Є багато варіантів, як варити курячу грудку. До того ж час і сам процес приготування може змінюватися в залежності від того, куди потім піде це м’ясо.
Як і скільки варити курячу грудку в супі
Куряче м’ясо в супі — це, безумовно, виграшний варіант, оскільки воно м’яке, корисне і зовсім нежирне, а значить, його можна їсти і при дієтичному харчуванні. От тільки щоб отримати дійсно смачний результат, потрібно знати, як правильно грудку приготувати.
Для супу грудка використовується в якості основи для бульйону і як м’ясний інгредієнт.
Процес варіння:
- Грудку середнього розміру необхідно розділити на кілька шматків (краще всього, на чотири).
- Потім покласти їх в каструлю і залити прохолодною водою, за смаком додати спеції.
- Рівень нагріву обов’язково повинен бути середнім.
- Чекаємо, коли вміст почне кипіти, прибираємо зайву піну, яка постійно утворюється, і знижуємо нагрівання майже на мінімум.
- Доводимо до готовності протягом 45 хвилин без кришки, після чого м’ясо виймається. Його можна прибрати зовсім або ж повернути подрібненим на шматочки за кілька хвилин до закінчення приготування супу.
Технологія приготування для салату
Філе курки для салату має бути соковитим і по можливості добре зберегти всі корисні речовини.
Процес варіння:
- Цільний шматок грудки заливається водою і на середньому вогні доводять до кипіння.
- Краще всього не використовувати ніяких спецій, оскільки вони обов’язково будуть присутні в салаті, а значить існує ймовірність переборщити, якщо приправити і м’ясо.
- Після того, як вміст закипіло, зменшуємо вогонь і тримаємо на плиті курятину не більше 25 хвилин. Цього буде достатньо, щоб вона повністю проварилася, але при цьому залишилася щільною і соковитою.
Якщо ви попередньо розрізали грудку на дві частини, то скоротіть час варіння на 5 хвилин.
Час варіння з кісткою і без
Зверніть увагу, що початок відліку часу варіння починається з моменту закипання води. Так, цілісна грудка без кістки для використання в супі буде готова через 45 хвилин і через 20, якщо ви плануєте додавати м’ясо в салати або в інші страви.
Якщо варити не роздвоєний шматок м’яса разом з кісткою для салату, то потрібно приблизно 30 хвилин, а для бульйону — годину.
Скільки потрібно варити курячу грудку до готовності?
Питання не зовсім коректне. Все залежить не тільки від того, де буде використано м’ясо і разделано воно, але і від того, яким способом здійснюється варіння.
На плиті в каструлі
Зазвичай на приготування курячої грудки на плиті йде не більше години.
- Якщо шматок з хрящами, кісткою та шкірою, то піде не менше 30 хвилин.
- Цілісний шматок м’яса, очищений від усього, потребує близько 25 хвилин.
- Розділена на дві частини грудка буде варитися ще швидше — всього 15 хвилин.
- Якщо порізати шматок зовсім невеликі квадратики, то вони дійдуть до готовності за 10 хвилин.
В мультиварці
Цей прилад вже давно не є чимось незвичайним і багато людей використовують його замість плити, а значить і варять у ньому курячу грудку.
Процес проходить у режимі «Гасіння».
- Якщо шматок м’яса цільний і невеликий, наприклад, від курчати, то на приготування піде близько 50 хвилин.
- Якщо ж грудка велика, то варто збільшити час до 70 хвилин.
Рецепт смачного курячого бульйону
Гарний, ароматний і наваристий бульйон — основа смачного супу. Його дуже легко приготувати на основі курячої грудки.
Необхідні інгредієнти для страви:
- цибулина;
- одна куряча грудка;
- морквина;
- приправи за смаком.
Процес приготування:
- Для бульйону краще всього використовувати або цільний шматок грудки, або розрізаний на чотири частини.
- Поміщаємо курятину в каструлю, заливаємо прохолодною водою так, щоб вона покривала м’ясо (оптимально, на два сантиметри).
- Пам’ятайте, що в процесі приготування вода википатиме, тому заздалегідь підготуйте склянку з гарячою водою, щоб компенсувати втрати.
- Цибулю розрізати на дві частини, а морквину перетворіть в товсту соломку. Додайте овочі до вмісту каструлі. Зверніть увагу, що вони використовуються тільки для посилення смаку.
- Приправте бульйон сіллю і перцем. Якщо вам потрібен тільки бульйон, то можна відразу покласти й інші спеції, якщо ж він лише основа для супу, то краще класти приправи, коли страва буде майже готове.
- На сильному вогні доведіть вміст до кипіння і зменшіть нагрів.
- Зберіть всю зайву піну, яка утворилася від варіння. Можливо, це доведеться робити ще не один раз.
- Зовсім зменшіть рівень нагрівання до мінімального і варіть бульйон до готовності близько 45 хвилин. Після закінчення цього часу вийміть з каструлі м’ясо і овочі. За бажанням, їх можна подрібнити на кубики і знову повернути в майбутній суп.
Кілька секретів як відварити курячу грудку соковитою і м’якою
Як і у будь-якого іншого блюда, у відвареної курячої грудки теж є деякі нюанси і секрети приготування.
Щоб у результаті вийшов не твердий несмачний кусок м’яса, важливо правильно провести термічну обробку і підготовку курки.
- Самий ідеальний варіант, що дозволяє повністю зберегти соковитість грудки, — це її варіння при такій температурі, щоб рідина була гарячою, але не доходила до кипіння. Причому вода обов’язково повинна бути з приправами. Також можна додати і овочі, які додадуть м’ясу ще більший аромат.
- Якщо немає можливості постійно стежити за нагріванням, то просто поставте мінімальну температуру на плиті і не прикривайте ємність кришкою.
- Якщо ви хочете отримати дійсно наваристий бульйон, то для цього підійде шматок з кісткою, а не просто одна м’якоть, та ще й сильно подрібнена.
- Перед тим як варити грудинку, потрібно обов’язково промити і злегка просушити її за допомогою паперових рушників. Для салату приберіть з неї все зайве і, особливо, жир і хрящі.
- Ще один спосіб отримати м’яке і соковите м’ясо — приготувати його на пару. Зробити це можна як у спеціальній пароварці, так і за допомогою звичайної каструлі або навіть в мультиварці, у якій є спеціальний піднос для парового приготування.
- Заливати курку необхідно тільки прохолодною водою. Ні в якому разі не гарячою і не дуже холодною.
- Стежте за часом. Для супу м’ясо потрібно варити не менше ніж 30 хвилин, але не більше години. Для салату ж буде достатньо 20 хвилин.