Цей чудовий овоч багатьма незаслужено забутий, адже з нього можна приготувати багато різних страв, як складних, так і простих, бюджетних. Давайте розглянемо, як гасити капусту в каструлі, щоб вийшло смачно.
Як правильно гасити капусту в каструлі
Навіть у такого простого продукту є свої секрети і якщо ви хочете щоб смачна тушкована капуста опинилася на вашому столі, варто обов’язково врахувати всі нюанси приготування.
- Свіжий овоч обов’язково промивається, з нього забираються самі верхні листки, оскільки саме вони збирають всю зовнішню бруд.
- Потім з качана видаляється качан, і він сам ділиться на кілька частин і дрібно шинкуется.
- Для гасіння найкраще підходить вже не молодий овоч і бажано, щоб це був пізній сорт.
- Беручись за гасіння, не забувайте, що під час готування обсяг капусти помітно зменшується.
- Нарізану овоч заливають невеликою кількістю води або бульйону, щоб добре потушиться і не пригоріти до посуді.
- Скільки гасити капусту? Середній час – близько 20 хвилин, але краще визначити готовність по м’якості та кольору.
Рецепт приготування з м’ясом
Правильно гасити капусту з м’ясом в каструлі не складніше, ніж один тільки овоч. Результат виходить набагато насиченішим і ароматні.
Склад продуктів:
- 300 грам м’яса;
- маленька упаковка томатної пасти;
- 0,6 кг капусти;
- одна морква і цибулина;
- спеції за смаком.
Процес приготування:
- М’ясо промийте, наріжте на невеликі шматочки, добре натріть спеціями і дайте полежати близько 20 хвилин.
- Подрібніть овочі і відправте їх обсмажуватися до рум’яності, після чого змішати з томатною пастою, промаринованным м’ясом і готуйте ще півгодини на слабкому вогні.
- Капусту промийте, дрібно наріжте, викладіть в каструлю, залийте водою так, щоб вона тільки покривала половину вмісту, відразу ж приправте спеціями і теші 20 хвилин.
- Залишилося тільки змішати м’ясо і овочі з капустою і потримати ще 10 хвилин до готовності.
Ситне блюдо з картоплею
Капусту, картоплю тушковану на сковороді, напевно, знають всі. Незважаючи на всю свою простоту, страва виходить досить смачним. Нітрохи не гірше можна зробити це і в каструлі.
Склад продуктів:
- 600 г картоплі;
- 0,4 літра води;
- спеції;
- невеликий качан капусти;
- 10 мілілітрів масла рослинного;
- 100 грам томатної пасти.
Процес поетапно:
- Спочатку подрібнюємо капусту, кладемо в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води, приправляємо обраними спеціями, включаємо слабкий вогонь і як тільки інгредієнти почнуть кипіти засікаємо 45 хвилин.
- В цей час очищаємо картоплю і подрібнюємо, її потрібно присипати обраними спеціями, змішати з томатною пастою і злегка обсмажити.
- Чекаємо, коли капуста розм’якшиться, додаємо до неї інші складові страви і ще 20 хвилин тушкуємо.
Як смачно квашену капусту згасити
Склад продуктів:
- дві склянки води;
- різні приправи;
- 0,7 кг квашеної капусти;
- 20 мілілітрів масла рослинного;
- ложка томатної пасти;
- цибулина.
Процес поетапно:
- Для початку потрібно трохи розм’якшити овочі на сковороді. Для цього нарізану цибулю обсмажуємо пару хвилин в олії, до нього ж кладемо капусту і ще через 3-4 хвилини відправляємо все в каструлю і заливаємо водою.
- Присипаємо інгредієнти приправами і готуємо приблизно 20 хвилин, не забувши зробити менший вогонь і прикрити ємність.
- Залишається тільки змішати овочі з томатною пастою і потримати на вогні ще стільки ж часу. Перед подачею за бажанням капусту можна присипати невеликою кількістю цукру.
Готуємо з м’ясним фаршем
Склад продуктів:
- спеції за смаком;
- невеликий качан капусти;
- чотири ложки томатної пасти;
- одна цибулина;
- 300 грам фаршу.
Процес поетапно:
- Капусту дрібно нарізаємо, додаємо в каструлю, заливаємо водою, але так, щоб вона тільки покривала половину і на повільному вогні тушкуємо її хвилин 15, поки вона не стане майже м’якою.
- У цей час обсмажуємо на сковороді спочатку нарізану цибулю, потім додаємо до нього фарш, розминаємо його, приправляємо спеціями і томатною пастою. Смажимо не більше п’яти хвилин, потрібно щоб м’ясо побіліло.
- Перекладаємо фарш до капусти і продовжуємо готувати ще 10 хвилин.
З додаванням кабачків
Склад продуктів:
- приправи;
- 50 грам томатної пасти;
- одна цибулина і моркву;
- 0,25 літра води;
- один середній кабачок;
- один невеликий качан капусти;
- ложка рослинного масла.
Процес поетапно:
- Кабачок очищаємо від шкірки і насіння, нарізаємо на невеликі шматочки.
- Подрібнюємо цибулю з морквою, викладаємо на сковороду і смажимо пару хвилин на олії, потім туди ж додаємо підготовлені кабачки.
- Капусту промиваємо, шаткуємо, кладемо в каструлю, заливаємо склянкою води, до неї ж відправляємо обсмажені овочі, відразу ж приправляємо спеціями, томатною пастою, добре все перемішуємо.
- Доводимо страву до готовності, зробивши слабкий рівень нагріву і закривши каструлю кришкою приблизно протягом 30 хвилин або поки інгредієнти не стануть м’якими.
По-селянськи з сосисками
Склад продуктів:
- цибулина;
- ложка рослинної олії;
- 0,6 кг капусти;
- дві ложки томатної пасти;
- 200 грам сосисок;
- спеції на смак.
Процес поетапно:
- Очищаємо цибулю, перетворюємо його в невеликі квадратики і кладемо на дно каструлі, куди заздалегідь влили трохи рослинного масла. Смажимо пару хвилин, поки цибуля не стане красивого золотистого кольору.
- Після цього до нього викладаємо капусту, яку, звичайно ж, промили і дрібно нашинковали, перемішуємо і тушкуємо близько 20 хвилин на слабкому вогні. При необхідності, якщо овочі підгоряють можна влити трохи води.
- Через це час приправляємо спеціями, додаємо томатну пасту і продовжуємо готувати поки капуста не стане повністю м’якою.
- Сосиски ріжемо на круглі скибочки не занадто товсті і обсмажуємо з двох сторін на сковороді до рум’яності.
- Змішуємо капусту з ковбасними виробами та подаємо страву поки воно ще гаряче.
Як бачите, нічого складного в гасінні капусти немає. І таке легке страва може стати самостійним вечерею, якщо готується з добавкою так і смачним гарніром.