Як і скільки варити яйця: курячі і перепелині?

Багато господинь абсолютно впевнені в тому, що знають, як варити яйця круто, але при цьому часто отримують в результаті гумовий білок, неїстівний жовток і шкаралупу, яку практично неможливо зняти. А все це тому, що цей спосіб приготування не так простий, як здається на перший погляд. Про всі нюанси і тонкощі цього процесу буде розказано нижче.

Як і скільки варити курячі яйця після закипання?

Здається, що яйця не можна зіпсувати і переварити, але така думка помилкова. У переваренного яйця білок стає гумовим, а жовток схожим на крейда і покритий негарним сіруватим нальотом. Це сульфід заліза, що утворюється під вплив високих температур внаслідок реакції сірки, що міститься в білку, і заліза з жовтка. Такий продукт не зробить ніжніше навіть подача з майонезом.

Чим довше готується цей продукт, тим складніше буде потім його засвоїти організму, а якщо час варіння становить 20 хвилин і більше, тобто такі яйця не рекомендується взагалі. Правильно приготоване яйце круто має еластичний білок і ніжний жовток.

Щоб отримати такий результат необхідно діяти за таким алгоритмом:

  • Завчасно вийняти яйця з холодильника і дати їм нагрітися природним чином.
  • Вогнетривку ємність невеликого радіусу наповнити водою так, щоб при зануренні в нього яєць вони були повністю покриті водою і поставити на вогонь.
  • Після закипання води, всипати в неї трохи кухонної солі, акуратно відправити яйця в вируючий окріп.
  • Спочатку кипіння практично повністю припиниться, а секунд через 30 знову відновиться. У цей момент слід зменшити вогонь до середнього, і довести продукт до готовності.

А зараз відповідь на саме головне питання: скільки варити яйця круто? Щоб отримати куряче яйце круто ідеальної консистенції, його слід варити, рівно 10 хвилин після закипання.

Дивіться також:  Як готувати холодець – 10 рецептів в домашніх умовах

Технологія приготування перепелиних яєць

Перепелині яйця часто використовуються в кулінарії і дієтичному харчуванні. Саме цей продукт можна зустріти в списку інгредієнтів для рулету з курячого фаршу «Павичеве око», закуски сала «Гніздо глухаря» і багатьох інших.

Процес варіння в даному випадку мало чим відрізняється від варіння яєць, єдина відмінність стосується того, скільки варити перепелині яйця круто. І це пояснюється тим, що вага цих двох продуктів відрізняється практично в два рази, відповідно, і час приготування.

Таким чином, обережно, але ретельно вимиті у воді перепелині яйця акуратно ложкою викласти в киплячий підсолений окріп і варити, збавивши вогонь до середнього або помірного, протягом п’яти хвилин після повторного закипання води. Зварені круто перепелині яйця перекласти в ємність з крижаною водою. Після повного охолодження можна очистити шкаралупу і вжити їх за безпосереднім призначенням.

Як зварити яйця, щоб вони легко чистилися й не лопнули?

Якщо шкаралупа яйця лопне, то з високою часткою ймовірності білок виявиться зовні, а іноді і жовток. Крім непривабливого вигляду готового продукту це може дуже сильно вплинути і на смакові якості.

З’ясуємо, що може стати причиною такої ситуації і як цього уникнути:

  • Шкаралупа може бути тріснутому спочатку, але тріщина настільки тонка, що її важко помітити неозброєним оком. Щоб крізь невидиму тріщину в шкаралупі яйце не витекло, слід додати у воду звичайну кухонну сіль з розрахунку 40-50 г на 1 літр води.
  • Щільна оболонка може лопнути з-за різкого перепаду температури, тому яйця щойно з холодильника можна класти в киплячу ключем воду. Слід дати яйцям полежати хоча б годину при кімнатній температурі перед тим, як опускати в окріп.
  • У посудині великого обсягу, під час кипіння води яйця можуть перекочуватися з місця на місце і вдарятися один про одного, що загрожує появою тріщин, тому їх варять в невеликій ємності, де вони будуть добре зафіксовані.
  • В тупому кінці яйця знаходиться повітряний мішечок (пуга), а повітря при нагріванні розширюється, що може стати причиною лопнув яйця, тому перед варінням тупий кінець яйця потрібно проколоти голкою.
Дивіться також:  Фаршировані шампіньйони – 6 рецептів приготування

Щоб з яєць зварених круто легко очищалася шкаралупа, на додаток до перерахованих правил необхідно ще правильно охолодити їх. Для цього тільки що зварені яйця слід перекласти в крижану воду і витримати в ній не менше чверті години. Знімати шкаралупу слід під струменем проточної холодної води.

Кілька корисних порад і хитрощів

Існує ряд рад та секретів, як варити яйця круто, щоб текстура готового продукту була правильною.

Перше правило, ніколи не варто класти сирі яйця в холодну воду. При повільному нагріванні білка і жовтка одночасно з водою для варіння відбуваються процеси відмінні від тих, що відбуваються при варінні в киплячій воді. Повільно нагріваючи білок намертво склеюється з підскаралупної оболонкою, що зробить неможливим акуратне зняття шкаралупи з вареного яйця.

Яйця, зварені з непошкодженою пугою, не мають правильної овальної форми, на них залишається вм’ятина. Щоб позбутися від неї слід готове яйце з окропу перекласти в максимально холодну воду. В результаті такого крижаного душу пар в пуге стане рідиною, яка займе набагато менше місця, ніж вода в газоподібному стані. Таким чином, ще податливі жовток і білок заповнять всі порожнечі і яйце прийме овальну форму.

Крім традиційного способу зварити яйця круто є ще альтернативні варіанти приготування: в мікрохвильовій печі і мультиварці.

Щоб зварити яйце в мікрохвильовці круто, потрібно покласти його в чашку, потім залити водою і поставити в піч. Готувати протягом 10 хвилин на рівні потужності дорівнює 500 Вт.

В мультиварці яйця рекомендується варити, використовуючи функцію пароварки. Так, після закипання води сирі яйця слід тримати на решітці 12 хвилин. Приготований таким чином продукт гарантовано легко чиститься.

Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками – 11 рецептів приготування

Зварені круто яйця можуть бути окремим блюдом, інгредієнтом салату, а ще з них можна приготувати смачну намазки на бутерброд з маслом і перцем. Для цього чотири подрібнених яйця слід з’єднати з 100 г м’якого вершкового масла, 10 г гірчиці і дрібкою перцю.

Скільки калорій в яйці зварене круто?

Яйця – дивовижний продукт не тільки за своїм складом, але і по тому, як їх калорійність здатна змінюватися залежно від тривалості варіння. Тут існує одне правило, чим довше варилося яйце, тим менше в ньому калорій.

Оскільки яйця використовуються поштучно, то зручніше і зрозуміліше говорити про їх калорійності не на 100 г, а розрахованої на одне середнє яйце. Отже, в середньому курячому яйці, зварене круто, міститься 50 ккал, а перепелиному – всього 16-17 ккал.

Наостанок розглянемо, як правильно їсти яйця круто згідно з правилами столового етикету. Якщо зварені круто яйця подали до столу в шкаралупі, то слід взяти яйце в ліву руку, ручкою ножа кілька разів вдарити зверху з гострого кінця, щоб розбити шкаралупу.

Ніж після цього відкласти в сторону, а яйце акуратно звільнити від шкаралупи, яку належить скласти на краю тарілки або в спеціальний посуд. Далі притримуючи яйце лівою рукою, розрізати його на дві половинки вздовж і є з допомогою виделки, відкушуючи невеликі шматочки.

Прокрутка до верху