язково є хліб, на якому все подається, шинка і соус. Це один із прикладів, де можна використовувати такий спосіб варіння яєць.

Подібність їх у тому, що обидва готуються в гарячій воді, без шкаралупи. Як зробити пашот, і якими способами ми розібрали, а щоб наочно побачити різницю між цими двома стравами необхідно дізнатися процес приготування яйця Бенедикт.

Необхідні продукти:

  • ложка холодної води;
  • три жовтки і чотири яйця;
  • близько 100 грам масла;
  • ложечка оцту;
  • чотири підсмажених тосту і стільки ж шматочків шинки.

Процес приготування:

  • Для початку приготуємо спеціальний голландський соус. Зазначене кількість холодної води в мисці перемішуємо з жовтками і злегка збиваємо. Тепер потрібно поставити ємність на водяну баню і, продовжуючи заважати, нагріти її до загустіння. Після, слід викласти нарізане на квадрати масло і розтопити. Тримати, поки не вийде досить густа суміш, схожа на соус.
  • Тепер готуємо яйця-пашот. Доводимо воду до кипіння, вливаємо туди оцет, створюємо воронку і акуратно вводимо яйце, попередньо розбите в миску. Вогонь робимо поменше, чекаємо близько двох хвилин поки білок не схопитися і викладаємо на тарілку з допомогою шумівки.
  • Все практично готово, залишилося тільки правильно подати. На блюдо викладіть посмажені шматочки хліба (можна зробити тости), на них по шматочку також підсмаженої шинки, потім по яйцю-пашот і, нарешті, це все щедро полийте приготованим соусом.
Дивіться також:  Курячі ніжки на сковороді – 9 смачних рецептів приготування
Прокрутка до верху