Здається, що посолити капусту простіше простого. Але не завжди вона виходить соковитою, ароматною і хрусткою. Тому початківцям кухарям потрібно знати, як капусту посолити, щоб кожен, хто її спробує, обов’язково попросив добавки.
Як швидко капусту посолити за класичним рецептом?
Список інгредієнтів в класичному рецепті обмежений трьома найменуваннями.
Необхідні продукти:
- капуста – 5 кг;
- морква – 0,5 кг;
- сіль – 125 р.
Для засолювання найбільше підійде капуста середньопізніх сортів. Головки повинні бути щільними, ні в якому разі не пухкими. Сіль краще брати гімалайську або звичайну кам’яну, крупного помелу. Перед приготуванням її потрібно подрібнити в кавомолці до порошкоподібного стану.
Якщо температура коливається в межах від +20 до +22ºС, для заквашування знадобиться 4-5 діб.
Приготування:
- Капусту нашаткувати. Занадто тонко різати качан не варто, так як тонкі шматочки швидко розм’якшуються і втрачають хрусткость.
- Моркву натерти на крупній тертці.
- Капусту перемішати з сіллю і енергійно розім’яти руками, щоб вона стала більш м’якою і дала трохи соку. Важливо не перестаратися — овочева соломка повинна стати м’якою, але не втратити свою пружність. Після цього додати подрібнену моркву.
- Викласти овочеву масу в підходящу за розміром ємність і добре спресувати. Зверху обов’язково поставити вантаж (банки або каструлі з водою). Залишити на 4-5 діб в приміщенні. Тривалість заквашування залежить від температури в кімнаті. Якщо в приміщенні спекотно, то овочева маса заквасится швидше.
- Періодично в капусті потрібно робити отвори довгою паличкою, щоб з неї виходив вуглекислий газ.
Готовий продукт щільно розкласти по чистим банкам, долити залишилися розсолом і поставити на зберігання у відповідне місце.
У банках — швидкого приготування
Посолити капусту в банку — просто і зручно.
Інгредієнти:
- капуста – 1 кг;
- велика морквина;
- лавр – 2 листочка;
- перець – за своїм розсудом.
Для розсолу потрібно взяти 25 г цукру на 400 мл води. Посолити на смак.
Приготування:
- Прибрати грубі верхні і пошкоджені листки. Нашаткувати капусту соломкою. Моркву крупно натерти. Перемішати.
- Закип’ятити воду, посолити і додати цукор.
- Щільно укласти овочеву масу в банки, час від часу додаючи лавр і перець.
- Залити банки до верху залишилися розсолом і прикрити.
Банки краще ставити в глибоку ємність, так як під час заквашування рідина буде переливатися через край. Через 48 год закуска буде готова.
Хрусткий рецепт
Ароматна, соковита і ніжна капуста — відмінна закуска.
Для її приготування знадобляться такі продукти:
- капуста – 4 кг;
- велика морква – 2-3 шт.;
- сіль – 100 р;
- лавр – 4-5 листочків;
- болгарський перець різних відтінків – скільки знадобиться.
Приготування:
- Тонко і акуратно нашаткувати капусту. Моркву подрібнити на крупній тертці. За бажанням, можна дрібно нашаткувати солодкий перець. Краще брати плоди різних кольорів — так закуска буде виглядати яскраво і святково.
- Посолити і енергійними рухами перетерти масу, поки вона не почне давати сік. Чим ретельніше це зробити, тим смачніше буде кінцевий продукт.
- Викласти масу в скляні банки і ретельно утрамбувати, пересипаючи її лавровим листом.
- Поставити банки на піднос, щоб з них не розливався сік.
Періодично овочеву масу потрібно протикати шпажкою, щоб випустити накопичився газ. Через 3 доби можна знімати першу пробу.
З буряком
Ті, кому набридли звичні рецепти, можуть спробувати засолити капусту з буряком.
Інгредієнти:
- капуста – 3 кг;
- буряк – 1,2 кг;
- лавр і перець – на розсуд.
Для розсолу потрібно взяти 8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі з гіркою на 5 ст. води.
Приготування:
- Нарізати капусту квадратиками, буряк — тонкою соломкою або пластинками. Перемішати.
- Закип’ятити воду. Додати необхідні компоненти. Кип’ятити 10 хв, наприкінці додати оцет.
- Розкласти овочеву суміш по банкам і залити розсолом. Залишити в кімнаті на 3-4 доби.
Перед подаванням страву потрібно просто заправити рослинним маслом.
Добовим способом
Якщо немає часу чекати, можна приготувати закуску за 24 год.
Необхідні продукти:
- капуста – 1 головка;
- морква – 3 шт.;
- часник – 3-4 зубчики.
Для розсолу необхідно взяти 150 мл оцту, 100 мл соняшникової олії, 0,5 ст. цукру і солі за смаком. Води буде потрібно 2,5 ст.
Приготування:
- Дрібно нашаткувати капусту. Качан і прилеглі до неї підстави листя викинути — вони для засолювання не годяться.
- Натерти моркву на крупній тертці. Можна для експерименту спробувати подрібнити моркву по-корейськи.
- Часник розтерти на тертці або пропустити через прес.
- Перемішати всі компоненти.
- Влити в ємність воду і закип’ятити. Додати інші продукти для маринаду і довести до кипіння. Залити овочеву масу, прикрити тарілкою і ускладнити її вантажем.
Цей рецепт дає можливість ласувати стравою вже через 3-4 год, але все-таки краще почекати добу. У такому разі закуска буде особливо смачною і ароматною.
Як швидко посолити у відрі?
Дуже зручно солити овочі у відрі. Пластикова тара вважається не найбільш підходящою для засолки капусти, але в сучасних реаліях часто доводиться користуватися саме ним.
Продукти:
- капуста – 5 кг;
- морква – 150 г;
- сіль – 100 р;
- хрін – за смаком;
- брусниця – 2 жмені.
Замість брусниці можна взяти болгарський перець, журавлину, яблука, гарбуз або насіння кмину. Ці добавки надають закуски пікантність. Кілька листків капусти слід відкласти.
Приготування:
- Нашаткувати овочі. Посолити і інтенсивно перемішати, щоб вони стали більш м’якими.
- Перекласти масу у відро, чергуючи її з вибраними добавками.
- Прикрити вміст відра капустяним листям і тарілкою. Встановити вантаж.
З’являється піну потрібно прибирати, а капустяні шари протикати до дна відра. В підвалі або на балконі капусту можна зберігати прямо в цій же ємності.
В розсолі
Капуста в розсолі хороша тим, що її не потрібно перетирати з сіллю і витрачати на це час і сили.
Інгредієнти:
- капуста – 2 кг;
- 2 морквини середнього розміру або 1 велика;
- лавр – 4 листочка;
- запашний перець – за своїм розсудом.
Для приготування розсолу знадобиться по 2 ст. л. цукру і солі в розрахунку на 1500 мл води.
Приготування:
- Додати в теплу воду сіль з цукром. Почекати, поки інгредієнти розчиняться.
- Нашаткувати овочі, перемішати і укласти в банку, не надто утрамбовуючи і додаючи лавр з перцем.
- Залити розсолом і прикрити складеною в кілька шарів марлею.
Поставити банку в миску. Через 2-3 доби можна знімати першу пробу.
Кожен з представлених рецептів хороший по-своєму, тому можна спробувати різні способи засолки капусти і вибрати найкращий.