З давніх часів гриби широко використовуються в кулінарії. На їх основі готують закуски, жульєни і соусу додають в різні салати, гарячі страви і супи. Існують тисячі рецептів і варіацій. Гриби наповнюють страви характерним привабливим ароматом і додатковим смаком. Крім смакових якостей гриби володіють високою харчовою цінністю. Вони містять вітаміни, білки, вуглеводи, жири, мікроелементи та амінокислоти. Вживання в їжу грибів сприяє збудженню апетиту і легкому засвоєнню їжі.
Як і скільки варити гриби
Кожному виду грибів відповідає свій спосіб приготування: їх можна маринувати, сушити, варити, смажити, тушкувати і консервувати. Кожен процес приготування займає своє певне час і особливості. Отже, скільки потрібно варити гриби?
- Сушені гриби тривалий термін зберігають свій аромат, смак і корисні властивості. Перед приготуванням сушені гриби необхідно ретельно промити і залишити в холодній воді на 3 години. Також сушені гриби радять замочувати в молоці, в холодному місці на аналогічний строк. Завдяки молоку гриби розм’якшаться, не втратять свій аромат і придбають стан свіжих грибів. Далі їх необхідно поставити на помірний вогонь і варити гриби в підсоленій воді 40 хвилин. Якщо ви вимочували гриби у воді, то слід на цій же воді їх варити, щоб зберегти смак і запах грибів. Гриби готові як тільки опустяться на дно каструлі.
- Заморожені гриби перед приготуванням необхідно повністю розморозити при кімнатній температурі або в мікрохвильовій печі. Потім слід промити під струменем води і варити гриби на невеликому вогні близько 20 хвилин. Не слід варити на дуже великому вогні, так як вони втратять свої смакові якості.
- Білі гриби необхідно в першу чергу очистити, зрізати шкірку з ніжок і акуратно промити водою. Варити гриби на середньому вогні, періодично видаляючи піну, яка утворилася. Смажити білі гриби рекомендується 20 хвилин. Якщо до грибів ви хочете додати соус, то це слід зробити після того, як гриби будуть готові. Враховуючи те, що гриби відомі своїм чудовим ароматом, не слід при готуванні додавати велика кількість спецій і солі.
Гриби рекомендується вживати в їжу в день їх приготування. Для приготування супів гриби бажано варити в кінці готування, бульйоні, звареному на основі м’яса, це додасть насиченості смаку.