Пара яєць здатна повністю заповнити потребу людини в білку, а вітаміни, що містяться в білку (в тому числі вітамін D), роблять цей продукт особливо цінним. Ще один плюс полягає в тому, що вони готуються дуже швидко, так яйця некруто будуть готові вже через кілька хвилин. Нижче наведені різні способи такого приготування яєць, а також розказано, як правильно подавати, і є це блюдо.
Скільки варити яйця некруто в каструлі після закипання води?
Самий простий і найчастіше використовуваний спосіб зварити яйця некруто – в каструлі на газу або електроплиті.
Цей варіант передбачає послідовне виконання таких дій:
- Яйця миють і вкладають в каструлю в один шар на дні, щоб вони не перекочувалися і не вдарялися одне об одного під час кипіння води.
- Далі яйця заливають водою, щоб вона на один сантиметр покрила яйця зверху, всипають приблизно 20-30 г солі і ставлять на сильний вогонь, довести до кипіння.
- Як тільки вода закипить, вогонь зменшити до мінімального і варити три-чотири хвилини (не більше!). Готові яйця на кілька хвилин занурити в крижану воду і можна подавати.
Експрес-метод для мікрохвильової печі
Принцип дії мікрохвильової печі такий, що вона нагріває воду, де б вона не знаходилася. Якщо готувати в мікрохвильовці яйце, то під шкаралупою утворюється високий тиск пари, в який перетворюється волога білка і жовтка. Це може стати причиною потужного вибуху, і тоді в кращому разі доведеться шукати інформацію про те, як відмити СВЧ-піч.
Але ймовірність вибуху не виключає можливості зварити яйце, використовуючи можливості цього пристрою, треба лише прийняти деякі запобіжні заходи і в точності слідувати інструкції приготування:
- Зменшити потужність мікрохвильової печі на половину, але не більше 400 Вт.
- Вимите яйце покласти в скляну або іншу підходящу для використання ємність, залити гарячою підсоленою водою. Буде достатньо 5 г солі на 200-250 мл води.
- Готувати протягом 3-4 хвилин. Не варто поспішати відразу діставати яйце, краще дати йому трохи постояти в мікрохвильовці.
Крім цього існує і інший менш небезпечний спосіб зварити яйце в мікрохвильовці некруто зварені без шкаралупи:
- Шматок харчової плівки або поліетиленовий пакет змастити невеликою кількістю рослинної олії, вбити в неї сире яйце, посолити і зафіксувати кінці, зробивши мішечок.
- На дно чашки налити трохи гарячої води, покласти мішечок з яйцем і готувати в мікрохвильовій печі протягом 40 секунд. Готове яйце акуратно витягти з мішечка і можна насолоджуватися, не витрачаючи час на очищення від шкаралупи.
В мультиварці
З появою в кухонному арсеналі мультиварок з’явився ще один спосіб варіння яєць. У цьому пристрої можна швидко приготувати курячі і перепелині яйця круто, в мішечку і некруто, використовуючи функцію «Варка на пару». Крім води і яєць в цьому випадку додатково буде потрібно тільки кошик-пароварка, яка йде в стандартній комплектації до кожної мультиварці.
Варять яйця в мультиварці наступним чином:
- Курячі яйця слід старанно вимити від усіх забруднень.
- У чашу мультиварки влити кілька мультистаканов води, встановити кошик для готування на пару, укласти на неї яйця і запустити програму «Пароварка». Воду в мультикастрюлю можна заливати як холодну, так і гарячу, щоб скоротити загальний час приготування, оскільки відлік часу в цій опції починається з моменту закипання води.
- Після необхідного для приготування часу залишиться тільки дістати яйця і занурити їх у холодну воду, щоб не переварилися. Яйця всмятку будуть готові через 3 хвилини, в мішечку – через 5-6 хвилин. Перепелині яйця приготуються в два рази швидше.
Яйце пашот в домашніх умовах
Яйця всмятку бувають різними. Вершиною мистецтва такого приготування можна назвати яйце пашот. Ця страва являє собою зварене без шкаралупи яйце, у якого білок стає твердим, а жовток хоч і покритий тонкою жовтою плівкою, але все ще рідкий.
Щоб яйце пашот вийшло в домашніх умовах, обов’язково слід дотримуватися ряду правил:
- Для такого способу варіння годяться лише яйця, які були знесені не більше п’яти днів. Якщо від того моменту, коли курка знесла яйце, до його приготування пройшло більше часу, то воно просто розтечеться у воді некрасивими пластівцями.
- Щоб білок швидше згорнувся, і яйце вийшло красивим правильної форми, у воду для варіння слід влити трохи оцту.
- Зберегти природну форму яйця без шкаралупи допоможе і розкручена на воді воронка.
Ознайомившись з секретами досвідчених кухарів, можна перейти і до самого приготування:
- У каструлю з товстим дном і стінками налити води, щоб вона заповнила ємність на рівні 5-6 см від дна. Включивши помірний вогонь, воду слід довести до того стану, коли на дні з’являться маленькі бульбашки.
- Акуратно вбити сире яйце в центр воронки на воді, прикрити кришкою і витримати 2 хвилини, не дозволяючи воді сильно кипіти.
- Потім погасити вогонь, ще пару хвилин витримати яйце. Після можна подавати, виловивши його шумівкою з води.
Яйце в мішечок: технологія приготування
Яйця, зварені в мішечку – це вже не некруто, але ще не круто. У продукту такого ступеня готовності також багато шанувальників, але і багато тих, кому не вдалося зварити яйце, щоб жовток зберіг рідку консистенцію, а білок став білим і втратив свою прозорість.
Нижче наведено два способи, отримати яйця такого ступеня готовності. Варто лише зазначити, що наведені алгоритми дій підходять тільки для яєць категорії С1. Для більш великих або дрібних яєць час доведеться збільшити або зменшити відповідно.
- Перший спосіб. Вимиті яйця слід викласти в холодну воду, яку на сильному вогні швидко довести до кипіння і варити після закипання 4 хвилини. Потім дістати яйця з окропу, облити холодною водою і подавати до столу гарячими.
- Другий спосіб. Закип’ятити достатню кількість води, трохи її підсолити і акуратно викласти ложкою в неї яйця. Після закипання варити рівно одну хвилину, вимкнути вогонь і ще сім хвилин витримати в цій гарячій воді.
Як правильно подавати яйця некруто?
Існують правила не тільки, як готувати яйця некруто, але і як подати страву. Особливих Премудростей в цьому немає, для правильної подачі потрібно чарочка-підставка для яєць (пашотніца), вбиральня тарілка, маленька ложечка з розширеним кінцем (або звичайна чайна), ніж.
Яйце ставлять у пашотницу тупим кінцем догори, підставку з яйцем ставлять на сервірувальну тарілку, розклавши ніж і ложечку з відповідних сторін.
Їдять наступним чином: ножем розбивають шкаралупу, трохи її зчищають і складають на краю сервіровочної тарілки. Далі їдять ложечкою. Допускається вмочити в яйце шматочок хліба, але, ні в якому разі не можна випивати яйце.
Дієтологи визнали, що яйця – самий корисний продукт для сніданку, але з чим їсти їх, щоб примножити користь? Підійдуть абсолютно всі продукти, які радять їсти на початку дня (каші, овочі, зелень, тости та інше). Єдине що не поєднується з яйцями – це кислі фрукти, тому від грейпфрута краще відмовитися або з’їсти його за 25-30 хвилин до основного прийому їжі.