Як і скільки правильно варити картоплю?

В мундирі, печена, смажена, варена, як і скільки правильно варити картоплю, щоб вона зберегла свій корисний склад і придбала відмінний смак. Зараз важко уявити собі те, що всіма улюблений коренеплід раніше вважали несмачним, отруйних і вирощували тільки за рахунок симпатичних квіток на клумбах. У багатьох будинках вже давно картопля – улюблений продукт, з якого готують найрізноманітніші страви. Знаючи кілька секретів приготування коренеплоду, можна отримати справді чудове страву на будь-який смак.

Як і скільки варити картоплю в мундирі?

Картопля в шкірці або мундирі часто відварюється для приготування різних салатів і як самостійна страва до улюбленої оселедця (тюльці, салаке). Щоб картопля вийшов смачним і швидко приготувався, добре вибрати коренеплоди однакового розміру, гладкі. Сорт картоплі теж грає важливу роль і впливає на смакові якості. Так для відварювання в кожушках підійде «Американка» — овоч, який один з перших вивели і популяризували в 18-19 століттях. Можна вибрати інший сорт, але краще для цих цілей використовувати той коренеплід, в якому міститься мало крохмалю.

Скільки варити картоплю в мундирі буде залежати від того, яким способом готується продукт. Так на плиті час варіння становить 17-22 хвилини після закипання води, в мультиварці тривалість приготування трохи більше – близько півгодини. Швидше всього картопля в мундирі готується в СВ-печі, всього за 7-8 хвилин.

Перш ніж готувати бульби, їх потрібно ретельно промити під проточною водою, після чого скласти в каструлю (якщо приготування на плиті) і залити водою. Рідину можна брати будь – холодну, теплу або окріп.

Щоб коренеплід не лопнув, у воду потрібно додати трохи солі.

Готовність картоплі можна перевірити, проткнув її виделкою або зубочисткою. Зазвичай тривалість приготування становить від 17 до 45 хвилин (в залежності від сорту овоча).

Гарний зрілий картопля, правильно приготований в підсоленій воді, можна їсти, не знімаючи «мундир». Якщо передбачається видалення шкірки, то краще овоч після варіння залити ненадовго холодною водою, щоб шкурка легше віддалялася.

Правила варіння картоплі для пюре

Незважаючи на те, що картопляне пюре є частим гостем в раціоні, не завжди вдається приготувати ідеальним за консистенцією і смаком. Іноді можна замість повітряного ароматного страви отримати в’язку субстанцію, схожу на рідке тісто. Як правильно варити картоплю для пюре, підкажуть секрети кращих кулінарів.

Дивіться також:  Паста з куркою в вершковому соусі – 8 рецептів приготування

На відміну від приготування бульб в мундирі, для пюре потрібно вибирати сорти з високим вмістом крохмалю. Зберегти цю речовину в повному обсязі можна, якщо після чищення скласти відразу промиті овочі в каструлю, а не залишати їх у воді на тривалий час. Досвідчені господині радять варити продукт у киплячій воді – так він звариться рівномірно і не втратить крохмаль.

Щоб бульби швидше зварилися, потрібно розрізати на 2 або 4 частини (залежно від розміру), помістити в глибоку ємність і залити рідину так, щоб вона була трохи вище самих овочів.

Поліпшити смак продукту допоможе часник або цибулю, покладений зверху на овочі.

Готувати коренеплід потрібно близько 25 хвилин, після злити всю воду в підходящу ємність (вона стане в нагоді для заправки страви) і вийняти цибулю, часник можна залишити. Розминати картоплю слід відразу ж після варіння, інакше вона затвердіє і стане після обробки схожа на клейку масу. Рідину, що залишилася після варіння овоча, змішують з молоком і вводять поступово в пюре, розминаючи його при цьому товкачиком. В кінці обов’язково потрібно додати потрібну кількість вершкового масла, щоб додати страві легкий смак.

Поліпшити смак улюбленого страви можна, якщо заправити картоплю плавленим сирком, сметаною або майонезом. Зробити його більш щільним і поживним допоможе вкарбований яйце, а надати сільський смак зажарка з цибулі і моркви. Не зіпсує смак страви зелень кропу, зелений цибулька або естрагон.

Скільки варити картоплю в супі?

Незважаючи на те, що картопля не відноситься до дієтичного продукту, їдять його всі щодня, включаючи до складу перших страв обов’язково. Тривалість варіння цього продукту буде залежати від його сорту в першу чергу. Так скільки варити картоплю в супі? Зазвичай цей час становить від 15 до 30 хвилин. Якщо натерти овочі на турку, то тривалість приготування складе 10-15 хвилин, не більше.

Якщо бульби крупно нарізані, то варитися вони будуть довше, дрібні – набагато швидше. Більшість господинь додають в супи картоплю різного розміру. Маленькі шматочки в процесі варіння раскипятся і зроблять бульйон більш насиченим, великі ж збережуть форму і порадують після відмінними смаковими якостями. Для «капусняку» бульби відварюють окремо і вводять в самому кінці приготування страви. Це потрібно для того, щоб кислота, традиційно добавляющаяся в суп, не зробила овоч жорстким і неприємним на смак.

Дивіться також:  Соус гуакамоле склад, з чим їдять. Класичний рецепт соусу і 5 варіантів приготування в домашніх умовах

Враховуючи те, що коренеплоди варяться в середньому близько 25 хвилин, потрібно правильно поетапно закладати в киплячий бульйон інші продукти. Так рисову крупу часто кладуть разом з овочем або трохи раніше, а от вермішель додають за 3-5 хвилин до готовності страви.

Принципи варіння очищеної картоплі в каструлі

Очищена картопля в каструлі готується для різних страв, як перше, так і друге. В залежності від того, для чого буде готуватися всіма улюблений коренеплід, залежать принципи його приготування.

  • Молода картопля спочатку очищається від тонкого верхнього шару, промивається проточною водою і поміщають в каструлю. Видалити верхню частину можна з допомогою ножа або звичайної кухонної губки, використовуючи для цього жорстку частину. Великі овочі перед варінням слід розрізати на кілька частин, дрібні можна відварювати. Вода заливається поверх продукту так, щоб вона була вище на 1 см, не більше, сіль додавати потрібно за 5 хвилин до кінця варіння. Готові бульби потрібно заправити олією, попередньо злив залишки води, додати зелень і приправи за смаком.
  • Якщо картопля відварюється в якості гарніру, то спочатку його потрібно помити і очистити, видаливши обов’язково «вічка». Після цього слід зробити бульби приблизно однакового розміру, скласти в ємність, залити водою трохи вище овоча і включити вогонь. Коли вода закипить, вогонь потрібно трохи зменшити і варити під кришкою продукт до готовності, що займе приблизно 20-30 хвилин. Перед вимиканням воду потрібно підсолити, проварити ще кілька хвилин і вимкнути вогонь. Готові коренеплоди можна розім’яти в пюре ИМЛИ подати до столу цільними, приправивши смаженими овочами або маслом.
  • Для супів рекомендується використовувати сорту картоплі із середнім утриманням крохмалю, для пюре – з високим. Цей коренеплід можна поєднувати з будь-якими овочами, м’ясом або рибою. Правильно приготований, він ніколи не набридне і стане постійним гостем на сімейному столі.

    Дивіться також:  Баранина в духовці у фользі – 7 рецептів, як смачно запекти баранину

    В мультиварці які режими використовувати

    В мультиварці картопля гаситься, смажиться, вариться, готується на пару і запікається. Тобто готуватися будь-яким способом, самостійно або з додаванням інших продуктів. Тривалість приготування буде залежати від того, як сильно буде подрібнений коренеплід. Не останню роль буде грати спосіб приготування – так смажитися продукт буде швидше, а ось готуватися на пару в спеціальній формі трохи довше.

    Відварну картоплю з цибулею можна приготувати в режимі «випічка». При цьому спочатку в чашу мультиварки заливається трохи олії, після викладається подрібнену цибулю, додається порізану картоплю, спеції. Все це заливається бульйоном або томатом, розведеним з водою, і готується у вибраному режимі трохи більше 35 хвилин. В режимі «випічка» можна готувати картоплю з м’ясом, обсмаживши спочатку м’ясний продукт у відповідному режимі 8-12 хвилин.

    Якщо передбачається гасіння картоплі з овочами або грибами, то спочатку вона готується в режимі «випічка», а після в режимі «плов». Супи пюре традиційно потрібно готувати в режимі «гасіння» з включенням до початку «смаження».

    В скороварці і мікрохвильової печі

    Приготувати картоплю в мундирі в мікрохвильовці можна всього за 8-12 хвилин. Для приготування чищеного молодого овоча знадобиться менше 7 хвилин, в целофані на повній потужності коренеплід готується за 9 хвилин максимум.

    Якщо гасити картоплю в СВ-печі, то на це потрібно 20-30 хвилин, причому, чим більше місткість, тим більше часу буде потрібно. Зверху обов’язково потрібно буде полити овочі соусом, щоб вони не так сильно подсушились в процесі приготування.

    В скороварці на пару продукт готується близько півгодини в потрібному режимі. У воді трохи менше 30 хвилин. Важливо враховувати, що чим старіше овоч, тим довше він буде готуватися, незалежно від обраного способу.

    Тепер для всіх не секрет, як варити картоплю різними способами правильно. Скориставшись простими підказками і порадами, можна з простого і бюджетного продукту отримати величезну кількість смачних страв на кожен день.

    Прокрутка до верху