Як маринувати капусту? 11 рецептів на зиму

Серце радіє кожен раз, коли ми заглядаємо в домашній льох, заставлений різноманітними баночками з консервованими продуктами! З задоволенням дістаємо взимку улюблені припаси приготованих страв, поповнюємо раціон смачною і корисною їжею. Як маринувати капусту, щоб вона довше зберігала свої корисні, апетитні і привабливі якості? Розкриваємо секрети старовинного російського страви на прикладах обраних рецептів приготування їжі.

Як маринувати капусту класичним способом

Інгредієнти:

  • солодка морква — 200 г;
  • свіжа капуста — 2 кг;
  • цукор — 25 г;
  • горошини чорного перцю — 20 шт.;
  • листи лавра — 5 шт.;
  • оцет (9%) — 30 г;
  • сіль крупного помелу — 120 г;
  • бутильована вода — 2 л;
  • ароматна соняшникова олія — 40 р.

Приготування:

  • Рецепт маринованої капусти в банку дуже простий. Моєму качан під струменем води, промокаємо серветками, знімаємо верхні листки. Розрізаємо овоч на 4 частини, шаткуємо соломкою довжиною до 3 см, викладаємо в широкий таз. Бажано, щоб смужки були однакового розміру.
  • Крупно натираємо очищені коренеплоди моркви, додаємо в ємність з нарізаним раніше овочем, перемішуємо і з зусиллям придавлюємо руками до появи на шматочках капусти крапель соку. Викладаємо продукти в стерилізовані і вже сухі банки, злегка утрамбовуємо.
  • Приступаємо до маринаду. Розчиняємо в каструлі з водою звичайний цукор і не йодовану сіль. Відварюємо склад 10 хвилин, розливаємо по банках з заготовками і додаємо оцет.
  • Щільно закатуємо ємності, накриваємо ковдрою або рушником, залишаємо до повного охолодження.

Хрустка капуста в банку

Особливий смак зимової заготівлі забезпечений способом приготування, при якому нічого не розминаємо і не перетираємо!

Інгредієнти:

  • нашаткована червонокачанна капуста — 1 кг;
  • крупно натерта морква — 1 шт.;
  • оцет (9%) — 150 г;
  • горошини перцю чорного і духмяного) — по 3 шт.;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 200 г;
  • сіль і звичайний цукор — 50 г;
  • бутон гвоздики, листочки лавра.

Приготування:

  • Відварюємо маринад, додавши в бутильовану воду всі інгредієнти (без овочів), очікуємо остигання.
  • Підготовлену моркву і капусту покласти в банки, утрамбовуємо, проколюємо в декількох місцях дерев’яною паличкою, дістаючи до дна ємності, і заливаємо трохи теплим складом.
  • Закриваємо тару капроновими кришками, перевертаємо для проникнення маринаду по всій масі продуктів, потім повертаємо банку в початкове положення. Залишаємо страву на три дні в теплі, після чого відправляємо в прохолодне місце.

Маринована капуста швидкого приготування

«Скоростиглий» спосіб отримання оригінального салату до майбутнього візиту гостей. Готуємо смачний сюрприз!

Інгредієнти:

  • нашаткована капуста — 500 г;
  • коренеплоди моркви — 50 г;
  • половинка болгарського перцю (червоного — для краси);
  • свіжий огірок;
  • очищена вода — 1⁄2 л;
  • для маринаду: 1⁄2 ст. л. цукру і солі;
  • оцет — 5 р.
Дивіться також:  Морква по-корейськи на зиму – 7 дуже смачних рецептів зимових заготовок

Приготування:

  • Морква шаткуємо на так званої корейської тертці, з’єднайте з порізаної соломкою капустою і разделанным в такій же формі перцем. Додаємо нарізану кружечками огірок. Акуратно, не пошкоджуючи овочі, перемішуємо (краще руками) у великій чаші. Зараз нам не потрібен сік, тому все робимо акуратно і без зусиль!
  • Перекладаємо продукти в оброблену окропом тару.
  • З’єднуємо в каструлі воду, сіль, оцет і білий цукор, відварюємо ароматний маринад і заливаємо овочі киплячим складом. Остиглу закуску відправляємо в холодильник. До ранку вона вже готова!

Капуста, маринована по-грузинськи з буряком

Інгредієнти:

  • капуста білокачанна — до 2 кг;
  • зубки часнику — від 12 шт.;
  • листи лавра — 7 шт.;
  • сіль — по 50 г;
  • оцет (9%) — 150 мл;
  • насіння фенхелю, кропу, кінзи — по 1 ч. л.;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 750 г;
  • звичайний цукор — 150 г;
  • коріандр — 3 ч. л.;
  • перець мелений (червоний) — 3 ст. л.;
  • бутони гвоздики — 6 шт.

Приготування:

  • Очищену буряк нарізаємо брусочками (крупно натираємо). Капусту ділимо на 8 частин (без качана), кожну з яких розрізаємо на невеликі ромби (квадратики). Подрібнюємо звільнені від лушпиння зубки часнику.
  • Овочі розміщуємо шарами в емальованому посуді, злегка утрамбовуємо.
  • Наповнюємо каструлю двома літрами бутильованої води, висипаємо цукор-пісок та сіль, відварюємо складу три хвилини, додаємо оцет. Очікуємо нового кипіння, вимикаємо вогонь.
  • Остиглий до 20°C маринад виливаємо в ємність з овочами, накриваємо тарілкою і встановлюємо гніт. Через 5 днів салат по-грузинськи виставляємо в льох (великі ємності) або отруюємо в холодильник (в банках).

Маринована капуста по корейськи в 3-х літровій банці

Інгредієнти:

  • головка білокачанної капусти;
  • оцет — 20 г;
  • олія соняшникова — 120 мл;
  • коріандр і сіль — по 1 ч. л.;
  • звичайний цукор — 50 г;
  • пекучий і запашний перець, кмин — по ½ ч. л.

Приготування:

  • Підготовлену капусту ділимо на 4 частини, потім розрізаємо впоперек у вигляді великих шматочків. Викладаємо овочі в широкий посуд, додаємо сіль і цукор, добре перемішуємо і придавлюємо до появи крапель соку.
  • Очищену моркву подрібнюємо на спеціальній тертці, призначеної для нарізки корейських салатів. Додаємо подрібнені зубки часнику.
  • На розпеченій сковороді нагріваємо олію. При появі серпанок викладаємо в жир спеції. Потім виливаємо отриману суміш в ємність з капустою, перемішуємо склад і зверху кладемо тарілку з вантажем.
  • Через 12 годин перекладаємо салат по-корейськи в банку на 3 літри, закрити капроновою кришкою і відправляємо в холодильник або льох.
Дивіться також:  Компот з айви — 7 найсмачніших рецептів на зиму

Маринована капуста з болгарським перцем

Інгредієнти:

  • белокочанный вилок;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • солодкий перець — 1 кг;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 75 г;
  • бутильована вода — 1⁄2 л;
  • звичайний цукор — 20 г;
  • сіль — 25 г;
  • оцет (9%) — 75 мл

Приготування:

  • Капусту шаткуємо. Нарізаємо соломкою очищений від насіння перець. Поділяємо на тонкі пластини зубки часнику. Перемішуємо склад і викладаємо в стерилізовану тару.
  • Наповнюємо каструлю бутильованої водою, розчиняємо сіль, білий цукор і кип’ятимо до 5 хвилин. Додаємо оцет (столовий або яблучний) і свіже масло, заливаємо овочі маринадом, стерилізуємо півгодини, а потім щільно закатуємо. Охолоджуємо заготівлю і виставляємо в підвал.

Як маринувати капусту у власному соку

Інгредієнти:

  • качан білокачанної капусти — до 2 кг;
  • зубки часнику — 7 шт.;
  • солодка морква — 5 шт.;
  • оцет (9%) — 30 г;
  • сіль — 60 г;
  • цукор-пісок — 100 г;
  • бутильована вода — 1,5 л;
  • олія (оливкова або соняшникова) — 200 р.

Приготування

  • Крупно натираємо солодку моркву соломкою капусту шаткуємо, викладаємо овочі у великий таз. Додаємо подрібнений часник і акуратно перемішуємо продукти.
  • В наповнену каструлю з водою поміщаємо всі компоненти маринаду, відварюємо суміш до 10 хвилин і заливаємо овочі ароматним складом. Відправляємо посуд з закускою в темне місце на 12 годин. Остиглі бутлі закриваємо кришками.

Маринування капусти гарячим способом

Інгредієнти:

  • коренеплоди солодкої моркви — 100 г;
  • капуста — 2 кг;
  • горошини перцю — 2 шт.;
  • оцет (9%) — 120 г;
  • листи лавра — 5 шт.;
  • куркума — 20 г;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • олія соняшникова — 100 г;
  • бутильована вода — 150 г;
  • сіль — 20 р.

Приготування:

  • Моркву нарізаємо соломкою, шаткуємо капусту звичайним способом, подрібнюємо зубки часнику і викладаємо овочі в емальований посуд разом з куркумою, перцем і листочками лавра.
  • Наповнюємо каструлю очищеною водою, додаємо звичайний цукор, сіль і оцет, відварюємо 10 хвилин. Киплячий маринад виливаємо в підготовлені овочі і ретельно перемішуємо продукти.
  • Охолоджений салат подаємо до столу або викладаємо в скляну тару і в закритому вигляді відправляємо в холодильник.

Рецепт приготування в розсолі на зиму

Інгредієнти:

  • коренеплід солодкої буряків;
  • капуста білокачанна — 1 кг;
  • зубки часнику — 5 шт.;
  • оцет (9%) — 125 г;
  • сіль крупного помелу — 50 г;
  • звичайний цукор — 50 г;
  • лист лавра, 10 горошин перцю.

Приготування:

  • Видалити качан з капусти, нарізаємо її великими смужками, квадратами або трикутниками. Як придумаємо — але не шаткуємо!
  • Буряк нарізаємо соломкою, часник поділяємо тонкими пластинами. Викладаємо овочі в заготовлену ємність.
  • Відварюємо маринад з літра очищеної води, солі, цукру і приправ. Через 10 хвилин кипіння, додаємо оцет. Обережно заливаємо закуску гарячим складом.
  • Охолоджена капуста, маринована з буряком, закривається кришкою і ставимо в холодильник (підвал).
Дивіться також:  Варення з мандаринів – 11 рецептів

Як маринувати капусту з журавлиною

Інгредієнти:

  • белокочанный вилок — 1 кг;
  • свіжа (заморожена) журавлина — 50 г;
  • соковита морква — 300 г;
  • листи лавра — 2 шт.;
  • бутони гвоздики — 3 шт.;
  • оцет — 5 г;
  • олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
  • очищена вода — 1⁄2 л;
  • зубки часнику — 2 шт.;
  • сіль — 25 г;
  • звичайний цукор — 40 р.

Приготування:

  • Нашатковану капусту викладаємо в емальований посуд. Сюди ж поміщаємо крупно натерту солодку моркву, дрібно нарубані зубки часнику і ягоди журавлини. Акуратно перемішуємо компоненти заготовки.
  • Наповнюємо каструлю водою. Після початку кипіння, додаємо спеції, прянощі, сіль і цукор. Продовжуємо нагрівання 10 хвилин.
  • В охолоджений маринад поміщаємо оцет і масло, заливаємо овочі приготованим складом, ретельно все перемішуємо. Накриваємо капусту з оцтом тарілкою, ставимо гніт і відправляємо заготовку на добу в холодильник.
  • Апетитну закуску подаємо на стіл. Для більш тривалого зберігання поміщаємо її в чисті банки і виставляємо в льох.

Варіант маринування гострої капусти (покроковий рецепт)

Інгредієнти:

  • белокочанный вилок — до 3 кг;
  • соковита морква — 300 г;
  • гострий червоний перець (свіжого помелу) — 30 г;
  • зубки часнику — 10 шт.;
  • бутильована вода — 1 л;
  • звичайний цукор — 120 г;
  • оцет (9%) — 20 г;
  • буряк — 1⁄2 кг;
  • сіль — 60 г;
  • горошини перцю — 20 шт.;
  • насіння кропу — 1 ст. л.

Покрокове приготування гострої маринованої капусти:

  • Видаляємо з качана жорстку качан, листя розрізаємо на невеликі квадрати (трикутники) розміром до 5 див. Очищену моркву шаткуємо брусочками, часник поділяємо на маленькі шматки. Всю цю красу викладаємо шарами в чисті пляшки, пересипаючи овочеві ряди часником і гострим перцем. З невеликим зусиллям утрамбовуємо продукти.
  • Тепер готуємо запашний маринад. Наповнюємо каструлю очищеною водою, кладемо цукор, листи лавра, сіль, спеції і прянощі. Кип’ятимо складу дві хвилини, додаємо оцет, а потім виливаємо ароматний маринад у посуд з овочами. Залишаємо заготовки в теплі на 10 годин.
  • Приготовлена закуска не призначена для консервації на зиму, тому включаємо смачне і корисне блюдо в повсякденний раціон.

Відтепер ми знаємо всі таємниці про те, як маринувати капусту швидко і якісно. Вибираємо вподобаний рецепт і набуваємо досвід приготування чудового російського страви.

Прокрутка до верху