Голубці — це ідеальне поєднання м’яса та овочів. Блюдо виходить неймовірно соковитим, ніжним, ароматним і дуже смачним. Ми розповімо вам, як готувати голубці.
Класичні голубці з фаршем і рисом
Вам знадобиться:
- м’ясо — 1 кг;
- томатна паста — 90 гр;
- рис — 185 гр;
- сіль за смаком;
- дві цибулини;
- капуста — 2 качана;
- олія соняшникова — 25 мл;
- морква — 2 шт.;
- мелений перець за смаком.
Поетапне приготування:
- З вілков капусти, знімаємо верхні непотрібні листя. Сам качан опускаємо в киплячу воду на 3 хвилини. Капуста повинна стати м’якою, але не переваріть, інакше її листя розповзуться.
- З відвареної вилка акуратно знімаємо листя. Вони не повинні порватися.
- З м’яса робимо фарш: нарізаємо його на шматочки і проводимо через м’ясорубку разом з часточками очищеного лука.
- Промитий рис насипаємо в каструлю з водою і варимо до напівготовності. Він не повинен перетворитися на кашу. Викладаємо рис у фарш.
- Дві моркви очищаємо і обробляємо на тертці.
- Її ми підсмажити в олії і викладаємо в суміш фаршу.
- Додаємо сипучі інгредієнти і гарненько вимішуємо масу.
- Розправляємо капустяний лист. Столовою ложкою викладаємо в його середину фарш.
- Звертаємо лист рулетиком.
- Коли набереться необхідна кількість голубців — викладаємо їх на дно каструлі швом вниз.
- Наливаємо в миску воду, додаємо в неї томатну пасту.
- Отриману суміш виливаємо на голубці.
- Як тільки блюдо закипить, ставимо на вогонь на мінімум і варимо 40 хвилин. Приємного апетиту!
Як швидко приготувати з пекінською капустою?
Урізноманітніть смак звичного страви новим інгредієнтом — китайською капустою.
Що потрібно взяти:
- сіль — 5 гр;
- фарш м’ясний — 0,7 кг;
- дві морквини;
- прянощі — 10 гр;
- качан пекінської капусти;
- олія для смаження;
- рис круглий — 90 гр.
Як зробити голубці з фаршем і рисом:
- Пекінську капусту розбираємо на листя.
- Десять листочків скласти в неметалічну ємність і відправити в мікрохвильову піч для теплової обробки. Поставити таймер на 5 хвилин.
- Поварити в каструлі рис до напівготового стану.
- Перекласти рисову масу у готовий фарш, посолити і додати перець.
- Протерту на терці моркву пасерувати в сковороді, поки вона не дасть сік.
- Листя трохи підсолюємо, викладаємо на них начинку з м’яса і рису.
- Згорнути в трубочку листя, краю підібрати всередину.
- На дно каструлі викладаємо обсмажену моркву.
- Зверху кладемо рулетики з капусти.
- Заливаємо страва водою, додаємо дрібку солі.
- Тушкуємо з закритою кришкою одну годину.
Рецепт для мультиварки
Необхідні продукти:
- сметана — 40 г;
- рис — 95 гр;
- дві морквини;
- чорний перець за смаком;
- свинячий фарш — 0,7 кг;
- один аркуш лаврушки;
- цибуля — 2 шт.;
- капуста — 1 качан;
- томатний соус — 40 гр;
- сіль за смаком.
Готуємо голубці в мультиварці:
- Помитий і почищений від старих листя капустяний качан завантажуємо в каструлю і варимо 15 хвилин.
- Розм’якшену капусту акуратно перебираємо і складаємо листя.
- Фарш у нас уже готовий. Залишилося протерти на тертці цибулину, додати до фаршу і перемішати.
- Насипаємо туди ж сіль, промитий рис і мелений перець.
- Начиняємо одержаний однорідною масою листя, звертаємо їх у вигляді конвертиків.
- У нас залишилася одна цибулина і дві моркви. Їх миємо, позбавляє від шкірки і подрібнюємо за допомогою терки.
- В мультиварку ллємо олію і на програмі «Смаження» пасеруємо овочі до появи золотистого відтінку. Відключаємо режим піджарки.
- Викладаємо другим шаром голубці,
- Окремо перемішати томатний соус, 200 мілілітрів води і сметану.
- Виливаємо суміш у чашу мультиварки. Насипаємо сіль і додаємо лавровий лист.
- Страва готується в програмі «Гасіння» 90 хвилин.
Ліниві голубці
Для таких голубців не потрібно перебирати листя, а потім загортати їх, досить нашаткувати капусту. Дуже легко і швидко.
Склад рецепта:
- морква — 1 шт.;
- томатний сік — 200 гр;
- свинина — 0,7 кг;
- третина вилка капусти;
- цибуля — 1 шт.;
- сметана — 100 гр;
- рис — 0,1 кг;
- чорний перець за смаком;
- яйце — 2 шт.;
- сіль.
Покрокова інструкція:
- Свинину рубаємо шматочками, завантажуємо їх у м’ясорубку і робимо фарш.
- Дрібно ріжемо капусту, занурюємо її в окріп на 20 хвилин.
- Подрібнити на тертці цибулю з морквою.
- Варимо в каструлі промиту рисову крупу.
- У прокручене м’ясо наливаємо яйця, додаємо сипучі інгредієнти.
- Перемішати подрібнені овочі і зварений рис. Додаємо масу в м’ясний фарш. Прибираємо його в холодильник на півгодини.
- Формуємо голубці у формі котлеток, викладаємо їх на деко або спеціальну форму.
- Поливаємо голубці томатним соком і відправляємо в духовку на 30 хвилин. Температура 180 градусів.
- Залишився томатний сік перемішати зі сметаною. Залити отриманим соусом готується страва.
- Температуру духовки підняти до 200 градусів і запікати ще півгодини.
Із замороженого напівфабрикату
Якщо ви плануєте приготувати страву на кілька днів вперед, зробіть заморожені голубці. Вони чудово переносять зберігання в холодильнику і не втрачають свого смаку.
Що нам знадобиться:
- цибуля — 100 гр;
- помідори — 0,4 кг;
- соняшникова олія — 50 мл;
- морква — 0,15 кг;
- 12 напівфабрикатів голубців;
- сіль за смаком;
- томатний соус — 30 гр;
- вода — 0,4 л;
- один лавровий лист;
- перець — 10 гр.
Варіант приготування:
- Напівфабрикати можна приготувати заздалегідь і заморозити, або купити в магазині.
- Дістаньте їх за годину до готування з морозильної камери, укладіть на дно каструлі.
- Тепер готуємо смачний соус.
- Знімаємо шкірку з моркви і цибулі. Подрібнюємо овочі ножем і на тертці.
- Обсмажуємо на соняшниковій олії 4 хвилини.
- Обшпарте помідори окропом, зніміть тонку шкірку.
- М’якоть подрібнюємо у блендері.
- Вийшло пюре перекладаємо на сковороду до цибулі і моркви.
- Насипте сіль, покладіть лаврушки і додайте перець.
- Вийшов ароматний соус перелити до голубців в каструлю, додаємо воду.
- Доводимо страву до кипіння, і після цього тушкуємо 40 хвилин. Приємного апетиту!
Голубці з курячим фаршем в капустяному листі
Вам знадобиться:
- довгий рис — 0,2 кг;
- морква — 1 шт.;
- капуста — 1 шт.;
- масло — 40 мл;
- фарш курячий — 0,6 кг;
- цибуля — 1 шт.;
- сіль — за смаком.
Як готуються голубці з капусти з фаршем:
- Знімаємо з капусти здорові листя і проварюємо їх в окропі протягом 3 хвилин.
- Пасеруємо подрібнену цибулю та моркву.
- Варимо промитий рис до напівготового стану.
- З’єднуємо фарш, сіль, рис, посмажені овочі, перемішуємо.
- Кладемо грудочку начинки в центр листа капусти, загортаємо конвертиком.
- Укладаємо всі вийшли конвертики в каструлю.
- Голубці можна просто залити водою, або приготувати підливу з томатної пасти і моркви з цибулею, як у попередньому рецепті.
- Тушкуємо страва 40 хвилин на середньому вогні.
- Подаємо ласощі зі сметаною. Приємного апетиту!