Як капусту посолити швидко і смачно в домашніх умовах?

Здається, що посолити капусту простіше простого. Але не завжди вона виходить соковитою, ароматною і хрусткою. Тому початківцям кухарям потрібно знати, як капусту посолити, щоб кожен, хто її спробує, обов’язково попросив добавки.

Як швидко капусту посолити за класичним рецептом?

Список інгредієнтів в класичному рецепті обмежений трьома найменуваннями.

Необхідні продукти:

  • капуста – 5 кг;
  • морква – 0,5 кг;
  • сіль – 125 р.

Для засолювання найбільше підійде капуста середньопізніх сортів. Головки повинні бути щільними, ні в якому разі не пухкими. Сіль краще брати гімалайську або звичайну кам’яну, крупного помелу. Перед приготуванням її потрібно подрібнити в кавомолці до порошкоподібного стану.

Якщо температура коливається в межах від +20 до +22ºС, для заквашування знадобиться 4-5 діб.

Приготування:

  • Капусту нашаткувати. Занадто тонко різати качан не варто, так як тонкі шматочки швидко розм’якшуються і втрачають хрусткость.
  • Моркву натерти на крупній тертці.
  • Капусту перемішати з сіллю і енергійно розім’яти руками, щоб вона стала більш м’якою і дала трохи соку. Важливо не перестаратися — овочева соломка повинна стати м’якою, але не втратити свою пружність. Після цього додати подрібнену моркву.
  • Викласти овочеву масу в підходящу за розміром ємність і добре спресувати. Зверху обов’язково поставити вантаж (банки або каструлі з водою). Залишити на 4-5 діб в приміщенні. Тривалість заквашування залежить від температури в кімнаті. Якщо в приміщенні спекотно, то овочева маса заквасится швидше.
  • Періодично в капусті потрібно робити отвори довгою паличкою, щоб з неї виходив вуглекислий газ.

Готовий продукт щільно розкласти по чистим банкам, долити залишилися розсолом і поставити на зберігання у відповідне місце.

У банках — швидкого приготування

Посолити капусту в банку — просто і зручно.

Дивіться також:  Коли солити капусту в домашніх умовах — 8 смачних рецептів

Інгредієнти:

  • капуста – 1 кг;
  • велика морквина;
  • лавр – 2 листочка;
  • перець – за своїм розсудом.

Для розсолу потрібно взяти 25 г цукру на 400 мл води. Посолити на смак.

Приготування:

  • Прибрати грубі верхні і пошкоджені листки. Нашаткувати капусту соломкою. Моркву крупно натерти. Перемішати.
  • Закип’ятити воду, посолити і додати цукор.
  • Щільно укласти овочеву масу в банки, час від часу додаючи лавр і перець.
  • Залити банки до верху залишилися розсолом і прикрити.

Банки краще ставити в глибоку ємність, так як під час заквашування рідина буде переливатися через край. Через 48 год закуска буде готова.

Хрусткий рецепт

Ароматна, соковита і ніжна капуста — відмінна закуска.

Для її приготування знадобляться такі продукти:

  • капуста – 4 кг;
  • велика морква – 2-3 шт.;
  • сіль – 100 р;
  • лавр – 4-5 листочків;
  • болгарський перець різних відтінків – скільки знадобиться.

Приготування:

  • Тонко і акуратно нашаткувати капусту. Моркву подрібнити на крупній тертці. За бажанням, можна дрібно нашаткувати солодкий перець. Краще брати плоди різних кольорів — так закуска буде виглядати яскраво і святково.
  • Посолити і енергійними рухами перетерти масу, поки вона не почне давати сік. Чим ретельніше це зробити, тим смачніше буде кінцевий продукт.
  • Викласти масу в скляні банки і ретельно утрамбувати, пересипаючи її лавровим листом.
  • Поставити банки на піднос, щоб з них не розливався сік.

Періодично овочеву масу потрібно протикати шпажкою, щоб випустити накопичився газ. Через 3 доби можна знімати першу пробу.

З буряком

Ті, кому набридли звичні рецепти, можуть спробувати засолити капусту з буряком.

Інгредієнти:

  • капуста – 3 кг;
  • буряк – 1,2 кг;
  • лавр і перець – на розсуд.

Для розсолу потрібно взяти 8 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі з гіркою на 5 ст. води.

Дивіться також:  Капуста по-гурійськи з буряком – 7 рецептів

Приготування:

  • Нарізати капусту квадратиками, буряк — тонкою соломкою або пластинками. Перемішати.
  • Закип’ятити воду. Додати необхідні компоненти. Кип’ятити 10 хв, наприкінці додати оцет.
  • Розкласти овочеву суміш по банкам і залити розсолом. Залишити в кімнаті на 3-4 доби.

Перед подаванням страву потрібно просто заправити рослинним маслом.

Добовим способом

Якщо немає часу чекати, можна приготувати закуску за 24 год.

Необхідні продукти:

  • капуста – 1 головка;
  • морква – 3 шт.;
  • часник – 3-4 зубчики.

Для розсолу необхідно взяти 150 мл оцту, 100 мл соняшникової олії, 0,5 ст. цукру і солі за смаком. Води буде потрібно 2,5 ст.

Приготування:

  • Дрібно нашаткувати капусту. Качан і прилеглі до неї підстави листя викинути — вони для засолювання не годяться.
  • Натерти моркву на крупній тертці. Можна для експерименту спробувати подрібнити моркву по-корейськи.
  • Часник розтерти на тертці або пропустити через прес.
  • Перемішати всі компоненти.
  • Влити в ємність воду і закип’ятити. Додати інші продукти для маринаду і довести до кипіння. Залити овочеву масу, прикрити тарілкою і ускладнити її вантажем.

Цей рецепт дає можливість ласувати стравою вже через 3-4 год, але все-таки краще почекати добу. У такому разі закуска буде особливо смачною і ароматною.

Як швидко посолити у відрі?

Дуже зручно солити овочі у відрі. Пластикова тара вважається не найбільш підходящою для засолки капусти, але в сучасних реаліях часто доводиться користуватися саме ним.

Продукти:

  • капуста – 5 кг;
  • морква – 150 г;
  • сіль – 100 р;
  • хрін – за смаком;
  • брусниця – 2 жмені.

Замість брусниці можна взяти болгарський перець, журавлину, яблука, гарбуз або насіння кмину. Ці добавки надають закуски пікантність. Кілька листків капусти слід відкласти.

Дивіться також:  Салат з копченої грудинки – 9 рецептів

Приготування:

  • Нашаткувати овочі. Посолити і інтенсивно перемішати, щоб вони стали більш м’якими.
  • Перекласти масу у відро, чергуючи її з вибраними добавками.
  • Прикрити вміст відра капустяним листям і тарілкою. Встановити вантаж.

З’являється піну потрібно прибирати, а капустяні шари протикати до дна відра. В підвалі або на балконі капусту можна зберігати прямо в цій же ємності.

В розсолі

Капуста в розсолі хороша тим, що її не потрібно перетирати з сіллю і витрачати на це час і сили.

Інгредієнти:

  • капуста – 2 кг;
  • 2 морквини середнього розміру або 1 велика;
  • лавр – 4 листочка;
  • запашний перець – за своїм розсудом.

Для приготування розсолу знадобиться по 2 ст. л. цукру і солі в розрахунку на 1500 мл води.

Приготування:

  • Додати в теплу воду сіль з цукром. Почекати, поки інгредієнти розчиняться.
  • Нашаткувати овочі, перемішати і укласти в банку, не надто утрамбовуючи і додаючи лавр з перцем.
  • Залити розсолом і прикрити складеною в кілька шарів марлею.

Поставити банку в миску. Через 2-3 доби можна знімати першу пробу.

Кожен з представлених рецептів хороший по-своєму, тому можна спробувати різні способи засолки капусти і вибрати найкращий.

Прокрутка до верху