Як ліпити біляші – 9 способів

Складно знайти людину, яка не любить соковиті біляші. Купуючи їх в торгових центрах, найчастіше покупець не отримує бажаного смаку. Пропонуємо перевірені способи, як ліпити біляші у себе вдома.

Як правильно ліпити закриті біляші з м’ясом

Закритими називають біляші з м’ясом, де не видно начинки. Для приготування таких виробів, як правило, використовується дріжджове тісто.

Для його отримання знадобиться:

  • вода;
  • молоко 2 ст.;
  • дріжджі свіжі або сухі;
  • яйце;
  • борошно;
  • сіль, цукор.

Для порції біляшів беруть теплу воду, розчиняють дріжджі з додаванням цукру, залишають в теплому місці до появи пишною шапки на поверхні суміші. Потім туди додають яйце, сіль і цукор, за допомогою борошна створюють тісто, трохи липнущее до рук.

Незважаючи на татарські корені, напівфабрикат отримав широке розповсюдження на території країн пострадянського простору. Існує багато варіантів приготування та формування виробу, доопрацьовані з урахуванням смакових уподобань та традицій у різних регіонах.

Ліпимо вак-біляш

Блюдо відноситься до татарської кухні, його особливість – застосовується бездріжджове тісто. Начинка, крім фаршу, включає овочі (картопля, гарбуз), нарізані середніми шматочками, лавровий лист. Цей вид пиріжків готується в духовці. Для фаршу краще дрібно нарізати м’ясо, хоча можна перекрутити на м’ясорубці, додати зелень, спеції, овочі.

Технологія, як ліпити біляші, складається з декількох послідовних процесів.

Для тіста знадобиться:

  • маргарин або вершкове масло 200 г;
  • 1,5 ст. молока або кисломолочного продукту;
  • яйце 2 шт.;
  • борошно;
  • сіль;
  • сода.

В якості рідкої основи підійде молоко, але краще використовувати кефір або кисле молоко. Попередньо розміщений на 20 хвилин в морозильну камеру маргарин натирають на тертці, перемішують з борошном, щоб вийшла крихта. Далі додають інші інгредієнти, замішують м’яке еластичне тісто.

Дивіться також:  Риба вугор – 6 рецептів, як смачно приготувати

При формуванні виробу зверху залишають невеликий отвір. Щоб начинка була соковитою, в неї додають невеликий шматочок масла або рідину (воду або бульйон). На деко викладаються напівфабрикати, випікаються 40-45 хвилин. Готовність пиріжка визначається по картоплі. Коли він вже м’який, але тісто ще світле, то вогонь збільшують до отримання рум’яного кольору.

Технологія ліплення відкритих біляшів

Відкритий біляш відрізняється тим, що при ліпленні частину начинки видно. Щоб отримати таку форму, тісто після розміщення начинки прищипують по колу до центру, щоб в середині залишалося невеликий отвір. Починають обсмажувати біляш відкритою частиною вниз, потім перевертаючи швом вгору.

Ще один незвичайний спосіб отримання відкритого вироби – спочатку зробити круглий біляш закритого типу. Потім після прищипування начинки зробити хрестоподібний розріз на тесті і підвернути всередину краї.

Відкрите виріб може мати трикутну форму. Тоді на круглій основі краще зробити надрізи. Закладати краю потрібно з зазорами, щоб сформувати в центрі отвір діаметром 1-1,5 см.

Ліпимо трикутні, круглі біляші

Технологій закручування круглих біляшів кілька:

  • Розкачати тісто тонко, за допомогою відповідного круглого предмета нарізати. Потім всередину покласти начинку, защипати, обсмажити з обох сторін швом вниз.
  • Після формування тесту відщипувати невеликими шматочками, притиснути руками до отримання коржі. Покласти фарш, защипати зверху. Виходить мішечок, шов зверху притискається.
  • Починати слід, як в попередньому способі. Після поділу тіста на порції кожен кульку розкочують, після чого ліплять виріб.

Технологія, як правильно ліпити біляші, не має на увазі обмеження за формою. Класичний варіант – круглий, але їм можна надати і іншу форму (наприклад, трикутну). У цьому випадку на круглу заготовку в центр кладуть начинку, з обох боків і знизу защипують, шов виходить з 3 сторін.

Дивіться також:  Гарбуз в мультиварці шматочками – 7 рецептів приготування

Для отримання правильної форми з кутами можна круглу основу розрізати від центру до країв в 3 місцях, щоб виходили приблизно однакові відрізки. Після розміщення фаршу, краї тіста закладають, формують шви.

Спосіб красивою ліплення

У приготуванні страви важливо не тільки правильно дотримати складу фаршу і тіста, але і зробити готовий виріб естетично привабливим.

Можна підійти творчо до процесу, прищипуючи краю красиво або скористатися кількома способами:

  • При формуванні відкритого біляша прищипувати краї так, щоб по зовнішній частині вони виглядали як прямокутники.
  • Якщо прищипувати тісто з зовнішньої частини, то зовнішній вигляд біляшів зверху буде як квітка, або зірочка.
  • Круглий біляш можна прищипувати хрест-навхрест. Тоді місце з’єднання буде виглядати як косичка.
  • Якщо експериментувати з розміром і формою прорізи, то смужки тесту можна переплітати між собою так, щоб отвори розміщувалися не в центрі, а по боках. Тоді тісто може утворювати квітка, косу, зірку.

Щоб добитися потрібного результату, достатньо трохи попрактикуватися з складом начинки і спеціями, а також проявити фантазію в оформленні.

Прокрутка до верху