Яйця бенедикт – 3 рецепта приготування, класичний рецепт

Яйця Бенедикт – це набагато більше, ніж просто яйця. Це дивно смачне ресторанна страва може стати повноцінним сніданком або полуденком. До того ж, зовсім не складно зробити його в домашніх умовах, а докладна інструкція приготування кожного з його складових допоможе впоратися з цим без проблем.

Різниця приготування яйця Бенедикт і пашот

Багато їдці, не обізнані в тонкощах приготування страв французької кухні, вперше задаються цим питанням після перегляду фільму «Втеча нареченої» з Джулією Робертс і Річардом Гіром у головних ролях. Настав момент не тільки розібратися, в чому полягає різниця між яйцями Бенедикт і пашот, але й навчитися готувати їх.

Почнемо з яйця пашот. Це традиційна страва французької кухні, для якого куряче яйце відварюють «в мішечок» без шкаралупи. Навіщо варити яйце без шкарлупи, адже в ній це буде набагато простіше зробити? Таке питання може мучити недосвідченого гурмана рівно до того моменту, коли в його роті лопне ніжний кулька з яєчного білка, що огортає теплий жовток.

Ось тоді і стає очевидним відповідь на питання: навіщо? Щоб отримати справжнє гастрономічне задоволення від прийому їжі. Тим більше що при належній вправності зварити яйце в мішечок ” без шкаралупи не так вже й складно.

Яйця бенедикт – це бутерброд, що повністю складається з інгредієнтів французької кухні (тости, бекон, яйця пашот і голландський соус), але придуманий в Америці. За однією версією автором цієї страви був брокер Лемюель Бенедикт, з іншого – цей бутерброд був приготований для нього і його дружини шеф-кухарем ресторану Delmonico’s.

Як зварити яйце в мішечок ” без шкаралупи

Класичний спосіб

Це самий старий і складний спосіб, але щоб його освоїти потрібно трохи вправності. Крім того, є ще один недолік – навряд чи вийде зварити більше одного яйця за один раз.

Дивіться також:  Свинячий окіст – 7 смачних рецептів приготування

Для приготування крім яєць потрібно підготувати:

  • каструлю об’ємом більше 2 літрів;
  • шумівку;
  • 2 літри питної води;
  • 30 г кухонної солі;
  • 30 мл оцту.

Спосіб приготування:

  • У каструлю влити воду, додати сіль, оцет і довести цю суміш до кипіння. Після цього вогонь трохи зменшити. Додавання у воду солі збільшить її щільність, а оцет – швидкість згортання білка. Це допоможе яйцю не розтектися по воді, а прийняти максимально схожу на кулю форму.
  • Сире яйце вбити спочатку в чашку, а потім, розкрутивши воду так, щоб у центрі утворилася воронка, обережно влити яйце у заглиблення, нахиливши чашку як можна нижче.
  • Через три хвилини обережно виловити готове яйце з води шумівкою.

Готуємо з допомогою харчової плівки

Це більш простий спосіб підготовки основного інгредієнта для страви яйця Бенедикт, до того ж, у такий спосіб можна зварити кілька яєць одночасно.

Необхідний інвентар і додаткові інгредієнти будуть наступними:

  • каструля, заповнена киплячою водою;
  • квадратні шматки харчової плівки;
  • невелика піала;
  • трохи рослинного масла;
  • шумівка.

Як зварити:

  • Квадратний шматок харчової плівки необхідного розміру змастити рослинним маслом і покласти поверх піали.
  • Сире яйце вбити на плівку, яку вона потім сама втопить в ній. Кінці плівки зібрати разом, скрутити і зав’яжіть на вузол.
  • Опустити яйце в плівці в киплячу на середньому вогні воду і готувати 3-4 хвилини, в залежності від розміру яйця. Потім залишиться тільки вийняти яйце з води шумівкою і обережно зняти плівку.

Спосіб готування в мультиварці

Щоб зварити яйця без шкаралупи можна використовувати можливості сучасної техніки, наприклад, мультиварки.

У цьому випадку крім гаджета знадобляться ще:

  • 500 мл киплячої води;
  • силіконові формочки для кексів або мафінів;
  • шматочки харчової фольги;
  • решітка для варіння на пару;
  • трохи рослинного масла.
Дивіться також:  Фаршировані кальмари – 6 смачних рецептів

Хід роботи:

  • Силіконові формочки змастити рослинним маслом і вбити в кожну по одному яйцю, не пошкодивши цілісність жовтка. Зверху формочки прикрити фольгою, щоб на яйця не капав конденсат.
  • Влити окріп в мультиварку, встановити решітку пароварки, на неї поставити формочки з яйцями і готувати в режимі «Варка на пару» 3-4 хвилини. Готові яйця акуратно вийняти з формочок.

Голландський соус для яєць Бенедикт

Другий такий же важливий, як і яйця в мішечку, інгредієнт – це голландський соус.

Для нього знадобиться:

  • 3 яєчних жовтка;
  • 15 мл винного або бальзамічного оцту;
  • 200 мл рідкого топленого вершкового масла:
  • 20-25 мл лимонного соку;
  • сіль і перець за смаком.

Алгоритм приготування:

  • У жаростійку миску відправити жовтки разом з оцтом, поставити ємність з цими продуктами на водяну баню і швидко збивати всі ручним віночком до золотої повітряної піни, яка буде тягнутися стрічками за віночком.
  • Продовжуючи збивати масу, потроху ввести топлене вершкове масло, добиваючись консистенції майонезу. Додати лимонний сік, сіль і перець. Якщо соус вийшов дуже густим, його можна злегка розвести теплою кип’яченою водою.

Яйця Бенедикт — класичний рецепт

Існує кілька способів, як готувати яйця Бенедикт.

Так, для класичного рецепту знадобиться:

  • 1 хлібна булочка або 2 тосту;
  • 2 скибочки бекону;
  • 4 курячі яйця;
  • голландський соус, кайенский перець і зелень за смаком.

Послідовність приготування:

  • Зварити яйця в мішечок ” без шкаралупи будь-яким доступним способом.
  • На розпеченій сковороді обсмажити бекон до хрусткої скоринки.
  • Булочку розрізати навпіл вздовж і обсмажити на тій же сковороді, де смажився бекон.
  • Кожен шматочок підсмаженого хліба трохи змастити соусом, викласти шматочок бекону, на бекон два яйця, зверху щедро полити все голландським соусом.
  • Перед подачею бутерброд посипати зелень і кайенским перцем.
Дивіться також:  Сир моцарела: як приготувати в домашніх умовах. 6 рецептів страв з сиром моцарелла

Якщо в холодильнику не виявилося бекону або є бажання дещо зменшити калорійність готового страви, бекон можна замінити шинкою, вийде також смачно.

З лососем

Щоб приготувати яйця бенедикт з копченим лососем на одну порцію будуть потрібні наступні продукти:

  • 2 курячих яйця;
  • 1 скибочку хліба;
  • 30 г шпинату;
  • 1 зубок часнику;
  • 50 г копченої сьомги;
  • 15 мл оливкової олії;
  • сіль, перець і голландський соус за смаком.

Рецепт покроково:

  • На сковороді гриль або звичайною підрум’янити з двох сторін шматочок хліба.
  • Подрібнений часник припустити з листям шпинату в оливковій олії на розпеченій сковороді протягом 30 секунд. Зварити яйця без шкаралупи.
  • На скибочку підсмаженого хліба викласти шпинат, на нього – тонкі слайсы копченого лосося, яйця і полити все соусом. Посолити, поперчити за смаком.

Прокрутка до верху