У тому, як готувати рис, немає ніякого секрету. Якщо не вважати того, що існує більше 8000 агросортов цієї культури, і всі вони мають свої особливості. Щоб зберегти корисні властивості зерен, необхідно враховувати деякі тонкощі в приготуванні, вибираючи відповідний сорт для кожного блюда.
Покрокове приготування рису басматі
«Король рису» – сорт з дуже довгим білосніжним зерном і особливим горіховим відтінком смаку, який розкривається при правильному зверненні. Традиційний індійський рецепт вимагає застосування безлічі спецій, але і без них з рису басматі виходить завжди вдалий, розсипчастий і ароматний гарнір.
Для базового рецепта знадобиться мінімум продуктів:
• 300 г рису басматі;
• 40 г вершкового масла;
• 400 мл води;
• сіль і перець.
Перш ніж приступити до приготування, потрібно ретельно промити зерна, щоб видалити рисову пилок, яка залишається після шліфування.
Погано промиті рисинків склеятся вільним крохмалем, і гарнір не вдасться. Промивають зерна в холодній воді, перетираючи пальцями до тих пір, поки злита вода не стане прозорою.
1. Промиті зерна перед варінням прогрівають на сковороді, тому їх обов’язково потрібно обсушити на серветці або відкинути в друшляку. Мокрий рис буде «стріляти» в розпеченому маслі.
2. Рис перекладають в сковороду з розтопленим маслом. Протягом трьох – п’яти хвилин перемішують, щоб він рівномірно просочився.
3. Після обсмажування зерна заливають водою. Холодну рідину в розпечену сковороду заливають дуже обережно.
4. За бажанням приправляють сіллю і перцем.
5. Щільно закривають сковороду. За приготуванням зручно спостерігати через скляну кришку, так як піднімати її в процесі варіння категорично не рекомендується.
6. Рис вариться на слабкому вогні. Після закипання до готовності проходить не менше 20 хвилин. Кришка зсередини спочатку покриється конденсатом, а до моменту готовності вона знову стане прозорою. Стануть видні невеликі отвори, так звані «вулканчики», в загальній масі розсипчастого зерна. Коли в них перестануть тріскати бульбашки, можна вимкнути газ.
7. Ще 5 – 10 хвилин рис доходить під кришкою. Після цього його можна розкладати по тарілках і насолоджуватися розсипчастим ніжним гарніром.
Приготування чорного дикого рису
Не так давно в промислових масштабах став культивуватися водний, або дикий рис.
Насправді, це насіння екзотичної цицании, яка не є рисом або його найближчим родичем.
У цих злаках містяться абсолютно всі незамінні амінокислоти і безліч інших, необхідних для організму сполук. Завдяки своєму приємному смаку і унікальному складу, дикий чорний рис придбав велику популярність, хоча він і дорожче всіх інших видів.
Щоб отримати натуральний смак використовують мінімум інгредієнтів:
• 300 г рису;
• 1 л води;
• сіль.
Дикий рис починають готувати напередодні, так як на це потрібно багато часу.
1. Зерна промивають і замочують на 12 годин у холодній воді.
2. Зливають зайву рідину, набряклий рис перекладають у окріп т приправляють сіллю.
3. Варять, не піднімаючи кришку, щоб не випустити пар. Рис повинен кипіти близько 15 – 20 хвилин.
4. Каструлю потрібно укутати на пару годин. За цей час рис не встигне охолонути, але залишилася вся вода вбереться, і зерна розгорнуться як пелюстки.
Як готувати бурий рис
Бурим або коричневим називають необроблений рис, який зберіг на зернах висівки. Саме із-за них рис має характерний темний відтінок.
У процесі шліфування зерно може стати звично білим і гладким, але втратить при цьому до 80% мікро – і макроелементів, вітамінів групи В, рослинних та ефірних масел. До речі, саме з-за утримання великої кількості масел, бурий рис рекомендують зберігати у холодильнику, щоб довше зберегти свіжість.
Готується коричневий рис набагато довше шліфованого. У процесі приготування він не розварюється, а тільки збільшується в об’ємі в 2 – 3 рази. Зерна залишаються трохи щільними, але не жорсткими.
Для приготування бурого рису:
• 300 г крупи;
• 1,5 л води;
• сіль.
Краще використовувати широкий посуд, щоб шар рису був невеликим і зерна рівномірно проварилися зо.
1. Промитий рис заливають холодною водою і залишають замачиваться від 4 до 6 годин. Якщо зерна не замочувати, доведеться варити їх не менше 40 – 45 хвилин. А при тривалій тепловій обробці вони втратять частину корисних властивостей.
2. Набряклі зерна промивають і заливають 2,5 – 3 склянками холодної води.
3. Крупу варять 10 хвилин під кришкою на невеликому вогні.
4. Зливають гарячу воду і знову заливають рис такою ж кількістю холодної рідини. За бажанням, приправляють сіллю.
5. Варять ще півгодини, поки вся вода не вбереться.
6. Після варіння бурий рис ще 20 – 30 хвилин повинен постояти в закритій каструлі.
Щоб гарнір не охолов, її можна укутати рушником.
Як приготувати рис пропарений
Завдяки обробці гарячою парою, крохмаль, що міститься в зернах, зв’язується. Тому приготування пропареного рису не представляє труднощів – зерна не розварюються і не злипаються. Промивати оброблений рис теж набагато простіше.
Для ідеального гарніру потрібно дотримуватися класичну пропорцію 1:2:
• одна частина рису;
• дві частини води;
• сіль.
Масло і спеції додають у повністю готовий гарнір.
1. Промиті зерна заливають холодною водою.
2. Доводять до кипіння, постійно помішуючи, так як рис швидко прилипає до дна.
3. Після закипання зменшують вогонь до мінімуму і солять крупу.
4. Варять під кришкою 10 – 15 хвилин. Якщо вода швидко випарується, а зерна будуть надто жорсткими, можна додати до 50 мл окропу.
Як готувати розсипчастий рис на гарнір
Зварений на гарнір рис повинен бути розсипчастим і м’яким, будь-якого сорту.
Длиннозерные сорти краще, вони менше розкисають при варінні. Але якщо враховувати всі нюанси, можна вдало приготувати навіть круглі зерна.
Пропорції продуктів:
• 250 – 300 г рису;
• 500 мл води;
• 10 г солі;
• 5 г рослинного масла.
Промивати рис для гарніру потрібно особливо ретельно, не менше семи раз зливаючи воду.
1. Залити рис гарячою водою і накрити кришкою. Рис швидко закипить.
2. Варити його на самому маленькому вогні близько 20 хвилин. Не перемішувати, щоб не роздрібнити зерна і не отримати в результаті в’язку кашу.
3. На 10 хвилин залишити готовий рис під кришкою.
4. Перед подачею обережно «вспушить» гарнір виделкою, додавши сіль і масло.
Швидкий спосіб, схожий на спосіб варіння макаронів:
1. Промитий рис закласти в киплячу воду в набагато меншому співвідношенні.
2. Варити 10 – 15 хвилин до готовності без кришки, щоб вміст каструлі не втекло. Важливо не переварити рис, тому його потрібно трохи спробувати на готовність.
3. Зайву воду злити.
4. Посолити і заправити олією.
Для суші та ролів
Рис для суші вибирають круглозерний, так як в ньому більше крохмалю, і він краще розварюється.
Зерна повинні бути однакового розміру, білими і непрозорими. Слід віддати перевагу спеціальним сортів для суші: коси-хигари або сушики. На якісному рисі краще не економити, так як дешева крупа з тріщинами або поламаними зернами перетвориться на кисіль.
Для варіння:
• 300 г рису;
• 300 мл води.
Для заправки:
• 60 мл рисового оцту;
• 5 г солі;
• 15 г цукру.
В домашніх умовах можна з успіхом використовувати яблучний, винний або звичайний оцет.
1. Промиті зерна залити холодною водою.
2. Варити 10 хвилин і ще стільки ж напарюють під кришкою. Суші з переваренного рису розваляться, тому краще крупу трохи не доварити і довше напарити під кришкою, постійно перевіряючи готовність.
3. Для заправки цукор і сіль ретельно розчиняють в оцті. Вливають оцет рис невеликими порціями. Важливо зробити це поки рис не охолов.
4. Ретельно перемішують крупу, намагаючись при цьому не пошкодити розварені зернятка. Остиглий рис придбає необхідну липкість.
Класична рисова каша
Рисова каша зазвичай вариться на молоці або з невеликим додаванням води, так як молоко дуже швидко пригорає, а зерна рису розварюються в ньому набагато повільніше, ніж у воді.
На 4 порції:
• 300 г рису;
• 1 літр молока;
• сіль за смаком.
Для цієї страви ідеально підходить маленький круглий рис, який добре розварюється і злипається.
1. Промитий рис перекласти в гарячу воду і варити 8 – 10 хвилин.
2. Відкинути крупу в друшляк, щоб стекла вся вода.
3. Закип’ятити в цій же каструлі молоко і викласти в нього рис.
4. Варити 15 хвилин, постійно помішуючи.
5. Ще стільки ж потримати під кришкою, щоб рисинків стали повністю м’якими всередині.
6. Готова каша приправляється маслом, цукром і сіллю.
Готуємо в мультиварці
Набагато швидше і простіше готується молочна рисова каша за допомогою сучасних кухонних девайсів. У багатьох моделях передбачена функція «Відстрочений старт», за допомогою якої можна отримати гарячий сніданок прямо до моменту пробудження.
На 4 порції:
• 300 г крупи;
• 1 л молока;
• цукор і сіль за смаком.
Великим плюсом при використанні «розумної» кухонної техніки є те, що у каші немає ні єдиного шансу втекти на плиту.
1. Рис промити.
2. Завантажити всі інгредієнти в чашу мультиварки.
3. Виставити режим «Молочна каша».
4. Через годину блюдо готове, можна заправити її маслом і подавати до столу.
Якщо каша трохи рідка, можна встановити режим «Томління» або «Підігрів» ще на кілька хвилин.
В пароварці
У пароварці легко і просто приготувати рис, як на воді, так і на молоці.
На 1 порцію:
• 100 г рису;
• 200 мл молока.
Заправляють сіллю, цукром і олією вже готову страву. Одночасно можна додати сухофрукти, цукати або свіжі фрукти.
1. В нижню ємність залити воду.
2. Встановити чашу з промитим рисом, молоком або водою.
3. Закрити пароварку і встановити таймер на 45 хвилин.
4. Перемішати кашу і перевірити на готовність.
5. При необхідності знову встановити таймер на 10 – 15 хвилин.
Смачне блюдо з овочами
Щоб приготувати розсипчастий рис з овочами, краще вибрати довгозерний пропарений сорт.
На склянку рису:
• 2 склянки води;
• морква;
• цибуля;
• кольоровий болгарський перець;
• твердий помідор;
• зелений горошок;
• кукурудза;
• 40 г рослинної олії;
• 5 р куркуми;
• 10 г солі.
У сезон можна додати молодий кабачок або гарбуз. Взимку використовують будь-які заморожені овочі.
1. Промитий рис і дрібно нарізані овочі залити водою.
2. Довести склад до кипіння і додати масло.
3. Посолити і один раз акуратно перемішати.
4. Готувати під кришкою на невеликому вогні до тих пір, поки рис не вбере в себе всю рідину, а зерна стануть м’якими.
5. Якщо рідина швидко випарується, можна додати ще трохи окропу.
Незвичайний рис з каррі
Це блюдо іноді називають смаженою рисом, так як на першому етапі зерна дійсно обсмажують, щоб вони не зварилися.
• 300 г рису;
• 0,5 л води;
• 100 мл рослинного масла;
• 10 г каррі;
• 10 г солі.
Для розсипчастого гарніру вибирають довгозерний пропарений рис.
1. Промитий рис обсушити на сковороді.
2. Прибрати зерна і залити рослинне масло.
3. Коли воно закипить, висипати рис і обсмажувати декілька хвилин. Активно перемішувати, щоб всі зерна рівномірно просочилися маслом.
4. Додати каррі.
5. Обережно влити холодну воду і посолити.
6. Накрити кришкою і довести до готовності на маленькому вогні.
Ось такий він, цей багатоликий рис. Готуючи його різними способами, можна істотно розширити звичний раціон і збагатити його корисними речовинами.