Як готувати кролика – 10 рецептів в сметані, духовці – смачно!
М’ясо кролика – цінний поживний продукт, який повинен бути в меню кожної сім’ї. Воно корисно людям різного віку і містить в собі величезну кількість незамінних вітамінів і мікроелементів. Визначаючись, як готувати кролика, варто вивчити 10 найбільш вдалих рецептів цієї страви.
Кролик в сметані — покроковий рецепт
Поєднання сметани і спецій подарує м’яса тонкий приємний смак і аромат. Для приготування потрібно взяти: м’ясну тушку на 2 кг, 3 часникового зубчики, щіпку прованських трав, сіль, півлітра густої жирної сметани, цибулину, жир або масло, морквину.
Якщо м’ясо старе, то його попередньо треба вимочити у воді з оцтом протягом 3-4 годин.
Шматки підготовленої туші щедро натираються сумішшю з подрібненого часнику, солі і спецій, після чого залишаються просочуватися пряними ароматами на годину.
Далі м’ясні скибочки обсмажуються в розпеченому маслі на сильному вогні до рум’яного кольору.
У цьому ж маслі готується піджарка з подрібненої цибулі і моркви.
У ємність, придатну для гасіння, викладається м’ясо, овочі. Зверху виливається підсолена сметана, трохи розведений кип’яченою водою.
Після закипання на самому маленькому нагріванні готувати близько 45 хвилин.
Подається кролик в сметані з картопляним пюре або гречаною кашею.
Тушкуємо з додаванням овочів
Якщо додати до кролятині багато овочів, то подавати вийшло блюдо можна без гарніру. Воно готується з: половини великої м’ясної тушки, цибулини, 380 г брокколі, моркву, солі, половинки лимона, 320 г сметани, 4-5 часникових зубков, спецій.
Тушка з вечора добре промивається і нарізати на великі шматки.
Їх треба посипати сумішшю спецій і подрібненим часником, а також полити лимонним соком. Це замінить тривале вимочування у воді.
М’ясо в приправах забирається в холод на всю ніч.
З ранку кожен скибочку на розігрітому жирі обсмажується до рум’яності.
Броколі в цьому час відварюється в киплячій воді 2-3 хвилини.
Далі разом з м’ясом смажиться спочатку подрібнену цибулю, потім морква.
В останню чергу в сковороду відправляється капуста і сметана. Інгредієнти солятся і акуратно перемішуються.
Блюдо тушкується до повної готовності 10-12 хвилин.
Якщо овочів для ситності виявилося недостатньо, можна подати з відварною білим рисом, заправленим олією.
Кролик, запечений в маринаді в духовці
Для більшої ароматності і м’якості кролятини варто готувати її в маринаді. Ніжне блюдо вдасться отримати з наступних інгредієнтів: 1 м’ясної тушки, цибулини, сіль, неароматного масла, 4-5 часникових зубков, щіпки гвоздики і суміші мелених перців, пари листочків лавра, малий. ложки куркуми, естрагону і м’яти, 170 г білого рису, 2 ст. л. бальзамічного оцту.
У миску вливається неароматное масло і оцет. У масу додається нарізаний тонкими півкільцями цибулю, м’ята, естрагон, гвоздика, лаврове листя і суміш перців. До інгредієнтів додається склянку чистої питної води. Залишилося ввести в маринад подрібнений часник.
В отриману рідина опускається м’ясо і залишається на 3-3,5 години.
Рис з куркумою обсмажується на сухій сковороді, після чого заливається склянкою води і нудиться до напівготовності, поки рідина не випарується повністю.
Крупа змішується із замаринованим м’ясом, викладається у форму для запікання і готується в жаркому духовому шафі 50 хвилин.
Доповнити будь-часниковим соусом.
З картоплею
Щоб приготувати не тільки смачне, але ще поживне і ситне блюдо, варто поєднувати м’ясо кролика з картоплею. Крім тушки на 300 м, береться 6 картопляних бульб, 2 цибулини, сіль, жир для смаження 1 морквина. Як приготувати кролика по такому рецепту, детально описано далі.
Попередньо вимочене м’ясо дрібно ріжеться і обсмажується в сотейнику до рум’яності.
Всі овочі миють, чистяться і подрібнюються невеликими кубиками.
Коли м’ясо покриється скоринкою, до нього надсилається морква і цибуля, і разом інгредієнти готуються до прозорості останнього.
Далі в сотейник наливається вода. Її рівень повинен бути трохи вище продуктів.
Посолити і тушкувати під кришкою до готовності картоплі.
Для обговорюваного страви відмінно підійдуть печериці або лисички. Лісові гриби потрібно попередньо відварити. Крім грибів (320 г), береться: 160 г кролячого м’яса, 2 маленькі цибулини, склянка жирної сметани, велика морквина, сіль, маленька ложка мускатного горіха.
Кролик, роздвоєний на порційні шматки, вимочується у воді з оцтом або лимонним соком.
Підготовлене м’ясо просушується серветками з паперу, натирається сіллю і мускатним горіхом, після чого обсмажується до рум’яності.
Тонкі півкільця цибулі готуються на будь-якому жирі до м’якості, після чого сумують разом з кружечками моркви. В останню чергу в сковороду висипаються тонкі слайсы грибів, і разом продукти смажаться ще 5-7 хвилин.
Під місткий горщик поміщається м’ясо і піджарка. Компоненти солятся і заливаються сметаною.
Для більшої ароматності в горщик разом зі сметаною додається пара лаврових листочків.
Кролик, запечена в духовці
До святкового столу краще запекти кроля цілком. Щоб м’ясо не вийшло сухуватим, береться 320 г бекону. А, крім того: 1,7 кг картоплі, тушка кролика, велика ложка крупної солі, 110 мл неароматного олії, 5 гілочок розмарину.
Картопля чиститься і ріжеться кружечками, викласти на деко, поливається маслом, посипається сіллю і покривається розмарином.
Тушка кролика укладається спинкою на бекон, нарізаний широкими смужками. Його лапки і внутрішня порожнина також покриваються м’ясними скибочками.
Далі основний компонент акуратно поміщається спинкою вгору на картоплю посередині листа.
Запікається в жаркому духовому шафі близько години.
Готове блюдо повинне витримати в остигає духовці ще півгодини.
У процесі запікання потрібно періодично перевертати картоплю, не зачіпаючи тушку кролика.
Фарширований кролик
Смачно готувати начинку для кролика з рису і м’ясних потрухів. Використовуються печінку, серце і нирки з тушки кроля (170 г), а також сама тушка. Також береться: 1 ст. пропареного білого рису, сіль, 2 зуб. часнику, велика цибулина, гірчиця і жирна сметана для маринаду, середня морквина.
Вимочений тушка натирається сіллю і меленим часником, а також щедро змащується гірчицею і сметаною. Далі її потрібно прибрати на 5-6 годин на холод.
Рис відварюється в солоній воді до напівготовності.
Овочі страхуються на будь-якому жирі до рум’яного кольору. Потім до цибулі і моркви додаються шматочки нутрощів. Разом компоненти готуються ще 7-9 хвилин.
Рис з’єднується з обсмаженням. Маса досаливается за смаком.
Тушка нещільно набивається начинкою по всій довжині і зашивається ниткою.
Кроль викладається на промаслений вузький деко спинкою вниз.
Готується 65 хвилин в гарячій духовці.
В процесі тушку необхідно постійно поливати виділяється соком. Коли його буде досить багато, в рідину прямо на деко додається подрібнений часник.
У вершках
Щоб у диво — каструлі м’ясо не вийшло пересушеним, потрібно присмачувати його жирними вершками. Крім півлітра цього молочного продукту, береться: 2 невеликі цибулини, кроляча тушка, 3 великі ложки оцту, сіль пів пачки вершкового масла.
М’ясо ріжеться великими шматками і замочується в чистій воді з оцтом (1 велика ложка на літр води). Через пару годин неприємний запах тушки зникне.
Обсушені шматочки м’яса солятся і смажать на вершковому маслі до рум’яного кольору на сковороді, після чого перекладаються в пристрій.
На жирі, що залишився пассируется подрібнену цибулю.
Можна смажити продукти відразу в чаші пристрою.
Поверх м’яса викладається обсмаження, а також виливаються вершки.
Під закритою кришкою кролик в мультиварці спочатку 120 хвилин нудиться в програмі «Гасіння», після чого готується в режимі «Випічка» ще 35 хвилин.
Цей рецепт дозволить зробити блюдо особливо ніжним, завдяки м’ясного і овочевого соку, який залишиться всередині фольги. Крім тушки кролика, буде використовуватися: половина головки часнику, стебло селери, сіль, 2 репчатых цибулини, 2 великі ложки лимонного соку, 4 картоплини, морквина, 2 великі ложки питної води і стільки ж неароматного олії.
З соку лимона, олії, часнику, води і цибулини готується маринад. Для цього всі компоненти подрібнюються блендером.
Отримана маса викладається на м’ясну тушку, розрізану на шматки, яка буде маринуватися пару годин.
Фольга складається у вигляді тарілки. На дно наливають трохи води і масла, викладаються тонкі скибочки картоплі, подрібнена цибулина і селеру. Продукти присипаються сіллю.
Зверху укладаються замариновані шматки м’яса, і фольга щільно загортається.
Випікається 80 хвилин в добре розігрітій духовій шафі.
Перед подаванням страву посипається будь подрібненою зеленню.
У вині з помідорами
Якщо готувати кролика за італійським рецептом, то потрібно використовувати стакан хорошого білого вина. А також: м’ясну тушку, 2 червоних цибулини, пів головки часнику, 2 солодких болгарських перцю, 4 томата, жменя оливок, пучок петрушки, сіль, 2 морквини, 3 великі ложки оливкової олії, по дрібці орегано і розмарину.
Тушка розбирається на частини, з неї видаляються зайві кістки, жили та інше. Всі овочі чистяться, миються і дрібно ріжуться. Томати попередньо позбавляються від шкірки.
У казані з розігрітим маслом спочатку обсмажуються м’ясні шматочки з сіллю.
Далі подрібнені овочі висипаються на скибочки кролика, ємність заливається біле вино, висипаються всі приправи, порізані оливки, подрібнений часник.
Блюдо тушкується на самому повільному вогні 80-90 хвилин при постійному помішуванні.
Страву можна подавати без додаткового гарніру з асорті з маринованих овочів.