Багато господинь абсолютно впевнені в тому, що знають, як варити яйця круто, але при цьому часто отримують в результаті гумовий білок, неїстівний жовток і шкаралупу, яку практично неможливо зняти. А все це тому, що цей спосіб приготування не так простий, як здається на перший погляд. Про всі нюанси і тонкощі цього процесу буде розказано нижче.
Як і скільки варити курячі яйця після закипання?
Здається, що яйця не можна зіпсувати і переварити, але така думка помилкова. У переваренного яйця білок стає гумовим, а жовток схожим на крейда і покритий негарним сіруватим нальотом. Це сульфід заліза, що утворюється під вплив високих температур внаслідок реакції сірки, що міститься в білку, і заліза з жовтка. Такий продукт не зробить ніжніше навіть подача з майонезом.
Чим довше готується цей продукт, тим складніше буде потім його засвоїти організму, а якщо час варіння становить 20 хвилин і більше, тобто такі яйця не рекомендується взагалі. Правильно приготоване яйце круто має еластичний білок і ніжний жовток.
Щоб отримати такий результат необхідно діяти за таким алгоритмом:
- Завчасно вийняти яйця з холодильника і дати їм нагрітися природним чином.
- Вогнетривку ємність невеликого радіусу наповнити водою так, щоб при зануренні в нього яєць вони були повністю покриті водою і поставити на вогонь.
- Після закипання води, всипати в неї трохи кухонної солі, акуратно відправити яйця в вируючий окріп.
- Спочатку кипіння практично повністю припиниться, а секунд через 30 знову відновиться. У цей момент слід зменшити вогонь до середнього, і довести продукт до готовності.
А зараз відповідь на саме головне питання: скільки варити яйця круто? Щоб отримати куряче яйце круто ідеальної консистенції, його слід варити, рівно 10 хвилин після закипання.
Технологія приготування перепелиних яєць
Перепелині яйця часто використовуються в кулінарії і дієтичному харчуванні. Саме цей продукт можна зустріти в списку інгредієнтів для рулету з курячого фаршу «Павичеве око», закуски сала «Гніздо глухаря» і багатьох інших.
Процес варіння в даному випадку мало чим відрізняється від варіння яєць, єдина відмінність стосується того, скільки варити перепелині яйця круто. І це пояснюється тим, що вага цих двох продуктів відрізняється практично в два рази, відповідно, і час приготування.
Таким чином, обережно, але ретельно вимиті у воді перепелині яйця акуратно ложкою викласти в киплячий підсолений окріп і варити, збавивши вогонь до середнього або помірного, протягом п’яти хвилин після повторного закипання води. Зварені круто перепелині яйця перекласти в ємність з крижаною водою. Після повного охолодження можна очистити шкаралупу і вжити їх за безпосереднім призначенням.
Як зварити яйця, щоб вони легко чистилися й не лопнули?
Якщо шкаралупа яйця лопне, то з високою часткою ймовірності білок виявиться зовні, а іноді і жовток. Крім непривабливого вигляду готового продукту це може дуже сильно вплинути і на смакові якості.
З’ясуємо, що може стати причиною такої ситуації і як цього уникнути:
- Шкаралупа може бути тріснутому спочатку, але тріщина настільки тонка, що її важко помітити неозброєним оком. Щоб крізь невидиму тріщину в шкаралупі яйце не витекло, слід додати у воду звичайну кухонну сіль з розрахунку 40-50 г на 1 літр води.
- Щільна оболонка може лопнути з-за різкого перепаду температури, тому яйця щойно з холодильника можна класти в киплячу ключем воду. Слід дати яйцям полежати хоча б годину при кімнатній температурі перед тим, як опускати в окріп.
- У посудині великого обсягу, під час кипіння води яйця можуть перекочуватися з місця на місце і вдарятися один про одного, що загрожує появою тріщин, тому їх варять в невеликій ємності, де вони будуть добре зафіксовані.
- В тупому кінці яйця знаходиться повітряний мішечок (пуга), а повітря при нагріванні розширюється, що може стати причиною лопнув яйця, тому перед варінням тупий кінець яйця потрібно проколоти голкою.
Щоб з яєць зварених круто легко очищалася шкаралупа, на додаток до перерахованих правил необхідно ще правильно охолодити їх. Для цього тільки що зварені яйця слід перекласти в крижану воду і витримати в ній не менше чверті години. Знімати шкаралупу слід під струменем проточної холодної води.
Кілька корисних порад і хитрощів
Існує ряд рад та секретів, як варити яйця круто, щоб текстура готового продукту була правильною.
Перше правило, ніколи не варто класти сирі яйця в холодну воду. При повільному нагріванні білка і жовтка одночасно з водою для варіння відбуваються процеси відмінні від тих, що відбуваються при варінні в киплячій воді. Повільно нагріваючи білок намертво склеюється з підскаралупної оболонкою, що зробить неможливим акуратне зняття шкаралупи з вареного яйця.
Яйця, зварені з непошкодженою пугою, не мають правильної овальної форми, на них залишається вм’ятина. Щоб позбутися від неї слід готове яйце з окропу перекласти в максимально холодну воду. В результаті такого крижаного душу пар в пуге стане рідиною, яка займе набагато менше місця, ніж вода в газоподібному стані. Таким чином, ще податливі жовток і білок заповнять всі порожнечі і яйце прийме овальну форму.
Крім традиційного способу зварити яйця круто є ще альтернативні варіанти приготування: в мікрохвильовій печі і мультиварці.
Щоб зварити яйце в мікрохвильовці круто, потрібно покласти його в чашку, потім залити водою і поставити в піч. Готувати протягом 10 хвилин на рівні потужності дорівнює 500 Вт.
В мультиварці яйця рекомендується варити, використовуючи функцію пароварки. Так, після закипання води сирі яйця слід тримати на решітці 12 хвилин. Приготований таким чином продукт гарантовано легко чиститься.
Зварені круто яйця можуть бути окремим блюдом, інгредієнтом салату, а ще з них можна приготувати смачну намазки на бутерброд з маслом і перцем. Для цього чотири подрібнених яйця слід з’єднати з 100 г м’якого вершкового масла, 10 г гірчиці і дрібкою перцю.
Скільки калорій в яйці зварене круто?
Яйця – дивовижний продукт не тільки за своїм складом, але і по тому, як їх калорійність здатна змінюватися залежно від тривалості варіння. Тут існує одне правило, чим довше варилося яйце, тим менше в ньому калорій.
Оскільки яйця використовуються поштучно, то зручніше і зрозуміліше говорити про їх калорійності не на 100 г, а розрахованої на одне середнє яйце. Отже, в середньому курячому яйці, зварене круто, міститься 50 ккал, а перепелиному – всього 16-17 ккал.
Наостанок розглянемо, як правильно їсти яйця круто згідно з правилами столового етикету. Якщо зварені круто яйця подали до столу в шкаралупі, то слід взяти яйце в ліву руку, ручкою ножа кілька разів вдарити зверху з гострого кінця, щоб розбити шкаралупу.
Ніж після цього відкласти в сторону, а яйце акуратно звільнити від шкаралупи, яку належить скласти на краю тарілки або в спеціальний посуд. Далі притримуючи яйце лівою рукою, розрізати його на дві половинки вздовж і є з допомогою виделки, відкушуючи невеликі шматочки.