Серце радіє кожен раз, коли ми заглядаємо в домашній льох, заставлений різноманітними баночками з консервованими продуктами! З задоволенням дістаємо взимку улюблені припаси приготованих страв, поповнюємо раціон смачною і корисною їжею. Як маринувати капусту, щоб вона довше зберігала свої корисні, апетитні і привабливі якості? Розкриваємо секрети старовинного російського страви на прикладах обраних рецептів приготування їжі.
Як маринувати капусту класичним способом
Інгредієнти:
- солодка морква — 200 г;
- свіжа капуста — 2 кг;
- цукор — 25 г;
- горошини чорного перцю — 20 шт.;
- листи лавра — 5 шт.;
- оцет (9%) — 30 г;
- сіль крупного помелу — 120 г;
- бутильована вода — 2 л;
- ароматна соняшникова олія — 40 р.
Приготування:
- Рецепт маринованої капусти в банку дуже простий. Моєму качан під струменем води, промокаємо серветками, знімаємо верхні листки. Розрізаємо овоч на 4 частини, шаткуємо соломкою довжиною до 3 см, викладаємо в широкий таз. Бажано, щоб смужки були однакового розміру.
- Крупно натираємо очищені коренеплоди моркви, додаємо в ємність з нарізаним раніше овочем, перемішуємо і з зусиллям придавлюємо руками до появи на шматочках капусти крапель соку. Викладаємо продукти в стерилізовані і вже сухі банки, злегка утрамбовуємо.
- Приступаємо до маринаду. Розчиняємо в каструлі з водою звичайний цукор і не йодовану сіль. Відварюємо склад 10 хвилин, розливаємо по банках з заготовками і додаємо оцет.
- Щільно закатуємо ємності, накриваємо ковдрою або рушником, залишаємо до повного охолодження.
Хрустка капуста в банку
Особливий смак зимової заготівлі забезпечений способом приготування, при якому нічого не розминаємо і не перетираємо!
Інгредієнти:
- нашаткована червонокачанна капуста — 1 кг;
- крупно натерта морква — 1 шт.;
- оцет (9%) — 150 г;
- горошини перцю чорного і духмяного) — по 3 шт.;
- олія (оливкова або соняшникова) — 200 г;
- сіль і звичайний цукор — 50 г;
- бутон гвоздики, листочки лавра.
Приготування:
- Відварюємо маринад, додавши в бутильовану воду всі інгредієнти (без овочів), очікуємо остигання.
- Підготовлену моркву і капусту покласти в банки, утрамбовуємо, проколюємо в декількох місцях дерев’яною паличкою, дістаючи до дна ємності, і заливаємо трохи теплим складом.
- Закриваємо тару капроновими кришками, перевертаємо для проникнення маринаду по всій масі продуктів, потім повертаємо банку в початкове положення. Залишаємо страву на три дні в теплі, після чого відправляємо в прохолодне місце.
Маринована капуста швидкого приготування
«Скоростиглий» спосіб отримання оригінального салату до майбутнього візиту гостей. Готуємо смачний сюрприз!
Інгредієнти:
- нашаткована капуста — 500 г;
- коренеплоди моркви — 50 г;
- половинка болгарського перцю (червоного — для краси);
- свіжий огірок;
- очищена вода — 1⁄2 л;
- для маринаду: 1⁄2 ст. л. цукру і солі;
- оцет — 5 р.
Приготування:
- Морква шаткуємо на так званої корейської тертці, з’єднайте з порізаної соломкою капустою і разделанным в такій же формі перцем. Додаємо нарізану кружечками огірок. Акуратно, не пошкоджуючи овочі, перемішуємо (краще руками) у великій чаші. Зараз нам не потрібен сік, тому все робимо акуратно і без зусиль!
- Перекладаємо продукти в оброблену окропом тару.
- З’єднуємо в каструлі воду, сіль, оцет і білий цукор, відварюємо ароматний маринад і заливаємо овочі киплячим складом. Остиглу закуску відправляємо в холодильник. До ранку вона вже готова!
Капуста, маринована по-грузинськи з буряком
Інгредієнти:
- капуста білокачанна — до 2 кг;
- зубки часнику — від 12 шт.;
- листи лавра — 7 шт.;
- сіль — по 50 г;
- оцет (9%) — 150 мл;
- насіння фенхелю, кропу, кінзи — по 1 ч. л.;
- олія (оливкова або соняшникова) — 750 г;
- звичайний цукор — 150 г;
- коріандр — 3 ч. л.;
- перець мелений (червоний) — 3 ст. л.;
- бутони гвоздики — 6 шт.
Приготування:
- Очищену буряк нарізаємо брусочками (крупно натираємо). Капусту ділимо на 8 частин (без качана), кожну з яких розрізаємо на невеликі ромби (квадратики). Подрібнюємо звільнені від лушпиння зубки часнику.
- Овочі розміщуємо шарами в емальованому посуді, злегка утрамбовуємо.
- Наповнюємо каструлю двома літрами бутильованої води, висипаємо цукор-пісок та сіль, відварюємо складу три хвилини, додаємо оцет. Очікуємо нового кипіння, вимикаємо вогонь.
- Остиглий до 20°C маринад виливаємо в ємність з овочами, накриваємо тарілкою і встановлюємо гніт. Через 5 днів салат по-грузинськи виставляємо в льох (великі ємності) або отруюємо в холодильник (в банках).
Маринована капуста по корейськи в 3-х літровій банці
Інгредієнти:
- головка білокачанної капусти;
- оцет — 20 г;
- олія соняшникова — 120 мл;
- коріандр і сіль — по 1 ч. л.;
- звичайний цукор — 50 г;
- пекучий і запашний перець, кмин — по ½ ч. л.
Приготування:
- Підготовлену капусту ділимо на 4 частини, потім розрізаємо впоперек у вигляді великих шматочків. Викладаємо овочі в широкий посуд, додаємо сіль і цукор, добре перемішуємо і придавлюємо до появи крапель соку.
- Очищену моркву подрібнюємо на спеціальній тертці, призначеної для нарізки корейських салатів. Додаємо подрібнені зубки часнику.
- На розпеченій сковороді нагріваємо олію. При появі серпанок викладаємо в жир спеції. Потім виливаємо отриману суміш в ємність з капустою, перемішуємо склад і зверху кладемо тарілку з вантажем.
- Через 12 годин перекладаємо салат по-корейськи в банку на 3 літри, закрити капроновою кришкою і відправляємо в холодильник або льох.
Маринована капуста з болгарським перцем
Інгредієнти:
- белокочанный вилок;
- зубки часнику — 2 шт.;
- солодкий перець — 1 кг;
- олія (оливкова або соняшникова) — 75 г;
- бутильована вода — 1⁄2 л;
- звичайний цукор — 20 г;
- сіль — 25 г;
- оцет (9%) — 75 мл
Приготування:
- Капусту шаткуємо. Нарізаємо соломкою очищений від насіння перець. Поділяємо на тонкі пластини зубки часнику. Перемішуємо склад і викладаємо в стерилізовану тару.
- Наповнюємо каструлю бутильованої водою, розчиняємо сіль, білий цукор і кип’ятимо до 5 хвилин. Додаємо оцет (столовий або яблучний) і свіже масло, заливаємо овочі маринадом, стерилізуємо півгодини, а потім щільно закатуємо. Охолоджуємо заготівлю і виставляємо в підвал.
Як маринувати капусту у власному соку
Інгредієнти:
- качан білокачанної капусти — до 2 кг;
- зубки часнику — 7 шт.;
- солодка морква — 5 шт.;
- оцет (9%) — 30 г;
- сіль — 60 г;
- цукор-пісок — 100 г;
- бутильована вода — 1,5 л;
- олія (оливкова або соняшникова) — 200 р.
Приготування
- Крупно натираємо солодку моркву соломкою капусту шаткуємо, викладаємо овочі у великий таз. Додаємо подрібнений часник і акуратно перемішуємо продукти.
- В наповнену каструлю з водою поміщаємо всі компоненти маринаду, відварюємо суміш до 10 хвилин і заливаємо овочі ароматним складом. Відправляємо посуд з закускою в темне місце на 12 годин. Остиглі бутлі закриваємо кришками.
Маринування капусти гарячим способом
Інгредієнти:
- коренеплоди солодкої моркви — 100 г;
- капуста — 2 кг;
- горошини перцю — 2 шт.;
- оцет (9%) — 120 г;
- листи лавра — 5 шт.;
- куркума — 20 г;
- зубки часнику — 5 шт.;
- олія соняшникова — 100 г;
- бутильована вода — 150 г;
- сіль — 20 р.
Приготування:
- Моркву нарізаємо соломкою, шаткуємо капусту звичайним способом, подрібнюємо зубки часнику і викладаємо овочі в емальований посуд разом з куркумою, перцем і листочками лавра.
- Наповнюємо каструлю очищеною водою, додаємо звичайний цукор, сіль і оцет, відварюємо 10 хвилин. Киплячий маринад виливаємо в підготовлені овочі і ретельно перемішуємо продукти.
- Охолоджений салат подаємо до столу або викладаємо в скляну тару і в закритому вигляді відправляємо в холодильник.
Рецепт приготування в розсолі на зиму
Інгредієнти:
- коренеплід солодкої буряків;
- капуста білокачанна — 1 кг;
- зубки часнику — 5 шт.;
- оцет (9%) — 125 г;
- сіль крупного помелу — 50 г;
- звичайний цукор — 50 г;
- лист лавра, 10 горошин перцю.
Приготування:
- Видалити качан з капусти, нарізаємо її великими смужками, квадратами або трикутниками. Як придумаємо — але не шаткуємо!
- Буряк нарізаємо соломкою, часник поділяємо тонкими пластинами. Викладаємо овочі в заготовлену ємність.
- Відварюємо маринад з літра очищеної води, солі, цукру і приправ. Через 10 хвилин кипіння, додаємо оцет. Обережно заливаємо закуску гарячим складом.
- Охолоджена капуста, маринована з буряком, закривається кришкою і ставимо в холодильник (підвал).
Як маринувати капусту з журавлиною
Інгредієнти:
- белокочанный вилок — 1 кг;
- свіжа (заморожена) журавлина — 50 г;
- соковита морква — 300 г;
- листи лавра — 2 шт.;
- бутони гвоздики — 3 шт.;
- оцет — 5 г;
- олія (соняшникова чи оливкова) — 50 р;
- очищена вода — 1⁄2 л;
- зубки часнику — 2 шт.;
- сіль — 25 г;
- звичайний цукор — 40 р.
Приготування:
- Нашатковану капусту викладаємо в емальований посуд. Сюди ж поміщаємо крупно натерту солодку моркву, дрібно нарубані зубки часнику і ягоди журавлини. Акуратно перемішуємо компоненти заготовки.
- Наповнюємо каструлю водою. Після початку кипіння, додаємо спеції, прянощі, сіль і цукор. Продовжуємо нагрівання 10 хвилин.
- В охолоджений маринад поміщаємо оцет і масло, заливаємо овочі приготованим складом, ретельно все перемішуємо. Накриваємо капусту з оцтом тарілкою, ставимо гніт і відправляємо заготовку на добу в холодильник.
- Апетитну закуску подаємо на стіл. Для більш тривалого зберігання поміщаємо її в чисті банки і виставляємо в льох.
Варіант маринування гострої капусти (покроковий рецепт)
Інгредієнти:
- белокочанный вилок — до 3 кг;
- соковита морква — 300 г;
- гострий червоний перець (свіжого помелу) — 30 г;
- зубки часнику — 10 шт.;
- бутильована вода — 1 л;
- звичайний цукор — 120 г;
- оцет (9%) — 20 г;
- буряк — 1⁄2 кг;
- сіль — 60 г;
- горошини перцю — 20 шт.;
- насіння кропу — 1 ст. л.
Покрокове приготування гострої маринованої капусти:
- Видаляємо з качана жорстку качан, листя розрізаємо на невеликі квадрати (трикутники) розміром до 5 див. Очищену моркву шаткуємо брусочками, часник поділяємо на маленькі шматки. Всю цю красу викладаємо шарами в чисті пляшки, пересипаючи овочеві ряди часником і гострим перцем. З невеликим зусиллям утрамбовуємо продукти.
- Тепер готуємо запашний маринад. Наповнюємо каструлю очищеною водою, кладемо цукор, листи лавра, сіль, спеції і прянощі. Кип’ятимо складу дві хвилини, додаємо оцет, а потім виливаємо ароматний маринад у посуд з овочами. Залишаємо заготовки в теплі на 10 годин.
- Приготовлена закуска не призначена для консервації на зиму, тому включаємо смачне і корисне блюдо в повсякденний раціон.
Відтепер ми знаємо всі таємниці про те, як маринувати капусту швидко і якісно. Вибираємо вподобаний рецепт і набуваємо досвід приготування чудового російського страви.