Кожна господиня прагне до того, щоб приготувати не тільки апетитну, але корисну зимову засолювання. Наприклад, часник, замаринований будь-яким способом, має ряд переваг перед свіжим овочем. Він більш м’який на смак, в ньому немає такої гіркоти, а головне, запаху, а значить «ароматні» наслідки його вживання не такі, як після куштування свіжого – можете сміливо їсти закуску і не переживати за свіжість дихання. Не знаєте, як маринувати часник? Тут все просто! Головне, вибрати відповідний плід, який повинен бути не дуже молодим, але і не зовсім старим.
Як маринувати часник класичним способом
Замаринований часник – це оригінальна закуска або цікавий продукт для приготування інших страв.
Заготовити його можна різними способами, головне вибрати овоч без яких-небудь дефектів.
Інгредієнти розраховуємо на 2 кг часнику:
- 280 мл оцту;
- стручок гіркого перцю;
- дві ложки цукрового піску;
- корінь хрону;
- дві гвоздики.
Спосіб приготування:
- У ємність наливаємо чотири склянки фільтрованої води і ставимо її закипати. Потім додаємо оцет і кладемо підготовлені приправи.
- Проварюємо маринад кілька хвилин і охолодити до 40 ºС.
- Очищаємо від шкірки часник, розподіляємо його по ємностях, заливаємо розсолом і закатуємо.
- В процесі маринування часник змінить свій колір на зелений. Не варто лякатися, це нормальний процес.
Куштувати апетитну закуску можна через місяць.
Рецепт зимової заготівлі
Зараз ми хочемо поділитися способом приготування замаринованого часнику, часто використовуваним французами.
Пікантний овоч вони маринують з запашними травами і подають зі стравами з будь-якого м’яса і риби і навіть просто з сиром.
Для виконання рецепта знадобиться кілограм часнику і чотири скляні баночки по 350 мл.
Інгредієнти:
- 500 мл олії оливи;
- чотири стручки пекучого перцю;
- три ложки міксу трав (можна взяти прованські);
- 180 мл оцту;
- 8 лаврових листочків.
Алгоритм дій:
- Головки часнику чистимо і поділяємо на часточки. Баночки потрібно простерилізувати і в кожну покласти лаврушку і пекучий стручок. Потім щільно наповнити їх часниковими зубчиками.
- Тепер заливаємо їх окропом і через десять хвилин зливаємо воду. Замість неї наливаємо по 45 мл оцту.
- У каструлю вливаємо 350 мл води, масло, кладемо трави, дві ложки підсолоджувача і стільки ж солі. З моменту кипіння витримуємо розсіл пару хвилин і відразу заливаємо їм вміст банок.
- Закручуємо ємності і після охолодження зберігаємо консервацію в прохолодному приміщенні. Через три тижні закуска буде готова.
Цілими головками
Всім шанувальникам такого пікантного овоча обов’язково сподобається наш наступний рецепт. Маринований часник виходить не тільки апетитним, але і не псує свіжість дихання, на відміну від свіжого. Часник маринуємо головками, і розрахунок спецій виходить від одного кілограма овоча.
Інгредієнти:
- по 420 мл укусу і води;
- півсклянки звичайної підсолоджувача;
- два бутона гвоздики;
- десять горошин запашного перцю;
- два лаврових листа.
Спосіб приготування:
- В скляну тару кладемо сухі бутони, цілі пряні горошини і запашні листочки.
- Потім головки рослини пропускаємо через окріп і також розподіляємо по ємностях.
- Тепер готуємо розсіл. З цією метою в невелику миску виливаємо воду з оцтом, витримуємо складу на вогні п’ять хвилин разом підсолоджувачем і ложкою звичайної дрібної солі.
- Розподіляємо рідина по ємностях, добре їх закручуємо, закутуємо і даємо в спокої охолонути.
Маринований часник швидкого приготування
Якщо вам не терпиться скуштувати апетитну закуску чи не завтра, то наступний рецепт точно для вас. Всього три дні – і ви зможете насолоджуватися смаком вашого улюбленого ласощі. На одну 350-мл баночку йде півкілограма часнику.
Інгредієнти:
- 100 мл оцту;
- по щіпці кориці і розмарину;
- лавровий лист;
- половина гострого перцю.
Інгредієнти:
- Поділяємо часник на зубці, складаємо в будь-який посуд, ллємо окріп і залишаємо на кілька хвилин. Потім дістаємо, споліскуємо прохолодною водою і разом з подрібненим гострим перцем кладемо в банку.
- У сотейник наливаємо півчашки води, туди ж відправляємо ложку цукру і пів-ложки солі, а також інші спеції і приправи.
- Як тільки розсіл завирує, відварюємо хвилину і виливаємо його на овочі. Закручуємо тару і після охолодження ставимо в холод на два – три дні.
Як замаринувати по-українськи
Часник маринують не тільки в Україні, але і в інших країнах, але ми хочемо запропонувати рецепт саме української кухні. Часник виходить пікантним і гострим на смак, така закуска завжди знайде місце на святковому столі. Для рецепту візьмемо п’ять часникових головок і три невеликі банки.
Інгредієнти:
- червоний стручок чилі;
- цілими горошинами перцю, парасолька кропу запашного, смородинові листя;
- за дві невеликих ложки звичайної дрібної солі і білого цукру;
- 2 великі ложки оцту.
Спосіб приготування:
- Часник чистимо. Щоб процес чищення не забирав багато часу, овоч можна розділити на часточки, залити окропом, а потім дати їм час охолонути. Плівка буде зніматися одним рухом.
- Часниковими зубчиками наповнюємо банку, туди ж відправляємо все інше, за винятком сипучих.
- Тепер розсіл. У сотейник виливаємо близько літра води, засипаємо сипучі інгредієнти і ледь їх гранули розчинились, розливаємо складу по банках. Чекаємо десять хвилин і повертаємо рідина в сотейник, але вже разом із зазначеною кількістю оцту.
- Гарячим розчином заливаємо часник, ємності закорковуємо. І все. Українська закуска готова.
В маринаді з буряком
Маринований часник на зиму, приготований з деякою кількістю буряків виходить не тільки вишуканим на смак, але і більш привабливими на вид. Для рецепту потрібно взяти кіло овоча і одну буряк. Останню можете порізати тонкою соломкою або просто потерти на тертці.
Інгредієнти:
- 55 мл оцту;
- пару горошин перцю;
- лаврушка;
- гвоздика.
Спосіб приготування:
- Очищені зубці часнику витримуємо пару хвилини в гарячій воді і кладемо в баночку разом з подрібненою буряком. Закладаємо лаврушки і інші прянощі.
- Ложку солі і стільки ж підсолоджувача висипаємо в воду і прогріваємо п’ять хвилин. Потім ллємо оцет і через хвилину знімаємо розчин. Поливаємо їм часник.
- Закорковуємо банку, закутуємо і чекаємо остигання.
Маринований часник зубчиками на зиму без стерилізації
Пікантний часник можна отримати і без стерилізації. Закуска виходить кисло-солодкою і помірно гострою. Такий пікантний овоч можна подати, як звичайну закуску або використовувати в приготуванні різних страв.
Інгредієнти:
- 650 г часнику;
- ч. л. імбиру;
- дві ч. л. чебрецю (сушеного);
- вісім горошин перцю;
- два пучка петрушки;
- чотири листа лаврушки;
- два парасольки кропу;
- шість ложок оцту.
Спосіб приготування:
- Підготовлені до подальших процедур часникові зубки обдаємо окропом, сушимо і викладаємо в банки разом з подрібненою петрушкою і укропными парасольками.
- У двох літрах води розмішуємо чотири ложки звичайного цукру і три ложки солі. Кладемо чебрець, лаврушку, горошини перцю. Як тільки розсіл закипить, додаємо оцет і кладемо імбир. Варимо хвилину і заливаємо готовим розчином часник.
- Тару щільно закручуємо і остуджуємо під теплим пледом.
З перцем чилі
Любителям всього гострого і пікантного обов’язково сподобається наш рецепт маринованого часнику з перцем чилі. Для приготування візьміть банку і стільки часнику, скільки в неї може поміститися.
Інгредієнти:
- чилі (за смаком);
- ½ Ложки оцтової есенції (70%);
- олія соняшникова.
Спосіб приготування:
- Овоч очищаємо і кладемо в чисту простерилизованную тару.
- Для маринаду візьмемо літр води, закип’ятимо її разом з оцтом і ложкою солі.
- Гарячим розчином заливаємо часник, прикриваємо кришкою і залишаємо на тиждень.
- Потім зливаємо розсіл, чилі дрібно ріжемо і в розігрітій олії підсмажуємо його хвилину.
- Відправляємо масло з перцем до часнику, закручуємо банку і як тільки закуска охолоне, ставимо її в прохолодне місце. Вичікуємо один тиждень, після чого можна відкривати заготівлю і пробувати.
В цибулинні
Замаринувати часник можна і в цибулинні. Закуска виходить і смачною, і красивою. Для рецепту візьмемо кілограм овоча.
Якщо ви противник оцту, то замініть його лимонним соком.
Інгредієнти:
- 110 мл укусу;
- сім горошин перцю;
- вісім лаврових листів;
- 3 г кориці;
- шість цибулин;
- ложка солі і дві ложки цукру.
Спосіб приготування:
- З ріпчастої цибулі знімаємо піну, моєму її й обсушуємо. Часник ділимо на зубці і чистимо від плівки.
- Часникові зубчики ошпарюємо окропом, промиваючи і разом з цибулинням кладемо в баночки.
- У ємність вливаємо трохи більше склянки води, висипаємо цукор і солимо. Варимо до повного розчинення сипких гранул.
- Потім додаємо оцет і через хвилину вимикаємо конфорку. Гарячий розчин виливаємо до овочу, закручуємо тару і наполягаємо заготівлю три тижні.
Рецепт по-грузинськи
Рецепт маринованого часнику по-грузинськи передбачає використання тархуна, який надає закуски приємну пікантність і кислий смак. Також для маринаду частина води допустимо замінити гранатовим соком, завдяки якому смак стане ще більш насиченим.
Інгредієнти:
- кіло часнику;
- 280 мл винного оцту;
- по 180 мл води, соку граната;
- тархун, горошки перцю і червоний перець за смаком.
Замаринувати часник вдасться не тільки з додаванням гранатового соку, але і з використанням виноградного. Смак такої заготовки виходить більш солодким.
Спосіб приготування:
- Зубчики овоча, тархун і викладаємо перець у банки пошарово.
- Для розсолу з’єднуємо воду з соком. Кип’ятимо склад і розмішуємо в ньому чотири ложки солі. Потім заливаємо оцет.
- Приготований маринад виливаємо до часнику, закручуємо тару і залишаємо в приміщенні на два місяці.
Існує безліч інших варіантів замаринувати часник. Кожен вибирає для себе, яку закуску він бажає, щоб в результаті отримати – гостру, кислу або більш солодку. Але не варто забувати, що незважаючи на чудовий смак і незаперечну користь такого овочу, є його можна тільки в обмежених кількостях.