Прийнято вважати, що приготування копченостей можливо лише на відкритому повітрі або нежитловому приміщенні з хорошою вентиляцією, але любителі придумали безліч способів як коптити сало навіть на звичайній кухні. До копчення сала пристосували не тільки спеціальні коптильні, але і духовку, аерогриль, мультиварку і звичайний казанок. Про тонкощі кожного із способів далі піде мова.
Як коптити сало в домашніх умовах в коптильні
Зараз без проблем можна придбати компактну коптильню домашнього використання, що дозволяє робити копченості навіть у квартирі.
Володарі такого пристосування зможуть скуштувати смачного сала, замаринованого в спеціях і в соєвому соусі:
- 1000 г свіжого сала;
- 30-35 г часнику;
- 45 мл соєвого соусу;
- 70 г солі;
- спеції за смаком.
Рецепт копчення покроково:
- З пропущеного через чеснокодавку часник, соєвого соусу, солі і спецій приготувати обмазку, якою щедро натерти сало. Далі шматки, скласти в ємність, закривається кришкою і прибрати для маринування на три-чотири дні в холодильник.
- З промариновавшихся шматків акуратно зчистити ножем надлишки обмазки, а саме сало підсушити на свіжому повітрі. На дно коптильні насипати пару жмень тирси (тріски), на решітку підготовлене сало, закрити кришкою і поставити на вогонь. Під час копчення під впливом температури жир з сала буде капати на дно коптильні і пригорати. Щоб цього не сталося, а саме пристосування було простіше відмити, на дно покласти лист фольги або насипати трохи піску.
- Скільки коптити сало буде залежати від товщини і розмірів шматків, але зазвичай цей процес займає від 30 до 50 хвилин. Перед подачею до столу продукт охолодити, щоб рівномірно розподілилися всі аромати.
Коптимо, сало в духовці, гарячим способом
Основна відмінність між холодним і гарячим способом копчення полягає в температурі, що впливає на сировину, і, отже, тривалості готування. Коптити сало в коптильні гарячого копчення слід з використанням температур в діапазоні 45-125°С.
Ці умови можна створити у звичайній духовці, попередньо підготувавши:
- 500-600 г сала з прошарком;
- 1000 мл води;
- 150 г солі;
- 30 г часнику;
- 5 лаврових листочків;
- 4 г сухої гірчиці;
- інші спеції за смаком.
Черговість дій:
- Шмат сала розділити на невеликих два-три шматки. У воді розчинити сіль, додати нарізаний тонкими пластинами часник, лавровий лист, гірчицю та інші спеції. Помістити сало в отриманий маринад, зверху встановити невеликий вантаж і залишити маринуватися на п’ять днів.
- Тепер знадобиться деко, решітка та фольга. Деко застелити фольгою, на неї насипати фруктові тирсу для копчення, які прикрити іншим листом фольги. У верхньому листі зробити кілька проколів для рівномірного виходу диму. Тепер на деко над фольгою встановити решітку з розкладеними на ній шматками сала.
- Отриману конструкцію поставити в розігріту до 100 градусів духовку на 30 хвилин. Потім духовку вимкнути і не відкривати ще дві години, поки вона повністю не охолоне. Ще пару годин сало можна потримати на свіжому повітрі, і воно готове.
Простий рецепт в казані на плиті
В умовах квартири, не маючи під рукою спеціальної коптильні, можна приготувати копчене сало, взявши звичайний казан.
Щоб закоптити сало в казані на плиті беремо:
- 500-600 г сала;
- сіль, часник мелений чорний і червоний перець за смаком.
Послідовність копчення:
- На чотири години замочити сало в холодній воді. Потім дістати його, промокнути рушниками, натерти сумішшю з подрібненого часнику, солі і спецій. Позначити шматки сала під гніт і залишити на тиждень або більше.
- На дно казана насипати жменю тирси, зверху поставити тарілку, куди буде стікати жир. Над тарілкою встановити решітку, на неї укласти шматки сала шкіркою вниз. Накрити казан фольгою, придавити зверху кришкою.
- Поставити імпровізовану коптильню на газ. Через чверть години вогонь загасити, а казан до повного охолодження винести на балкон. Остиглий продукт трохи провітрити на відкритому повітрі і можна подавати.
Копчення сала рідким димом
Минаючи довгий процес маринування, без спорудження хитромудрих конструкцій або придбання домашньої коптильні можна приготувати ароматний шпик, скориставшись ароматизатором – рідкий дим.
У цьому випадку В процесі копчення потрібно:
- 400-500 г сала;
- 1000 мл води;
- 180 г кухонної солі;
- 90 мл рідкого диму;
- лавровий лист і спеції за смаком.
Хід роботи:
- Сало промити в холодній воді, обсушити і при необхідності розділити на менші шматки.
- У воді розчинити сіль і рідкий дим, додати спеції і довести до кипіння. Опустити підготовлений обсяг у киплячий розчин і варити 40 хвилин. Готове сало остудити в маринаді, потім дістати і підсушити на свіжому повітрі.
- Перед подачею рекомендується натерти кожен шматок часником, загорнути у фольгу і витримати добу в холодильнику.
У коптильном відрі
Емальоване або бляшане відро з кришкою може стати мандрівним варіантом коптильні на природі. Додатково знадобляться тільки решітки, всередині буде лежати сало, і підставка для установки відра над вогнем.
Щоб приготувати сало в коптильном відрі з інгредієнтів потрібно:
- 500-600 г свіжого сала;
- сіль, гірчичний порошок, лавровий лист.
Технологія копчення:
- Нарізане на невеликі шматки сало посолити сухим способом. Для цього слід змішати сіль, порошок гірчиці і дуже дрібно поламаний лавровий лист. Цією сухою сумішшю щедро натерти сало, загорнути в пергамент і прибрати в холодильник на 3-4 доби.
- На дно відра покласти трохи зволоженим тирси, встановити зверху решітки з салом, закрити кришкою і розвести під відром вогонь. Тривалість копчення складе від півгодини до кількох годин. Але варто пам’ятати, чим довше сало буде перебувати в коптильном відрі, тим насиченішим буде його аромат, але сам продукт стані жорсткіше і суші.
В мультиварці
В мультиварці коптити можна з допомогою тирси, використовуючи принцип, описаний в рецепті копченого сала в казані на плиті. Решітка для пароварки і щільно закривається кришка гаджета тільки допоможуть у цьому. Але є й інший більш швидкий і простий спосіб з використанням рідкого диму.
У цьому випадку будуть потрібні:
- 500 г підчеревина або іншого сала з прошарком;
- 10 мл рідкого диму;
- сіль і спеції (можна взяти готову суміш для сала) за смаком.
Як коптити сало в мультиварці:
- Вимитий шматок розділити на три відрізка меншого розміру. Рідкий дим змішати зі спеціями, натерти отриманою сумішшю подчеревок і прибрати на півгодини в холодильник.
- Далі кожен підготовлений шматок щільно обернути харчовою фольгою у кілька шарів і укласти на дно мультиварки. Кришку пристрою закрити і включити режим «Випічка» на одну годину.
- Після закінчення програми залишити продукт в мультичаше до повного охолодження, так воно стане ароматніше. Зберігати в холодильнику, загорнутим у фольгу.
Готуємо в аерогрилі
Аерогриль дозволяє не тільки готувати м’ясо, рибу та овочі без використання гриля, але і робити смачні копченості в умовах домашньої кухні. Так, наприклад, за допомогою цього пристрою можна приготувати сало холодного копчення.
В процесі будуть використовуватися інгредієнти:
- 500 г сала з прошарками м’яса;
- 3-4 зубки подрібненого часнику;
- сіль, чорний і червоний мелений перець та інші спеції за смаком;
- рідкий дим.
Рецепт приготування поетапно:
- Вимите і підсушені сало охолодити, нарізати невеликими шматками вагою 100-150 р. Це скоротить як процес попереднього маринування, так і тривалість копчення.
- Продавлений через прес часник змішати з сіллю і спеціями, щоб вийшла густа кашка. Цією сумішшю гарненько натерти шматки сала з усіх боків, скласти в щільно закривається контейнер і прибрати дві доби в холодильник.
- За 10-12 годин перед копченням кожен шматок в спеціях «фарбувати» з усіх сторін кулінарної пензликом, змоченої в рідкому димі і знову прибрати в холодильник.
- Стружку вільхи (або будь-якого іншого фруктового дерева) змочити водою, щоб вона не запалала в агрегаті, а лише тліла. Підготовлене сало викласти на нижню решітку аэрогриля, а на верхню – фольгу з розсипаною на ній стружкою. Готувати два-три години при 65 градусах.
В цибулинні
Готуючи за цим рецептом, господині не доведеться ламати голову над тим, чим замінити домашню коптильню при її відсутності, при якій температурі коптити продукт та інше. Цибульна лушпиння, яку зазвичай викидаю в процесі готування, допоможе отримати красивий «копчений» колір, а спеції – смак і аромат.
Потрібно:
- 1000 г сала;
- 30 г часнику;
- 1000 мл води;
- 100 г солі;
- 30-40 г промитої цибулиння;
- 3 лаврових листа;
- 15 горошин чорного перцю (можна взяти навпіл з запашним).
Приготування:
- У каструлю (краще алюмінієву – її буде простіше відмити) покласти сіль, лушпиння, спеції. Залити водою і закип’ятити. У киплячий розсіл опустити сало і проварити протягом 10-15 хвилин.
- Після цього вогонь вимкнути, дати йому повністю охолонути в цибульному відварі, а потім ще добу витримати його в тому ж розчині на полиці в холодильнику.
- Добре просолившееся і промариновавшееся сало обсушити на відкритому повітрі, натерти часником, загорнути у фольгу або харчову плівку і витримати на холоді ще добу. Подавати, нарізавши тонкими пластинами.